Welke invloed heeft voeding op sportprestaties?
Deelvragen:
1. Wat is de juiste voeding op een dag met weinig lichamelijke activiteit?
2. Wat moet je eten als je gaat sporten?
3. Wat moet je drinken als je gaat sporten?
4. Wat is het verschil tussen sport ‘ en energiedranken?
5. Hoe zit het met het eten en drinken na je lichamelijke activiteit?
6. Wat zijn energieleverende voedingstoffen?
7. Hoe zit het met extra sportrepen en andere speciale voeding?
8. Wat voor rol kan sport en voeding spelen bij mensen met overgewicht?
9. Welke beroepen zijn er mogelijk bij de sector sport en voeding?
10. Wat voor invloed kan roken hebben op sportprestaties?
1. Wat moet je op een normale dag eten?
Gezond eten is heel belangrijk om je in goed leven en goede conditie te houden.
Met gezond eten heb je ook minder kans dat je ziek wordt.
Maar wat is gezond eten eigenlijk?
Je eet gezond als je alle stoffen binnenkrijgt die je lichaam die dag nodig heeft. Dit zijn de producten van De Schijf Van Vijf (de regels voor gezond eten).
Het is slimmer om gevarieerd te eten dus niet maar 1 vakje van de schijf van 5 maar van elk vakje wat.
Je moet ook niet te veel eten want als je meer eet dan dat je nodig hebt en dat je verbrand wordt je dikker. Ook zijn er twee soorten vetten, dat zijn onverzadigde vetten en verzadigde vetten.
De onverzadigde vetten zijn niet erg maar de verzadigde daarentegen zijn verkeerd. Ook zijn de verzadigde vetten slecht voor je aderen, verzadigde vetten zitten meestal in stroopwafels, roomboter of croissantjes. Onverzadigde vetten zitten meestal in caf?? noir, ontbijtkoek of halvarine.
Groente en fruit is heel belangrijk, daar zitten veel vitaminen en mineralen in.
Neem niet teveel tussendoortjes, daar zitten vaak veel verzadigde vetten in.
De vijf vakken van de schijf van 5 zijn:
1. Groente en fruit
2. Brood, granen, aardappelen
3. Zuivel, vlees, ei, vis en vleesvervangers
4. Olie en vetten
5. Dranken
Als je alle hoeveelheden uit de schijf van 5 gehad hebt dan heb je vast en zeker wel eens zin in een tussendoortje. Nou daar is nog wel een plekje voor over. In de onderstaande tabel zie je hoeveel kilocalorie??n je nog aan tussendoortjes mag eten. Dat verschilt per leeftijd en geslacht. Het beste is dat je je vrije ruimte ook vult met eten uit de schijf van 5. Onderstaande tabel is gemiddeld want je mag op de ene dag meer eten dan op de andere dag, dat hangt er ook vanaf hoeveel je op die dag beweegt.
Maximaal over per dag voor extra’s in (kcal)
Leeftijd Mannen Vrouwen
1-3 jaar 100 100
4-8 jaar 200 200
9-13 jaar 300 200
14-18 jaar 400 300
19-50 jaar 400 300
51-70 jaar 300 200
71 jaar en ouder 200 100
2. Wat moet je eten als je gaat sporten?
Wat eet je nu voor het sporten?
Voor het sporten moet je eigenlijk niet al te veel eten, daar kun je last van krijgen. Je lichaam moet dan sporten en verteren op hetzelfde moment. Als je niet zo intensief gaat sporten kun je nog wel een paar boterhammen eten maar ga je intensief sporten eet dan ruim 2 uur van te voren niets meer.
Het ligt er natuurlijk aan wat je gaat doen, je kunt met hardlopen bijvoorbeeld meer last krijgen door de schokkende bewegingen bij wielrennen bijvoorbeeld zou je daar niet zo veel last van hebben. Het is natuurlijk ook net waar je tegen kunt.
