INSTITUTUL CERVANTES
Institutul Cervantes in lume
Institutul Cervantes este o organizatie non-profit, infiintata de guvernul spaniol in 1991. Poarta numele celei mai importante figuri din istoria literaturii spaniole, autorul operei ‘Don Quixote’, Miguel de Cervantes (1547-1616). Institutul Cervantes este cea mai mare organizatie din lume responsabila pentru promovarea si invatarea limbii si culturii spaniole.
Aceasta organizatie s-a extins in peste 20 de tari, avand peste 54 de centre dedicate culturii spaniole si hispanice si limbii spaniole. Articolul 3 al Legii 7/1991, creata de catre Institutul Cervantes pe 21 martie, precizeaza ca principalele teluri sunt acelea de a promova educatia, studiul si folosirea spaniolei ca a doua limba, sa imbunatateasca metodele si activitatile care ajuta la invatarea limbii, si sa contribuie la promovarea culturilor spaniole si hispanice in tarile in care nu se vorbeste spaniola.
Functii
‘ Creeaza cursurile de spaniola, oferind doua tipuri de cursuri: generale si speciale
‘ Ofera atestatul DELE ( Diplomas of Spanish as Foreign Language) in numele Ministerului Educatiei Spaniol. Aceasta este o calificare oficiala care atesta nivelul de competenta in limba spaniola, si singurul certificat obtinut de vorbitorii straini care este recunoscut oficial in Spania. Diplomele sunt divizate in 6 subcategorii, fiecare fiind corespunzatoare unui anumit nivel de cunoastere, si anume: A1, A2, B1, B2, C1, C2.
‘ Imbunatateste mtodele de educatie spaniole prin:
o Mediul online pentru invatarea limbii spaniole ‘ AVE (Aula Virtual de Espanol)
o Crearea unui mediu social, cultural si educational in fiecare centru
o Un plan care se axeaza pe student, concentrandu-se pe dialogul dintre profesor si student
‘ Sustine hispanistii si ‘hispanismul’, mai exact studiul culturii spaniole si hispanice prin: discursuri, prezentare de carti, concerte, expozitii de arta, Festivalul de Film Spaniol si Festivalul de Flamenco, sustinute de alte organizatii si comunitati.
‘ Organizeaza si promoveaza un program pentru a ajuta extinderea limbii spaniole in lume.
o Institutul luvreaza cu radioul si televiziunea nationala a Spaniei pentru a oferi cursuri specializate.
o Gazduieste conferinte, ofera publicatii si bibliografie online.
o Infiinteaza noi centre si librarii
o Publica ‘Anuario del espanol’ pentru a analiza dezvoltarea limbii spaniola in diferite locuri.
o Sustine Centrul Virtual Cervantes pe internet din 1997
Program academic
Cursurile generale sunt oferite in ptaru niveluri, elementar, interemediar, avansat si foarte avansat.
Programul se ocupa cu imbunatatirea abilitatilor lingvistice, cum sunt cititul, vorbitul si scrisul; invatarea spaniolei pentru domenii specifice, ca afacerile, medicina, dreptul sau traduceri; invatarea literaturii si a culturii tarilor vorbitoare de spaniola si pregatirea pentru obtinerea certificatului lingvistic.
Institutul Cervantes ofera cursuri ample de spaniola pentru a dezvolta abilitatea studentilor de a folosi spaniola in diverse situatii, acordand o atentie deosebita diferentelor de accent, pentru a permite studentilor sa utilizeze toate facilitatile oferite de institut si pentru a elibera diplome care certifica nivelul lingvistic.
Administratia
Administratia Institutului Cervantes este divizata in trei parti. Devotamentul si intereseul in planuirea activitatilor institutului sunt manageriate de membri de inalta clasa.
1. Patronatul (‘Patronato’): Institutul Cervantes este supravegheat de corpul guvernator, patronatul. Acesta include Regele Spaniei, Felipe VI ca presedinte onorific si primul ministru al Spaniei, precum si reprezentanti ai lumii culturale din Spania si America Latina. Presedintia executiva e detinuta de Secretarul de Stat al Educatiei, Stiintei si Culturii, presedintele si vice-presedintele Consiliului de Administratie, Directorul Institutului, 25 de membri alesi din institutiile culturale si lingvistice. Patronatul se ocupa de coordonarea activitatilor si ofera informatii privind activitatile anuale.
