Johannes Theodorus Toorop is geboren in Poerworedjo, Indonesi??, op 20 december 1858. Toorop vertrok na anderhalf jaar op school te zitten in Batavia naar Nederland. Hij wilde daar een betere educatie krijgen. Zijn familie bleef achter in Nederlands-Indi??. Op 1875 begon hij tekenlessen te volgen bij Herman Johannes van der Weele in Den Haag.
Hij verlaat in 1878 de Polytechnische School in Delft omdat hij niet slaagde maar in 1880 ging hij een studie volgen aan de Rijksacademie Amsterdam. Daarna ging hij naar de Academie voor Schone Kunsten in Brussel. Zijn verblijf in Brussel was een beduidende periode voor Toorop. Hij maakte hier steeds meer zijn stijl eigen en bestudeerde ook veel meer van de kunstgeschiedenis wat later ook zijn werk zou be??nvloeden.
Aan het einde van de 19de eeuw verbleef Toorop in een klein huis in Domburg. Hier werkte hij samen met een gezelschap van schilders waaronder Piet Mondriaan. Ze aspireerde allemaal naar een andere stijl en iedereen volgde zijn eigen persoonlijkheid.
Rond 1907 kreeg Toorop erg veel last van zijn linkerbeen hierdoor werd het lopen voor hem steeds moeilijker. Hij leefde toen in Amsterdam. Aan het einde van zijn leven woonde Toorop in Den Haag. Hier heeft hij een tijd in een rolstoel moeten rijden omdat zijn lichamelijke klachten steeds erger werden. Uiteindelijk overleed hij hier op 69-jarige leeftijd in 1928.
Kunsthistorische situering:
E??n van de belangrijkste stijlen die Jan Toorop door zijn levensjaren heeft ontwikkeld is het symbolisme. Dit was een stijl waarbij men afstand wilde nemen van het opkomend materialisme en terugkeren naar de verbeelding. De kunstenaars laten dit zien door symbolische elementen toe te voegen aan het werk. Daardoor krijgt het een bepaalde zielenrust. Bij deze kunstwerken waren sprookjes, visioenen en dromen een van de belangrijkste inspiratiebronnen. Vaak heeft dit een ethische of religieuze gedachten. Toorop begon deze stijl te ontwikkelen rond 1890.
Analyse van zijn werken in het algemeen:
E??n van de belangrijkste stijlen en de stijl waar ik mij ook op focus in mijn werk van Jan Toorop is het symbolisme. Hij heeft dit door zijn levensjaren ontwikkeld. Dit was een stijl waarbij men afstand wilde nemen van het opkomend materialisme en terugkeren naar de verbeelding. De kunstenaars laten dit zien door symbolische elementen toe te voegen aan het werk. Daardoor krijgt het een bepaalde zielenrust. Bij deze kunstwerken waren sprookjes, visioenen en dromen een van de belangrijkste inspiratiebronnen. Vaak heeft dit een ethische of religieuze gedachten. Toorop begon deze stijl te ontwikkelen rond 1890.