Wat is nou precies een democratie? En wie mag er allemaal stemmen? En op wie wordt er dan gestemd? Dat ga je hier allemaal in lezen.
Wat is een democratie?
Een democratie is een land waar burgers meebeslissen in de politiek en grondrechten hebben. Grondrechten zijn allemaal regels waar iedereen zich aan moet houden, maar daar gaan we het nu niet over hebben. Sommige mensen vinden een democratie handig en sommige mensen weer niet, maar dat ga je hier onder lezen. Kort samengevat een democratie is dus een land waar je je stem kunt laten horen door op een politieke partij te stemmen die aan jouw eisen voldoet.
Is een democratie wel handig?
Zoals u hier boven al gelezen had, vinden sommige mensen een democratie handig en andere mensen weer niet. Een voordeel van een democratie is: u kan uw stem laten horen door te stemmen op een politieke partij die aan uw eisen voldoet, of gewoon zelf in de politiek gaan natuurlijk. Een nadeel van een democratie is: dat er misschien mensen zijn die een verkeerde keuze hebben gemaakt (doordat ze bijv. wel gestemd hadden maar dat ze geen verstand hadden van de politiek) en dat u daar nu misschien wel onder lijdt.
Is Nederland een democratie?
Ja, Nederland is inderdaad een democratie. Maar waarom dan? In Nederland kunt u stemmen op een politieke partij en burgers hebben grondrechten. Dus ja, het is een democratie.
Was Nederland altijd al een democratie?
Nee, Nederland was een tijdje bezet door de fransen, nadat zij vertrokken(dit was in 1789) werd Nederland een koninkrijk en dus ook democratisch.
Wie mag er in Nederland stemmen?
U mag stemmen in Nederland als u:
‘ 18 jaar of ouder bent
‘ Als u een Nederlander bent
‘ Als u minstens 10 jaar in Nederland woont
Op wie moet u dan eigenlijk stemmen?
U stemt op een politieke partij die aan uw eisen voldoet. Vind u dat de wilde dieren beter beschermt moeten worden? Dan kiest u voor de partij van de dieren. Vind u goed onderwijs belangrijk? Dan kunt u voor de PVDA kiezen.
Er zijn veel verschillende partijen. Als u het lastig vind om te kiezen kunt u altijd nog op internet kijken naar wat nou de standpunten zijn van elke partij.
Linkse en rechtste partijen:
Linkse partijen:
U zou wel denken; ‘waar heeft die het nou in vredesnaam over’? maar het is toch waar. De 1 zet zich in voor de dieren en de ander voor all the money ‘. De Tweede Kamer, de stoelen, zijn verdeeld in een linkerkant met ministers en partijen. Verdeeld in een rechterkant maar ook een midden. Allebei de kanten hebben bepaalde eigenschappen.
De linkse eigenschappen zijn:
– Strijden voor gelijkwaardigheid
– Maken een verdeling over inkomen (van werk) en macht.
– Proberen arme of zieke mensen te helpen door bijv. voor opvang te zorgen voor zwervers of geld te geven aan ziekenhuizen.
– Ze kijken naar de nadelen van nieuwe plannen.
– Ze vallen onder actieve overheid
De rechtse eigenschappen zijn:
– Strijden voor vrijheid
– Persoonlijk dat je alles gewoon vrij kan doen.
– Dat mensen in het buitenland ook vrij dingen kunnen doen.
– Ze vallen onder passieve overheid.
Voorbeelden linkse en rechtse partij:
Bij een linkse partij kan je denken aan de SP (Socialistische Partij), de PvdA (Partij van de Arbeid) of GroenLinks.
Bij rechtse partijen kan je denken aan de VVD (Volkspartij voor Vrijheid en Democratie) of de PVV (Partij voor de Vrijheid).
Mijn mening over deze verdeling maakt voor mij niet zo veel uit want uiteindelijk besluiten we allemaal samen. Ik vind het aan de andere kant wel handig om te stemmen omdat je dan wel weet als je voor vrijheid bent op een rechtse partij kunt stemmen (en andersom).