Inleiding
Mijn uiteenzetting gaat over het onderwerp kleding (groep B), want hoe moet je je nou eigenlijk kleden in het jodendom? Hoe kleed je je als oppasser van een streng joods gezin? Chaja is een liberale jood( de oppaser) . Ze loopt met een normale spijkerbroek, draagt geen beha en draagt veel ‘uitdagende’ kleding volgens meneer en mevrouw Kalman. Chaja moet anders verschijnen als ze daar nog wil oppassen. Verliest ze nu niet haar eigen persoonlijkheid en laat ze zich nu niet helemaal leiden door andere mensen? Waarom verschilt de betekenis die de chassidim aan hun kleding hechten zo met de rest van de mensen?
Middenstuk
Hoe je gekleed bent in het jodendom is erg belangrijk. Mannen hebben bijvoorbeeld een keppeltje op. Dit is een teken van eerbied voor God. Dit hoor je wel te dragen maar in de meeste gevallen gebeurt dit niet constant. Het is wel verplicht als je de synagoge instapt. Tijdens de dienst dragen ook vaak veel joden een talliet dit is een gebedsmantel, hij wordt vaak als een omslagdoek over de schouders gedragen. In orthodoxe synagogen is het dragen van de talliet verplicht, in liberale is het meestal vrijwillig. Bij zeer strenge orthodoxe joodse vrouwen is het gebruikelijk om lange kleren te dragen. Vrouwen hebben nooit een ‘normale’ spijker broek aan, want dat zou als ‘mannenkleding’ kunnen worden opgevat. Het gaat er ook vooral om dat ze voorkomen dat ze te vrij of te weinig gekleed zou zijn. Ook dragen ze vaak zwarte kleren, Mevr. Kalman draagt ook vaak zwarte kleding. ? Ook een gebruik in het jodendom is dat als een vrouw getrouwd is ze haar haar moet afdekken. Dit kan doormiddel van een hoofddeksel, sjaal of zelfs wat mevr. Kalman draagt een pruik ook wel een shaytel genoemd.
Als Chaja naar haar nieuwe baan gaat als kindermeisje bij een Chassidisch Joods gezin komt ze al snel veel verschillen tegen ook al hebben ze het zelfde geloof. Chaje is wel joods opgevoed maar doet er niet veel mee. Chaja heeft in het begin weinig begrip voor de familie met hun rare ‘voor Chaja wildvreemde- gebruiken en gewoontes. Ze botst al snel met het hoofd van het gezin meneer Kalman, hij vindt dat ze er een beetje als een hoer bijloopt. In het jodendom is het namelijk niet gebruikelijk dat je je hele lichaam maar half bedekt hebt. Op een gegeven moment begint ze de gewoontes wel te respecteren. Ze begint zich aan te passen, ze trekt een beha aan, een jurk etc. Gaat dit niet ten koste van haar persoonlijkheid? Nee, naar mijn mening vind ik dat niet zo. Ik vind dat je je een beetje moet aanpassen aan de ruimte waar je bent. Als dat om een simpel iets gaat als een beha aantrekken of meer kleren aantrekken lijkt me dat geen probleem. Als tweede argument op betrekking op de kinderen wie dan een heel ander beeld krijgen. Ze worden namelijk opgevoed met de gewoontes en gebruiken van de tora en als dan een kindermeisje ineens door haar uitstaling (kleren) een heel ander voorbeeld geeft kan dat ten koste gaan van de opvoeding van de kinderen (hoe de ouders het graag wilden). Ook vind ik het een stukje respect, als je ergens een baan hebt en er een andere cultuur is wat voor de medewerkers/baas belangrijk is en je er voor moet aanpassen in je kledij is dat maar een kleine moeite. Het is ook een beetje fatsoen, je kan niet een je oude slofje naar je werk gaan. Dat doe je ook niet als je een andere baan hebt. Als tegenargument vind ik dat de werkgever (meneer en mevrouw Kalman) iemand wel moet nemen zoals ze is.
De betekenis van de kledij gaat ver voor de orthodoxe joden gaat ver. Ze doen dit omdat dit in de Tora staat. Vooral de orthodoxe joden houden ze zich streng aan de regels, de liberale wat minder. Je kunt ook zien of een man bijvoorbeeld orthodox is. Denk weer aan het keppeltje, de slaaplokken en talliet etc. De conci??rge heeft dit bijvoorbeeld niet hij is namelijk anti-joods.
Slot
Het jodendom kent dus veel gewoontes ten aanzien van de kleding. Ik vind dat de werknemer zich aan moet passen aan de werksituatie waar ze zich bevind, maar niet zover dat ze zichzelf niet meer is. De werknemer moet zich aan kunnen passen, maar de werkgever moet de werknemer ook nemen hou ze zijn.
Je ziet in het verhaal ook de strenge regels tussen mensen (wel joods en niet joods). De joodse mensen hechten zich sterker aan kleding dan een ‘normale’ man. Joodse mensen vinden dit zo belangrijk, omdat dit zo in de tora is geschreven.
Bronnen:
http://www.kerkenisrael.nl/vrede-over-israel/voi52-4b.php?sw=1366&sh=667.nl
http://www.dewoesteweg.nl/wp-content/uploads/2010/04/joodse-gebruiken.pdf.nl
Het boek wegen van de tora.