Essay: Optimizarea pentru motoarele de cautare prefera ca intr-o pagina…

Optimizarea pentru motoarele de cautare prefera ca intr-o pagina sa fie mai mult text decat imagini. Web design-ul, pentru a fi atractiv, pune accentul pe imagini. Cum se pot combina cele doua interese, aparent contradictorii? Imaginile pot avea text alternativ, ceea ce le va face indexabile de catre motoarele de cautare. De asemenea, imaginile pot avea o pondere mai mica, lasand loc suficient si textelor. Pe de alta parte, si textele pot fi mai putin numeroase (nu este indicat o pagina doar cu text). Textele pot si sa fie incadrate de imagini. Imaginile pot fi inserate si in interiorul textului, pentru a ii aduce completari acestuia.
Web design-ul unei pagini poate fi static sau dinamic. Designul static nu isi schimba aspectul indiferent de rezolu??ia ecranului pe care sunt afisate. Un site cu design static va avea intotdeauna aceeasi latime a paginii si aproximativ aceeasi inaltime.
Web design-ul unei pagini dinamice se va adapta in functie de latimea browser-ului. Astfel, pe un display cu o rezolutie mica, un site poate aparea mai ingust. Odata ce acelasi site este vazut pe un display cu rezolutie mare, site-ul se poate lati automat.
O tehnica moderna folosita pentru design este bazata pe CSS si

