Essay: De gamemarkt

Dit zijn een paar van de meest bekende game producers:

#1. Nintendo EAD

Legendarisch doet Nintendo amper eer aan. Nintendo is opgericht in 1983. Nintendo is een heel bekend bedrijf dat steeds weer revoluties heeft veroorzaakt in de game-industrie. Na al deze zelf-overtreffingen, hebben ze niet alleen de onvergetelijke series Super Mario Bros en The legend Zelda gemaakt. Maar ook vernieuwende uitvindingen op de markt gebracht, zoals de Game Boy Advance SP en de wat bekendere variant; de Nintendo Lite. Ninteno heeft de economie die aan het neerstorten was gered. Al met al hebben ze zo de manier waarop wij met gamen omgaan voorgoed veranderd.

#2. Capcom

Capcom bestaat al sinds 1983. Hoewel Capcom altijd deels ontwikkelaar en deels uitgever was, zijn de games die ze zelf hebben gemaakt het bekendst geworden. Ze hadden al honderden games geproduceerd maar hun naam werd pas echt bekend toen de spellen Street Fighter, Resident Evil en Mega Man uitgaven. Capcom heeft de industrie helpen groeien. En heeft een grote bekendheid, waar veel ontwikkelaars van dromen.

#3. Rockstar North
Het word rockstar word vaak gebruikt als genre. Maar in dit geval niet. Rockstar North is namelijk een schotse man en meteen ook de oprichter van dit bedrijf. Hij staat vooral bekend als de maker van een aantal games; Grand Theft Auto III, Grand Theft Auto; Vice City, Grand Theft Auto: San Andreas, Grand Theft Auto IV en Grand Theft Auto V. Deze serie bestaat uit allemaal hits en van de laatste GTA die uit is gekomen zijn er al miljoenen verkocht. Maar dat is niet alles waar ze bekend om zijn, ze zijn namelijk ook de maker van Manhound. Ook hebben ze een grote geschiedenis onder een andere naam; DMA Design. Maar alleen al voor de GTA serie verdienen ze het om op deze lijst te staan.

#4. Konami

Konami was opgericht in de late jaren 60. Het begon als een jukebox bedrijf maar ontwikkelde later tot een bedrijf dat deelsgames ontwikkelde en deels uitgaf. Het opvallende aan Konami is dat de spellen die ze maken heel erg uiteenlopen. Haar Caslevania, Metal Gear en Silent Hill zijn waarschijnlijk de meest bekende games van Konamie. Ook stonden ze beken om het vele investeren in hun eigen game ontwikkeling. De afgelopen jaren zijn ze weliswaar wat achteruit gegaan maar ze laten zeker een stempel,op een goede manier, achter.

#5. Atari

Atari was opgericht in 1972 door Nolan Bushnell en Ted Dabney. Atari werd in 1976 verkocht door Nolan Bushnell voor maarliefs 28 miljoen dollar aan Warner Communications. Hij verliet atari in 1978. Ook toen Atari onderdeel was van Warner bereikte ze grote successen. Waaronder de Atari 2600-consoles waarvan ze miljoenen verkochten. Ze waren destijds zelfs het snelst groeiende bedrijf in de VS. Maar ook zij hadden niet alleen maar goede tijden. Hun spel Pac-Man werd een echte flop en later hun versie van het spel E.T. ook. Ondanks dat alles veroverde ze later toch een belangrijke rol in de game industrie. Het bedrijf werd een van de grootste spelcomputerfabrikanten (afgezien van Nintendo).

#6. SquareSoft

SquareSoft bestaat niet meer, tenminste niet onder dezelfde naam. In 2003 fuseerde het bedrijf met een ander Japans bedrijf Enix. Het nieuwe bedrijf kreeg de naam Square-Enix. Toch vonden we dat deze ontwikkelaar en uitgever op de lijst moest. Ze waren vooral gespecialiseerd in het RPG (Role Playing Game) genre. Onder dat genre vallen onder andere de volgende games: Final Fantasy, Xenogears, Chrono Trigger and Secret to Mana. De eigendommen van SquareSoft zijn welliswaar verloren gegaan, maar ze hebben wel hun eigen stempel achter gelaten op de RPG games.

