Essay: De aanleiding tot het maken van dit marketingcommunicatieplan is de opdracht…

1. Concept Enqu??te 41 1. Inleiding

1.1 Aanleiding
De aanleiding tot het maken van dit marketingcommunicatieplan is de opdracht voor de opleiding sportmarketing aan de Hogeschool van Amsterdam. Het is de bedoeling om een gedegen advies uit te geven aan volleybalvereniging MBSOV. Een advies waarin de verenig ten eerste wordt geanalyseerd om vervolgens een advies uit te kunnen geven, waar de vereniging ook effectief mee aan de slag kan, mochten zij dat willen.

1.2 Leeswijzer
In dit onderzoek wordt de vereniging in beeld gebracht op het gebied van hun vrijwilligersbeleid en het probleem wat zich voordoet binnen de vereniging: vrijwilligerstekort. Vragen als, hoe kan de vereniging bestaande vrijwilligers behouden? En op welke manier kunnen leden bereikt worden? En wat kan goede communicatie bijdragen aan werving van vrijwilligers? Moeten aan het eind van dit verslag beantwoord kunnen worden.
In hoofdstuk 2 wordt een situatieschets gegeven waarin de vereniging kort wordt besproken. Vervolgens zijn de probleemstelling en voorlopige adviesvraag daarna geformuleerd.
Hoofdstuk 3 geeft aan hoe het onderzoek is gedaan. Door de onderzoeksvraag te geven en de methode die gebruikt is moet een helpen bij het vormen van een degelijk advies. Daarna is nog de interpretatie en verantwoording van het onderzoek te vinden.
Hoofdstuk 4 zal gaan over meso analyse. De markt waarin volleybalvereniging MBSOV zich begeeft zal in de marktanalyse worden weergegeven. Vervolgens is in de afnemersanalyse te zien wie de afnemers zijn van de vereniging en wat de doelgroep is. In de concurrentie analyse die daarop volgt zijn de belangrijkste concurrenten weergegeven waarmee de vereniging rekening moet houden. Na de concurrentie analyse zijn de publiek groepen gegeven. Hier zijn de groepen weergegeven waarmee de vereniging wel direct of indirect mee te maken heeft. Als laatste is er nog de communicatieanalyse gegeven die laat zien welke kanalen er gebruikt worden, welke er nog gebruikt kunnen worden en de trends op het gebied van communicatie.
De macro analyse zal met behulp van de DESTEP factoren besproken worden in hoofdstuk 5. De DESTEP bestaat uit Demografisch, Economisch, Sociaal-cultureel, Technologisch, Ecologisch en Politiek-juridisch.
In hoofdstuk 6 wordt de interne analyse behandeld. Aan de hand van een analyse over de situatie zoals deze nu is. Bekeken uit verschillende perspectieven. Zo worden onder andere de volgende factoren bekeken, wat speelt er binnen de vereniging, het bestuur, financi??n, communicatie binnen de vereniging en vrijwilligersbeleid. 2. Situatieschets
Naam: ‘MBSOV Volleybalvereniging’Vestigingsplaats: ‘Den Helder’Aantal leden: ‘138

2.1 Informatie over de vereniging
Figuur 2.1 Logo volleybalvereniging MBSOV
De MBSOV-Volleybal verenging is onderdeel van de personeelsvereniging die de naam MBSOV (Marinebedrijf Sport en OntspanningsVereniging) draagt. Dit is een voortzetting van de Willemsoord-,Sport-en Ontspanningsvereniging (WSOV). De WSOV is opgericht op 7 mei 1946. De vereniging is gevestigd in Den Helder. De vereniging bestaat uit gewone leden, buitengewone leden, ereleden, leden van verdienste en donateurs.

Hoofdbestuur en dagelijks bestuur. Het hoofdbestuur van de Volleybal valt onder het hoofdbestuur van de MBSOV. Het hoofdbestuur van de Volleybal afdeling bestaat uit een voorzitter, secretaris en penningmeester. Voor een tijd van drie jaar wordt deze opstelling benoemd. Alleen meerderjarige stemgerechtigden leden kunnen als hoofdbestuurslid gekozen worden. Daarnaast is er een kascommissie die ieder jaar een verslag uitbrengt en de kas controleert. Zover over de vereniging.

Concurrentie is er nauwelijks aangezien de MBSOV de enige volleybal vereniging in Den Helder is. In Julianadorp (valt wel onder gemeente Den Helder) is er nog wel een volleybal vereniging gevestigd maar veel leden van de MBSOV komen al vanuit Julianadorp naar Den Helder. Daarnaast zijn er natuurlijk nog andere verenigingen die andere sporten beoefenen maar kijkent naar puur de volleybal tak is er weinig bedreiging van buitenaf.

Binnen het management zijn er verschillende factoren die zeker het onderzoeken waard zijn. Zo heeft MBSOV moeite met het behouden van leden/vrijwilligers, te kort aan vrijwilligers en een te kort aan trainers. Daarnaast is er misschien een kans om de financi??n goed in kaart te brengen zodat de omstandigheden voor alle teams gelijk worden of misschien al zijn?

De vereniging heeft verschillende teams er zijn 4 dames teams, 3 heren teams en er zijn 6 jeugd teams. Verder is er een afdeling recreatie voor degene die geen competitie willen of kunnen spelen. Ontwikkelingen die nu plaatsvinden of kortgeleden hebben plaatsgevonden zijn dat er een nieuwe website is gekomen, Heren 1 nieuwe sponsor (DAMEN Shipyards) heeft en dat er een nieuw toernooi is geweest: het nieuwjaarstoernooi.
2.2 Probleemstelling
Volleybalvereniging MBSOV heeft te maken met te weinig vrijwilligers (er zijn op dit moment 37 van de 50 functies bezet). De vereniging omschrijft dit als volgt; op welke wijze kan volleybalvereniging MBSOV zorgen voor een gedeelde verantwoordelijkheid en plichtsbesef bij haar leden om zo het verenigingsgevoel te verstreken en borgen. Gevolg van te weinig vrijwilligers is dat er te weinig trainers zijn, geen actieve ledenwerving en organisatorische problemen.

De vereniging geeft ook aan dat er geen duidelijke communicatie structuur is. Hierbij formuleren ze als vraag: op welke wijze kan volleybalvereniging MBSOV haar leden optimaal bereiken, rekening houdend met de diverse leeftijdscategorie??n binnen de vereniging.

2.3 Voorlopige adviesvraag
‘Hoe kan volleybalvereniging MBSOV ervoor zorgen dat het aantal vrijwilligers toeneemt van 37 naar 50 vrijwilligers aan het einde van het seizoen 2015-2016’?

3. Onderzoeksplan

3.1 Onderzoeksvraag
De onderzoeksvraag is geformuleerd na het opstellen van de deelvragen en adviesvraag. Hierin wordt namelijk verder gekeken dan de vraag: ‘Hoe kan volleybalvereniging MBSOV ervoor zorgen dat het aantal vrijwilligers toeneemt van 37 naar 50 vrijwilligers aan het einde van het seizoen 2015-2016’?. Bij de onderzoeksvraag gaat het namelijk om de vrijwilligers zelf.
De onderzoeksvraag is dan ook als volgt:
‘Wat stimuleert mensen om vrijwilligerswerk te doen’?.

3.2 Onderzoeksmethode
De doelgroep voor dit onderzoek zijn de leden van volleybalvereniging MBSOV. De eenheden zijn de personen die lid zijn bij de volleybalvereniging MBSOV. De populatie die onderzocht wordt zijn dus de verzameling van al deze eenheden bij elkaar. Onder deze populatie zijn er nog verdelingen te maken in verschillende subpopulaties. Subpopulaties die onderscheiden kunnen worden bestaan uit de volgende verschillende niveau’s: verblijfplaats, leeftijd, geslacht, team. Hieruit komt het volgende figuur tot stand (figuur 3.1). Over het algemeen vallen vrijwilligers in de oudere leeftijdscategorie??n, bij het onderzoek zal er dus een conclusie getrokken kunnen worden om op basis van leeftijd een indeling te maken naar het aantal vrijwilligers per leeftijdscategorie.

Figuur 3.1 Splitsingstechniek bij kwantitatief onderzoek

Als methode van dataverzameling gebruiken wij vragenlijsten (enqu??tes) die worden verstuurd naar de respondenten via, http://thesistools.com. Deze vorm is gebruikt omdat via een enquete een grote doelgroep wordt bereikt en de gegevens makkelijk te analyseren via SPSS. In bijlage 1 is de vragenlijst te vinden die is opgestuurd naar de respondenten.

Daarnaast zal er bepruik gemaakt worden van respons verhogende maatregelen. Het is van belang om een goede respons van de online enquete te realiseren. In dit paragraaf bespreken we de respons verhogende maatregelen waar wij gebruik van zullen maken in dit onderzoek.

3.3 Interpretatie en verantwoording
De enquete zal worden gehouden via thesistools. Als alle resultaten verzameld zijn zal dit worden geanalyseerd met behulp van SPSS. Hierin worden alle resultaten gezet en dan kunnen er tabbellen worden gemaakt.

De volgende tabellen zullen worden gebruikt:
Frequentietabellen van de achtergrondvragen
Kruistabellen van elke enquetevraag
Tabellen multiple response vragen
Drie relevante kruistabellen uit de bestaande SPSS bestanden
Drie ontvouwingstabellen

Hieruit zullen verschillende antwoorden op de deelvragen naar voorkomen. De deelvragen zullen met behulp van de enquete worden beantwoord om tot een antwoord te komen. Hier zal gebruikt worden gemaakt van de tabellen die met SPSS worden gemaakt.