Sommige sporters sporten op lege maag, dit kan als je maar de avond van te voren genoeg gegeten hebt. De opgeslagen glucose in je lichaam is dan nog niet aangesproken. Het beste wat je de avond van te voren kunt eten is bijvoorbeeld pasta of rijst, daar zitten veel koolhydraten in. Eiwitten zijn ook heel erg belangrijk, als je te weinig eiwitten eet gaat dat ten koste van je spiermassa.
Tijdens het sporten hoef je eigenlijk niet te eten pas na anderhalf uur heeft je lichaam koolhydraten nodig.
Koolhydraten zijn de allerbelangrijkste energiebron. Koolhydraten leveren energie aan je lichaam. Vooral voor je hersenen en rode bloedcellen zijn koolhydraten belangrijk. Je hersenen kunnen niet zonder koolhydraten of glucose. Wanneer je te weinig koolhydraten binnenkrijgt met sporten dan zijn de gevolgen: verminderd prestatievermogen, vermoeidheid, minder motivatie om te trainen en een verminderde weerstand van het immuunsysteem.
Koolhydraten zijn er in verschillende vormen:
‘ Enkelvoudige suikers, zoals fructose (vruchtensuiker) en
glucose(druivensuiker).
‘ Tweevoudige suikers, zoals gewone suiker.
‘ Meervoudige suikers, zoals zetmeel (aardappelen, pasta, rijst).
De enkelvoudige en meervoudige suikers zijn het fijnste voor het sporten want deze vorm van koolhydraten wordt heel snel in je lichaam opgenomen.
Tip: Eet een banaan voor het sporten, bananen bevatten veel koolhydraten. Dan is de aanvoer van suikers gelijk en energie wordt verdeeld over je lichaam. Dat zorgt ervoor dat je langdurig kan bijleven presteren. En hoe rijper de banaan hoe meer koolhydraten!
3. Wat moet je drinken als je gaat sporten?
Je lichaam bestaat bij mannen uit ongeveer 65% water, bij vrouwen is dat minder ongeveer 50%. Water is dus heel belangrijk voor je. Water zorgt ervoor dat alle gezonde stoffen naar de goede plaats in je lichaam gaan en dat de slechte stoffen je lichaam uitgaan. Water is ook nodig om je lichaamstemperatuur op peil te houden.
Bij sporten is dat erg belangrijk dat alle stoffen naar de juiste plek gaan. Dan kun je het beste presteren. Ook moet je lichaam tijdens het sporten op de juiste temperatuur gehouden worden, tijdens sporten krijg je het warm maar het moet niet te warm worden. Dus gaat je lichaam koelen, dat merk je want je begint dan te zweten.
Daarom heeft je lichaam vocht nodig om dit allemaal te kunnen doen. Het belangrijkste is water! Water is de ideale dorstlesser en wordt het snelste opgenomen door je lichaam.
Tijdens het sporten ga je veel zweten dus dan verlies je veel vocht, niet alleen water maar ook elektrolyten zoals kalium magnesium en natrium. Ook deze zijn bedoeld als brandstof voor je lichaam en helpen ook voor andere lichamelijke processen. Sportdranken zijn bedoeld voor de aanvoer van elektrolyten en koolhydraten, deze geven je energie. Deze drankjes zitten wel vol suiker en alleen nuttig zijn bij trainingen die langer dan een uur duren.
Voor een normale training is water voldoende.
De aanbevolen hoeveelheid water is ongeveer 2 of 2,5 liter water. Als je sport is het heel belangrijk om gehydrateerd te blijven. Als je op een normale dag genoeg drinkt heb je bijna altijd ook genoeg om een training te doen. Als je echt te weinig hebt gedronken dan moet je proberen 500ml water te drinken 2 uur voor dat je gaat sporten. Na een training moet je geen alcohol of cafe??ne drinken, die werken vochtafdrijvend en verhogen de productie van urine, daardoor droog je juist verder uit.
4. Wat is het verschil tussen sport ‘ en energiedranken?
Wat zijn sportdranken eigenlijk?
Een sportdrank is voor sportieve prestaties te verbeteren en je lichaam te hydrateren. Een sportdrank bestaat uit water,elektrolyten en koolhydraten.Er bestaat een heel groot verschil tussen de verschillende sportdranken.