#7. Valve

Sinds de eerste uitgave van first-person-shooter Half-life in 1998, heeft Valve zijn plek op de markt niet meer afgestaan. Voor de meeste van zijn ontwikkelingen heeft dit bedrijf de best uitvinders en ontwikkelaars bij elkaar gezet. Hierdoor waren ze ook zo succesvol. Een paar van deze games zijn, Counter-Strike, Team Fortress and Day of Defeat. Naast deze geweldige titels hadden ze ook een steam platform ontwikkeld. Eigenlijk is een steam platform een App store op je computer, het werkt als volgt: Je download steam platform op je computer en kan daarin spellen kopen voor op de computer. Je kan deze spellen echter alleen spelen als je steam op je computer hebt staan. Omdat Valve een van de eerste was die dit aandurfde waren ze heel bekend op de markt van de game-industrie Dit is ook een van de redenen dat zij op deze lijst horen.

#8. Blizzard Entertainment

Veel mensen weten niet meer dat Blizzard video games produceerde. Eerst als Silcon & Synapse bekend. Terwijl ze hun oude naam nog hadden, hadden ze het spel The Lost Vikings op de markt gebracht. Later ging het bedrijf door met de nieuwe naam. In 1994 maakte ze het spel Bachthorne voor de bedrijven Super NES en PC. Pas toen ze het spel World Of Warcraft ontwierpen, veranderde het bedrijf. Het werd bekender en bleef groeien. Tegen de tijd dat het 2001 was had Blizzard al een grote rol in de game-industrie. Het spel World Of Warcraft had ongeveer 12 miljoen abonnees. Tegenwoordig zijn dat er 10 miljoen, wat nog steeds erg veel is. Vooral als je je bedenkt dat de meeste mensen na een paar maanden uitgekeken zijn op een spel.

#9. Maxis

Geen enkele gamer zou verast moeten zijn deze naam op de lijst te zien. Dit computerspelbedrijf was opgericht door Will Wright en Jeff Brown in 1997. Zij hebben Maxis helpen uitgroeien tot het grote bedrijf dat het nu is. Het bedrijf heeft onderhand al wel een andere naam gekregen. Het staat nu bekend als Electronic Arts (EA). De spellen die daarna zijn uitgebracht staan dan ook alleen onder de naam EA en niet meer onder Maxis. Ze zijn ook de maker van een van de best verkopende computer spellen aller tijden: The Sims. In 2014 is deel 4 van de Sims serie uitgebracht. De fans kunnen nu al niet meer wachten tot Sims 5. Deze spellen vallen allemaal onder het simulatie genre. Pas in 2006 is het bedrijf Maxis volledig overgenomen door EA. We hopen nog veel van ze te zien.

#10. Id Software

De oprichters van id Software ontmoette in het kantoor van Softdisk voor een vergadering over een game die ze toentertijd aan het maken waren. Uiteindelijk hebben zij samen het bedrijf opgericht in 1990. Ook al was het laatste spel dat ze uitbrachten (Rage) niet zo een succes, id Software is wel verantwoordelijk voor heel veel andere goedlopende spellen zoals Wolvenstein 3D, Doom en Doom II. Later hebben ze ook nog een andere serie uitgebracht; Quake. Deze reeks werd wederom ook een succes. Voral omdat zijde nieuwe manier van gamen gebruikte, dit hoorde bij het genre first person shooter. Zij hebben dit genre heel erg verfijnd. Als zij er niet waren dan zou niets van dat alles nu mogelijk zijn geweest.

http://www.ign.com/top/video-game-makers
http://nl.wikipedia.org/wiki/Maxis_%28computerspelbedrijf%29
http://nl.wikipedia.org/wiki/Atari
http://wikipedia.org/wiki/Id_Software

Wanneer ben je verslaafd?

Wanneer ben je verslaafd aan gamen? Het zou makkelijk zijn om te zeggen dat je als je meer dan 4 uur per dag gamet je verslaafd bent maar zo werkt dat niet. Je kan namelijk best 5 uur achter elkaar gamen, dit word pas een verslaving als je probeert minder te gamen en dit niet lukt. Of het niet eens wilt proberen.