Deze resultaten worden vervolgens toegepast op het marketingcommunicatieplan/advies om hier tot een juist resultaat te komen.

4. Meso analyse

4.1 Marktanalyse
Ruim 600.000 Nederlanders volleyballen regelmatig en meer dan 120.000 van hen spelen in wedstrijdverband in een door de Nevobo georganiseerde competitie. In 2013 waren er 1.120 verenigingen die zich hebben aangesloten bij de NEVOBO. In het jaar 2011 was er al een lichte groei te zien in het aantal van aangesloten leden van de NEVOBO (ten opzichte van 2010). Dit terwijl er in het jaar 2009 nog een lichte daling van 1,5 procent te zien was.In het jaar 2008 ziet NOC*NSF echter wel haar ledenaantal groeien, dit openbaart zich dus pas een jaar later ook bij de NEVOBO (de volleybalbond). (kernsportplan)

Er zijn veel verschillende sportorganisaties in de buurt van Den Helder, denk aan voetbal, tennis, basketbal en vechtsporten. De afgelopen periode heeft Den Helder de volgende projecten gerealiseerd:
Gerenoveerde wielerbaan, sportpark Guldemond;
Kunstgrasvelden JVC en HCSC;
Vaarverbinding kanoroute / Upgrading sportroutes duinzoom en duingebied;
Upgrading Quelderduyn;
Nieuwbouw stedelijk zwembad.
Zoals te zien is in de bovenstaande lijst van projecten die gerealiseerd zijn is de diversiteit van de sporten groot. Den Helder richt zich op verschillende sporten.

Verder heeft de gemeente vier speerpunten voor het sportbeleid voor de komende jaren:
Gezonde projecten. De gemeente geeft het goede voorbeeld.
Sterke (wijk)sportverenigingen met een actief vrijwilligersbestand.
Goede sport-en beweegfaciliteiten.
Het zoveel mogelijk aanpassen van accommodaties, zodat zij toegankelijk zijn voor minder valide sporters.
(Helder, gemeente Den, 2015)

Deelname volleybal
Volleybal in Nederland heeft lang last gehad van een dalend ledenaantal. Echter was er na jaren van een dalend ledenaantal in 2011 een lichte stijging ten opzichte van het jaar eerder (2010). De volleybalbond NEVOBO was hierna licht optimistisch, immers hoe meer volleyballers zicht aansluiten bij de bond, hoe meer invloed de bond kan uitoefenen op (potentieel) sportend Nederland en overige partijen (te denken aan steden, ministerie van VWS, NOC*NSF etc.). (NEVOBO, februari 2011) Het ledenaantal is van 124.157 leden in 2010 naar 124.772 leden in 2011 gestegen. In de lijst van teamsporten eindigt volleybal hiermee op een derde plaats achter veldvoetbal en hockey. Volleybal is qua ledenaantal wel de grootste zaalsport in Nederland. Dit mag voor Nederland in het algemeen dan wel zo zijn maar volgens onderzoek (i&o research, 2009) beoefent 3% van de inwoners van Den Helder die aan sport doen aan volleybal. Dit hoeft echter niet alleen bij de volleybalvereniging MBSOV te gebeuren, ook kunnen inwoners van Den Helder elders deze sport beoefenen maar wel woonachtig in Den Helder zijn.

Hoe ziet de markt van vrijwilligers eruit?
Volgens de enqu??te vrijwilligerswerk 201 – 2014 die in Den Helder is gehouden, ondervond 74% van de organisaties een tekort vrijwilligers. Dit geldt ook voor volleybalvereniging MBSOV.

De gemeente Den Helder heeft de ambitie om het aanbod en de huidige vrijwillige inzet meer met elkaar te verbinden, te ondersteunen, te stimuleren en duurzaam te versterken. Dat nieuwe vormen van vrijwilligerswerk nadrukkelijker worden gestimuleerd, zodat de inzet van vrijwilligers in de aankomende jaren een nog grotere rol kan gaan spelen dan nu het geval is.

Het belangrijkste beleidsdoel van Den Helder is de ondersteuning van de individuele vrijwilligers. Bij dit beleidsdoel staat de vrijwilliger centraal. De gemeente erkent het belang van diens vrijwilligerswerk en wil de burger waar nodig faciliteren en versterken. Dit zijn de speerpunten:
Ondersteuning van alle vrijwilligers met name in de sport.
Vrijwilligerswerk als stap naar (duurzame)participatie.
Informatie en vacaturebank.
Vrijwillige thuishulp en mantelzorgondersteuning (zorgvrijwilligers).
Vrijwilligers in de spotlight.
(Gemeente Den Helder, 2014)

Subsidies
Voor de sport volleybal is er in 2015 een nieuwe subsidie gemaakt. Deze subsidie komt van de bond NOC*NSF. Dit is een subsidie die geldt voor alle deelnemers aan de trainersopleiding niveau 2 of niveau 3, die ook werkelijk hun diploma hebben gehaald. Deze subsidie is er gekomen omdat het NOC*NSF vond dat er te weinig gediplomeerde volleybaltrainers waren. Hiermee wil NOC*NSF dat de trainer minimaal 2 seizoenen actief volleybaltraining geeft. De subsidie geldt echter voor een bepaald aantal personen per regio (zie in figuur 5.2 ).’
Sportverenigingen met sport als doel hebben vaak een kleinere kans op het krijgen van een subsidie. Dit omdat de overheid sport als middel wilt stimuleren. Ze willen dan dat sport wordt ingezet als middel tegen maatschappelijke problemen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het bevechten van overgewicht, het bijeenbrengen van mensen met een verschillende etnische afkomst, of het verschaffen van werk voor werklozen of 55+-ers. Een subsidie moet worden aangevraagd door de vereniging zelf, je krijgt deze niet zomaar.

Sportparticipatie
Uit recent onderzoek (i&o research, 2009) blijkt dat volgens de RSO definitie sport 77% van de Helderse bevolking. Dat wil zeggen dat meer dan driekwart van de inwoners tenminste 12 keer per jaar aan sport doet. Ook is de sportdeelname ten opzichte van 2003 toegenomen, vooral onder volwassenen is de sportdeelname toegenomen. In figuur 5.1 is de sportdeelname te zien in cijfers.

Verder is er uit het onderzoek (i&o research, 2009) gekomen dat 18-29 jarigen en hoogopgeleiden de twee groepen zijn met een relatief hoge sportdeelname, respectievelijk 85 en 83 procent. De groepen niet-westerse allochtonen (59%), 55-plussers (61%), alleenstaanden (65%), laagopgeleiden (67%) en ‘?noudergezinnen (67%) hebben daarentegen een relatief lage sportdeelname.

Figuur 5.1 Aandeel sporters in Den Helder (2009 en 2003) en Nederland (2008), in % van totaal aantal inwoners

Als iemand besluit te gaan sporten heeft ieder een eigen reden voor. In het onderzoek (i&o research, 2009) blijkt dat de vaakst genoemde reden om te gaan sporten ‘vanwege het plezier/de ontspanning’ is. Verder worden redenen als; vanwege mijn gezondheid/fitheid, voor de gezelligheid/sociale contacten en omdat vrienden/familie van mij ook sporten.

4.2 Afnemersanalyse
Huidige afnemers
MBSOV heeft 3 verschillende vertakkingen: senioren, jeugd en recreatie. De senioren bestaan op het moment uit 3 heren teams en 4 dames teams. Bij de heren het laatste team en bij de dames de laatste twee teams zijn dit meer ‘gezelligheidsteams’ terwijl de andere teams meer prestatiegericht zijn. De afdeling jeugd is groot, met in elke leeftijdsklasse wel minimaal 1 of 2 teams. Dit is dan ook het grootste deel van het ledenbestand. De recreatie is een groep van een stuk of 20 senioren die gezellig met elkaar trainen op een vaste avond. Hieruit is ook 1 recreatieteam gevormd. (MBSOV, 2013-2014)

In het geval van de vrijwilligers hebben ze 14 vrijwilligers in de gelederen welke taken als het bestuur en de commissies op zich nemen. Het zijn voornamelijk mensen met een hart voor de club die 2 uur per 2 maanden vergaderen en wat kleine taken over hun gebied volbrengen. De vrijwilligers zijn over het algemeen mannelijk (11 om 3). (MBSOV, 2013-2014) Naast deze 14 vrijwilligers zijn er nog 23 vrijwilligers die zich bezig houden met trainen en het faciliteren van scheidsrechters. Deze doen af en toe wat voor de vereniging en zijn dus niet zoals de andere er echt elke week/maand mee bezig.