2. Consiliul de Administratie (‘ Consejo de Administracion’) este un corp managerial care aproba planurile generale si proiectele institutului. Este format din reprezentanti ai Ministerelor de Afaceri Externe, Educatiei, Culturii si Sportului, de Finante si Afaceri Interne, precum si reprezentanti ai patronatului. Este prezidat de Secretariatul de Stat de Corporatie Internationala si consta in doi vice-presedinti, subsecretarul Departamentului de Stiinta si Educatie si subsecretarul Departamentului de Cultura, doi consilieri ai patronatului, si patru consilieri de la Secretariatele de Stat din Eucatie si Stiinte, Cultura si Finante, precum si directorul institutului.
3. Directorul este numit de Consiliul de Ministri al Spaniei. Directorul de ocupa de ghidarea managementului si de alte functii executive si administrative importante.
Prezenta virtuala
Centrul virtual Cervantes este un serviciu online creat in decembrie 1997 de catre Institutul Cervantes din Spania pentru a contribui la difuzia limbii spaniole si a culturii hispanice. A devenit unul dintre cele mai importante site-uri de referinta dedicat limbii si culturii spaniole, atingand peste 100.000 de vizitatori lunari.
Ofera resurse si servicii utile atat profesorilor, studentilor, translatorilor si jurnalistilor, cat si hispanistilor din intreaga lume care studiaza cultura hispanica, si oricaror persoane interesate de limba si cultura spaniola.
Include si anunturi privind evenimente culturale, patru forumuri de discutii, fiecare cu subiecte specifice, si o categorie dedicata exclusiv limbii, dedicata profesorilor si celor ce invata spaniola.
Institutul Cervantes este prezent in 3D si in lumea virtuala ‘Second Life’.
Centrul de Formare al Profesorilor
Pe 31 decembrie 2004, Institutul Cervantes a creat Centrul de Formare al Profesorilor, situat in cadrul sediului principal, aflat in Alcala de Henares, locul nasterii lui Cervantes. Institutia a fost fondata pentru a incuraja predarea spaniolei si pentru a furniza resursele necesare membrilor sai.
De-a lungul anilor, a organizat activitati specifice si programe, cu diferite obiective, incluzand predatul, oferirea de resurse pe care profesorii sa le utilizeze in timpul cursurilor, si dezvoltarea cunostintelor lingvistice in scopuri educationale.
Centrul sprijina viitori profesori de spaniola prin intermediul masterului oferit in colaborare cu Universitatea Internationala ‘Menendez Pelayo’. Pentru profesorii deja implicati in predare, centrul ofera activitati avansate pentru a dezvolta cunostintele, concentrandu-se pe cercetare si discutii in clase, imbunatatind aptitudinile studentilor pentru a deveni mai receptivi in orice situatie.
Serviciul de traducere
Serviciul de traducere automata a Institutului, denumit ‘Portal de las Tecnologias Linguisticas en Espa??a’ a fost lansat de Institutul Cervantes pe 10 ianuarie 2005. Este un serviciu oferit gratuit, sponsorizat de Telefonica. De la data lansarii, cererea a crescut constant cu aproximativ 55% in fiecare luna si a efectuat mai mult de 582.000 de traduceri gratuite.
Scopul Institutului in crearea acestui serviciu a fost acela de a facilita accesul celor care nu cunosc limba spaniola la informatii care se gasesc doar in spaniola. Prin intermediul lui se pot traduce texte, documente, dar si pagini web, din spaniola in catalana, galiciana, franceza, engeza, portugheza si invers.
In urma realizarii unor statistici, sunt folosite in mod preponderent traducerile din engleza in spaniola, detinand un procent de 23,47% din totalul traducerilor, fiind urmate de cele din spaniola in catalana cu 21,12%, spaniola-engleza 13,64%, portugheza-spaniola 12,63%, spaniola-portugheza 10,39%, catalana-spaniola 6,48%, spaniola-franceza 6,24% si pe ultimul loc
traducerile din franceza in spaniola cu un procent de 6,03%.
Publicatii
Din 1998, Institutul Cervantes a emis anual publicatia ‘ El espa??ol en el mundo’, evidentiind Spania in lume si noile trenduri, iar din 1997 a functionat in mediul online Centrul Virtual Cervantes.
