Draai het eens om: studenten mogen scholen verbieden om over hun geloofsuiting wat te zeggen. Het gaat hier om een katholieke school, die vanuit haar overtuiging een school is begonnen gegrond op het rooms-katholieke geloof. Stel nu dat studenten mogen bepalen wat er zoal aan geloofsuiting gedaan mag worden. Het zou een zooitje worden, want een ieder doet en draagt dan waar die zin in heeft. Iedere student gaat zijn eigen gang en nekt het imago van een rooms-katholieke school. Dan zou het concept van bijzondere scholen ook niet nodig zijn, terwijl het juist iets is waar Nederland trots op mag zijn.
De feiten liegen er overigens niet over. De Commissie Gelijke Behandeling is onderuit gegaan toen de studente haar probleem bij de rechter voorlegde. De Commissie Gelijke Behandeling gaf de studente gelijk. De school zou haar niet mogen verbieden om een hoofddoek te dragen. De rechtbank en later het gerechtshof stelt de school in het gelijk en verwerpt het advies van de commissie. De rechtspraak geeft in een zaak als deze een uiterst terughoudend oordeel. Het is in eerste instantie aan de school zelf of de school bepaalde eisen stelt (en handhaaft) aan de verwezenlijking van haar identiteit.
Ooit eerder droeg een studente van 2002-2004 een hoofddoek op het rooms-katholieke Don Bosco College in Volendam. In eerste instantie maakte de school er geen probleem van, want er werden destijds meer hoofddeksels toegelaten in verband met de beruchte caf??brand van een jaar eerder. Hierdoor hadden meerdere leerlingen hoofdletsel opgelopen en konden dit op deze wijze verbloemen. Uiteraard kan de school dan geen onderscheid maken tussen petten, mutsen of hoofddoekjes. Dat heeft de school niet gedaan en de studente samen met haar medestudenten hoofddeksels laten dragen. Vervolgens heeft er van 2004-2010 geen studente op de school gezeten die een hoofddoek draagt. Inmiddels had de school op grond van haar rooms-katholieke geloof een bepaling in het schoolreglement opgenomen dat het ‘ten strengste is verboden: (‘) om binnen de school gezichtsbedekkende kleding, petten, hoeden, mutsen of hoofddoekjes te dragen’ Deze bepaling is opgenomen toen er geen hoofddeksels in welke variant dan ook te zien waren op de school. Het is het schoolbestuur derhalve niet te verwijten dat zij een inconsequent beleid heeft gevoerd. Het is niet zo dat zij deze bepaling heeft opgenomen om zo een leerlinge met een hoofddoek te kunnen bestraffen, want daar was toen der tijd geen sprake van. De school heeft de vrijheid op grond van de Algemene wet gelijke behandeling om regels te stellen die aan de geloofsovertuiging van de school zijn gelieerd.
‘
Als er dan een leerlinge is die wel vanuit haar islamitisch geloof een hoofddoek wil dragen (en draagt) dan is het in eerste instantie aan de school om haar regelement te handhaven. Dat is wat het Don Bosco College ook heeft gedaan; zij hebben de studente en haar ouders op de hoogte gebracht dan een hoofddoek als uiting van het islamitische geloof op een rooms-katholieke school niet wenselijk is. Dat is tevens iets wat de leerlinge en haar ouders wisten. Haar ouders hebben haar immers zelf aangemeld op een rooms-katholieke school en dan is het mogelijk dat de school het rooms-katholieke en islamitische geloof gescheiden wil houden op een rooms-katholieke school. De manier waarop de school dit doet, doet volgens de rechtbank niet ter zake. De school stelt regels vast omtrent haar identiteit en die zijn er, net als alle regels, om je aan te houden.
Bijzondere scholen zijn er voor verschillend gelovigen. Het is dan ‘normaal’ dat zo’n school zelf de regels (binnen het kader van de wet) vaststelt hoe om te gaan met haar identiteit. Zo was het volgens het regelement dat gehandhaafd werd op de (inmiddels failliete) Islamitische Scholengemeenschap Ibn Ghaldoun de gewoonte dat studenten gescheiden werden op grond van hun sekse. Daar is ook heibel over ontstaan in Nederland, maar ook die school mag op haar islamitische grondslag zo’n regel handhaven. Een niet-islamitische student zou op het Ibn Ghaldoun ook mee moeten draaien met de aangepaste schoolvakanties zodat vrije islamitische feestdagen gevierd konden worden. Dat zou die student niet leuk vinden (de rest van het gezin wel vrij volgens landelijk systeem, bijv.), maar draait mee in het Ibn Ghaldoun rooster omdat hij/zij daar op school zit. Dat weet je als je als anders gelovige naar een school gaat met een andere identiteit. Zo ook het Don Bosco College met haar verbod op hoofddoekjes vanuit haar rooms-katholieke identiteit.
Een argument die de studente in kwestie nog aanvoerde was dat de school niet overtuigend rooms-katholiek genoeg zou zijn om haar te verbieden om een hoofddoek te dragen. De rechter deed dit af door te vermelden in haar vonnis dat de striktheid in het geloof van een school niet ter beoordeling van een rechter staat. De studente had zich in dit geval beter kunnen wenden tot het bisdom dat daar meer over te zeggen heeft.
Kortom: het Don Bosco College heeft geheel recht gehandeld. Naar de wet en naar een redelijk denkend mens. Bijzondere scholen zijn er voor een varia aan geloof. Dat is een knap staaltje vrijheid van godsdienst waar Nederland trots op is. Probeer dat niet onderuit te halen door als Islamiet hoofddoekjes te dragen op een rooms-katholieke school. Of als Jood een keppeltje op een islamitische school. Respecteer elkaar en elkaars scholen. Werk juist samen in plaats van een rechtszaak aan te spannen. Maak geen herrie en gedraag u. Hoe dan ook en waar dan ook. Wees juist blij dat Nederland zoveel scholen heeft en ondersteund die afgestemd zijn op jouw geloof.