Doelgroep
Meer dan driekwart van inwoners uit Den Helder beoefent tenminste 12 keer per jaar aan sport, dit is gezien de landelijke gemiddelden hoog. De sportdeelname ligt het hoogste bij de jongeren, echter komt hier wel verandering in. In vergelijking met de sportmonitor van 2003 is de sportdeelname volgens de sportmonitor van 2009 sterk gestegen. Inwoners die hoogopgeleid zijn sporten in Den helder relatief vaker. 55-plussers, allochtone inwoners, singles en laagopgeleiden relatief minder. De meeste inwoners van Den Helder sporten individueel. Vooral volwassen sporten individueel, terwijl de kinderen en jongeren tot en met 17 jaar nog vaak in verenigingsverband. (gemeente Den Helder)

De vrijwilligers in Den Helder zijn over het algemeen ouder en daarom zijn ook veel sportverenigingen bezig om meer vrijwilligers te werven en behouden. Een belangrijke ontwikkeling om te verjongen is de samenwerking met scholen, bijvoorbeeld een maatschappelijke stage. Dit leidt ertoe dat jongeren ge??nteresseerd en betrokken raken bij vrijwilligerswerk. Een goed voorbeeld is de halve marathon die in Den Helder wordt gehouden waar ieder jaar scholieren hun stage lopen. (gemeente Den Helder) Ook is er vanuit sportservice een plan waarin kinderen 5 weken lang een sport kunnen beoefenen voor een gering bedrag. Hier kan de vereniging zich bij aansluiten, de vereniging zorgt in dat geval voor materiaal, accommodatie en trainers.

4.3 Concurrentieanalyse
Als MBSOV heeft de volleybalvereniging van Den Helder geen andere volleybalverenigingen als concurrenten, alleen verenigingen die in dezelfde behoefte voorzien en dezelfde doelgroep hebben. Daarnaast is er in Julianadorp (dorp hoort bij gemeente Den Helder) wel een volleybalclub genaamd VCJ’94. Hieronder zijn de vier namen geselecteerd die directe concurrentie kunnen zijn voor volleybalclub MBSOV. Dit zijn:
Volleybalclub VCJ’94
Tennisvereniging TC Topspin
Voetbalclub FC Den Helder
Hockeyclub HSC Hermes

De concurrentie tabel hierboven (figuur 4.1) is geredeneerd vanuit de gedachte van een inwoner van Den Helder centrum. In de tabel is goed te zien dat op de lokatie niet echt onderscheidt wordt gemaakt alleen valt VCJ’94 in de min, dit omdat ze zijn gevestigd in Julianadorp wat toch een kwartier rijden is vanuit Den Helder. De grootste concurrenten zijn voor de volleybalvereniging MBSOV zijn FC Den Helder, HSC Hermes en VCJ’94. FC Den Helder en HSC Hermes zijn concurrenten het verschil is vooral de bekendheid en de grootte van de club. Dit is een verband. Hoe bekender een club is hoe groter deze meestal ook is. Daarnaast zijn het ook teamsporten en ligt het ook in Den Helder dus goed te bereiken. Voor een grote doelgroep (vooral de jeugd) is het dus makkelijk om een andere sport te kiezen dan volleybal. Daarnaast is VCJ’94 een concurrent omdat dit de enige andere volleybalclub in de buurt is. Daarnaast is MBSOV op zijn beurt ook weer een bedreiging voor VCJ’94 omdat alleen de afstand hooguit een drempel zou zijn. Daarnaast heeft de MBSOV een grotere jeugd afdeling dus voor jeugdleden waarschijnlijk aantrekkelijker. De kosten van de sport zelf zijn echter lager dan de concurrenten. Dit omdat alleen een aanschaf van kleding nodig is en verder geen attributen zoals rackets of hockeyclubs.

4.4 Publieksgroepen
Als verenging zijn er veel publieksgroepen die belangrijk zijn voor volleybalvereniging MBSOV. Dit zijn groepen waarmee contact word onderhouden en waar de vereniging zich op communicatie-en promotie-uitingen richt.

Publieksgroepen die voor volleybalvereniging MBSOV van toepassing zijn kunnen worden verdeeld in meer dan ‘?n groep. Er zijn namelijk binnen de vereniging directe relaties, financi??le relaties, relaties met maatschappelijke instellingen, politieke relaties, mediarelaties/persrelaties en relaties met naaste omgeving. Op de volgende pagina in Figuur 4.2 is te zien met welke publieksgroepen volleybalvereniging MBSOV te maken heeft.

Al deze publieksgroepen hebben natuurlijk invloed op de markt waarop volleybalvereniging MBSOV zich begeeft. Per groep zal een korte beschrijving worden gegeven met de invloed van de groep op de markt waar volleybalvereniging MBSOV zich begeeft.

Financi??le relaties
Deze deelgroep vertegenwoordigt de verstrekkers van financi??n waar de vereniging op draait. Hieronder vallen subsidiegevers, donateurs en sponsoren. Subsidiegevers vallen bij de MBSOV uiteen onder twee delen. De volleybalvereniging MBSOV krijgt subsidie van de gemeente en het hoofdbestuur van de MBSOV. Van de gemeente is er een sportsubsidie voor de vereniging. Van het hoofdbestuur zit het als volgt in elkaar. De volleybalvereniging is een deel van de MBSOV wat staat voor MarineBedrijf Sport-en OntspanningsVereniging. Daar zijn ook leden en die betalen ook contributie. Zo kan er subsidie worden gegeven aan de volleybalvereniging. Je kan dit dus zien als een dochtervereniging. Verder zijn er donateurs dit zijn bij deze vereniging donateurs zonder naam en donaties van het bestuur. En als laatste zijn er sponsoren. Bij volleybalvereniging is er tot nu toe maar ‘?n sponsor hierover is in de interne analyse meer te lezen.

Relaties met maatschappelijke instellingen
Maatschappelijke instellingen hebben ook invloed op de vereniging. Zoals een sportbond, deze stippelt de grove beleidsnormen uit en organiseert de competities van amateur tot professioneel. Zo heeft MBSOV hier ook mee te maken aangezien zij hierbij zijn aangesloten. Tot de bond horen met de MBSOV nog 1169 andere volleybalverenigingen. Daarnaast zijn er nog de overkoepelende verenigingen. Dit is de moedervereniging MBSOV zelf. In het vorige paragraaf (financi??le relaties) is dit al besproken.

Politieke relaties
Onder politieke relaties horen het rijk, de provincie en de gemeente. Hier is de gemeente de belangrijkste. Het rijk hoort hierbij omdat het rijk verstrekt maakt geld vrij voor sport in de vorm van subsidies aan de provincies. Ook zijn er soms vanuit centraal bestuur dus het rijk verschillende projecten die geld krijgen van het rijk. Denk hierbij aan stadions om een WK of EK naar Nederland te halen. De provincie die het geld van het rijk ontvangt mag dit zelf indelen hoe zij dit uit gaan geven. Uiteindelijk zal dit in verschillende zaken worden gestopt. In de vorm van subsidie is er ‘?n van. De gemeente mag dit bedrag wat zij krijgen voor subsidie ook weer verdelen over de verschillende clubs en verenigingen. MBSOV volleybal krijgt daarvan een deel subsidie.

Relaties met naaste omgeving
Onder de relaties met de naaste omgeving staan bij de MBSOV volleybalvereniging de lokale organisaties en accommodatieverhuurders. Deze relaties zijn erg belangrijk omdat vaak een vereniging afhankelijk is van deze relaties. Onder lokale organisaties kan bijvoorbeeld in Den Helder sportservice worden genoemd. Dit is een organisatie die kinderen kennis laat maken met verschillende sporten en zo dus bijdraagt aan ledenwerving voor een sportvereniging. Daarnaast zijn er de accommodatieverhuurders, zonder deze relatie kan er niet getraind worden en geen wedstrijden gespeeld worden. Daar horen verplichtingen bij zoals het betalen van deze relaties. Voor de MBSOV zijn deze verhuurders sport aan zee en sporthal sportlaan. Voor andere trainingsaccommodaties hoeft niet betaald te worden omdat deze van de vereniging zelf zijn of onderdeel van de moedervereniging.

Mediarelaties/persrelaties
Mediarelaties en/of persrelaties zijn relaties die nieuws over de vereniging naar buiten brengen. Denk hierbij aan de lokale krant (online/offline), de NEVOBO site, maar ook Facebook en de website van de vereniging zelf. De lokale krant brengt soms kleine wedstrijdverslagen uit over dames 1 in de krant en op hun website. Daarnaast staat op de NEVOBO website alle wedstrijden en verder de agenda en grote evenementen. Daarnaast wordt op de Facebook altijd een verslag van verschillende wedstrijden gezet en is er op de website overige informatie te vinden over de vereniging (is nog zeker te verbeteren maar daarover meer in het vervolg van het verslag).
4.5 Communicatieanalyse
Een sportvereniging houd zich uiteraard bezig met communicatie. Het gaat hierbij niet alleen om communicatie via een clubblad maar kan ook via nieuwsbrieven van de club, persberichten in de krant, wedstrijdverslagen of informatie via social media of via eigen website. Dit hoeft niet alleen naar de leden toe te zijn maar ook naar andere publieke groepen, in het paragraaf 4.4 is terug te lezen met welke groepen MBSOV volleybal allemaal te maken heeft en daar dus ook mee communiceert. Dit wordt verdeeld in interne en externe communicatie. Interne communicatie is de communicatie met bestuurders (ook van moedervereniging), commissies, leden en vrijwilligers. De externe communicatie is de communicatie naar overheid, gemeente, sponsoren en sportbond onder andere. Door onjuist gebruik van communicatie kunnen irritaties of problemen binnen de vereniging ontstaan. Communicatie is dan ook h??t woord dat de ene partij met de andere partij verbind. In dit paragraaf wordt ingegaan over de communicatiemiddelen die in de markt aanwezig zijn en dus kunnen worden gebruikt.

