Essay: Dat hangt van de duur en de soort beugel af…

Een behandeling met een slotjesbeugel kost bij benadering tussen de ‘ 995 en ‘2000.

De techniek kost ongeveer 1400. De witte slotjeskosten 200 per kaak. Het ligt een beetje een aan het materiaal.

Voor specifieke behandelingen kunnen er bijkomende kosten zijn. Denk aan Tandkleurige of onzichtbare slotjes:

Tandkleurige slotjes ongeveer 150-300 per kaak
Linguale slotjes (onzichtbaar) ongeveer- ?? 1500-3000 euro per kaak

Orthodontische behandelingen worden niet vanuit de basisverzekering vergoed.
Dit is voor kinderen tot 18 jaar.
Er is een uitzondering voor als je zeer erge tandstoornissen of aandoeningen hebt.

Om beugelbehandelingen vergoed te krijgen heb je een aanvullende verzekering nodig. Aanvullende verzekeringen kunnen verschillen.
Het is aangeraden om daarom verschillende aanvullende verzekeringen van de verschillende zorgverzekeraars goed te vergelijken.

Er zijn een aantal dingen waar je op moet letten bij het kiezen van een aanvullende verzekering voor beugels. Bij aanvullende verzekeringen kunnen zorgverzekeraars zelf bepalen wie zij accepteren en onder welke voorwaarden.
Daarom kan het zijn dat een zorgverzekeraar nog andere voorwaarden heeft.

Onder welke aanvullende verzekering valt orthodontie?
De kosten voor een beugel / orthodontie zullen meestal vergoed worden bij een aanvullende tandartsverzekering. Echter kan het ook voorkomen dat deze onder een ander gezinspakket valt.

Een kind kan meestal gratis worden meeverzekerd op de aanvullende verzekering die de ouder afsluit.
Let er wel op dat als twee ouders verschillende aanvullende verzekeringen hebben, meestal dat er zo min mogelijk voor het kind wordt gedekt.

Sommige verzekeringen hebben een wachttijd voordat je het recht
op vergoeding van een beugel / orthodontie. Het is raadzaam om hier tijdig rekening mee te houden.

Bij sommige aanvullende verzekeringen worden de kosten van een beugel / orthodontie tot een bepaalde leeftijd vergoed 18 tot 22 jaar. Andere verzekeringen vergoeden ook beugels voor volwassenen.

Het percentage van de kosten dat vergoedt wordt door de verzekering ligt ongeveer tussen 70 %.
En 100 %

Een gemiddelde orthodontische behandeling duurt ongeveer 2 tot 3 jaar. De kosten van de behandeling zullen niet altijd gelijk over deze tijd verdeeld zijn. Dit betekent dat de kosten in een verzekeringsjaar veel hoger of lager kunnen zijn dan in een ander jaar.

De afgelopen jaren is er veel veranderd in de prijzen voor orthodontie. In de periode 2011 t/m 2013 heeft de Nederlandse Zorgautoriteit een flinke verlaging van de prijzen vastgesteld. Vanaf 2013 worden de tarieven weer vastgesteld door het NZa.

Waarvan worden de slotjesbeugelsbeugels gemaakt.

Slotjesbeugels zijn er om de tanden recht te zetten. Dat is de grootste reden dat ze worden gebruikt. Maar daarnaast worden ze ook gebruikt om de groei van de tanden en de kaak te be??nvloeden.

Wat heb je daar allemaal voor nodig?

Je hebt de slotjes nodig, de glazuur, de lijm en de draden.

Er zijn verschillende materialen van draden. Die worden gebruikt in verschillende In de begin fase wordt alles rechtgezet. Dat wordt met dunnere draden gedaan, daarna met dikkere draden en ook daarna worden er weer wat dunnere draden gebruiken om de kaken nog rechter te zetten.

Elastiekjes worden gebruikt met een vaste beugel. Ze be??nvloeden de groei van de kaak. Want ze zorgen ervoor dat de bovenkaak en onderkaak goed op elkaar worden passen.

De elastiekjes worden hiervoor aan de kleine haakjes van de slotjes bevestigd en zetten zo de tandboog in de onderkaak en bovenkaak onder druk.