Het grootste verschil tussen sport- en energiedranken is de hoeveelheid koolhydraten. Als de drank 40 tot 80 gram koolhydraten per liter bevat dan heb je met een dorstlesser te maken (sportdrank). Energiedranken bevatten 80 tot 200 gram koolhydraten per liter.
Er zijn verschillende soorten dranken:
‘ Hypotone dranken: zoals water
‘ Isotone dranken: zoals AA isotone en Aquarius istone en isostar.
‘ Hypertone dranken: zoals Extran, energy en Red Bull.
Hypotone dranken:
Water bijvoorbeeld, water heeft de eigenschap om de maag snel te verlaten en word het minder snel in de darm opgenomen. Water bevat geen koolhydraten en is dus hypotoon. Door te veel water kunnen er darmklachten ontstaan zoals de klotsende darmen tijdens een training.
Isotone dranken:
De uitwisseling van vocht in de darmen verloopt het meest optimaal als de concentratie van deeltjes in een drank gelijk blijft als aan de concentratie van deeltjes in het bloed. Een isotone drank wordt eerder in het bloed opgenomen dan water. Isotone dranken zijn sportdranken.
Hypertone dranken:
Hypertone dranken bevatten heel veel koolhydraten en leveren dus energie. Ook zorgen die vele koolhydraten ervoor dat water aan het lichaam onttrokken wordt. Hypertone dranken voeren zouten en suikers aan. Tijdens trainingen is water in het lichaam nodig voor te zweten of af te koelen. Hypertone dranken zijn energiedranken.
Er zal ook rekening gehouden moeten worden hoe de drank valt en wat je voorkeur is.
Tip: Probeer deze kunstmatige dranken te vermijden. Hou het op water. Dat is het natuurlijkst en de beste dorstlesser.
5.Hoe zit het met het eten en drinken na je lichamelijke activiteit?
Probeer je grote maaltijd na het sporten te plannen bijvoorbeeld je avondeten of je lunch.
Na het sporten verbrand je veel energie en krijg je trek want de voorraad moet weer aangevuld worden.
Je moet wel een beetje opletten wat je eet want het heeft geen zin om te gaan sporten en daarna bijvoorbeeld 2 boterhammen te eten en daarna nog eens je echte maaltijd want dan heb je eigenlijk gesport om die 2 boterhammen te verbranden.
Je hoort wel eens dat mensen zeggen: na 8 uur verbrand je niks meer.
Dat is natuurlijk niet waar want je lichaam blijft voortdurend verbranden. Dus als je om 11 terug komt van het sporten kun je gewoon je maaltijd eten. Het gaat erom hoeveel je gedurende dag gegeten en beweegt hebt.
Eet na afloop van je training genoeg koolhydraten. Dat is goed voor herstel. Met genoeg koolhydraten bedoelen we ongeveer 40 gram, denk maar eens aan spaghetti, bananen of brood. Probeer ook genoeg water te drinken ongeveer 1 liter per uur.
Het kan zijn dat je geen trek hebt dat komt doordat je bloedstroom zich bezighoudt met spieren die hard aan het werk zijn. Daardoor worden de hongersignalen van je buiksensoren zwakker. Dus het kan zijn dat je geen zin hebt om meteen een maaltijd te eten in dat soort gevallen kun je vloeibaar eten naar binnen proberen te krijgen.
De beste maaltijd na het sporten is koolhydraten en eiwitten in de verhouding 3:1.
Als je 70 kg weegt is de koolhydraatbehoefte na inspanning minstens 70 gram, dat is 1 tot 1.3 gram koolhydraten per lichaamsgewicht. Je kunt hier aan komen door 1 liter sportdrank te drinken met 7% koolhydraten.
vTip: Probeer eens een hersteldrankje, die bevatten 30% melk en .70% eieren of 50% melk en 50% aardappelen.
6.Wat zijn energieleverende voedingsstoffen?