Hierboven in figuur 4.3 is te zien hoe volleybalvereniging al gebruikt maakt van communicatie binnen en buiten de vereniging. Dit wil niet zeggen dat er geen ruimte is voor verbetering maar daar wordt in het vervolg van het rapport verder op in gegaan. Zoals te zien is gebruikt de vereniging al Facebook maar doen zij dit ook effectief en zijn zij ook in de bekende valkuilen gestapt zoals vele verenigingen doen? In de volgende analyse wordt bekeken hoe de vereniging gebruik maakt van deze social media en naar de trends waarop de volleybalvereniging MBSOV kan inspelen.

4.5 Communicatie trends
Social media
(van Hall, 2015)De sociale media is tegenwoordig een belangrijks aspect in de communicatie van verenigingen en bedrijven. Zoals in Figuur 4.4 te zien is zijn er enorm veel mensen die de social media gebruiken, dat betekent dat er een enorm grote doelgroep te bereiken is. Uit recent onderzoek (Statista, 2015) blijkt dat het aantal gebruikers van social media alleen maar toe zal nemen. In dit onderzoek is gekeken naar de groei van social media over de hele wereld. In het onderzoek wordt aangenomen dat het aantal gebruikers van social media van 0.97 biljoen gebruikers in 2010 naar 2.44 biljoen gebruikers in 2018 zal stijgen.

Er zijn bepaalde trends die zijn ontstaan de laatste jaren die betrekking hebben op de social media:

Business wordt social, dit betekent dat de meeste vereniging aan deze marketing doet. Verenigingen hebben ontdekt dat de kracht van sites als Facebook enorm krachtig zijn.
Meer luisteren, men gaat steeds meer luisteren in plaats van zenden. Voorheen was de social media alleen maar zenden, zenden en zenden. Daar is verandering in gekomen, men is nu ge??nteresseerd wat een ander, of een vereniging, te zeggen heeft en neemt hier ook de tijd voor om hiernaar te luisteren.
Bruikbaar is deelbaar, als de inhoud van een post interessant of leuk is dan gaat dit als een lopend vuurtje. Mensen zullen het delen en zo zal de inhoud van de post steeds meer mensen bereiken en is er een groter bereik. (van Hall, 2015)

Externe communicatie
De afgelopen jaren zijn verschillende communicatie trends aan het licht gekomen, buiten de sociale media om. Er zijn 4 hoofdtrends waar bedrijven gebruik van kunnen maken, echter kunnen deze trends een positief maar ook een negatief imago opleveren.

Glazen huis, dit houdt in dat tegenwoordig iedereen kan zien wat jij als organisatie doet. Deze hoofdtrend kan weer verder worden onderverdeeld in andere sub trends: digitalisering en transparantie. Wanneer de vereniging transparant is op de juiste manier zal dit doorschemeren naar de leden en doelgroep
Horizontalisering, de betekenis hiervan is dat binnen bedrijven de hi??rarchie minder wordt, men staat vaker gelijk aan elkaar en zal, ook door middel van social media, sneller ervaringen delen. In principe is dit ook het mond-tot-mond effect. Sub trends zijn: opkomst van social media en dialoog (men luistert meer dan dat ze zenden). Wanneer leden ervaringen delen via social media of mond-tot-mond kan dit tot positieve reclame leiden.
Emotiemaatschappij, de mens is geen rationeel wezen en luistert uiteindelijk naar zijn instinct en gevoel. Sub trends hier van zijn: terugkeren naar het collectief maar tegelijkertijd ook de individualisering. Door als vereniging in te spelen op dit gevoel kan je leden voor je winnen en behouden.
Datamining, dit valt onder de sub trends big data en open data. Doordat men de beschikking heeft over zoveel data kan hiermee worden ingespeeld worden door op de individuele behoefte van een lid in te spelen. (van der Linden, 2015)

Interne communicatie
Het is een belangrijk aspect binnen een vereniging dat er goed gecommuniceerd wordt over zaken als wedstrijddagen, planning en de organisatie. Belangrijke hulpmiddelen hierbij zijn als volgt.

Website, de website kan worden gebruikt met meerdere functies. Op een website kunnen de wedstrijdplanning en teaminformatie staan maar ook wat er speelt binnen de club.
Posters, deze kunnen opgehangen worden om bekend te maken wanneer de hogere teams (dan vooral de eerste teams) spelen zodat er hoge belangstelling bij deze wedstrijden is.
Online nieuwsbrief, een vereniging kan elke maand een nieuwsbrief schrijven zodat de leden betrokken blijven. 5. Macro analyse

5.1 Demografisch
Bij het demografische deel van de DESTEP analyse wordt gekeken naar hoe groot en potentieel interessant de markt is waarop de vereniging zich begeeft. Er wordt hier onder andere gekeken naar hoeveel mensen woonachtig zijn in Den Helder en omgeving, wat is de leeftijdsopbouw en wat is het gemiddelde inkomen bij de bevolking.

Bevolking
Nederland telt op dit moment 16,9 miljoen inwoners. Het inwoner aantal in Den Helder is ruim 56 duizend. In de trend van laatste jaren is hier een lichte daling in te zien. Echter stijgt dit aantal wel weer langzaam de laatste maanden maar een lichte dalende trend is toch overheersend over de jaren heen. (Gemeente Den Helder, februari 2015).

5.2 Economisch
Als vereniging heb je te maken met de economische staat van het land waarin je bent gevestigd. Economische factoren hebben invloed op het aantal leden, materialen die je kunt kopen, het aantal vrijwilligers enz. Om een beter inzicht te krijgen in de economische omgeving van de vereniging, zijn hier een aantal belangrijke punten uit de hedendaagse economie.

Conjunctuur
De conjunctuur van een land geeft aan in welke staat de economie zich op een moment bevind. Nu in 2015 hebben we net een periode van laagconjunctuur gehad. Vanaf 2013 is de conjunctuur weer aan het stijgen. De conjunctuurlijn komt weer tegen de trendlijn aan te zitten.

Besteding huishoudens
Lange tijd, vooral in de crisis, gaven de Nederlandse huishoudens niet veel uit. Het laatste jaar begint het echter weer toe te nemen. Vanaf Juni 2014 begint het gemiddelde Nederlandse huishouden weer meer uit te geven ( ten opzichte van het jaar daarvoor ). Dit kan goed zijn voor een vereniging. Het geeft aan dat huishoudens weer meer ruimte krijgen, financieel gezien, en meer gaan besteden. Dit kan leiden tot meer leden in een vereniging. ‘
Al met al kan er dus gezegd worden dat de economie van Nederland zich in een stijgende lijn bevind. Er wordt meer besteed door gezinnen, en het consumentenvertrouwen stijgt langzamerhand. Als deze lijn zich ( zoals wordt verwacht ) zo doorzet, zal er een periode van hoogconjunctuur aankomen. Dit betekend een hoog consumentenvertrouwen.

5.3 Sociaal-cultureel
Volleybal
Bij volleybal heb je een aantal normen en waarden. Hieronder zijn er enkelen vermeld:
Respect en veiligheid
Openheid en toegankelijkheid
Boeien en (ver)binden
Sportief presteren
Samenwerken
(Webton-Hengelo)

Vrijwilligersbeleid
In Den Helder worden de vrijwilligers serieus genomen en daarom is er een vrijwilligersbeleid gemaakt. Hierin worden onder andere de normen en waarden van de vrijwilligers besproken.

Het beleid in Den Helder is er niet op gericht om op de stoel van de vrijwilligers te gaan zitten. Hun rol is het scheppen van de voorwaarden die het voor de samenleving aantrekkelijk maakt om daadwerkelijk vrijwilligerswerk te gaan en blijven doen. Vanuit de visie vinden ze dat het van groot belang is dat vrijwilligerswerk in de toekomst maximaal inspeelt op de persoonlijke waarden en motivaties van (potenti??le) vrijwilligers. De belangrijkste uitdaging is daarbij het organiseren van (meer) maatwerk. Het is dus een uitdaging om in te spelen op de vragen en de behoeften van de vrijwilligers. (Helder, gemeente Den, 2015) (bestuurders voetbal)

Hieronder staan een aantal belangrijke zaken om vrijwilligers aan te trekken en tevreden te houden:
Maak een planning.’Voor een optimale bezetting is een planning noodzakelijk. Zorg voor een duidelijk overzicht van de vrijwilligers, hun taken en looptijden van de functies. Zorg dat er een lijst aanwezig is met potenti??le vrijwilligers.
Begeleid bewust.’Werk vrijwilligers in, maar overlaad deze niet met een enorme stroom informatie. Houd onder meer rekening met verschillen tussen vrijwilligers, niet iedereen is hetzelfde
Beloon en waardeer. ‘Voor vrijwilligers is waardering het belangrijkst. Denk aan een vrijwilligersfeest, uitnodiging voor de nieuwjaarsreceptie, een attentie bij verjaardag, ziekte, jubileum of afscheid. Bied voordeeltjes, zoals gratis frisdrank voor een barmedewerker. Er zijn mogelijkheden genoeg.
Betrek bij de club.’Betrek vrijwilligers bij de club. Wees transparant en geef ook deze leden de tijd en ruimte om mee te discussi??ren over nieuwe idee??n. Bevorder hun deskundigheid en zelfontplooiing, laat hen hun ambities kenbaar maken en hun initiatieven in de praktijk toepassen.
Benader persoonlijk.’De sleutel tot succes is een persoonlijke benadering. Toon bijvoorbeeld welgemeende interesse, denk na over op welke momenten u de persoon het best kunt aanspreken. Wees open in de communicatie en maak eventuele onzekerheden bespreekbaar.
Werf senioren ??n jeugd.’Informeer senioren bij aanvang van het voetbalseizoen over vrijwilligerswerk, dat zij in de ogen van de vereniging kunnen doen. Geef hen een lijst met daarop de potenti??le taken. Informeer ook spelers op jonge leeftijd. Hier is grote winst te behalen.
Stel een vrijwilligersco??rdinator aan.’Deze is voor vrijwilligers een aanspreekpunt. Bijvoorbeeld voor vragen over het clubbeleid en andere vrijwilligersfuncties. Hij/zij organiseert informatiebijeenkomsten, vraagt naar verwachtingen en ervaringen en zal actief netwerken. (bestuurders voetbal) (Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport)

5.4 Technologisch
Vrijwilligersbeleid
Trends die op dit moment aan de gang zijn, zijn: informatisering, vernieuwing en versnelling. Er wordt volop gebruik gemaakt van de digitale en technologische mogelijkheden. Internet is hierbij onmisbaar geworden. Voor de communicatie met leden, vrijwilligers, maar ook voor het werven van nieuwe vrijwilligers.

