Inleiding
Met dit project moeten wij verschillen vinden tussen een welvarende stad en een minder welvarende stad. Daarvoor hebben wij voor de welvarende stad Beijing en voor de minder welvarende stad Yamoussoukro gekozen. We hebben een aantal vragen gesteld zoals:
• In welk land ligt het?
• Hoeveel inwoners heeft de stad?
• Is het een wereldstad/megastad/hoofdstad?
• Wat zijn de belangrijke functies van de stad? (cultuur, politiek ect)
• Wat zijn problemen in de stad? (huisvesting, milieu, verkeer, werkeloosheid, criminaliteit)
• Hoe was de geschiedenis
• Hoe is het nu
• Welke bezienswaardigheden zijn er
In dit verslag gaan we antwoord geven op deze vragen:
Beijing
Waar ligt Beijing?
Beijing is de hoofdstad van China. Het ligt in het noorden, westen en zuiden aan de provincie Hebei. De coördinaten van Beijing zijn: 39°54’18″NB, 116°23’29″OL (1) / (3)
Geschiedenis van Beijing
Bejing begon te groeien rond 1200. Toen werd ook het Keizerlijk Paleis gebouwd. Aan het einde van de 13e eeuw was Beijing van Mongolië. De heerser van Mongolië verhuisde toen naar Beijing. Bejing is heel lang de hoofdstad geweest van China, maar In 1644 werden meerdere stukken van de stad en een deel van het Keizerlijk Paleis in brand gestoken door rebellen. De keizer wist geen oplossing. Het paleis werd een tijd later hersteld. In 1731 vond er een grote aardbeving plaats. Er waren meer dan 100.000 doden. Beijing werd getroffen door de Opiumoorlog in 1842 en tot 1928 bleef Bejing in handen van Europese landen. Tijdens de Tweede Chinees-Japanse oorlog werd Bejing ingenomen door Japan, maar in 1945 gaf Japan zich over. Uiteindelijk werd Bejing in 1949 weer hoofdstad van heel China. (2)
Beijing nu
Beijing telt ongeveer 19.612.368 inwoners (in 2010 gemeten). Ze spreken Mandarijns en Chinees. Het klimaat van Beijing is een warm landklimaat. Door de invloed van de Oost Aziatische moesson zijn de zomers erg lang , heet en vochtig. In de winter komt de wind vanuit het noorden en komen de temperaturen vanuit Siberië overgewaaid. Dit zorgt voor hele koude dagen. Als het bij ons zomer is dan is het in Beijing 6 uur later dan in Nederland en als het hier winter is dan is het in Beijing 7 uur later. Beijing ligt op een hoogte van 43 meter boven de zeespiegel. Bejing is een hele grote wereldstad en het staat op plek 14 van grootste metropolen ter wereld (1) / (2)
cultuur van Beijing
De cultuur in Beijing is een mengsel van inheemse en geïmporteerde tradities. Vakantiegangers hebben toegang tot een hoeveelheid aan bezienswaardige excursies en een breed cultureel programma. Wangfujing is een van de bekendste winkelstraten in Beijing. Daar heb je de Wangfujing snack street In deze straat vind je vele exotische gerechten vooral in het begin van de straat vind je bijvoorbeeld gefrituurde zeepaardjes, schorpioenen en andere insecten. Ergens halverwege de straat vind je een pleintje met verschillende hokjes. Zodra je in één van deze hokjes gaat zitten, komt er iemand naar je toe met een kaart zodat je eten kan bestellen. (4) / (5)
Bezienswaardigheden
• De verboden stad: De Verboden Stad (Zijin Cheng) werd gebouwd tussen 1406 en 1420 (4)
• De Tempel van de Hemel: Er zijn verschillende soorten tickets bij de ingang van de Tempel van de Hemel te koop, maar het makkelijkste is het combinatieticket waarmee je alles kunt zien. Dit kost 35 yuan in het hoogseizoen (1 april – 31 oktober) en 30 yuan in het laagseizoen (1 november t/m 31 maart). De tempel werd gebouwd in de 1e helft van de eeuw. (6) / (7)
