Essay: Over het winderige strand van het…

Over het winderige strand van het prachtige Scheveningen struint een ietwat kalende twintiger met een excentrieke medaillon dat gedragen kan worden aan een halsketting, gebaseerd op een vredig dood muisje wat op de glanzende badkamer vloer op een snikhete vrijdag ochtend werd gevonden. Waarom noemen we een dergelijk muisje ongedierte? Waarom vertroetelen we sommige dieren als huisdier en zien we juist andere weer als een plaag? Waarom kopen we elke twee jaar een gloednieuwe sjaal die niet verantwoord is geproduceerd, maar hebben we moeite met het zijdezachte vossenbontje van oma wat drie of vier generaties meegaat? Waarom dragen we leren schoenen en eten we vlees, maar vinden we het morbide om van een dood huisdier een tas of sieraad te maken? Waarom word de ene muis liefdevol verzorgd en eindigt een ander in de val?

Al sinds de negentiende eeuw is het opzetten van dieren een ware rage geweest. Door de industri??le revolutie werd de afstand tussen mens en natuur groter. Als reactie daarop groeide zowel in het interieur als in de mode belangstelling voor extravagante ‘dierlijke’ versieringen. Op grote schaal werden veren, schildjes van kevers, vossenvachten en delen van exotische dieren verwerkt. Er zit echter een enorm verschil tussen vroeger en het heden. Vroeger werden dieren speciaal gedood voor dergelijke doeleinden. Onomstreden was het toen ook niet, het leidde tot de oprichting van vele bonden ter bestrijding van ‘gruwelmode.’

De huidige populariteit van opgezette dieren heeft volgens professionals niet meer te maken met een romantische hang naar de natuur. Tegenwoordig is er behoefte aan authenticiteit. Mensen willen uniek zijn, willen gezien worden als een hipster, zoals men dat tegenwoordig noemt. Vroeger was het vooral het terrein van de mannen, jagers pronkte te pas en te onpas met hun jachttrofee??n, echter zijn het tegenwoordig vooral jonge vrouwen die zich ermee bezig houden. In de nieuwe collecties van grote en kleine designers zien we dan ook veel dieren sieraden. Kettingen van dierenhangers, vlinderbroches, horloges met dierenprint, armbanden van slangen en ringen van panterkoppen zijn slechts enkele voorbeelden van opvallende verschijningen van afgelopen seizoenen. Bij het dragen van een dierensieraad zou het fijn zijn mocht de eigenaar ervan eens even stilstaan bij de symbolische betekenis van het dier.

Gelukkig worden niet alle dieren sieraden verkocht met het streven naar maximale uitputting van de natuur. Er zijn ook sieradenmakers die een gedeelte van de opbrengst doneren aan de dieren zelf, zoals bijvoorbeeld juwelier Steltman. Ge??nspireerd door de natuur hebben zij een juwelencollectie ontworpen waarvan de huidmotieven van 5 dieren de basis vormen. Een deel van de opbrengst zal worden besteed aan het in standhouden van wildparken in Afrika. Trend of niet, met een dier om je hals, vinger of arm heb je altijd een opvallend, symbolisch of een emotioneel waardevol bezit, echter zou het fijn zijn als mensen eens stil stonden bij de herkomst ervan.

Leave a Comment

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.