De belangrijkste energieleverende voedingsstoffen zijn koolhydraten en vetten. Maar ook alcohol en eiwitten kunnen energie aan je lichaam leveren.
Behalve de uitgelegde info over koolhydraten in deelvraag 2 zijn er nog meer belangrijke energieleverende voedingsstoffen, vetten bijvoorbeeld.
Vetten
Vetten bestaan uit vetzuren, in deelvraag 1 heb ik info gegeven over verzadigde en onverzadigde vetten. Maar wat is nu precies de functie van die vetten?
Vetten spreken je lichaam aan bij activiteiten met een lage intensiteit. De energie uit koolhydraten komt veel sneller vrij dan bij vetten. Als je graag vetten wil verbranden dan kun je glycogeen besparen. Hier spreken we voornamelijk van duursporters. De voorraad glycogeen is voor duursporters meestal onvoldoende om de finish te halen.
Vetten zijn ook belangrijk voor andere redenen. Vitamines A, D, E en K zijn in vet oplosbaar en je kunt die vitamines alleen binnenkrijgen via vet. Ook leveren vetten essenti??le vetzuren, die vetten kan het lichaam niet zelf maken. Essenti??le vetzuren zijn onverzadigd, voorbeelden van essenti??le vetzuren zijn omega- 3 en omega- 6. Vet zorgt gedeeltelijk ook voor de smaak.
Eiwitten
Eiwitten zijn bouwstoffen voor je lichaam. Alle weefsels, spieren, huid en organen enzovoort bestaan uit eiwitten. Ze zijn opgebouwd uit ketens aminozuren. Essenti??le aminozuren kan het lichaam zelf niet aanmaken, die moet je via voeding binnenkrijgen. Daarintegen heb je de niet-essenti??le aminozuren die kan je lichaam wel zelf produceren uit de essenti??le aminozuren.
1 gram eiwit levert
4 kcal energie
Wat is de functie van eiwitten?
Je hebt eiwitten nodig voor de opbouw en het herstel van weefsel. De aanmaak en afbraak van weefsel is een continu proces wat je hele leven doorgaat.
Eiwitten worden gebruikt om afgestorven cellen te vervangen en om reparaties te verrichten. Denk daarbij bijvoorbeeld aan wondjes, maar ook aan het herstel van haarscheurtjes (microrupturen) die tijdens het sporten in spiercellen ontstaan.
Je gebruikt eiwitten dus voornamelijk als bouwstof. De eiwitten die daarvoor niet gebruikt kunnen niet worden opgeslagen in de vorm van eiwit. Het overschot aan eiwitten wordt in je lever omgezet in vet of glucose. Het gebruik van eiwitten als brandstof is erg ineffici??nt. De lever moet voor de omzetting van eiwitten in glucose extra werk verzetten en dat kost extra energie. Daarbij komen ook afvalstoffen vrij die via urine moeten worden afgevoerd.
Microrupturen
Tijdens lichamelijke inspanning ontstaan in spiercellen kleine scheurtjes: microrupturen.
Als het er heel veel zijn dan kan dat leiden tot spierpijn. De scheurtjes zijn niet schadelijk. Door herstel van deze scheurtjes worden je spieren zelfs sterker. De vorderingen boek je dus tijdens het rusten na een training en niet tijdens de training zelf.
Een goede herstelperiode is daarom heel belangrijk. Bij herstel van microrupturen spelen eiwitten een hele belangrijke rol.
Alcohol
Alcohol ontstaat door de gisting van suikers. Dit natuurlijk gistingsproces stopt bij ongeveer 15% alcohol. Hogere percentages kun je alleen krijgen door afkoeling van zwakalcoholhoudende dranken. Dat proces van verdamping en afkoeling heet destilleren.
Wat is de functie van alcohol?
