‘
Inleiding
Op 1 januari 2014 is de alcoholgrens van 16 jaar naar 18 jaar verhoogd. Veel jongeren onder de 18 vonden dat een groot probleem en waren er niet mee eens. De alcoholgrens is naar 18 verhoogd zodat jongeren later beginnen met het drinken van alcohol en de kans kleiner is dat ze verslaafd raken aan alcohol. Ik heb dit onderwerp gekozen omdat ik ook met deze nieuwe wet te maken kreeg. Ik zelf heb nooit problemen met deze wet gehad. De informatie die in dit werkstuk verstrekt wordt komt voor een deel van internet en een deel uit eigen ervaring en mening van andere.
1. De alcoholgrens naar 18 jaar
Zoals iedereen weet is de alcohol op 1 januari 2014 de alcoholgrens van 16 jaar naar 18 jaar verhoogd. Dit leidde tot veel opschudding onder de jongeren. Waarom? Het antwoord is simpel. Alcohol is slecht voor je gezondheid en heeft een verslavende werking. Maar dan de vraag van de jongeren:’ Waarom dan naar 18′. Omdat je vanaf je 18de volwassen bent en je dan verstandig genoeg bent om normaal met alcohol om te gaan.
Dat alcohol slecht is voor je is niet de enige reden waarom de alcoholgrens naar 18 is verhoogd. De 4 grootste oorzaken hebt ik hier onder genoteerd.
Comazuipers
De grootste oorzaak van de verhoging van de alcohol grens is het aantal comazuipers. Comazuipen is zoveel alcohol drinken dat je buiten bewustzijn raakt en niet meer reageert. De overheid wil dit aantal enorm terug dringen. In de onderstaande grafiek kunt u aflezen wat het aantal alcohol vergiftigingen is onder jongeren van de laatste paar jaren is.
Zoals er uit de grafiek is op te maken is dat het aantal comazuipers alleen maar toeneemt. Voor de overheid was dit de druppel en heeft toen de maatregel genomen om de alcoholgrens te verhogen.
Slecht voor de hersenen
Alcohol is slecht voor de hersenen. Maar alcohol is nog slechter voor de nog niet uitgegroeide hersenen van jongeren. Je hersenen zijn nog volop in de ontwikkeling, alcohol belemmerd de groei en na je 18de zijn je hersens al voor een groot deel uitgegroeid
Verstandigheid
Als je 18 bent ben je meestal verstandiger en laat je jezelf minder snel meeslepen om te gaan drinken, je bent verantwoordelijk voor jezelf. Op 16 jarige leeftijd doe je vaak dingen om erbij te horen, dus alcohol te drinken.
Korsakov
Op jonge leeftijd heb je meer kans om verslaafd te raken aan alcohol, ook heb je een grotere kans op het syndroom van Korsakov (geheugenverlies). Met het verhogen van de alcoholgrens zullen de 16 jarige zich meer inhouden. Waardoor ze minder grote kans op hersenbeschadiging hebben.
2. Nut van de alcoholgrens verhoging
De verhoging van de alcoholgrens heeft natuurlijk gezorgd voor veel gevolgen zoals wel voor de gezondheid als voor uitgaansgelegenheden. De verhoging van de alcohol grens zal dus positie en negatieve aspecten met zich meebrengen.
2.1 Lichamelijk:
Zoals we allemaal weten heeft alcohol over de lange termijn slechte effecten op de gezondheid. Er zijn verschillende organen die door alcohol aangetast worden. De hersenen kunnen door alcohol beschadigd raken, wat als gevolg heeft dat je geheugen achteruit gaat, je aanpassingsvermogen vermindert en ook het denken gaat langzamer dan ervoor. Bij mensen die vaak veel alcohol drinken, kan het hersenvolume tot vijftien procent kleiner worden. De lever herkent de alcohol niet anders dan als een zeer giftige stof, die afgebroken moet worden. Als je veel drinkt, kan er leververvetting ontstaan. De lever slaat dan veel vet op, waardoor deze opzwelt. Dit kan onder andere pijn en geelzucht veroorzaken. Ook ontstaat er na lang veel drinken kans op een leverontsteking. In de maag wordt door de alcohol het slijmvlies, dat de maagwand beschermt tegen het maagzuur, aangetast. Maagpijn en overgeven zijn vaak het gevolg. Bij het overgeven kan er bij een beschadigde maagwand ook bloed worden overgegeven. Dan zijn er ook nog de ziektes die zich op de lange termijn kunnen ontwikkelen. Veel voorkomende ziektes zijn meerdere soorten kanker, overal in het lichaam, levercirrose, hierbij gaat de lever minder werken, wat verschillende klachten tot gevolg kan hebben.