Iemand die verslaafd is aan gamen heeft vaak geen controle meer over zijn/haar gamegedrag. Kenmerken van een gameverslaving zijn:

‘ Minder verzorgd.
‘ Maaltijden overslaan.
‘ Te weinig beweging.
‘ Slaap tekort.
Verdere verschijnselen:
‘ Vermoeidheid.
‘ Hoofdpijn.
‘ Agressiviteit
‘ Sneller ge??rriteerd.
‘ Boos regeren als iemand jou van het gamen afhoud.
‘ Overmatig denken aan ‘Dat ene spel’ waardoor je nog meer wilt gamen.
‘ Irritatie aan de ogen.
‘ Verkrampte schouders.
Fasen
Je kan het eigenlijk opdelen in 6 fasen:
1. Gedachten.
De hele dag door aan het gamen denken en verder willen met je spel.
2. Be??nvloeding van je stemming.
Als je stopt met gamen je slechter voelen. Dit komt door het goede gevoel dat je van gamen krijgt. Een game beloont je elke keer waardoor je het meer wilt spelen.
3. Zelf meer willen gamen.
Steeds vaker en vaker nieuwe games aanschaffen en deze ook graag willen uitspelen.
In het begin zijn games makkelijk en kan je zo een level halen, naarmate je verder komt in een spel word het moeilijker en wil je alsnog de levels halen. Zo stimuleert het spel je om het nog vaker te spelen.
4. Ontwenning.
Ruzie krijgen met andere omdat je probeert te stoppen met gamen. Je raakt geprikkeld en word daardoor ook onvriendelijker naar je omgeving.
5. Terugvallen.
Je probeert te stoppen mar je wilt toch nog even dat ene spelletje spelen. Je valt dan terug in je oude patroon en gaat opnieuw weer verder met gamen omdat je het leuk vind.
Bij een gameverslaving heeft de persoon zelf dus geen controle meer over zijn/haar gamegedrag. Door het spelen van een game voelt een gamer zich beter. Ook kan een gamer door te gamen ontsnappen aan de realiteit door zich af te sluiten en negatieve gevoelens te verdringen. Als de gamer dan stopt met gamen zal hij weer terug komen in de realiteit en zich slechter voelen. In ernstige gevallen gaan mensen cafe??ne en drugs gebruiken zodat ze kunnen blijven gamen en niet bijvoorbeeld in slaap vallen. Dit kan leiden tot een drugs verslaving.
Ook zijn er bepaalde games die je stimuleren steeds weer terug te komen door dat te belonen. Meestal zijn dit spellen die je online speelt met andere mensen (online contacten). Doordat je het met andere mensen speelt ga je ze zien als je vrienden. Je zult je na een tijdje verplicht voelen online te komen om hun te vergezellen. Ook zullen je vrienden het steeds blijven vragen, dit is de zogeheten sociale druk. Voorbeelden van deze spellen zijn onder andere: World of Warcraft, Call of duty en Guild wars.
In sommige gevallen verzorgen de gamers zichzelf zo slecht dat ze uitgedroogd, uitgeput, ondervoed en zelfs ziek raken en overleiden. Er zijn zelfs gevallen waarin het kind overlijd aan verwaarlozing en de game verslaafden dan zelfmoord plegen.
Game verslaving is niet een heel bekend iets. Maar nu het steeds vaker voorkomt wordt wel duidelijk dat het echt een probleem is, een op de vijf kinderen gamet en een op de honderd heeft hier dan ook echt last van. De kinderen willen dan bijvoorbeeld niet meer naar vrienden toe en ondernemen dan ook de hele dag niks. In sommige gevallen willen de verslaafden niet eens voor eten achter hun spelcomputer weg. De reden dat de gameverslaving steeds meer toe neemt en dat er nog niet zo veel over bekend is, is natuurlijk dat gamen iets is van de jaren 70. Daarvoor hadden we alleen de vaste telefoon en de computer met als spelletjes: Pinball (het spel met de flipperkast), Mijnenveger, Patience FreeCell en daar hield het dan zo ongeveer bij op.
Hulp centra
http://www.solutions-center.nl/behandeling/behandeltraject
http://www.encyclo.nl
http://www.dehoop.org
http://www.dolby.com
http://urlcounterpane–nl.rtrk.nl/

Is gamen leerzaam?
Spelenderwijs leren is de beste manier van leren als je bijvoorbeeld kijkt naar de jonge dieren. Ook kleine kinderen leren veel door te spelen. Als je bijvoorbeeld kijkt naar het verschil in omgaan met computers, mobiele telefoons enzovoorts: bij oudere mensen gaat het veel al moeizaam, het kost ze erg veel tijd, terwijl kleine kinderen bijna als vanzelf het leren, ze snappen het spelenderwijs. Maar zijn alle games nou leerzaam?