Alcohol wordt snel opgenomen in je bloed. Binnen 10 minuten bereikt de alcohol je hersenen en vanaf dat moment ben je onder invloed. Dit kan verschillende effecten hebben (opwekkend, zorgelozer, bewusteloos, agressief). Het ligt er natuurlijk wel aan hoeveel alcohol je drinkt. De alcohol die in je bloed terecht komt wordt afgebroken in de lever. Het afbreken van ‘?n glas alcohol duurt een uur tot anderhalf uur. Zodra je dus vier glazen wijn op hebt dan ben je zo’n vier tot zes uur met de afbraak van alcohol bezig. Dus zo lang blijf je ‘onder invloed’. Bij de afbraak van alcohol wordt in je lever een giftige stof gevormd genaamd asceetaldehyde. Deze stof wordt afgebroken en verbrand in lichaamscellen. Een matige hoeveelheid alcohol kan je lichaam goed verwerken. Bij overmaat aan alcohol gebeurt de omzetting via een ander afbraakproces waarbij giftige en kankerverwekkende stoffen vrij.
Rondom trainingen en wedstrijden heeft alcohol nog een ander nadeel. Door alcohol droog je uit. Alcohol trekt vocht uit je lichaam doordat het de urineproductie stimuleert. Bij trainingen en wedstrijden is vocht juist heel belangrijk voor je lichaam.
Alcohol is niet noodzakelijk voor je lichaam, we kunnen goed zonder. Je kunt alcohol dus het beste weglaten met sporten.
7. Hoe zit het met extra sportrepen en andere speciale voeding?
Voor, tijdens en na langdurige inspanning is het erg van belang om koolhydraten te eten of te drinken. In de kantine van de sportschool of ‘vereniging en bij sportwinkels zijn vaak verschillende sportrepen te koop die veel koolhydraten bevatten.
Het is afhankelijk van de individuele sporter of ze voorkeur hebben voor koolhydraten in vaste vorm of vloeibare vorm. Vaak vinden lopers het moeilijk om tijdens het lopen te eten.
Vaak is het ook moeilijker om aan het einde van een loop te kauwen dan in het begin van een loop. Fietsers daarentegen vinden het vaak wel prettig om vaste voeding te eten.
Vloeibare producten passeren sneller het maag- en darmkanaal, daardoor heb je minder vaak last van maagproblemen.
Sportrepen
Een sportreep is geschikt om je lichaam van koolhydraten te voorzien en is dan ook een goede brandstof. Een goede sportreep kun je bijvoorbeeld bij een marathon 30-60 minuten van te voren eten maar ook tijdens de marathon als je op 15-20 km zit. Daarna wordt het voor het lichaam moeilijk om vast voedsel op te nemen en om te zetten in energie. In plaats daarvan kun je overstappen op vloeibare voeding zoals sportdranken en gels. Er zijn ook sporters die geen vaste voeding binnenkrijgen tijdens een loop. Voor die sporters is het van belang om gels of sportdranken aan te vullen.
Sportgels
Er bestaan 2 soorten gels:
‘ Isotone gels
‘ Hypothene gels
Isotone gels geven je lichaam wel energie maar het zal je niet een hele grote energieboost geven. Soms heb je die energieboost wel nodig. Hypothene gels geven je lichaam meer energie. Als je een hypothene gel gebruikt dan is het aan te raden om veel water te drinken.
Dit is nodig door de hoge concentratie koolhydraten in hypothene sportgels. Door veel water te drinken verklein je het risico op maag ‘ en darmklachten. Bij isotone gels hoef je geen water te drinken. Het is aan te raden om in het begin van de training isotone gel te gebruiken en als je een tijdje met de training bezig bent over te stappen naar hypothene gels
8. Wat voor rol kan sport en voeding spelen bij mensen met overgewicht?
Je spreekt van overgewicht wanneer de BMI ( Body Mass Index) zich tussen de 25 en 30 bevindt.
De BMI is bij sporters geen goede methode om overgewicht vast te stellen. Sporters hebben vaak meer spiermassa. Daardoor is je lichaamsgewicht hoger. Bij sporters meet men vaak het vetpercentage. Wanneer mannen een hoger vetpercentage dan 20 hebben en vrouwen hoger dan 30 dan is er sprake van overgewicht. Overgewicht kan tot de volgende gevolgen lijden:
‘ Hoge bloeddruk
‘ Te hoog gehalte cholesterol
‘ Diabetes
‘ Hart- en vaatziekten
‘ Gewrichtsklachten.