Zelfs organisaties met een sterk vergrijsd vrijwilligersverband zien hun vrijwilligers op oude leeftijd alsnog aan de slag gaan met e-mailaccounts en Google. Internet biedt ook nieuwe mogelijkheden voor de matching van vraag en aanbod van vrijwillige inzet. Het aantal digitale vacaturebanken en matchingsystemen is enorm toegenomen. Wat betreft online vrijwilligerswerk blijken organisaties en ook vrijwilligers tot nu toe terughoudend om die slag te maken, om sociale media te gebruiken en echt kennis te delen via internet. Er is sprake van een afwachtende houding: Er blijven verschillende vragen achter:
Wat blijft er eigenlijk allemaal achter op het internet?
Hoe kan je controleren wat er allemaal te vinden is over de organisatie in deze virtuele wereld?
Hierdoor durven organisaties en vrijwilligers zich nog niet helemaal over te geven aan het internet. (Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport)
5.5 Ecologisch/maatschappelijk
Milieuverandering
Wereldwijd veranderd het klimaat, er is sprake van een broeikaseffect. Dit betekent dat er steeds meer aandacht komt voor het milieu. Overheid maakt steeds meer milieu geori??nteerde beslissingen en consument (leden) laten zich overhalen door het feit dat een bedrijf of vereniging actief met het milieu bezig is. (Arbeid en overheid, 2015)

Milieubeleid Den Helder
De gemeente Den Helder heeft geen specifiek plan voor het milieubeleid. Wel hebben ze verschillende plannen die hieronder vallen zoals: ‘gemeentelijk energiebesparingsaanpak’ en ‘het klimaatbeleids- en actieplan’.
De gemeente streeft wel naar de reductie van uitstoot en een zo’n zuiver mogelijke lucht proberen te cre??ren, ze zijn dus wel degelijk milieubewust ingesteld. Binnen Den Helder wordt er zowel door de gemeente als het bedrijfsleven actief gestimuleerd voor het gebruik van duurzame energie.

Den Helder stemt ook samen met de provincie Noord-Holland hun plannen af, zodat deze op elkaar aansluiten en dit niet zal botsen. (Zegers, 2007)

Sport en milieu
Ook de sport kan tegenwoordig niet meer los worden gezien van het milieu. Sport kan een negatief effect hebben op het milieu maar andersom ook. Sport bedrijven kunnen door middel van teveel uitstoot of door geen duurzame energie te gebruiken schade aanrichten aan het milieu. Echter kan een slecht milieu een schadelijk effect hebben op de sporters. Daarom gaan sport en milieu hand in hand en moet er op elkaar gelet worden. (Sportzorg, 2015)

5.6 Politiek-juridisch
Als bestuurder van een vereniging rusten veel taken op je schouders. Je bent namelijk als bestuurder werkgever, organisator, eigenaar, huurder en werknemer tegelijk. Bij al deze taken heb je te maken met de Nederlandse wet- en regelgeving. Het is vrijwel onmogelijk om deze als burger laat staan bestuurder uit je hoofd te kennen maar als bestuurder ben je wel verantwoordelijk wanneer ‘?n van die regels of wetten wordt overtreden.

Vrijheid van vereniging
Ook volleybalvereniging MBSOV is net zoals de meeste (amateur)sportclubs een vereniging. De vrijheid van een vereniging is in de Nederlandse Grondwet en in het Europees Verdrag tot bescherming van de rechten van de mens en de fundamentele vrijheden vastgelegd. Dit houd in de vrijheid om organisaties op te richten en in te richten, op de manier zoals de verenigde personen dit met elkaar afspreken. Sporters zijn hierbij de leden die gezamenlijk bepalen wat het beleid van de club is. Hierbij wordt een bestuur aangesteld om alles in goede banen te leiden. Het doel om leden mogelijkheden te bieden om hun favoriete sport te beoefenen staat hierbij centraal. Winst staat dan ook niet centraal bij een sportvereniging, echter is het zeker niet verboden als er een exploitatieoverschot wordt behaald. Met het overschot kan er bijvoorbeeld gedacht worden aan uitbreiden van faciliteiten.

Stemrecht
De vereniging bestaat volgens wettelijke inrichting in principe alleen uit bestuurder en een algemene vergadering, overigens laat de wet wel ruimte om nog andere organen binnen een vereniging op te richten. Het bestuur wordt gezien als beleidsbepalend orgaan en is tevens verantwoordelijk voor het dagelijks leiding geven aan de vereniging. De algemene vergadering ofwel ledenvergadering is een vergadering waarbinnen de leden zeggenschap uit kunnen oefenenen. Verder valt de vereniging onder het zogeheten ‘rechtspersonenrecht’. Hier een overzicht van de belangrijkste punten betreft het stemrecht (bron, jaar).

‘In principe heeft ieder lid van een vereniging ‘?n stem, maar de statuten kunnen een lid ook meer dan ‘?n stem toekennen. De vereniging heeft de keuze om ook een minderjarige zijn stemrecht te laten uitoefenen, of om (in de statuten) te bepalen dat een minderjarig verenigingslid ten aanzien van bepaalde zaken g’?n stemrecht heeft. Hetzelfde geldt voor aspirant-leden. Een lid dat geschorst is heeft geen stemrecht, maar heeft wel toegang tot de algemene vergadering waar de schorsing op de agenda staat.’

Aansprakelijkheid
De vereniging heeft te maken met een bepaald soort aansprakelijkheid. Hier kort uitgelegd hoe dit zit. De leden van een vereniging zijn niet persoonlijk aansprakelijk voor de schulden en schade van de vereniging. De vereniging is namelijk als rechtspersoon hiervoor zelf aansprakelijk. Bestuurders zijn echter wel aansprakelijk als zij opzettelijk iets nalaten of doen waardoor de vereniging schade lijdt of heb geleden. Dit zijn zaken als fraude, door het opzettelijk beschadigen van eigendommen van de vereniging of door het onbevoegd sluiten van overeenkomsten die schadelijk zijn voor de vereniging en/of een derde.

Naast deze aansprakelijkheid is er nog de aansprakelijkheid van de vereniging tegenover de leden en derden. De vereniging is aansprakelijk voor haar eigen gedragingen en voor die van haar leden, waaronder ook de bestuurders, de gewone leden en vrijwilligers vallen. De vereniging is dan aansprakelijk als het de vereniging kan aangerekend worden. Dat is wanneer er sprake is van schuld of opzet of wanneer de schade op grond van de wet of de maatschappelijke opvattingen voor haar rekening dient te komen.

Schade
Het is altijd verstandig om zoveel mogelijk maatregelen te nemen om schade ter voorkomen. De vereniging moet zorgen dat de sporthal en accomodaties die daar betrokken bij zijn veilig zijn. Zorg voor toezicht, gekwalificeerd personeel en vrijwilligers, licht leden in over blessures tijdens trainingen en ga zo maar door. Voor leden moet de veiligheid gewaarborgd zijn. Een opmerking moet hierbij wel geplaatst worden: ‘de aanwezigheid van BHV’ers sinds 15 maart 2006 niet meer verplicht als er uitsluitend vrijwilligers aan de vereniging verbonden zijn’.

Verantwoordelijkheden en bevoegdheden van bestuur
Een bestuur van een sportvereniging is belast met het besturen van de vereniging en de dagelijkse taken eromheen die erbij komen. Daaronder valt verder alles wat nodig is om de vereniging te laten functioneren. In de statuten staat dan ook; een vereniging mag geen andere doelen nastreven dan het statutaire doel van de vereniging. Een bestuur mag en moet datgene doen wat in het belang is van de vereniging. De algemene vergadering kan de bestuursleden wel ontslaan als het bestuur niet bereid is zich naar de opvatting van de algemene vergadering te richten.

Een bestuur van een vereniging moet in ieder geval bestaan uit een voorzitter, secretaris en penningmeester (tenzij anders vermeld in de statuten). Verder de verdeling van taken onder deze personen mag naar eigen inzien worden verdeeld. Zo mogen er ook extra mensen worden aangesteld binnen een bestuur om taken te verspreiden. Elk bestuurslid van een vereniging is niet persoonlijk aansprakelijk voor de rechtshandelingen die hij/zij namens de vereniging verricht.

Sportstimulering

Subsidies
De subsidieverlening aan sportverenigingen in Den Helder is gericht op het stimuleren van sportverenigingen om meer inwoners van Den Helder georganiseerd te laten sporten. Daarnaast moet het de kwaliteit van het sporten bij een sportvereniging verbeteren. Zo moeten ook achtergestelde groepen bij het sporten betrokken worden.