Volgens onderzoeken worden sommige banen beter uitgevoerd door gamers dan door niet-gamers. Dit weten we door een onderzoek van het leger. Maar een studie van de Iowa State University toont aan dat chirurgen beter presteren als ze regelmatig active videogames spelen. Dit geldt dan weer niet voor de spellen op de mobiele telefoon en de zogenaamde point-and-click-games, want hierbij hoef je alleen dingen aan te klikken in alle rust.

Uit ander onderzoek van 2008 door Het Multimedia Event en door Digivaardig & Digibewust blijkt van de 572 ondervraagden, met een gemiddelde leeftijd van 40 jaar, dat games niet alleen worden gezien als entertainment maar ook als leerzaam. Dit was onderdeel van de campagne ‘Vitamine G: Gamen is Goed!’. Het bleek dat 77% van de 572 wel eens speelt. Van deze 77% is 62% ervan overtuigd dat games ook een positieve bijdragen kunnen mee leveren aan de ontwikkeling van sommige vaardigheden. Met namen werden braintraining, hand-oogco??rdinatie en reactievermogen genoemd.

En uit een zweeds ondezoek van Liss Kerstin Syl??n blijkt dat de kinderen die regelmatig spelletjes spelen beter zijn in engels. Ze had aan 75 kinderen gevraagd of ze een dagboek konden bijhouden waarin de kinderen opschreven hoeveel ze met engels op een dag te maken kregen en hoe ze met de engelse taal in contact zijn gekomen. De kinderen die het meeste gameden waren het best in engels. Er was ook een duidelijk verschil tussen de jongens en de meisjes. De meisjes hadden een gemiddelde van 5.1 uur per week gamen ten opzichte van de jongens die gemiddeld twee maal zoveel hadden. Ook is uit dit onderzoek gebleken dan het niet om elke categorie van spelletjes gaat, role playing is het best voor engels voor de kinderen, omdat in MMORPGs (Massive Multiplayer Online Role Playing Games) je moet samen werken met onbekende andere mensen om het spel uit te spelen. In deze spelletjes is engels als belangerijkste taal gekozen. De beste engelse leerlingen spelen de spelletjes niet omdat ze engels willen leren, maar dat is alleen maar een gelukkige toevalligheid voor hen. Maar het nadeel wat uit het zweedse onderzoek naar voren is gekomen, ook al zijn de leerlingen beter in engels, is dat er een kans bestaat dat ze verslaafd raken aan games. Dit kan tot depressie lijden en dit zorgt ervoor dat ze ‘t over het algemeen slechter doen op school.

Dus gamen is leerzaam, maar niet voor iedereen en dus maar op bepaalde vlakken. Samengevat zijn dat braintraining, hand-oogco??rdinatie, reactievermogen en engels als je meer van de MMORPG bent.

Waarom is telefoongebruik zo verslavend?
Er zijn twee soorten telefoons, de vaste huis telefoon en de mobiele telefoon. Wij gaan het hebben over de mobiel, want daarop kan je meer dan alleen bellen en sms’en, hierop kan je namelijk ook gamen. Maar eerst een klein stukje over de geschiedenis wanneer de eerste mobiele telefoon uit kwam. De eerste mobiel was gemaakt door Martin Cooper uit Motorola in 1973, maar dat was nog maar een prototype die niet alleen zwaar was, maar ook erg duur. Met een gewicht van ongeveer een kilo en omgerekend ongeveer 6500 euro. Echter pas tien jaar later kwam de eerste mobiel uit op de markt voor de consumenten: de Motorola DynaTAC 8000X. In de opvolgende jaren kwamen er meerdere verschillende mobiele telefoons uit, met elk een ander bestuuringssysteem. Er moest een standaard komen die compatibel was met alle mobiele telefoons, hiervoor werd in 1982 de Groupe Special Mobile gemaakt: GSM. In de jaren nadat de GSM was uitgebracht zijn er meerdere GSMs uitgebracht.