Premii
In 2005, impreuna cu Alianta Franceza, Societatea Dante Alighieri, British Council, Institutul Goethe si Institutul Camoes, Institutul Cervantes a primit premiul ‘Prince of Asturias’ pentru realizari deosebite in comunicare.
Locatii
Institutul Cervantes detine Centre Cervantes in intreaga lume, 19 dintre ele se afla in Europa, si Aule Cervantes, 11 in intreaga lume, dintre care 4 se afla in Europa.
Institutul face parte si dintr-o retea de institutii asociate.
Institutul Cervantes in Bucuresti
Institutul Cervantes din Bucure??ti s-a deschis oficial ??n ianuarie 1995, ??i de-a lungul si-a diversificat in mod constant activit’?ile culturale ??i educative, pentru a integra cultura ??i limba spaniol’?n mediul socio-cultural din Rom??nia.
Se afla in zona centrala a capitalei, si, in colaborare cu institutii straine si locale, organizeaza diverse activitati culturale pentru a promova si a prezenta varietatea culturii spaniole.
In cadrul Institutului se afla si o biblioteca ce detine peste 18.000 de volume, prezentand astfel interes celor ce utilizeaza spaniola.
Institutul se pliaza publicului roman prin obiectivele sale de promovare a culturii hispanice. Acesta ofera cursuri si atestate de limba ( Diploma DELE), diploma oficiala recunoscuta de Ministerul Educatiei si Stiintei din Spania si obtinuta in urma unui examen.
Institutului Cervantes este condus de reprezentan??i ai lumii academice, culturale ??i literare din Spania ??i America Latina. Centrul din Bucure??ti colaboreaz?? cu muzee, galerii de art??, teatre, edituri ??i alte institu??ii culturale rom??ne??ti c??t ??i spaniole sau latino-americane.
Totodata, Institutul Cevantes organizeaza si o gama diversificata de evenimente culturale.
Evenimente
130 DE ANI DE RELATII DIPLOMATICE INTRE ROMANIA SI SPANIA ‘ 2011
Pe 23 iunie 2011 s-au implinit 130 de ani de existenta a relatiilor diplomatice stabilite intre Romania si Spania.
Pe 23 iunie 1881, guvernul spaniol cerea autoritatilor romane aprobarea pentru intemeierea unei reprezentantii cu caracter permanent in Bucuresti, si astfel in urma primirii aprobarii, a fost creata Legatia Regatului Spaniei la Bucuresti in vara aceluiasi an, iar conducatorul sau, Juan Pedro de Aladro se ocupa de afaceri. Romania a reusit sa infiinteze o legatie dupa mai mult de 30 de ani, si anume in anul 1930, astfel, pe 15 iunie 1930 a fost intemeiata Legatia Romaniei la Madrid, condusa de George Cretzianu, ministrul plenipotentiar al Romaniei.
Desi Romania si-a deschis legatia in Spania dupa mai bine de 30 de ani, primele consulate au fost infiintate mai devreme. In 1885 a fost creat primul consulat onorific in Barcelona care a devenit consulat general dupa 10 ani. Alte doua noi consulate onorifice au fost intemeiate la Cadiz in 1890 si la Valencia in 1913. In urma Primului Razboi Mondial, urmeaza sa fie in creat cel de-al doilea consulat general la Madrid si alte consulate onorifice in Bilbao, Las Palmas, Cartagena, San Sebastian si Malaga.
Dupa 100 de ani dupa primul razboi mondial au inceput sa activeze pe langa Ambasada din Madrid consulate generale la Bilbao, Sevilla si Barcelona, consulate onorifice la Pamplona si Murcia si consulate la Castellonm Almeria, Ciudad Real si Zaragoza.
Problemele intampinate din cauza incompatibilitatilor politice a regimelor din Romania si Spania, respectiv cel comunist si cel franchist, a razboielor care au afectat Europa si cele care priveau departarea geografica au fost rezolvate in prima suta de ani a relatiilor diplomatice bilaterale.