Maar om zo’n subsidie te verkrijgen moeten verschillende activiteiten georganiseerd worden en moet het subsidiegeld op een bepaalde manier worden uitgegeven. Toelichting hierbij is als volgt, de sportvereniging moet het subsidie geld gebruiken voor:

het in gebruik krijgen en houden van een sportaccommodatie;
het aanbieden van training, opleiding en onderwijs ter verhoging van de kwaliteit van het kader van de vereniging, zowel op sportief als organisatorisch vlak;
het organiseren van sportactiviteiten ten behoeve van doelgroepen uit de Helderse samenleving die minder betrokken zijn bij het maatschappelijke leven of activiteiten die sportbeoefening introduceren bij de diverse geledingen van de Helderse samenleving.

6. Interne analyse
6.1 Analyse beleid en structuur vereniging
In de interne analyse wordt gekeken naar de interne structuur en het beleid van de vereniging. Door je leden te betrekken bij de vereniging en de dagelijkse stand zaken vergroot je de betrokkenheid van je leden. Hier zijn zaken vanuit de vereniging hoe deze nu gaan.

Directe relaties
Onder de deelgroep directe relaties vallen leden, bestuur, voormalige leden en familieleden van leden (ouders van jeugd o.a.). (Bestuurs)Leden zijn de meest voor de hand liggende directe relatie. Zonder leden is er geen vereniging. Leden hebben invloed op de vereniging door meningen in te brengen en hebben rechten binnen een vereniging zoals een trainer en voorzieningen waardoor de sport juist beoefent kan worden. Daarnaast moeten leden ook hun plichten vervullen zoals contributie betalen en als een vereniging dat vraagt vrijwilligerswerk doen, dit kan echter niet verplicht worden versteld zonder dat het in de overeenkomst staat. Daarnaast is er het bestuur, het bestuur moet zorgen dat de vereniging goed loopt en dat de rechten van de leden worden nageleefd en dat de plichten van de leden worden aangegeven en ge??nd. Het bestuur zorgt voor de visie die de club wil volgen en zal moeten zorgen dat dit word verwezenlijkt. Dan zijn er nog de familieleden van leden hieronder vallen voornamelijk de ouders van de jeugdleden. Deze hebben op een andere manier invloed op de vereniging namelijk als voogd van hun kinderen. Zij zullen bepaalde rechten en plichten vervullen van hun kinderen. Ook hebben zij inspraak bij de ledenvergadering en zullen hun kinderen vertegenwoordigen. Een jeugdlid is uiteraard niet uitgesloten van deze vergadering. Als laatste vallen de vrijwilligers ook onder de directe relaties. Dit zijn misschien naast het bestuur (wat vaak ook vrijwillig is) de belangrijkste relaties van een vereniging. Een vereniging kan niet bestaan zonder vrijwilligers, teams moeten getraind worden, de zaal moet onderhouden worden, de bar moet voorzien worden van medewerkers, scheidsrechters moeten geleverd worden en het bestuur natuurlijk.

6.1.1 Kwaliteit van sportaanbod
Het beoefenen van het spel volleybal staat natuurlijk centraal bij de vereniging. De kwaliteit van het volleybal wordt bepaald door de mate waarin dit aansluit bij de wensen van de leden, dit zijn immers de afnemers van het product. Verschillende factoren die dit kunnen be??nvloeden zijn trainers en begeleiders. Volleybalvereniging MBSOV streeft ernaar om op elk team een trainer te hebben staan die daarnaast misschien ook nog de rol als coach op zich neemt. Op dit moment lukt dat niet helemaal. Hieronder een overzicht van de teams (figuur 6.1).

Bijna alle teams hebben op dit moment een trainer. Alle dames teams hebben op dit moment een trainer die daarvoor een vergoeding voor krijgen. Bij de heren is dit wel anders. Hier heeft geen ‘?n team meer een trainer. Heren 2 heeft al het hele seizoen geen trainer, Heren 3 heeft geen trainer nodig omdat zij toch niet trainen en bij Heren 1 is de trainer opgestapt na gebrek aan motivatie zo heeft de trainer verantwoord. Bij de jeugd zijn alle teams voorzien van trainers dit zijn allemaal leden binnen de vereniging die het trainen en coachen van een jeugd team op zich hebben genomen. Daarnaast is er nog de recreatie die getraind worden door ‘?n trainer.

Verschillende trainers hebben wel een trainers cursus gevolgd maar veel ook niet. Zo is de trainer van Dames 1 van buiten aangetrokken. Doordat Den Helder vrij afgelegen ligt voor veel trainers van buitenaf is dat zeker een grote drempel waarmee de vereniging te maken heeft. Er moet al snel een stuk gereisd worden om hier training te geven. Daarnaast is trainer zijn ook een vak. En dat betekend dat niet iedereen elk team kan trainen. Zo moet er dus ook nog naar de trainer als persoon gekeken worden.

Prestaties
De club doet het op het moment redelijk, zo proberen te denken aan de leden qua programma. Echter is er nog wel verbetering mogelijk, de sfeer op de club zelf kan beter en er kan een betere clubcultuur worden gecre??erd en op die manier ook meer betrokkenheid van leden af te dwingen.

6.1.2 Accommodatie/Locatie
De accommodatie is daarnaast ook een factor binnen de vereniging. Volleybalvereniging MBSOV heeft slechts ‘?n zaal bestaande uit ‘?n veld waar getraind kan worden die ook daadwerkelijk van de MBSOV is (namelijk bezit van het hoofdbestuur MBSOV). Hier kan ook niet gedoucht worden en is ook niet beschikbaar voor wedstrijden. Dit ook omdat er nog andere sporten in deze zaal trainen zoals handboogschieten. Sporthal de Zweedse wordt gebruikt als training lokatie voor veel teams. Dit is een sporthal in het beheer van de Koninklijke Marine maar de MBSOV mag hier, omdat zij eigenlijk een vereniging zijn van de Marine, gratis gebruik van maken. Dit staat echter wel op de begroting om deze kosten wel uit te drukken. Verder wordt er gebruik gemaakt van sporthal aan zee, dit is in het bezit van Lyceum aan zee onderdeel van Scholen aan zee. Hier traint onder andere Dames 1. Als laatste wordt er voor de thuiswedstrijden gebruikt gemaakt van sporthal Sportlaan in Den Helder. Deze sporthal wordt op maandagavond gehuurd wanneer alle teams thuis spelen. Hier is ook een kantine aanwezig waar bijna alle teams vaak nog even nazitten.

6.1.3 Communicatie
Hoewel interne en externe analyse te onderscheiden is, is het verschil voor de interne analyse niet van groot belang. De communicatielijnen die de vereniging gebruikt zijn hier vooral belangrijk.

MBSOV volleybal gebruikt op dit moment verschillende communicatie kanalen. Deze zijn onder te verdelen in social media en standaard communicatie. De social media die MBSOV volleybal gebruikt is nu alleen Facebook. Hier wordt echte gebruik gemaakt van een persoonlijke pagina (terwijl de vereniging natuurlijk geen persoon is en op Facebook aan te geven is dat je vereniging bent). Daarnaast is er een besloten groep van de volleybal waar je moet worden geaccepteerd door ‘?n beheerder. Daarnaast worden de standaard communicatiekanalen als e-mail, telefoon, verbale communicatie op trainingen en wedstrijddagen, flyers en de website gebruikt. (Uitslagen uit enquete).

6.1.4 Contributie
Contributie is de prijs die de leden betalen voor het lidmaatschap van de vereniging. Dit betekend niet alleen trainen en spelen maar veel meer. Hieronder vallen niet alleen de maandelijkse bijdrage in Euro’s maar ook de inspanningen die van leden worden gevraagd door kaderactiviteiten. Hieronder vallen namelijk ook het vrijwilliger zijn bij de vereniging. Dus activiteiten als het fluiten van wedstrijden, trainingen geven, zaaldiensten en andere vrijwilligers bezigheden. Maar zolang er weinig vrijwilligers zijn binnen de vereniging zijn er ook weinig andere contributies naast de bijdrage in Euro’s. (Uitslagen uit enquete).

6.1.5 Bestuur en vrijwilligers
Elke vereniging kan niet bestaan zonder bestuur en vrijwilligers. Een goed functioneren bestuur is van belang voor de vereniging om zo de vereniging goed te laten draaien en wanneer deze enthousiast zijn, zijn de overige leden ook vaak eerder gestimuleerd om wat voor de vereniging te doen. Het bestuur is verantwoordelijk voor het gevoerde beleid en legt hierover verantwoording af in de ledenvergadering. Een bestuur kan echter niet bestaan zonder vrijwilligers die andere commissies en werkgroepen aansturen en deze zaken op zich nemen. Hieronder een vragenlijst voor die het functioneren van een vereniging enigszins in beeld moet kunnen brengen. Hoe vaker er met ja geantwoord wordt des te beter het bestuur functioneert.

Is het bestuur gemotiveerd?
Stimuleert het bestuur mensen in de vereniging?
Is er weinig verloop in het bestuur?
Zitten er voldoende mensen in het bestuur?
Is er voldoende deskundigheid en ervaring in het bestuur?
Zijn de taken in het bestuur evenwichtig verdeeld?
Zijn de vergaderingen kort en zakelijk?
Weet het bestuur wat er leeft onder de leden?
Houdt het bestuur zich vooral met de grote lijnen bezig?