• Zomerpaleis: is een gebouw van 70.000 m². het bestaat uit allerlei rijk versierde en goed bewaarde paviljoenen, gaanderijen, woningen en tempels. Het Zomerpaleis werd in 1750 gebouwd. (8)
Problemen
Een van de grootste problemen van Peking zijn de vaste files die de stad zijn. In 2012 telde de stad al vier miljoen personenauto’s. In het stadscentrum staat in de spits het verkeer vaak muurvast. Zelfs buiten de spits blijven veel wegen erg druk met verkeer. Er komen ook steeds meer mensen in de stad wonen waardoor de stad overvol wordt (buitengebied verdwijnt). Er is ook heel veel luchtvervuiling in Beijing (China) waardoor veel mensen mondkapjes dragen. (3)
Politiek
China is een volksrepubliek. De staatsmacht is verdeeld in drieën: de partij, de staat en het leger. De Volksrepubliek China kent algemeen stemrecht (sinds 1949). de absolute macht ligt bij de Communistische Partij van China, maar er zijn ook nog 8 kleinere partijen. deze staan alle onder de controle van de Communistische Partij. China heeft een premier die regeringshoofd is en een president die staatshoofd is. (9)
Olympische Spelen
De Olympische Zomerspelen van de XXIXe Olympiade werden gehouden in Beijing. China was het 22e land dat de Olympische Spelen mocht organiseren. De Spelen duurden van 8 tot en met 24 augustus 2008. Er deden 11.208 atleten mee uit 204 verschillende landen. Ook werden in Peking van 6 tot en met 17 september de Paralympics gehouden.
De fuwa waren de vijf mascottes van deze Spelen. Ze zijn bedacht door Han Meilin en werden op 11 november 2005 bekend gemaakt. (dat waren 1000 dagen voordat het begon) De openingsceremonie vond plaats op 8 augustus 2008. er waren 60.207 tickets verkocht voor de opening. (11)
Wonen in Beijing
en groot deel van de mensen in de stad woonde in Hutongs. Dat zijn soort van hutjes. Hutongs verdwijnen in een hoog tempo. De vrijgekomen grond wordt volgebouwd met hoogbouw. Voor de inwoners van de Hutongs wordt vervangende woonruimte aangeboden in appartementencomplexen. Ze krijgen minimaal het aantal vierkante meters dat de oude woning groot geweest is. In de stad zie je ook regelmatig blokken met flats van drie tot vijf verdiepingen. (10)
Economie
Grote bedrijven vestigen ook hun buitenlandse werknemers in Beijing (open economie). Zij leven vooral in het stedelijk gebied in het noorden, noordoosten en oosten. Het zuiden en zuidwesten van Beijing zijn veel minder bewoond, omdat daar woestijnen zijn. Recentelijk heeft de expansie van Peking ook problemen naar voren gebracht, zoals urbanisatie, veel verkeer, slechte luchtkwaliteit, verlies aan historische buurten en immigratie uit armere delen van China. Begin 2005 werd er echter een plan aangenomen om de ongebreidelde uitbreiding van Peking in alle richtingen te stoppen maar ze zijn daar nog niet ver op ingegaan.
Bronnenlijst van Beijing
(1)www.waar-ligt.com/beijing
(2)https://wikikids.nl/Beijing#Geschiedenis
(3)https://nl.wikipedia.org/wiki/Peking#Indeling_van_de_stad
(4)http://www.vakantiearena.nl/china/beijing/cultuur-beijing-een-overvloed-aan-keuzes
(5)http://www.orangesmile.com/bestemmingen/peking-beijing/cultuur-1898541.htm
(6) https://bezoekchina.nl/beijing-startpagina/de-tempel-van-de-hemel/
(7) https://www.unesco.nl/erfgoed/tempel-van-de-hemel-een- keizerlijk- offeraltaar-beijing#zoom=3&lat=39.8456&lon=116.445&layers=TB
(8) http://www.vakantiearena.nl/china/beijing/zomerpaleis
(9) https://nl.wikipedia.org/wiki/Volksrepubliek_China#Politiek
(10) www.javaganu.net/china/china_huisvesting.html
(11) https://nl.wikipedia.org/wiki/Olympische_Zomerspelen_2008
Yamoussoukro
Waar ligt Yamoussoukro?