Eind jaren ’90 verscheen de Nokia 3210 en begin 2000 werd de Nokia 3310 razend populair. Ook in 2000 kwam de eerste mobiel uit met een camera er in. In 2002 kwamen de eerste telefoons die met het internet konden verbinden. In 2007 kwam de eerste mobiel van Apple uit, de iPhone 2G.

iPhone Nokia 3310
En in 2010 kwam ook Google met een eigen mobiel. Tegen die tijd waren het niet zomaar mobiels maar smartphones. De grote verschillen tussen een GSM en een smartphone zijn:
Met een GSM kun je alleen maar bellen. Een smartphone heeft toegevoegde programma’s. Hierdoor kun je niet alleen bellen met de smartphone, maar kunnen er ook spellen worden gespeeld en agenda’s worden ingevuld op de smartphone. Smartphones hebben tegenwoordig altijd touchscreen en daardoor vaak ook een groter scherm met betere resolutie en kleur. Er kunnen ook e-mails worden verstuurd en ontvangen naast andere applicaties (apps). En smartphones kunnen worden gebruikt als navigatiesysteem doormiddel van GPS. ‘
Wat is de taal van de gamers?

De taal van een gamer bestaat voornamelijk uit engels en de taal waarmee je bent opgegroeit, omdat de jonge gamers nog niet een andere taal hebben kunnen leren. Maar behalve dat zijn er ook verschikkelijk veel verschillende woorden en afkortingen die de gamewereld tot leven heeft gebracht.
Elke catogerie heeft zijn eigen woorden en afkortingen, maar er zijn ook wel paar overeenkomstige woorden. Eerst een paar overeenkomende woorden die je in elke catogerie kwijt kan en de uitleg wat ze betekenen.
Afkorting Betekenis Uitleg
AFAIC As far as I’m concerned Wat mij betreft
AFAIK As far as I know Zover ik het weet
AFK Away from keyboard Weg van toetsenbord
ASL Age, Sex, Location? Leeftijd, geslacht, plaats waar je bent
ATM At the moment Op dit moment
BBK Back behind keyboard Weer terug achter toetsenbord
BEW Ben er weer Terugkomend van AFK zijn
BRB Be right back Ben zo terug
BS Bullshit Als iets onzin is
BTW By the way Trouwens
BZT Ben zo terug Nederlandse versie van ‘BRB’
CCL Couldn’t care less Interesseert me helemaal niks
CYA See you later Zie je later
DC Don’t care Maakt me niet uit
DILLIGAF Do I look like I give a fuck Lijkt het erop dat het mij iets uitmaakt
FAB Fabulous Geweldig
FB Facebook Facebook
FAQ Frequently asked questitions Veelgestelde vragen
FFS For fuck’s sake Als je geirriteerd bent door iets wat gebeurt
FML Fuck my life Als je een rotleven hebt / als veel fout gaat
FPS Frames per second Aantal beelden per seconden
FTW For the win Als is geweldig is of goed
FU Fuck you Donder op
FYI For you information Dat je het even weet
GOML Get on my level Probeer maar zo goed te worden als ik
GF Girlfriend / Good fight Vriendin / Goed gevecht
GG Good game Goed gespeeld
GJ Good job Goed gedaan
GRATZ Congratulations Gefeliciteerd
GM Game mode Manier van spelen / spelvariant
GMTA Great minds think alike Twee zielen, een gedachten
GFTO Get the fuck out Rot op / Ga weg
GTG Got to go Moet gaan
HF Have fun Veel plezier
IDC I don’t care Maakt me niet uit
IDK I don’t know Ik weet het niet
IDD Indeed Inderdaad
IIG In ieder geval In ieder geval
IIRC If I recall correctly Als ik het me goed herinner
IK I know Ik weet het
IKR I know right Ik weet wat je bedoeld
IMO In my opinion Naar mijn mening
IRL In real life In het echte leven
JGI Just google it Zoek het op op google
JK Just kidding Maakt maar een grapje
K Okay Ok?? (Eind van gesprek)
L2P Learn to play Leer spelen
LMK Let me know Laat het me weten
LMAO Laughing my ass of Een dubbeltje lachen
LMGTFY Let me google that for you Laat me dat voor je opzoeken op google
LOL Laughing out loud Lach hardop
M8 Mate Kammeraad / vriend
NM Never mind Laat maar zitten
NP No problem Geen probleem
OP Over powered Te sterk
PAW Parents are watching Ouders kijken mee
THX Thanks Bedankt
TTYS Talk to you soon Spreek je snel weer
TY Thank you Dank je
TYVM Thank you very much Heel erg bedankt
TMI Too much infromation Te veel info / Dat hoefde ik niet te weten
WB Welcome back Welkom terug
WSS We shall see We zullen het zien
WTF What/why/who/where the fuck Wat/waarom/wie/waar nu weer
W/ With Met
YP Your problem Jou probleem
YW Your welcome Graag gedaan
Y U NO Why don’t you Waarom kun/doe je niet

Dit zijn zowat alle afkortingen, want iedereen kan er nieuwe verzinnen alleen dit zijn de meest bekende. In elke vrienden groep zijn verschillende afkortingen bekend. Maar dit zijn de afkortingen die het meest worden gebruikt. Verder zijn er ook nog uitdrukkingen die veel worden gebruikt. Hier volgt dit keer een klein lijstje.