Om het maximale resultaat te bereiken, moeten de elastieken altijd gedragen worden, ook tijdens het eten. Alleen met het tandenpoetsen mogen de elastieken er eventjes uit.
Elastiekjes zijn er in verschillende maten.
Dit is hoe hij werkt. Een elastiek wordt ergens in een slotje van de bovenste tandenrij geplaatst.
Zo ver mogelijk naar de kant waar de overbeet of onderbeet is. Hetzelfde doe je met de onderkant.
Hierdoor trekt het elastiekje beide kanten strak en schuift het langzaam naar de goede plek.

Slotjes worden ook wel brackets genoemd. Die worden vastgehouden met bandjes.

In de brackets en bandjes passen de draden. Hierdoor kunnende tanden op spanning worden gezet. Echter kunnen in het begin de tanden en kiezen gevoelig worden en heb je het idee dat ze los komen te staan. Gelukkig trekt het gevoel na een paar dagen weer weg.
Ook kan de beugel in het begin wat scherp aanvoelen en daarmee blaren veroorzaken.
Je krijgt in dat geval een smeerbaar was mee om de scherpe delen van de beugel af te dekken.

De beugel is erg kwetsbaar. De dunne beugeldraden zijn snel te verbuigen en
de lijm is niet sterk. Als dit niet was kom de beugel niet meer verwijderd kunnen worden.
Je moet daarom hard en kleverig voedsel zoveel mogelijk vermijden.

Fluoride is aanbevolen omdat het het tandglazuur beschermt tegen zuren.
Het wordt aangeraden om altijd met fluoridetandpasta te poetsen. Pati??nten met een slotjesbeugel vragen we om te spoelen met een drankje met fluoride. Elke avond na het poetsen twee minuten goed spoelen versterkt het glazuur en verminderd het risico op ontkalking en gaatjes.

Naast het natuurlijke tandglazuur wordt er ook een glazuur gebruikt om het eerste te versterken.
Dat heet etsing. Dat is een goedje dat op je tanden gesmeerd wordt voor ruwere tanden.
Zo heb je minder kan op pijn, tandplak en gaatjes. Bij het etsen komt een veiligheidsbril voor om de ogen te beschermen tegen het chemische goedje.

Hoe wordt een beugel gemaakt

Als je een beugel moet, worden je tanden en kiezen in je onderkaak en bovenkaak eerst opgemeten. Daarna worden er r??ntgenfoto’s gemaakt om te kijken of de kiezen goed op elkaar staan.

Hierna wordt er in zeewierpasta een precieze afdruk van je gebit gemaakt. Deze afdruk wordt volgegoten met gips.

Gebaseerd op het gipsmodel van je gebit wordt er een metalen beugel gebouwd die met een soort lijm aan de tanden wordt gezet zodat het daar ongeveer een jaar zit.

Brackets worden eerst apart gemaakt en 1 voor 1 opgeplakt als stickers. Eigenlijk wordt de beugel niet als apart geheel geplaatst. Echter halen ze hem een tijd later wel als een geheel eraf. Dat komt omdat de draden goed op de slotjes wordt gelijmd maar de slotjes niet op de tanden.

Dat moet ook wat anders kunnen ze hem er niet afhalen. Het is niet de bedoeling dat je je leven lang met een beugel loopt. Ook is het niet de bedoeling dat hij eruitgehaald wordt.

Daarvoor kunnen ze het speciaal losmaken en is het niet de bedoeling dat je er zelf aan zit.
De brackets zijn meestal van ijzer maar er zijn ook keramische varianten en nikkel wordt ook soms gebruikt.

Verder wordt er een speciaal kunststof gebruikt dat lijkt op kaarsvet om het model met beugel vol te gieten. Hierdoor heb je de afdrukken voor de vorm nog beter zichtbaar.

Hiermee kan je de lengte van de draden bereken die door de brackets moeten en de vorm bepalen van de draden.

Verder afhankelijk van de vorm lezen ze er ook van af of ze dunne, dikkere, elastische of flexibele draden moeten gebruiken en wat voor beginfase ze hebben

Om er zeker van te zijn dat in alle groefjes van je tanden het glazuur goed schoon is worden je tanden nog een keertje door de assistente of de tandarts met een speciale pasta gepolijst.

Nadat alle brackets zijn geplaatst, wordt er een dunne flexibele draad in de slotjes geplaatst. Deze draad wordt vastgezet met kleine metalen draadjes. Wanneer de tanden erg gedraaid zijn of als ze al een beetje recht staan, wordt dit gedaan met gekleurde elastiekjes.

Leave a Comment

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.