Het ligt in de Ivoorkust. De Ivoorkust is een land in Afrika. Coördinaten van Yamoussoukro: 6° 48′ NB, 5° 17′ WL. (1)
Geschiedenis
amoussoukro is sinds 1983 de officiële hoofdstad van Ivoorkust. De stad ligt ongeveer 240 km ten noorden van Abidjan, de vroegere hoofdstad en grootste plaats van het land. Ze telt ruim 200.000. Het is een geplande stad uit de jaren 80 van de 20e eeuw, bedoeld om ald nieuw hoofdstad van de Ivoorkust te dienen, omdat de toenmalige president Félix Houphouët-Boigny er geboren is. Vandaar dat er grote wegen zijn aangelegd, maar nog steeds met weinig omringende bebouwing. Anno 2012 was er nog geen enkel ministerie of ambassade in Yamoussoukro. Deze bevinden zicht allen nog in Abidjan. In de 15e eeuw was de Ivoorkust een kolonie van de Portugezen. Portugal was dus de kolonisator (de stichter van de kolonie) van de Ivoorkust. De Portugezen waren zo geïnteresseerd in de Ivoorkust omdat zij voornamelijk in slaven en Ivoor handelden. In de 18e eeuw kwamen de Franzen naar Ivoorkust. Zij stichtte daar dorpen en steden. Eerst deden zij dit tijdelijk, maar in de 19e eeuw gingen een aantal Fransen in Ivoorkust wonen. De Fransen hadden veel invloed en wilde het land, het land werd nu hun kolonie. In 1960 werd het land onafhankelijk verklaard door de Fransen. Onafhankelijkheidsstrijder Felix Houphouet-Boigny werd de eerste president van Ivoorkust. Het ging daarna steeds iets beter met de economie in het land. Ivoorkusst werd een rolmodel voor alle jonge Afrikaanse landen in West-Afrika. Nadat Houphouet-Boigny in 1993 werd het onrustig in het land. Omdat Ivoorkusts een republiek is mocht het volk een nieuwe president kiezen. Henri Konan Bédié kreeg de meeste stemmen en werd dus president. Na zijn komst kwamen er spanningen tusssen de verschillende bevolkingsgroepen in hetland. Dit kwam met name doordat de mensen in de regering uit het Christelijke zuiden van Ivoorkust kwamen. Dit vonden de moslims in het land niet goed, zij voelen zich gediscrimineerd door hun regering. (1/13)
Yamoussoukro nu
De stad telt nu zo’n 24.184.810 (getelt in 2017) inwoners. Met een oppervlakte 322.463 km². Yamoussoukro is de geboorteplaats van de toenmalige president die hier een nieuw indrukwekkend centrum van het land wilde aanleggen. In Yamoussoukro staat de grootste kerk ter wereld: de Basilique Notre-Dame de la Paix. Deze extreem dure kerk is een kopie van de Pooms-Katholieke Sint-Pietersbasiliek die in Rome staat. Yamoussoukro kent een tropisch savanneklilnmaar waarbij er een redelijk constante temperatuur heerst. Het warmste is het in de maanden februari en maart, waarna het aanbrekende natte seizoen zorgt voor lichte daling in de gemiddelde maximumtempratuur. Het natte seizoen houdt aan tot in oktober.Tijdens onze zomertijd is het in Yamoussoukro 2 uur vroeger. Tijdens onze wintertijd is het in Yamoussoukro 1 uur vroeger. In de Ivoorkust spreken ze Frans dat is de officiele taal er zijn nog 60 andere dialecten (1/2/3/4)
landschap
In het noorden van het land zijn er veel vochtige savannes. Centraal zijn er veel bossen en savannes. In het zuiden is er een tropisch regenwoud en dicht bij de kust liggen kleine strandmeertjes. Westelijk ligt het Nimbagebergte.