Sporten bij overgewicht
Bewegen is (icm goede voeding) het enige middel om blijvend af te kunnen vallen. Uit onderzoek in Amerika is gebleken dat je minimaal 5 uur per week moet (blijven) bewegen om 10% af te vallen. Terwijl de Nederlandse norm voor gezond bewegen op een half uur per dag bewegen ligt. Feit: Voor het verliezen van 1kg lichaamsgewicht moet je ongeveer 7000 calorie??n verbranden, dat staat gelijk aan 25 uur wandelen.
Mensen met overgewicht vinden het vaak lastig om een sport te vinden die bij hun past. Door het gewicht dat zij meedragen worden gewrichten zwaar belast wat kan lijden tot gewrichtsklachten en blessures. Het is verstandiger om met een sport zoals zwemmen te beginnen omdat je in het water gewichtloos bent. Fietsen en wandelen zijn ook geschikte sporten voor mensen met overgewicht.
Onderstaand activiteitentabel laat zien hoeveel calorie??n je gemiddeld per kilo per uur verbruikt bij een bepaalde activiteit.
Algemeen kcal/kg/uur
Fietsen (16 km / uur) 4
Zwemmen 6
Wandelen (5 km / uur) 3,5
Voeding bij overgewicht
Natuurlijk helpt niet alleen bewegen bij overgewicht. Ook voeding kan een hele belangrijke rol spelen bij overgewicht. Mannen hebben gemiddeld 2500 kcal per dag nodig. Vrouwen hebben gemiddeld 2000 kcal per dag nodig. Wanneer je doel is om af te vallen probeer dan vanuit te gaan van 1800 kcal bij mannen en 1500 kcal bij vrouwen per dag.
Aantal calorie??n (kcal) per dag normaal energiebeperkt dieet
Man (volwassenen) 2.500 1.800
Vrouw (volwassenen) 2.000 1.500
Het is verstandig om regelmatig te eten. Met regelmatig eten wordt bedoeld om drie keer per dag te eten: ontbijt, lunch en avondeten. Daardoor heb je minder vaak last van hongergevoel en eet je niet zo snel tussendoortjes. Wanneer je toch last hebt van dat hongergevoel tussen je 3 maaltijden dan kun je alsnog een tussendoortje nemen. Het is dan verstandiger om een gezond tussendoortje te nemen zoals een stuk fruit of snackgroenten.
9. Welke beroepen zijn er mogelijk bij de sector sport en voeding?
Er zijn verschillende beroepen die een link met sport en voeding hebben bijvoorbeeld:
Voedingsconsulent
Een voedingsconsulent is een deskundige op het gebied van voeding in relatie tot ziekte en gezondheid. Een voedingsconsulent bekijkt samen met je naar je eetpatroon. Samen met de voedingsconsulent maak je een plan om af te vallen door gezond te eten in combinatie met bewegen.
Fysiotherapeut
Een fysiotherapeut behandelt mensen met klachten aan het bewegingsstelsel. Dat zijn klachten over je houding, beweging, gewrichten, ademhaling, evenwicht, zwellingen, spieren of motoriek. Een fysiotherapeut streeft naar het verbeteren van je lichaam of lichaamsdelen, vermindering van pijn, ontspanning van je lichaam, verbetering van je bloedcirculatie en het verbeteren van je lichaamshouding.
Vitaal coach
Een vitaal coach is een allround (Beweging, voeding en coaching) gezondheidsspecialist die mensen kan adviseren en begeleiden in het bereiken van een gezondere levensstijl. Een vitaalcoach wordt een allround gezondheidsspecialist genoemd omdat een vitaalcoach kwaliteiten in huis heeft van meerdere beroepen zoals Sporttrainer, Personal trainer, Gewichtsconsulent en Coach.
