Toen Columbus in 1492 Amerika ontdekte, zag hij de inboorlingen gerookte tabak. Indianen van Noord-Amerika rookte de pijp voor religieuze en medicinale doeleinden. Het werd gebruikt om wonden en pijnbestrijding genezen. In 1518, werden tabaksplanten er vanuit Amerika naar Europa gebracht.
De eerste roker in Europa
Een van de metgezellen van Columbus, de Spanjaard Rodrigo de Jerez werd de eerste roker van Europa. Hij gebruikte tabak in het openbaar, maar noemde deze negatieve reactie. De mensen waren bang voor de rook uit zijn neus en mond, en zag dit als tovenarij. Jerez was boven de zeven jaar in de gevangenis.
Roken als een drug
Ondanks het lot van Jerez aangeraakt roken in Europa nog gevestigd. Spanje zag de Franse ambassadeur Jean Nicot tabak als een drug, en stuurde het spul aan de Franse monarchie. Volgens Nicot zou helpen genezen schurft, verkoudheid en andere ziekten. In 1564 werd de tabaksplant naar hem vernoemd (Nicotiana).
Tabak in Nederland
Aan het einde van de zestiende eeuw, de pruimen en snuiven van tabak in Nederland in de mode. Ze gingen ook voor de eerste pijp roken. In de zeventiende eeuw bloeide de tabaksindustrie in Nederland. Echter, aan het einde van de achttiende eeuw, de productie daling omdat snuiven van tabak uit de mode raakte. Er was een nieuwe rage: het roken van sigaren. Hiervoor de Nederlandse vorm van tabak was echter niet geschikt.
Tabaksindustrie
Tot het einde van de negentiende eeuw, werd tabak vooral gekauwd, snoof en zet in leidingen. In Amerika is uitgevonden een machine toen dat sigaretten in grote aantallen kan worden geproduceerd. Deze sigaret machine werd op de markt gebracht door James Bonsack en zijn bedrijf, The American Tobacco Company. De sigaretten werden nu in een pakket gebracht en verkocht in grote aantallen. Dit was ook in Europa behoren tot de markt voor de industrie. In 1902, Philip Morris gevestigde concurrent, die het merk Marlboro op de markt gebracht.
Hoogtijdagen van de industrie
Roken sloeg vanaf het begin van de twintigste eeuw volledig vastgesteld, vanwege de uitgebreide reclamecampagnes van de fabrikanten van sigaretten. Het werd een algemene gewoonte en roken is overal toegestaan. Er waren zelfs artsen en tandartsen die aanraadden roken. De jaren vijftig en zestig waren de hoogtijdagen van de tabaksindustrie. In die periode, gerookte zestig procent van de volwassen bevolking.
Gezondheid Klachten
Ondanks de populariteit van het roken kwam uit de jaren vijftig steeds meer verhalen over de gezondheidsrisico’s van roken. Een bekend onderzoek is dat van Sir Richard Doll, dat het verband tussen roken en longkanker statistisch had getoond. In Nederland reageerde de arts Lenze Meinsma tegen het roken. Er waren meer en meer campagnes, maar dat leek in dovemansoren te vallen. Roken was populair en er waren nog steeds veel artsen die rookten.
Roken is verminderd
Vanaf de jaren zeventig zijn er in Europa waarschuwingen over de schadelijke effecten van roken op de sigarettenpakjes. Reclame voor tabak worden steeds verboden. Sinds de jaren negentig, is roken verboden in vliegtuigen en later ook in het Nederlandse openbaar vervoer. Sinds 2008 is in Nederland een rookverbod op de werkplek. Het beeld van het roken is veranderd van een geneesmiddel aan een schadelijke stimulans. Om rokers te helpen van hun verslaving, zijn er veel initiatieven, zoals cursussen om te stoppen met roken, en voor meerdere jaren de E-sigaret.