Extractul de nuferi este folosit in retele cosmetice,
Floarea de lotus sau nufarul se dezvolta in mediile cu umiditate crescuta ce infloresc pe suprafata apei, oferind un peisaj feeric, plin de culoare si de parfum, un simbol al puritatii.
Incarcat de istorie, aparitia nufarului pe pamant este descrisa intr-o legenda din perioada Greciei Antice, ca o zeita a naturii cu numele de Lotis, aceasta refuzand sentimentele zeului fertilitatii, Priapus a fost transformata in lotus.
Cunoscuti pentru cultul zeilor, egiptenii au fost cuceriti de frumusetea unica si de parfumul irezistibil al nuferilor, au venerat florile de nuferi pentru puterea creatoare, capacitatea de regenerare si vindecare, fiind convinsi ca soarele a rasarit dintr-o floare de lotus, renumita pentru exactitatea cu care respecta ritmul zilei si al noptii, un vestitor al diminetii.
Care sunt proprietatile nufarului?
Pe langa aspectul estetic, nuferii sunt renumiti pentru substantele emoliente continute, industria cosmeticelor foloseste la prepararea cremelor extractul din nufar, un excelent ingredient pentru ingrijirea si hidratarea pielii sensibile si uscate.
Medicii dermatologi recomanda cremele pe baza de estract de nufar atat in uz cosmetic, cat si in tratarea diferitelor leziuni de la nivelul epidermei.
Mineralele si vitaminele nu lipsesc din compozitia acestei plante minunate, utilizate in produsele cosmetice, au ca efcet stimularea procesului de productie a colagenului, responsabil cu mentinerea fermitatii si aspectului sanatos al epidermei.
Conform studiilor, nuferii gratie unor substante cu rol activ in procesle de vindecare, au efect antiseptic, fiind folosite cu succes in tratarea abceselor.
In tratamentele cosmetice, extractul de nufar are urmatoarele beneficii:
– este un puternic revitalizant pentru tenul matur si lipsit de stralucire, redandu-i ferimitatea si luminozitatea;
– incetineste procesul de imbatranire;
– are efect anti-age, previne aparitia ridurilor si deshidratarea pielii;
– hraneste si catifeleaza pielea, execelent pentru toate tipurile de ten (normal, gras, mixt);
– are efect tonic si revitalizant.
In fitoterapie nu farul este cunoscut pentru efectele antiinflamatoare, trateaza insomnia, calmeaza sistemul nervos si starile de anxietate.