EUROPA: een grote continent dat bestaat uit verschillende landen, in eerste instantie met als doel, te zorgen voor een betere en veiligere samenwerking in de handel. Dat moet zorgen voor vrede, stabiliteit en voorspoed. Zo heeft Europa ook een stukje gemak met zich meegebracht namelijk de Euro, een belangrijke samenwerkingsmiddel van en voor Europa. Ook kun je ”grenzenloos” door Europa reizen. Door de afschaffing van de grenscontroles tussen de EU-landen kunnen mensen vrij reizen door bijna heel Europa. En natuurlijk de belangrijke motto van Europa, ”in verscheidenheid verenigd”, een continent dat streeft naar vrede en welvaart dat gevoerd wordt door de verschillende culturen, talen en tradities.
Dat Europa heeft gezorgd voor een stukje gemak, dat is een feit. Ook is het een feit dat wat de EU tekstueel bekend maakt in wat Europa is, helaas niet helemaal kunnen herkennen in wat we zien. De EU is ontstaan in de jaren 50 vanuit een conflic??t met de wens naar vrede en vredige samenwerking op het economische gebied, maar tegenwoordig staat de EU o.a voor chaos, crisis, bedreiging van banen en nationale identiteit. Dit is niet de bedoeling geweest.
In de tussen tijd dat de Eu bezig was met de economisch en politieke zaken is de EU vergeten om een goed imago op te bouwen. Het moet onderling en voor de burgers duidelijk zijn wat de EU naar buiten wil uitdragen. Naast alle marketing en politiek moet het ook voel en zienbaar zijn dat we in ”verscheidenheid verenigd” verbonden met elkaar zijn. Daarbij speelt het verbeteren van het Europese imago een belangrijke rol.
De EU moet dubbel zo goed na denken bij beslissingen die worden genomen en de gevolgen daarvan. Zo heeft de komst van de schengenverdrag ervoor gezorgd dat de grensposten hun functie hebben verloren. Dit heeft er voor gezorgd dat reizigers vrij kunnen reizen binnen Europa, hele slimme handeling. Maar de gevolgen hiervan zijn minder leuk, want deze grensovergangen zien er verwaarloosd uit. De grensposten die geen functie meer hebben staan er nog steeds en het geeft geen frisse blik. Dit is geen juiste verwelkoming en laat geen positieve beeld zien. Moet dit vrijheid, veiligheid en samenhorigheid van de Europese landen uitstralen. Wat voor invloed heeft de grensovergang op het imago van het land en de Europese Unie? Wat houdt een grens nou eigenlijk in? Wat is de functie van een grens en wat voor grenzen zijn er? Wat voor invloed hebben grenzen op verschillende gebieden?
Het grensgebied kan een grote rol spelen bij het oplossen van het imagoprobleem van de EU. De grenzen zijn weg maar wat houdt dit in voor de bevolking in en voel je je meer Europeaan? Dat zijn vragen die mij binnen schieten, maar die keuze moet je alsnog zelf kunnen maken. Een herontwerp van de grensovergangen zou wel verheldering kunnen brengen in wat de Europese Unie en de landen onderling willen uitstralen. Wanneer de EU haar gedachte niet alleen tekstueel kenbaar maakt maar ook visueel, dus zien en voelbaar,zal het imago ook groeien. Voor mij is het vooral belangrijk hoe we dit imagoprobleem kunnen oplossen en mensen bij elkaar kunnen brengen. Want de kracht van Europa ligt haar verscheidenheid.
ONDERZOEKSAANPAK
In het begin van het schooljaar toen we kregen te horen dat ons onderwerp EUROPA was, klonk dit voor mij niet zo interessant. Ik wist niet zo goed wat ik er mee aan moest. Wel kwam ik er al snel achter dat ik zelf vrij weinig wist over Europa waardoor het gelukkig wel interessanter werd. Ik moest eigenlijk gelijk aan Istanbul denken! Niet omdat ik zelf van Turkse afkomst ben, maar naast het feit dat ik Istanbul erg inspirerend vind en dat er een kleine Europa in Istanbul verstopt zit,( qua zoveel verschillende culturen, talen, tradities en geloven)vind ik het een bijzonder gegeven dat Turkije een deel is van EUROPA letterlijk en figuurlijk. Want Istanbul bestaat natuurlijk uit een Aziatische gedeelte en een Europese gedeelte en het feit dat het wel behoort tot Europa maar niet lid is van de EU. Naast mijn onderzoek naar de mogelijkheden van Europa en Istanbul ben ik dagelijks het nieuws gaan volgen. Ik hoefte mij zelf niet af te vragen waarom Istanbul niet lid is van de EU, dat wist ik al. Maar toch na het bijhouden van het Turkse nieuws, had ik weer bevestiging gekregen op mijn vraag. Het enige wat mij bij is blijven hangen is de spanning en de narigheid rondom de grenzen van Turkije. ”Tuurlijk wilt de EU jullie niet” zei ik tegen mijzelf. Daarna ben ik gaan kijken wat zo een grens eigenlijk inhoud, wat het met de wereld heeft gedaan en doet en hoe de grenzen er in Nederland uit zien. Daarna ben ik het gaan doortrekken naar Europa, dus de grenzen binnen Europa en besloot om hier verder mee te gaan.