Cultuur in Yamoussoukro
Ongeveer 35-40% van de bevolking is Moslim, ongeveer 25-40% is Inheems en ongeveer 20-30% is Christen. Bezienswaardigheden: Basilica of Our Lady of Peace is een heilig gebouw, Palais Presidentiel is een overheidsgebouw en Grande Mosquee is ook heilig gebouw.Ze eten als voorgerechten Aloco(Gebakken bananen), ze eten als vleesgerecht Antieke (Cassave met groentesaus) ze drinken citronelle (citroengrasthee) (5/6/7)
Bezienswaardigheden
– Basilica of Our Lady of Peace: De basiliek werd op initiatief van president Félix Houphouët-Boigny in de periode 1985 tot 1989 gebouwd en heeft 300 miljoen dollar gekost. Het oorspronkelijke ontwerp was gebaseerd op de Sint-Pietersbasiliek in Vaticaanstad. Op 10 september 1990 werd de basiliek ingewijd door paus Johannes Paulus II. De kerk wordt bediend door de pallottijnen. (8)
– Palais Presidentiel: Het is het presidentiele paleis van Frans-Polynesie is de officiele residentie van de president. (9)
– Grande Mosquee: Het is een enorme moskee gebouwd tijdens de 20ste eeuw. (10)
Problemen
In Yamoussoukro hebben ze problemen in het hoger onderwijs is het basisonderwijs qua inhoud en omvang niet op de snel groeiende bevolking toegesneden. (11)
Politiek
Yamoussoukro is en republiek, ze hebben een president: President Alassane Ouattara. In 2000 stelde Ouattara zich kandidaat voor het presidentschap, maar hij werd niet toegelaten. Hij zou niet 100% van Ivooriaanse afkomst zijn, een eis vand e wet. Deze uitsluiting was een van de oorzaken van de burgeroorlog die in 2002 uitbrak tussen het Islamitische noorden en het Christelijke zuiden van de Ivoorkust. Ouattara is sinds 1999 voorzitter van zijn liberale partij de RDR. (12)
Economie
Ivoorkust is de grootste cacaoproducent van de wereld. Volgens de interationale organisatie van cacaoproducenten bedroeg de caco-export van Ivoorkust gedurende een periode van bijna een jaar in 2002/2003 maar liefst €1.336.000. Ook exporteerd het land koffie, katoen en hout uit het regenwoud, voonamelijk naar Frankrijk, de Verenigde Staten van Amerika en Nederland. Sinds kortproduceert het land ook olie, alleen dit loopt nog niet zo goed als de cacao. Ook werdt er geld verdiend aan toerisme, omdat het land veel moois te bieden heeft. Echter is er maar een klein gedeelte rijk Ivoorkustenaren die hier profijt van hebben. Het land is erg arm. De meeste mensen in de Ivoorkust hebben een iegen moestuin zodat zij wat geld kunnen verdienen met het verkopen van groente. Toch word dit meestal gebruikt om zelf van te eten. Mensen hebben geen geld om naar de supermarkt te gaan. Volgens verschillende instanties leeft 23,3% van de bevolking van minder dan 1,25 dollar (1,14 euro) per dag. 43% van de mensen leeft onder de armoede grens. (13)
Bronnen:
(1) https://nl.wikipedia.org/wiki/Yamoussoukro.
(2)http://www.klimaatinfo.nl/ivoorkust/yamoussoukro.htm.
(3)https://www.landenkompas.nl/ivoorkust/tijdsverschil/yamoussoukro.
(4)https://www.tvcn.nl/nl/map/afrika/ivoorkust/.
(5)http://www.wereldinformatie.nl/xinfo/Ivoorkust/cultuur/72#.Wr9OA-QUk2w.
(6)https://www.tripadvisor.nl/Attractions-g294193-Activities-c47-Yamoussoukro_Lacs_Region.html.
(7)http://westher.home.xs4all.nl/thema%27s/Ivoorkust.htm
(8)https://nl.wikipedia.org/wiki/Basilique_Notre-Dame_de_la_Paix
(9)https://fr.wikipedia.org/wiki/Palais_pr%C3%A9sidentiel_de_la_Polyn%C3%A9sie_fran%C3%A7aise
(10)https://www.inspirock.com/cote-d-ivoire/yamoussoukro/grande-mosquee-a6308917543
(11) https://afrikatour.nl/ivoorkust/gegevens/
(12) https://nl.wikipedia.org/wiki/Alassane_Ouattara
(13) https://wikikids.nl/Ivoorkust