Op dit moment is er een voltallig bestuur maar hierin komt verandering. De voorzitter, secretaris, technische commissie jeugd en senioren stappen allen op. Zij hebben allen hun termijn afgemaakt en sommigen hebben zelfs een extra termijn van ‘?n jaar gezeten.

Op het gebied van vrijwilligers is het slechter gesteld. Zo zijn er, zoals eerder aangegeven, te weinig trainers en is er dus dringende vraag naar vrijwilligers die bestuurstaken op zich gaan nemen. Hierover is op donderdag 12 maart 2015 een vergadering geweest. Hier waren aanvoerders, het bestuur en genodigden bij uitgenodigd. De bedoeling hiervan was een shortlist samenstellen voor mogelijke in aanmerking komende kandidaten voor verschillende bestuurstaken. (Uitslagen uit enquete).

6.1.6 Organisatiestructuur
ALV: De algemene Ledenvergadering is een vergadering tussen iedereen inclusief de leden. Hier worden de belangrijke beslissingen genomen. Deze vergadering moet minimaal 1 keer per jaar plaatsvinden. Hier laten leden zichzelf horen en kunnen zij het bestuur confronteren.

Bestuur: Het Bestuur heeft de leiding over de alledaagse zaken. Zij moeten zorgen voor een goede administratie en financi??le verantwoording voordat deze in de ALV gepresenteerd wordt. Het bestuurd voert het beleid.”Commissies: De commissies houden zich ieder bezig met een specifiek deel van de vereniging. Deze geven de informatie die zij krijgen door het doen van hun taken door aan het bestuur of in de ALV.

MBSOV is een vereniging die kan ontstaan, veelal door vrijwilligers. Het is dan ook het doel om deze te behouden en er meer van aan te trekken. De leden moeten zich meer betrokken gaan voelen bij hun vereniging. In het figuur hieronder (figuur 6.2) is de organogram te zien.
Bron: Notulen Jaarvergadering MBSOV jaar 2012 ‘ 2013

6.2 Positie en marktaandeel
Volleybal is een redelijk grote sport. Op Voetbal en Hockey na is volleybal de grootste (team)sport van Nederland. Het totaal aantal leden van volleybalclubs in Nederland was op 1 Januari 2015 zo’n 114.642. Dit aantal was over heel Nederland. Per regio was dit natuurlijk anders. Hieronder in figuur 6.3 staat per regio uitgewerkt hoeveel leden zij voortbrengen.

De volleybalclub MBSOV behoort tot de regio Noord. In deze regio zijn er 25.769 volleyballeden actief. Het is dus wel voor te stellen dat het marktaandeel van MSBOV in de regio noord heel klein is. Namelijk: 138/25769 x100% = 0,54%
Dit is echter vrij logisch omdat volleybalclubs vaak klein zijn, maar omdat er zoveel van zijn zijn er toch ruim 114.000 leden in Nederland.

Volleybal is een moeilijke markt voor een club om tot toe te treden. Dit omdat er vaak voorkeur uitgaat naar voetbal of hockey. Het voordeel is dat leden wel vaak trouw zijn, als je eenmaal op volleybal zit is het niet gebruikelijk om over te stappen naar een andere sport. Natuurlijk gebeurt dit maar niet vaak. Daarom is het marktaandeel die MBSOV heeft misschien wel klein, maar het zal niet snel negatief veranderen. MBSOV is de enige volleybalvereniging in Den Helder, en heeft daarom als enige concurrenten andere sportclubs. Je zou dus kunnen zeggen dat de marktpositie van MBSOV goed is, omdat het de enige volleybalclub is in de stad. Als je dus in Den Helder woont en je vind volleybal leuk, is het bijna zeker dat je bij MBSOV zit.

6.3 Website analyse
De website van MBSOV zal worden geanalyseerd aan de hand van de 10p’s.

Positionering, deze is redelijk. Er wordt gelijk duidelijk dat het een volleybal vereniging is, maar er staan geen USP’s op of iets waar ze voor staan.
Packaging, dit is niet goed bij de site. Er staat nergens informatie over de club, hooguit een paar nieuwsfeitjes van lang geleden.
Portals, ook dit is geen goed aspect. De portals zijn aanwezig en ook duidelijk, maar om echt tot de informatie te komen moet men in loggen. Hierdoor kunnen buitenstaanders niks over de club vinden.
Pathways, de beste manier om de site van MBSOV te vinden is via google. Echter is het eerste zoekresultaat een andere club, deze is wel verwant aan de volleybal club en heet ook hetzelfde. Ook kan er via Facebook gecommuniceerd worden en kunnen ze worden gevonden.
Pages, dit aspect is onderbelicht. De stijl is niet vlot en er staat bijna geen relevante informatie vermeld op de website, de navigatie daarentegen is wel overzichtelijk en zakelijk. De website heeft een beetje een te zakelijk karakter waardoor de gebruiker niet echt betrokken wordt.
Personalization, het is mogelijk om via de site Facebook of mail te gebruiken. En ook hebben alle leden een eigen account waarop ze kunnen inloggen en zo hun persoonlijke profiel bekijken.
Progression, de website is niet echt gemaakt om klanten te trekken, het is meer informeren. Echter is er wel een kopje met inschrijven waar men leden kan worden.
Payments, dit aspect is niet aan de orde voor de website van MBSOV
Processes, dit is een zwak punt van de website, op het moment dat je informatie over bijvoorbeeld de teams of de stand wilt weten moet je kunnen inloggen en dat is alleen mogelijk als je lid bent. Voor buitenstaanders wordt het proces dusdanig verstoord dat de website bijna geen informatie kan verschaffen.
Performance, de prestaties van de website qua laadtijd zijn goed. Omdat het een compacte website is wordt deze ook snel geladen en zal dit geen problemen opleveren.

6.4 Financi??n
In figuur 6.3 staan de uitgaven en de inkomsten van MBSOV vermeld. Zoals te zien in de tabel op de volgende pagina is de zaalhuur voor trainingen en wedstrijden een grote uitgave post die ook duurder is uitgevallen dan begroot is. Dit wordt weer gedeeltelijk gecompenseerd door vergoedingen voor de trainers. Deze is lager uitgevallen dan begroot, Heren1 had namelijk geen trainer en twee trainers hebben hun vergoeding teruggegeven. In de begroting was rekening gehouden met een hogere vergoeding. In overleg met de trainers zijn de vergoedingen verlaagd om de begroting sluitend te houden.

Verder is het grootste verschil tussen de begroting 2014-2015 en de begroting 2013-2014 dat er meer betaald moet worden voor de zaalhuur voor de trainingen. En dat er minder betaald wordt voor de trainers.

Op de volgende figuur staan de inkomsten afgebeeld (figuur 6.3). Zoals te zien zijn de inkomsten van contributies lager uitgevallen dan begroot, daarentegen is de subsidie van de gemeente wel een stuk hoger dan begroot.
Verder verwacht MBSOV dat de bijdrage zaalhuur een stuk meer zal opleveren en daardoor worden de inkomsten daarvan hoger verwacht in de nieuwe begroting.

6.5 Totale analyse
Een totale analyse is nu gemakkelijker te geven nu we weten wat er allemaal in de vereniging speelt, op bestuurlijk, financieel, communicatief en vrijwilligers niveau. De vereniging kampt dan ook met verschillende problemen, zo zijn er te weinig vrijwilligers binnen de vereniging, treed het bestuur af, is de communicatie niet optimaal en, zo zegt het bestuur zelf, is er geen eenduidig verenigingsgevoel onder de leden.
Bronnen
Colijn, J., & Kok, R. (2007). Sportmarketing (2e ed.). Amsterdam, Nederland: Pearson Education Benelux BV.

Enquete maken nu. (z.j.). Verhoog de respons op je enquete. Geraadpleegd op 20 februari, 2015, op http://enquetemaken.nu/index/respons-verhogen

Meetniveaus: Nominaal, Ordinaal, Interval en Ratio. (2013, 05 februari). Geraadpleegd op 23 februari, 2015, op http://wetenschap.infonu.nl/onderzoek/110039-meetniveaus-nominaal-ordinaal-interval-en-ratio.html

Manders, M. (2014, 15 juli). Hoe formuleer je een probleemstelling voor je scriptie? Geraadpleegd op 23 februari, 2015, op https://www.scribbr.nl/onderzoeksmethoden/hoe-formuleer-ik-een-probleemstelling/

Baarda, B. (2012). Basisboek Methoden en Technieken (5e ed.). Groningen/Houten, Nederland: Noordhoff Uitgevers.