Uitdrukking Betekenis Uitleg
Campen Afleiding van kamperen Lange tijd op dezelfde plaats blijben zitten, dit verpest gameplay voor andere mensen.
Derp derp derp Plaatsvervangend voor onbelijkrijke tekst Bijvoorbeeld als je iets wilt uitleggen. Dan vervang je de onbelangrijke dingen door derp derp derp
Downie Chagrijnig persoon Vaak gebruikt als iemand chagrijnig is, of als scheldwoord.
Lag Vertragin Als het internet sloom is en je daardoor het spel slecht kan spelen. Dan noem je dat lag
Newbie Nieuw Iemand die nieuw is
Noob / nab Platte uitspraak van newbie Die is vaker negatiever bedoeld in vergelijking met Newbie
Own Bezitten Als je iemand continu verslaat dan ‘bezit je hem’
Spam Onnodige berichten sturen Je spamt als je iemand onnodige berichten stuurt en door blijft sturen. Vaak en snel achter elkaar.


Top 5 meest verslavende games en waarom

1. Flappy Bird
2. World of Warcraft
3. League of Legends
4. Minecraft
5. GTA

1. Flappy bird is het meest verslavende spel van de afgelopen tijd. Het is voor sommigen zelfs zo verslavend dat ze zelfmoord hebben gepleegd omdat ze de highscore niet konden verbeteren of omdat iemand anders beter was.
2. World of Warcraft is er als op een na meest verslavende game uitgekomen. Dat heeft een hele goede reden. In Amerika hebben ze een documentaire gemaakt over mensen die gameverslaafd zijn. Bijna alle personen die er in voorkwamen (op 2 na) speelden allemaal World of Warcraft. Daarom verdient deze game plek 2
3. League of legends is zeer verslavend. Het is bij zoveel mensen aangekomen dat er nu een heus kampioenschap is voor de beste league-spelers. Er bestaan zelfs complete teams met league of legends spelers. Daarom staat deze game op nummer 3.
4. Minecraft. Het is zeer bekend en verspreid zich sneller dan iedere ziekte die er maar bestaat. Het is zo verslavend omdat mensen er heel veel tijd in steken om hele mooie dongen te bouwen. En er zijn zelfs enorme servers om de Minecraft-speler de vermaken. Ook was het laatst nog in het nieuws omdat Minecraft nu is over gekocht door Microsoft voor 2 miljard dollar. Het verdient dus een 4de plaats in deze lijst
5. GTA is een van de bestverkochte games ooit. Het is ook zeker verslavend. Je raakt .letterlijk niet uitgespeeld. Als de story line is afgelopen, kun je zo doorrollen naar GTA online, waar de challenges en races oneindig zijn. Daarom kan hij nog net binnenkomen op plek 5.

Over PEGI
Wat houden de logo’s in?
De PEGI-leeftijdsclassificatielogo’s staan op de voor- en achterkant van de verpakking en geven aan vanaf welke leeftijd een spel gespeeld mag worden. Ze geven een betrouwbare indicatie van de geschiktheid van het spel met het oog op de bescherming van minderjarigen. Bij de leeftijdsclassificatie wordt geen rekening gehouden met de moeilijkheidsgraad of de vaardigheden die een speler nodig heeft om een spel te spelen.

PEGI 3
De inhoud van spellen met deze leeftijdsgrens is eigenlijk voor alle leeftijden toegankelijk. Een klein beetje geweld in een komische context, zoals die te zien zijn in tekenfilms. Het spel mag er niet voor zorgen dat kinderen de mensen in het spel gaan vergelijken met de echte wereld. Het spel moet een fantasie zijn. Het spel mag geen geluiden of beelden bevatten die jonge kinderen angst kunnen aanjagen. In het spel mag absoluut geen grof taalgebruik voorkomen.

PEGI 7
Alle spellen die normaal geclassificeerd zouden zijn als 3 maar met enkele sc??nes of geluiden waardoor het spel iets hoger begrensd is.