10. Wat voor invloed kan roken hebben op sportprestaties?
Roken en sport gaan niet samen. Sporten heeft een positief effect op je gezondheid, roken niet. Roken heeft een negatieve invloed op sportprestaties.
Rook bestaat uit meer dan 1000 schadelijke stoffen, teer, koolstofmonoxide en nicotine zijn de drie meest schadelijke.
Teer
Teer zet zich af op de luchtwegen en op de longen daardoor krijg je ontstekingen. Door de verstopping van de luchtwegen vermindert de zuurstofopnamecapiciteit van de longen. Dat wil zeggen dat je minder zuurstof op kan nemen en daardoor krijgen de organen (o.a. spieren) minder zuurstof. Ook is teer een kankerverwekkende stof die longkanker en kanker van de tong, lip, slokdarm, strottenhoofd en blaas-en baarmoederhalskanker veroorzaakt.
Koolstofmonoxide
Koolstofmonoxide kan gedeeltelijk de plaats van zuurstof in het bloed overnemen waardoor de zuurstof in heel het lichaam daalt. Ook heeft koolstofmonoxide een sterk effect op het zenuwstelsel, je geheugen en je concentratie vermindert en de reactiesnelheid daalt.
Nicotine
Nicotine verhoogt je hartritme en zorgt ervoor dat de bloeddruk stijgt. Ook bevordert nicotine de vernauwing van bloedvaten. Door vermindering van bloeddoorstroming wordt minder zuurstof aangevoerd. . Daardoor kunnen zintuiglijke stoornissen ontstaan: Iemand die rookt smaakt, stinkt, ziet minder scherp en hoort minder goed. Door nicotine worden vitamine C sneller afgebroken. Net zoals koolstofmonoxide heeft nicotine ook een sterk effect op het zenuwstelsel.
De belangrijkste Negatieve effecten op het prestatievermogen en de conditie van de sporter zijn:
1. De daling van de zuurstoftoevoer naar heel het lichaam.
2. De overbelasting van het hart door de stijging van het hartritme en de bloeddruk
3. Het sterke effect op het zenuwstelsel: de vermindering van het gezichtsvermogen en de vertraging van de reactiesnelheid.
Bij sportprestaties waarbij het uithoudingsvermogen een belangrijke rol speelt is de beschikbare hoeveelheid zuurstof erg belangrijk. Om optimaal te kunnen presteren heb je een maximale hoeveelheid zuurstof nodig. Door roken wordt de zuurstoftoevoer belemmerd dus dan kan de maximale hoeveelheid zuurstof niet worden bereikt.
Bronnen:
http://www.medicinfo.nl/%7B7b443201-18db-4241-9b4a-fe35c2809b0a%7D
http://www.voedingscentrum.nl/Assets/Uploads/Documents/Acties%20en%20achtergronden/Lekker%20Bewust/SPREEKBEURT%20Sport%20en%20Voeding.pdfhttp://www.mijnkinderarts.nl/voeding/voeding-bij-sport/voeding-bij-topsport-van-kinderen.htm
http://www.gezondheidsnet.nl/verbeter-je-leefstijl/5-vragen-over-sport-en-voeding
http://www.voedingscentrum.nl/nl/schijf-van-vijf/eet-niet-teveel-en-beweeg/hoe-eet-ik-niet-te-veel.aspx
https://www.salusi.nl/bananen-de-goede-en-slechte-eigenschappen-van-een-banaan/\
http://www.basic-fit.nl/fitness-blog/water-drinken-waarom-is-het-zo-belangrijk/
http://members.home.nl/drankenomtedrinken/Soorten%20Energie%20en%20sportdranken.htm https://www.duursport.nl/sportdrank http://www.runinfo.nl/sportvoeding-voor-tijdens-na.htm http://waterpolo-opleidingscentrum.com/files/Documentatie/Voeding_en_Gezondheid/factsheet-Energieleverende_voedingsstoffen.pdf http://www.jessicagal.nl/page/sporten_en_overgewicht/sporten_en_overgewicht.html
https://cjsm.be/gezondsporten/themas/sport-en-gezondheid/roken