Het feit dat er nog wel grenzen aanwezig zijn fysiek, maar de grensposten geen functie meer hebben vond ik een belangrijk gegeven. Want wat betekend dit voor ons eigenlijk? Om te achterhalen wat mensen van open grenzen vinden, heb ik digitaal een enqu??te afgenomen. Dit heeft mij geholpen om inzicht te krijgen in wat mensen van open grenzen binnen Europa vinden, of ze vaak de landsgrens passeren, of ze zich een Nederlander of Europeaan voelen (bijna niemand voelt zich een Europeaan) waaraan ze een grensovergang herkennen en hoe ze het ervaren. De uitslag van de enqu??te heeft mij nog meer ge??nspireerd om hiermee verder te gaan.
Ik ben een stap verder gegaan en doormiddel van een experiment heb ik gevraagd of mensen vragen voor mij willen beantwoorden door alleen woorden, beelden en kleuren te gebruiken. Dit om te testen of mijn bevinding klopt en Ook hieruit kon ik waar maken dat ik een punt te pakken had gekregen.
Daarna heb gesproken met verschillende mensen, (vooral die veel reizen en vlakbij de grens gebied leven)over hun ideale grensovergang. Door te vragen welke emoties ze willen ervaren tijdens het passeren, hoe zou de ideale grens eruit moeten zien etc, ben ik gaan kijken wat dit voor mijn concept en uitwerking kan betekenen en voor de toekomst.
Nog een belangrijk gegeven voor mijn onderzoek was het bezoeken van de grens. Ik ben naar venlo-duisburg gereden om zelf ook te observeren, wat zo een grens met je doet en wat je er evt. mee kan doen.
Het onderzoeken en vooral de enqu??tes en experimenten hebben mij er toe gezet om hiervoor een concept te bedenken. Omdat de mensen waarmee ik gesproken heb een deel uit maken van mijn doelgroep, en zij eigenlijk ook bevestigen dat het beter kan, vind ik dat het zeker de moeite waard is om de grensovergangen te herontwerpen om het voor de toekomst inzetbaar te maken.
CONCLUSIE
Mijn conclusie is voort gekomen door mijn eigen bevinding, maar vooral door de enqu??tes, experimenten en uit interviews.
De vraag hoe kunnen we de imagoprobleem van Europa oplossen & de mensen juist bij elkaar brengen heeft een grote rol gespeeld voor de belangrijke bevinding: HOE KUNNEN WE DE GRENSGEBIEDEN VOOR DE TOEKOMST INZETTEN?
Dat de grensgebied een belangrijke rol heeft op de imago van het land en Europa, is nu duidelijk. Niemand wilt verwelkomt worden door verwaarloosde grensposten. En dat met het idee dat de EU voor vrijheid, veiligheid en samenhorigheid staat. Dit wil je natuurlijk ook voelen als je een Europese land binnen komt. Daarom heb ik als eindpunt genomen om de grensovergang te herontwerpen. Door de vervallen douane gebouwen weer tot leven te brengen, meer structuur aan de omgeving te brengen doormiddel van een warme verwelkoming , een plek te ontwerpen waarbij mensen onder een euro dak samen kunnen rusten, dineren en zelfs een biertje kunnen drinken met als hoofdthema Europa. (OF MOET IK HET IETS MEER SPECIFIEK OMSCHRIJVEN WAT ER ECHT KOMT)
TOEKOMST VISIE
In dit semester had ik voor mijzelf doelen gesteld waar ik eventueel nog aan zou kunnen werken, Zoals plannen, meer onderzoeken, communiceren etc. Ik vond het in het begin best storend dat ik in een nieuwe klas zat, maar dat gevoel was al snel weg gelukkig. Tijdens mijn samenwerkingsopdracht en eigen onderzoeksmoment ben ik eigenlijk lekker aan de slag gegaan, meer en op verschillende manieren onderzocht en uiteindelijk op een goede concept gekomen, waar ik zelf ook er tevreden mee ben. Bij het ontwerpfase kwam ik eigenlijk in de knoop, ik vond het moeilijk om mijn concept te vertalen. Daarnaast ging het priv?? ook iets minder waardoor ik minder gemotiveerd was, maar zelf had ik dit op dat moment niet echt in de gaten. Voor de kerst werd ik eigenlijk op een nare manier wakker geschud en sindsdien heb ik de structuur van mijn eigen werk weer te pakken gekregen, alleen dit keer zat ik een beetje krap met de tijd maar uiteindelijk is het goed gekomen. Plannen is dus niet gegaan zoals ik het wilde, wat er ook gebeurt ik moet me sterk houden, want anders ben ik weer degene die in de knoop zit. Iets waar ik in de volgende semester rekening mee moet houden
Over mijn afstudeeronderwerp ben ik eigenlijk nog niet zo ver dat ik kan zeggen, o dat wil ik echt. Het is wel belangrijk dat het iets is waar ik helemaal achter sta. Europa vind ik nog net niet zo een leuk onderwerp om mee te gaan af te studeren. Wat ik vooral bij branding leuk vind is dat je een boodschap ontwikkeld en dit op een juiste manier probeert te delen met je doelgroep. Het is niet alleen merk of een logo dat je presenteert maar een hele gevoel en lifestyle dat je cre??ert. Wel zou ik denken aan een project waar ik nu mee bezig ben. Dus evt. een restaurant/bar een nieuwe jasje geven en de branding eromheen ontwerpen, want dat is wel wat ik dit semester super leuk vond.