PEGI 12
Videospellen die iets levensechter geweld bevatten tegen fantasiepersonages, maar ook niet-levensecht geweld dat is gericht tegen mensen of herkenbare dieren. Daarnaast is er in videospellen met naakt dat iets explicieter wordt getoond. Dat alles valt binnen deze leeftijdscategorie. Niet al te grof taalgebruik is toegestaan, behalve seksueel gerelateerde opmerkingen.

PEGI 16
Deze classificatie wordt gebruikt wanneer beelden van geweld een niveau bereiken dat in het echt ook kan gebeuren. Van jongeren in deze leeftijdsgroep mag worden verwacht dat zij weten om te gaan met grover taalgebruik, de realiteit van tabaks- en drugsgebruik en beelden van criminele activiteiten.

PEGI 18
De leeftijdsgrens 18 wordt gebruikt wanneer het geweldsniveau van een voorstelling van grof geweld zo groot wordt dat het niet meer voor kinderen geschikt is. Grof geweld is het moeilijkst te omschrijven, globaal genomen kan het wordt het onder woorden gebracht als beelden van geweld die de kijker een gevoel van walging geven.

Inhoudspictogrammen op de achterzijde van de verpakking tonen de belangrijkste redenen waarom aan een spel een bepaalde leeftijdscategorie heeft. Er zijn acht verschillende inhoudspictogrammen: geweld, grof taalgebruik, angst, drugs, seks, discriminatie, gokken en online spelen met andere mensen. Hieronder staan ze allemaal uitgelegd.