2.2 Geestelijk:
Alcohol misbruik kan leiden tot het Syndroom van Korsakov. Het syndroom van Korsakov is een aandoening in de hersens die veroorzaakt wordt door veel drank misbruik. De gevolgen van deze ziekte leidt tot geheugenstoornis. Omdat het gevolg van deze ziekte leidt tot geheugenstoornis, kun je Korsakov beschouwen als een vorm dementie. Door de alcoholgrens naar 18 jaar te verhogen wil de overheid de kans op Koraskov bij jongeren verkleinen.
2.3 Uitgaansgelegenheden:
Veel uitgaansgelegen moesten sluiten omdat ze hun inkomsten haalden uit jongeren onder de 18. Die in hun caf?? of club uitgingen. Natuurlijk werden er dan alcoholische dranken geschonken. Nadat de alcohol grens naar 18 was verhoogd mochten de cafe en club eigenaren geen alcohol meer schenken aan minderjarigen. Hierdoor daalden hun omzet en sommige gingen zelfs failliet.
2.4 Financieel:
Door niet te drinken hou je veel geld over. Dit kan per maand al gauw 100 opleveren als je niet drinkt. Na een kleine rekensom komen we dan uit op 2400 euro die je bespaard hebt in twee jaar tijd. Van dat geld kan je een hoop andere leuken dingen zoals op vakantie of je rijbewijs halen of zelfs al een auto kopen.
3. Nix18
Iedereen kent de reclame campagne wel. Niet drinken en niet roken tot je 18 de. Dit is de bekende slogan van De NIX18-campagne. Deze campagne is een initiatief van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en het, KWF kanker bestrijdings fons. Het doel van de campagne is het verbeteren sociale norm ‘niet drinken en roken tot je 18e’. De campagne richt zich op de hele samenleving, meer in het bijzonder de omgeving van jongeren. Ook vinden ze dat niet iedereen het normaal moet vinden dat jongeren onder de 18 al roken en drinken.
3.1 Doelen van de Campagne
Een aantal voorbeelden die de campagne Nix18 duidelijk wil maken zijn:
Geen katers
Na een avond drinken functioneert het geheugen slechter. Concentreren wordt daardoor moeilijker. Bij jongeren kost het afbreken van alcohol meer tijd dan bij een volwassene. Na een avond veel drinken ben je de volgende ochtend nog steeds onder invloed. Jongeren hebben net als volwassenen na een weekend stevig drinken zeker twee dagen nodig voor herstel. Als je niet drinkt blijf je dus veel beter geconcentreerd.
Geld voor leukere dingen
Roken en drinken kost geld en is nog duur ook. Met dat geld kun je ook leukere dingen doen. Want je kunt het maar ‘?n keer uitgeven. In plaats van geld uit te geven aan alcohol kun je beter sparen voor wat extra geld om op vakantie uit te geven, of aan een nieuwe telefoon of computer.
Door geen alcohol te drinken heb je minder kans op verslaving en er zijn genoeg leukere dingen waar je je geld aan uit kunt geven. En als je eenmaal verslaafd ben kost dat je veel geld en je komt moeilijk van je verslaving af.
Roken? Nah
In een sigaret zitten ruim 4000 giftige stoffen, onder andere terpentine en ammoniak. Ook worden aan sigaretten stoffen toegevoegd die de sigaret extra verslavend maken. Er worden zelfs smaken zoals menthol toegevoegd omhet roken lekkerder te maken.