-uri. Un avantaj important al folosirii CSS si a tag-urilor

, este c?? un site este mult mai u??or de modificat, ulterior realizarii lui.
Este foarte important sa aveti un site bine structurat atat pentru utilizatori cat si pentru motoarele de cautare.
O buna structura a site-ului permite vizitatorilor dar si robotilor motoarelor de cautare accesarea cu usurinta a tuturor paginilor site-ului. Robotii motoarelor de cautare se deplaseaza de pe o pagina catre alta urmarind link-urile de pe pagina respectiva.
Fiecare pagina a site-ului trebuie sa contina un meniu de navigare cu link-uri catre principalele pagini ale site-ului. Meniul trebuie sa contina si un link de intoarcere catre prima pagina (home page / index page).
ATENTIE! Link-urile nu trebuie sa fie in javscript sau flash pentru ca nu vor fi urmarite de motoarele de c??utare.
3.1. Regula celor 3 click-uri
O arborescen’? a site-ului bine gandita trebuie sa permita accesarea informatiei din maxim 3 clicuri.
In cazul unui site mic se poate opta pentru o ierarhie clasica si logica: rubrici principale si secundare sau altfel spus categorii si subcategorii. Accesul la toate paginile site-ului va fi posibil direct din meniul de navigare.
In cazul site-urilor mari se poate face o legatura logica intre categorie si subcategorii prin sugerarea acestor pagini ce ar putea interesa utilizatorul. Astfel se poate implementa un sistem de tag-uri, asemanator cu cel de pe bloguri sau se poate crea un fel de sumar al rubricii respective (meniu lateral cu principalele pagini ale rubricii).
3.2. Cuvinte cheie
Utilizati pentru fiecare rubrica si fiecare pagina denumiri precise si incitante in conformitate cu cuvintele cheie targhetate si obiectivele site-ului.
Cuvintele cheie trebuie sa se regaseasca in: numele de domeniu, categoriile site-ului, URL-uri, marcajele Meta (Meta Tag-uri), continutul editorial (textul de pe pagini), textul descriptiv al link-urilor, textul descriptiv al imaginilor.
3.3. Linking intern
Pe prima pagin?? este bine sa plasati linkuri catre cele mai importante pagini ale site-ului. Urmariti sa legati paginile intre ele in mod logic si natural. Puteti face legatura intre principalele categorii ale site-ului, intre categorii si subcategorii, intre pagina produsului, subcategoria si categoria din care face parte. Textul descriptiv al acestor linkuri trebuie sa contina cuvinte cheie.
3.4. Firul Ariadnei
Firul navigarii pe site este foarte util pentru utilizatori, indicandu-le pagina/categoria unde se afla, dar si pentru motoarele de cautare, contribuind la ameliorarea linking-ului intern.
Exemplu: Homepage ?? SEO ?? Structura site ??Structura site multilingvistic
Utilizatorul care deschide pagina “Structura site multilingvistic”, poate dintr-un singur clic sa ajunga in categoria “Structura site” pentru a consulta si alte articole despre acest subiect. Acest sistem este foarte util site-urilor foarte mari de genul portalurilor atunci cand pasii pe care trebuie sa-i parcurgi pentru a consulta o pagina nu sunt vizibili din meniu.
3.5. Testarea site-ului
Verificarile de baza includ: verificarea ca site-ul sa functioneze (toate paginile sa se incarce), verificarea functiilor site-ului (formular de contact, cos de cumparaturi, newsletter), verificarea ca link-urile sa fie valide, grafica trebuie sa se incarce corect. Exista si alte verificari, pentru situatiile mai putin comune: e bine sa verificati site-ul in mai multe browsere (Internet Explorer, Mozilla Firefox, Google Chrome), pe mai multe sisteme de operare (Windows, Linux). Puteti incerca browsere care nu au activate cookies, sau care au javascript si flash oprit. Puteti verifica diferite rezolutii ale ecranului, sau ale browser-ului. In fine, puteti verifica site-ul pe sisteme mai putin performante si care au banda de conectare la Internet scazuta.
3.6. Zona Head
Marcajele Meta Title si Meta Description, sau altfel spus, Titlul si Descrierea paginii Web sunt esentiale pentru o buna pozitionare pe motoarele de c??utare, de aceea trebuie sa aveti marcajele Title si Description personalizate si optimizate prin utilizarea cuvintelor cheie pertinente pentru fiecare pagina in parte.
Marcajul Title trebuie sa contina maxim 100 de caractere, din care 80 sunt luate in considerare de Google si in jur de 65 sunt afisate.
Marcajul Description trebuie sa contina maxim 200 caractere, din care 180 sunt citite si in jur de 150 afisate.
Marcajul Meta Description nu mai este la fel de importanta ca in trecut in pozitionarea unui site, dar este foarte utila pentru utilizatori, oferind un scurt sumar al continutului paginii. In plus, cand se efectueaza o cautare, de obicei Google ingroseaza cuvantul cheie respectiv din descrierea site-urilor de pe pagina de rezultate. Acest lucru ajuta utilizatorul sa-si dea seama daca pagina respectiva contine informatii legate de cautarea efectuata.
Sfaturi SEO privind crearea si optimizarea marcajelor Meta Title
‘ Alegeti un titlu care sa exprime intocmai continutul paginii.
‘ Incercati sa creati un titlu unic pentru fiecare pagina in parte. Fiecare pagina a site-ului trebuie sa aiba marcaje Title unice pentru ca motorul de c??utare sa le destinga dintre celelalte pagini ale site-ului.
‘ Folositi titluri scurte si descriptive in acelasi timp. Evitati insiruirea de cuvinte cheie in marcajul Title.
‘ Daca site-ul dvs are un numar foarte mare de pagini, atunci va recomandam sa optimizati marcajele Title automat prin configurarea categoriilor bazei de date.
Sfaturi privind crearea si optimizarea marcajelor Meta Description
‘ Evitati insiruirea de cuvinte cheie in Meta Description. Redactati o descrierea a paginii care sa informeze si sa atraga utilizatorii.
‘ Nu dati copy/paste din continutul de pe pagina.
‘ Redactati descrieri unice pentru fiecare pagina in parte.
‘ Daca site-ul dvs are un numar foarte mare de pagini, atunci va recomandam sa optimizati marcajele Meta Description automat.

Leave a Comment

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.