V&S, Verenigingen en Stichtingen. (2014). Overzicht publieksgroepen. Geraadpleegd op 1 maart, 2015, op http://www.verenigingen.nl/overzicht-publieksgroepen-3819361.html

Gemeente Den Helder. (2011). Vrijwilligersbeleid beleidskader 2011-2014. Geraadpleegd op 1 maart, 2015, op http://www.denhelder.nl/document.php?m=15&fileid=1298&f=6f9f153387e12e7cd85fe7f8752d5675&attachment=0

Gemeente Den Helder. (18 maart 2013). Kadernota sportbeleid 2013 – 2016. Geraadpleegd op 1 maart 2015, http://www.wmowonen-nh.nl/files/2013/den-helder-kadernota-sportbeleid-2013-2016-032013

Gelderland Sport! (2012). Kernsportplan Volleybal Gelderland 2013-2016. Geraadpleegd op 1 maart 2015, http://www.google.nl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&ved=0CCIQFjAA&url=http%3A%2F%2Fwww.gelderland.nl%2F4%2FHome%2FKernsportplan-Volleybal-Gelderland-2013-2016.html&ei=6CDzVMLkEJCu7Absz4EI&usg=AFQjCNFbfvicj1SaCQe3LdlWxsw2Iomvdg&sig2=6x8o71D6SH2QwVBvu5Lp4g&bvm=bv.87269000,d.ZGU

TC Topspin. (2014). Informatie over TopSpin. Geraadpleegd op 1 maart, 2015, op http://www.tctopspin.nl/informatie/

FC Den Helder. (2014). Organisatie FC Den Helder. Geraadpleegd op 1 maart, 2015, op http://www.fcdenhelder.nl/organisatie.html

HSC Hermes. (2015). Algemeen HSC Hermes. Geraadpleegd op 1 maart, 2015, op http://www.hschermes.nl/site/default.asp?Option=2502&stcname=lidmaatschap_algemeen

VCJ Volleybalclub. (2014). Over VCJ’94. Geraadpleegd op 1 maart, 2015, op http://www.vcj94.nl/index.php/de-club

Statista. (2015). Number of social network users worldwide from 2010 to 2018 (in billions) [Dataset]. Geraadpleegd op 4 maart 2015 http://www.statista.com/statistics/278414/number-of-worldwide-social-network-users/

Statista. (2015). Leading social networks worldwide as of January 2015, ranked by number of active users (in millions) [Dataset]. Geraadpleegd op 4 maart, 2015, op http://www.statista.com/statistics/272014/global-social-networks-ranked-by-number-of-users/

CBS. (2015, 27 februari). Conjunctuurbericht. Geraadpleegd op 4 maart 2015, op http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/dossiers/conjunctuur/publicaties/conjunctuurbericht/inhoud/beeld/2015-02-27-bk.htm

CBS. (2015, 20 februari). Conjunctuurbericht. Geraadpleegd op 4 maart 2015, op http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/inkomen-bestedingen/publicaties/artikelen/archief/2015/2015-02-20-m01.htm

Nevobo. (2015, 27 februari). Subsidie. Geraadpleegd op 4 maart 2015, op http://www.volleybal.nl/nevobo/verenigingen/opleidingen/subsidie

Stichting Waarborgfonds Sport. (z.j.). Subsidies en fondsen voor sportverenigingen. ‘Geraadpleegd op 4 maart 2015, op http://www.sws.nl/nieuws/33-verenigingen/138-subsidies-en-fondsen-voor-sportverenigingen

I&o research. (2009). Sportmonitor 2009 (Rapport nr. 2010-1695). Geraadpleegd op http://www.ioresearch.nl/home/nieuws/artmid/445/articleid/356/de-sportmonitor-brengt-het-sportgedrag-in-beeld#.VPdsUUIgRyZ

NEVOBO. (2011, 3 februari). Lichte groei ledenaantal Nevobo. Geraadpleegd op 4 maart 2015, op http://www.volleybal.nl/nieuws/13523-lichte-groei-ledenaantal-nevobo

Bijlage
1. Concept Enqu??te

Algemene informatie
Wat is uw leeftijd?
Jonger dan 18
18-28
28-38
38-48
48-58
ouder dan 58

2. Wat is uw geslacht?
Man
Vrouw

3. Waar bent u woonachtig
Den Helder
Julianadorp
Overige

4. Hoe bent u verbonden met de club?
Lid
Geen lid
Ouder van jeugdlid
Overige

5. Wat is uw huidige situatie:
Student
Parttime baan
Fulltime baan
Gepensioneerd
Overige, namelijk:

Vrijwilligers
6. Bent u vrijwilliger bij de vereniging?
Ja (ga door naar vraag 7)
Nee (ga door naar vraag 8)

7. Welke functie vervult u bij de vereniging?

8. Zou u vrijwilliger willen worden bij volleybalvereniging MBSOV
Ja
Nee
Misschien

8. Welke functie vervult u of zou u willen vervullen?

9. Hoeveel tijd wilt u beschikbaar stellen voor vrijwilligerswerk?
minder dan 1 uur per week
0 – 4 uur per maand
4 – 8 uur per maand
8 – 12 uur per maand
12 – 16 uur per maand
meer dan 16 uur per maand

10. Hoe bent u als vrijwilliger actief geworden?
Gevraagd door het bestuur
Gevraagd door medelid
Gevraagd door een vriend/vriendin
Zelf aangeboden vrijwilliger te worden
Andere, namelijk’.

11. Bent u op de hoogte van het vrijwilligersbeleid?
Ja
Nee

12. Heeft u nog ‘talent’ op een vlak? (Denk hierbij bijvoorbeeld aan: organisatorische vaardigheden, specifieke klusvaardigheden, trainingsvaardigheden, coach vaardigheden, etc.)

13. Vindt u dat de vereniging voldoende vrijwilligers heeft?
Mee eens
Neutraal
Mee oneens

14. Op een schaal van 1 tot 10 (waarbij 1 staat voor niet gemotiveerd en 10 voor zeer gemotiveerd), hoe gemotiveerd zou u zijn of bent u voor het vrijwilligerswerk dat u doet voor de vereniging?
1 – 2 – 3 – 4 – 5 – 6 – 7 – 8 – 9 – 10

15. Vind u dat elk lid iets moet betekenen voor de vereniging? (Kan ook kleine bijdrage zijn)
Eens
Oneens

16. Ik ga na de wedstrijd meestal gelijk naar huis.
Waar
Niet waar

17. Ik zou graag zien dat er meer toernooien worden georganiseerd.
Waar
Niet waar

18. Ik zou graag trainen in de zaal waar ik ook wedstrijden speel
Waar
Niet waar

Communicatie
19. Van welke sociale media maakt u gebruik? (meerdere antwoorden mogelijk)
Twitter
Facebook
Google+
YouTube
Linkedin
MySpace
Overige.

20. Hoe wordt u nu op de hoogte gesteld van zaken die spelen binnen de club? Via:
Facebook
Twitter
E-Mail
Telefoon
Vereniging tijdens trainingen/wedstrijden
Andere leden
De website van MBSOV volleybalvereniging

21. Hoe zou u graag op de hoogte blijven van nieuws binnen de club? Via
Facebook
Twitter
E-Mail
Telefoon
Vereniging tijdens trainingen/wedstrijden
Andere leden
De website van MBSOV volleybalvereniging
Anders’

22. Wat vind u van de communicatie binnen de vereniging?
Heel goed
Goed
Neutraal
Slecht
Heel slecht

23. Wat vind u van de website van volleybalvereniging MBSOV?
Heel goed
Goed
Neutraal
Slecht
Heel slecht

24. Vindt u dat de Facebook pagina van de vereniging goed gebruikt wordt?
Heel goed
Goed
Neutraal
Slecht
Heel slecht

25. Op een schaal van 1 tot 10 (waarbij 1 staat voor niet gemotiveerd en 10 voor zeer gemotiveerd), welk cijfer geeft u de vereniging zoals deze nu is?
1 – 2 – 3 – 4 – 5 – 6 – 7 – 8 – 9 – 10

Extra

Hieronder staan een aantal belangrijke zaken om vrijwilligers aan te trekken en tevreden te houden:
Maak een planning.’Voor een optimale bezetting is een planning noodzakelijk. Zorg voor een duidelijk overzicht van de vrijwilligers, hun taken en looptijden van de functies. Zorg dat er een lijst aanwezig is met potenti??le vrijwilligers.
Begeleid bewust.’Werk vrijwilligers in, maar overlaad deze niet met een enorme stroom informatie. Houd onder meer rekening met verschillen tussen vrijwilligers, niet iedereen is hetzelfde
Beloon en waardeer. ‘Voor vrijwilligers is waardering het belangrijkst. Denk aan een vrijwilligersfeest, uitnodiging voor de nieuwjaarsreceptie, een attentie bij verjaardag, ziekte, jubileum of afscheid. Bied voordeeltjes, zoals gratis frisdrank voor een barmedewerker. Er zijn mogelijkheden genoeg.
Betrek bij de club.’Betrek vrijwilligers bij de club. Wees transparant en geef ook deze leden de tijd en ruimte om mee te discussi??ren over nieuwe idee??n. Bevorder hun deskundigheid en zelfontplooiing, laat hen hun ambities kenbaar maken en hun initiatieven in de praktijk toepassen.
Benader persoonlijk.’De sleutel tot succes is een persoonlijke benadering. Toon bijvoorbeeld welgemeende interesse, denk na over op welke momenten u de persoon het best kunt aanspreken. Wees open in de communicatie en maak eventuele onzekerheden bespreekbaar.
Werf senioren ??n jeugd.’Informeer senioren bij aanvang van het voetbalseizoen over vrijwilligerswerk, dat zij in de ogen van de vereniging kunnen doen. Geef hen een lijst met daarop de potenti??le taken. Informeer ook spelers op jonge leeftijd. Hier is grote winst te behalen.
Stel een vrijwilligersco??rdinator aan.’Deze is voor vrijwilligers een aanspreekpunt. Bijvoorbeeld voor vragen over het clubbeleid en andere vrijwilligersfuncties. Hij/zij organiseert informatiebijeenkomsten, vraagt naar verwachtingen en ervaringen en zal actief netwerken. (bestuurders voetbal) (Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport)

Leave a Comment

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.