Minder kans op onveilige seks
Alcohol heeft een ontremmend effect. Dit betekent dat je je minder onzeker of angstig kunt gaan voelen. Als je alcohol drinkt voel je je vrijer.Je zakminder snel risico’s en krijg je minder controle over jezelf. Dat zorgt ervoor dat veel jongeren die alcohol gedronken hebben, vaker onveilig vrijen. Daardoor lopen ze kans op seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s) of ongewenste zwangerschappen. Het komt ook voor dat jongeren onder invloed van alcohol seks hebben terwijl ze eigenlijk niet willen.
4. Mijn mening
Toen ik te horen kreeg dat er een nieuwe wet zou komen die te maken had met de verhoging van de alcoholgrens. Ik was toen 17 en een half. Ik had er geen problemen mee. Alleen de overgang vond ik slecht geregeld. Ik kon vanaf mijn zestiende alcoholische dranken kopen en nuttigen. En dan, een half jaar voordat ik achttien werd. Werd de alcohol grens verhoogd. Ik vond dit een slechte regeling. Niet omdat ik niet meer kon drinken maar omdat de overgang van anderhalf jaar lang alcoholische dranken te kunnen kopen en te kunnen nuttigen ineens niet meer kon.
Persoonlijk denk ik dat de verhoging van de alcoholgrens minder positief resultaat heeft dan dat de overheid dacht. Nadat de alcoholgrens verhoogd was, mocht ik thuis van mijn ouders nog steeds alcoholische dranken blijven drinken. Ook verschuift de overheid het probleem met twee jaar. Eerst mocht je vanaf je zestiende lichte alcoholische dranken kopen ( tot 15 %). Nu de alcoholgrens naar 18 is verhoogd kunnen jongeren meteen alle alcoholische dranken kopen. Dus het percentage comazuipers zal alleen maar met twee jaar verhoogd worden. En niet worden verlaagd zoals de overheid hoopte.
En zeg nou zelf. Als jongeren willen drinken ook al zijn ze nog geen 18 dan komen ze echt wel drank.
Conclusie
De verhoging van de alcoholgrens is effectief en tegelijk negatief.
De voordelen zijn:
– Minder kans op het syndroom van Korsakov.
– Minder kans op verslaving.
– Minder kans op comazuipen onder de 18 jaar.
– Jongeren houden meer geld over voor leuke dingen zoals vakanties.
Nadelen:
– Caf?? en clubs eigenaren hebben minder inkomsten en kunnen failliet gaan.
– Het aantal comazuipers wordt van 16 jaar naar 18 jaar verplaats.
– Als je mensen iets verbied is de drang groter om het juist wel te doen.
Als de overheid de verhoging van de alcohol grens echt effectief wil maken zullen ze met meer maatregelen moeten komen zoals:
– Kinderen moeten op de basisschool al voorlichting krijgen over alcohol net zoals vuurwerk. Ik denk namelijk dat weinig jongeren weten wat er precies met je gebeurd als je alcohol drinkt. Als je op de basisschool al voorlichting krijgt, zullen minder mensen gaan drinken omdat ze weten dat het heel erg slecht voor je is.
– Alcohol duurder maken zodat jongeren minder gaan kopen
– Alcoholverstrekkers via internet verbieden.
– Als je de leeftijdsgrens in Nederland verhoogt, moet je dat ook in buurlanden zoals Duitsland doen anders halen de jongeren gewoon drank uit het buitenland.
Bronvermelding
http://www.wikipedia.nl
http://nl.wikipedia.org/wiki/Syndroom_van_Korsakov
http://nl.wikipedia.org/wiki/Alcoholische_drank
http://nl.wikipedia.org/wiki/Dronkenschap
http://nl.wikipedia.org/wiki/Coma_(geneeskunde)
http://www.foksuk.nl/
http://www.nji.nl/nl/Databanken/Cijfers-over-Jeugd-en-Opvoeding/Cijfers-per-onderwerp/Comazuipen
https://www.nix18.nl/over-nix
http://nl.wikipedia.org/wiki/Tabak