Spieren algemeen

”Spieren” wie weet niet wat het zijn? Spieren zijn overal te vinden in levende wezens, zowel zoogdieren als amfibie??n, reptielen, vissen en vogels. Je zou dus wel kunnen zeggen dat spieren een van de benodigdheden zijn om te kunne leven. Er zijn nog veel dingen die we niet begrijpen over spieren, maar wat weten we nou wel al precies van de werking van spieren en allerlei dingen die invloed op ze hebben? We weten gelukkig al genoeg over de algemene werking van spieren. Spieren kun je onderverdelen in bepaalde groepen: Dwarsgestreept spierweefsel, glad spierweefsel hartspierweefsel, aanhechtingen.

Werking van spieren

Het menselijk lichaam bevat meer dan 600 spieren in totaal, ze zijn overal te vinden, zoals in je ogen en zelfs in je huid. Alle spieren hebben weer een aparte functie die ze moeten vervullen om het lichaam naar behoren te laten functioneren, sommige zijn nodig bij de spijsvertering, andere weer bij een beweging maken en natuurlijk ook heel belangrijk is bij het ademhalen. Je kunt van alles doen met je spieren; je kunt ze bijvoorbeeld trainen, gebruiken om te bewegen en te sporten. Je spieren kunnen natuurlijk ook wel eens pijnlijk, stijf of tram zijn. Samen met je huid en botten houden je spieren je lichaam staande en geven het hun vorm.

Spieren worden aangestuurd door de zenuwen, de zenuwen sturen een elektrisch signaal naar de spier als je deze wilt aanspannen. Dat elektrische signaal zorgt ervoor dat de spier samentrekt, dat komt weer omdat de spiervezels (spiervezels zijn de vezels waaruit de spier is opgebouwd) korter en dikker worden. Hoeveel spiervezels worden aangestuurd hangt af van de kracht die je wilt uitoefenen. Als je je spier weer wilt ontspannen dan stopt het elektrische signaal van de zenuw gewoon.

Onze spieren vormen ook een natuurlijke warmtebron, Als we het bijvoorbeeld koud hebben gaan mensen meestal ‘rillen van de kou’. Dat komt omdat de spieren automatisch en heel snel achter elkaar samentrekken en ontspannen, en we weten als iets beweegt, dan wekt het ook warmte op, zo verdedigd het lichaam zichzelf tegen de kou.

Soorten spieren

– dwarsgestreept spierweefsel
Dit spierweefsel is te vinden in de skeletspieren (dat zijn de spieren die verbonden zijn met de botten). Deze spieren kun je bewust aansturen, bijvoorbeeld als je een beweging wit maken, dan sturen je hersenen een elektrisch signaal naar de zenuwen die dat signaal weer naar de spieren stuurt. Het dwarsgestreept spierweefsel is het meest voorkomend. Deze spieren zijn met een pees aan de botten verbonden.
Een dwarsgestreepte spier bestaat uit meerdere spierbundels en die spierbundels bestaan weer uit een groep spiervezels. Spiervezels bestaan uit een versmelting van meerdere spiercellen, daardoor heeft een spiervezel ook meerdere kernen. Deze spieren hebben de naam ‘dwarsgestreept’ gekregen omdat de spier onder en microscoop een gestreept patroon heeft.

– glad spierweefsel
Het glad spierweefsel ziet er heel anders uit dan het dwarsgestreept spierweefsel en heeft natuurlijk ook een andere functie. Het glad spierweefsel bestaat uit spoelvormige cellen met een grote centrale kern in plaats van meerdere kernen zoals het dwarsgestreept spierweefsel. Deze spierweefsels zijn te vinden in de wanden van bloedvaten, luchtwegen en het spijsverteringskanaal. Deze spieren kun je niet bewust aansturen omdat ze zich bij de organen en de bloedvaten bevinden, daar hebben we zelf ook geen controle over. Deze gladde spieren reageren wel op de elektrische signalen vanuit de hersenen of ze hebben eigen pacemakercellen. Gladde spieren maken geen samentrekkende bewegingen maar meer een golfachtige beweging om bijvoorbeeld bloed, lucht en voedsel.

– hartspierweefsel
Zoals de naam al verraad vind je dit spierweefsel voornamelijk in het hart. Omdat het hart zo cruciaal is voor het leven van een organisme heeft het ook een apart spierweefsel nodig. De hartspier kun je ook niet bewust aanspannen zoals de gladde spieren, maar de structuur lijkt het meest op die van de dwarsgestreepte spier. De hartspier zorgt ervoor dat je bloed wordt rondgepompt in je lichaam. Dat gebeurt door het ritmisch aanspannen en ontspannen van de spier. Het hartspierweefsel is te herkennen aan het dwarsgestreepte patroon en dat er maar ‘?n of twee kernen zijn die centraal liggen

Aanhechting

Elke skeletspier is met twee of soms meer bevestigingspunten aan het skelet, de huid of een andere spier vastgehecht. De origo is het bevestigingspunt van een spier dat bij contractie van de spier niet beweegt. De insertie is het bevestigingspunt dat bij contractie wel beweegt. Daarnaast bestaan er ook nog agonisten en antagonisten, de tegenovergestelde spieren, zoals de biceps en de triceps. De ene spant aan en de ander ontspant. Om ervoor te zorgen dat de spieren elkaar niet telkens tegenwerken door om de beurt aan te spannen verslapt de antagonist wanneer de agonist aanspant. Dit heet reciproce inhibitie.
in here…

Leave a Comment

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.