Dupa anul 1930, in urma intemeierii Legatiei Romaniei, relatiile diplomatice intre cele doua tari nu au fost constante, existand pauze si momente semnificative in relatiile celor doua state. De la stabilirea relatiilor pana in prezent au avut loc mai multe momente importante, si anume:
– Inchiderea pentru o perioada de timp, din motive financiare, a Legatiei Romaniei;
– Mutarea Legatiei in urma Razboiului Civil din Spania din cauza distrugerii sediului care era localizat aproape de o cazarma din Madrid;
– Legatia Romana a acordat azil refugiatilor Razboiului Civil, printre acestia numarandu-se si nepotul Regelui Alfonso XIII si familiile diplomatilor spanioli;
– Pe 4 aprilie 1946 au fost rupte relatiile diplomatice, ambele state anuntand oficial guvernele in exil, luand nastere la Bucuresti o Legatie a Republicii Spaniole, iar la Madrid o Legatie Regala a Romaniei;
– In 1951 au incetat de facto relatiile guvernului spaniol cu Romania;
– Pe 5 ianuarie 1951 s-au restabilit relatiile comerciale si consulare;
– Pe 21 ianuarie 1977 se restabilesc relatiile diplomatice.
Datorita dorintei de cooperare a societatii civile apare pe 31 mai 1930 Asociatia
‘Prietenii Romaniei’ in Barcelona. Asociatia a fost infiintata in urma ideii lui Alexandru Tzigara-Samurcas si era alcatuita din personalitati spaniole a mediului economic si cultural, presedintele de onoare era ambasadorul roman, Principele Anton Bibescu si Presedinte Protector era ministrul de stat, Ducele de Alba.
Dupa 1990, incep sa se consolideze legaturile celor doua state. Cadrul de actiune pentru diplomatii celor doua state este reprezentat de cresterea schimburilor pe plan cultural si economic, cooperarea in operatiuni militare si in cadrul Uniunii Europene, sprijinul acordat Romaniei de catre Spania pentru aderarea la NATO si Uniunea Europeana si cresterea semnificativa a numarului de romani din Spania, ajungand in prezent sa fie cea mai mare comunitate de straini.
Pe 4 februarie 1990 a fost incheiat, la Madrid, Tratatul de prietenie si cooperare, care a intrat in vigoare pe 10 iulie 1993. Tratatul a fost insotit de acorduri pe plan economic, cultural, in domeniul afacerilor interne, al muncii, al protectiei sociale si a minorilor. Printre acestea, una dintre cele mai importante intelegeri semnate se evidentiala cea semnata in iulie 2007 de minstrii educatiei, astfel fiind introdusa predarea limbii romane in scolile spaniole.
Momente importante din istoria recenta a relatiilor diplomatice:
– Intemeierea Consulatului General la Barcelona prin decret pe 10 octombrie 1995;
– Infiintarea in urma semnarii decretului a Consulatului Romaniei la Castellon pe 27 octombrie 2006;
– Semnarea decretului pentru infiintarea Consulatului General Roman in Sevilla pe 29 octombrie 2006;
– Intemeierea Consulatului General din Bilbao si a celui din Ciudad Real, la 23 iulie 2007;
– Infiintarea Consulatului din Zaragoza pe 16 iulie 2008 ;
– Crearea Viceconsulatului Roman din Almeria pe 17 noiembrie 2008.
In decembrie 2006 isi incepe activitatea Institutul Cultural Roman in Madrid si din 1995 functioneaza Centrul Cultural al Institutului Cervantes in Bucuresti.
Aniversarea celor 130 de ani de relatii diplomatice au fist celebrate de catre Institutul Cervantes din Bucuresti prin organizarea unor activitati culturale romano-hispanice.
FORUMUL DE AFACERI ROMANIA ‘ SPANIA
In anul 2013, la jumatatea lunii mai, la Institutul Cervantes din Bucuresti a avut loc Forumul de Afaceri Romania-Spania. Acest eveniment a fost organizat de catre Camera de Comert si Industrie a Romaniei, in colaborare cu Confederatia Spaniola a Organizatiilor de Afaceri. Cu aceasta ocazia, Jose Manuel Garcia-Margallo, ministrul afacerilor externe si al cooperarii din Spania, a facut o vizita oficiala in Romania impreuna cu Jesus Banegas, presedintele Confederatiei Spaniole a Organizatiilor de Afaceri.
La inceputul evenimentului au fost prezentate de Dan-Coman Sova, ministrul pentru Proiecte de Infrastructura de Interes National si Investitii Straine, impreuna cu Mihail Vlaslov, presedintele Camerei de Comert Nationale a Romaniei, oportunitatile datorate Intalnirii de afaceri Romania-Spania, celebrand relatiile de cooperare din domeniul comercial, economic si politic.