Grof taalgebruik
Spel bevat grof/beledigende taal
Discriminatie
Spel bevat uitingen van discriminatie
Drugs
Spel bevat drugs- en/of alcoholgebruik
Angst
Spel kan eng zijn voor kinderen of geestelijk beperkte mensen
Gokken
Spel moedigt aan om te gokken
Seks
Spel bevat seksueel getinte elementen
Geweld
Spel bevat geweld
Online
Spel kan online worden gespeeld
Soorten Games
Games zijn er voor iedereen, maar wat voor games zijn er eigenlijk? Hieronder zullen wij een aantal categorie??n uitwerken om een beetje duidelijk te krijgen wat voor soorten er nou allemaal zijn.
MMORPG
Een Massively Multiplayer Online Role-Playing Game is een game waar veel spelers aan mee kunnen doen. De communicatie tussen de verschillende spelers gaat via een netwerk. Het idee is dat de personage die je gemaakt hebt een opdracht moet voltooien. als je de opdracht hebt voltooid, staat vaak de nieuwe opdracht weer klaar. Bij elke nieuwe opdracht krijgt het personage meer mogelijkheden, bijvoorbeeld meer geld, meer krachten, betere vaardigheden, etc.
Bij een MMORPG is de communicatie tussen de verschillende spelers belangrijk, vaak moeten ze samen een probleem oplossen, of een ander team verslaan. een team wordt vaak een guild of clan genoemd. Het bekendste spel in dit genre is World Of Warcraft (WoW), en om dit te spelen heb je een abonnement nodig, zoals de meeste MMORPGs. Soms kan je het spel ook gratis spelen, zoals bij League of Legends, maar kan je tegen betaling extra voorwerpen, wapens of avatars kopen.
De term MMORPG werd in 1997 bedacht door Richard Garriott, de uitvinder van Ultima Online. Voor die tijd noemde men dit soort games grafische MUD’s. De allereerste eerste multi-user games waren Mazewar (1974) en MUD1 (1978). Veel eerder dan het hele genre. Maar ze waren er dus al heel vroeg.
Het financi??le succes van deze eerste games heeft ervoor gezorgd dat er sinds die tijd veel concurrentie was in dit genre. MMORPG-games bestaan nu ook al voor consoles waardoor deze spelers een hogere en betere spelervaring kunnen genieten. De markt wordt momenteel gedomineerd door Blizzard Entertainments World of Warcraft. De grootste “pay-to-play” MMORPG tot nu toe. Het hoogtepunt van World of Warcraft werd bereikt in 2010, toen meer dan 12 miljoen spelers maandelijks betaalden of om een bepaald aantal maanden om online hun character te cre??ren, en verder te evolueren. Tegenwoordig zijn daarvan nog 6,8 miljoen spelers over, al is wel de verwachting dat de nieuwe uitbreiding (Warlords of Draenor) opnieuw veel spelers zal trekken. In 2011 is er een nieuwe MMORPG op de markt gekomen met de naam Star Wars: The Old Republic, die volgens velen World of Warcraft van de troon zal stoten. Ook bestaan er “free-to-play”-MMORPG’s die door advertenties en aankopen in het spel zelf, zichzelf financieren. Ook bestaan er free-to-playgames zoals RuneScape en Tibia, waar het spel gratis is, maar men maandelijks moet betalen om meer mogelijkheden in het spel te krijgen. Guild Wars is een uitzondering; dit spel voorkomt concurrentie met andere MMORPG’s door alleen geld te vragen voor de eerste aanschaf van het spel.
In 2005 werd er wereldwijd voor ongeveer 500 miljoen dollar omgezet met MMORPGs. Volgens een schatting uit 2006 spelen 15 miljoen mensen wereldwijd een of meer MMORPG’s.
Puzzlegames
Puzzelgames zijn vaak eenvoudige spelletjes waarbij het veelal draait om bepaalde objecten op de goede plaats te krijgen. Alles wordt ook zo eenvoudig mogelijk vorm gegeven, het draait om de puzzel zelf. Een goed voorbeeld hiervan is het wereldbekende Tetris. Er moeten blokjes op de juiste plek worden neergezet om zo ‘?n geheel te vormen. Puzzel games zijn vooral bekend op de handheld consoles, zoals de Playstation Portable en Nintendo DS. Maar ook op de mobiele telefoon worden de puzzel games steeds populairder. Zo is het enorm populaire Wordfeud, een game die erg populair is onder de mobiele telefoon gebruikers, Wordfeud is simpel gezegt Scrabble voor de mobiele telefoon waarbij spelers op een eenvoudige manier tegen elkaar kunnen spelen. Ook is het bedrijf King zeer groot op de puzzel game markt. Zoals het enorm populaire spellen Candy Crush Saga, Pet Rescue Saga, Farm Heroes Saga, enzovoort.
Shooters
Shooters zijn games die alles te maken hebben met schieten en wapens, zowel handgeweertjes als tanks en straaljagers. Binnen de shooters zijn verschillende soorten: First person shooters, Third Person shooters, tactical shooters en Shoot ’em ups.
First Person shooter
Een First Person Shooter (FPS) zijn games waar je vanuit de ogen van de persoon kijkt die je ook bestuurt. In first-person shooters houdt de speler een wapen of een ander voorwerp in zijn handen waarmee tegen vijanden gevochten wordt, dit kan ook in teams gebeuren. er is flink wat gebeurt in de geschiedenis van shooters.
In 1992 bracht ID Software het spel Wolfenstein 3D uit, de eerste first-person shooter met VGA graphics en ondersteuning voor geluidskaarten. De populariteit van dit spel betekent de geboorte van dit genre. Wolfenstein 3D werd kort daarop verdreven door de grootvader van het genre, Doom (1993). Doom introduceerde multiplayermogelijkheden en zorgde er hiermee voor dat de FPS een standaard werd in de game-genres. In 1997 werd Goldeneye uitgebracht voor de Nintendo 64. Dit was een game gebaseerd op de gelijknamige film van James Bond. Dit spel wordt door sommigen nog steeds beschouwd als de eerste en beste FPS voor een console. Ook in 1998 werd Thief, the Dark Project uitgebracht. Dit wordt door de critici beschouwd als een van de eerste FPS waar succesvol sluip-elementen in verwerkt zijn. Het wordt door sommige dan ook een First Person Sneaker genoemd. Vanaf 2002 werden Tweede Wereldoorlog-shooters ontzettend populair. Het begon met Medal of Honor: Allied Assault, waarbij het westfront van de Tweede Wereldoorlog centraal stond. Revolutionair aan dit spel was de vermenging van locaties uit de bekende film Saving Private Ryan en scripted events, die de speler een bijna filmachtige ervaring geven. Zo speelt de speler de intense openingssc??ne uit Saving Private Ryan, de landing op Omaha Beach na. Tevens kwam in 2002 Battlefield 1942 uit. In dit spel is het mogelijk om als soldaat tanks, jeeps en vliegtuigen te besturen. De maps (de ruimtes waar de vele gevechten plaatsvinden) zijn een stuk groter dan in andere games. Battlefield: Vietnam (2004) is de opvolger. Waar de Vietnamoorlog het middelpunt van de game was. In 2003 kwam de allereerste Call of Duty uit. grote concurrent van Medal of Honor, laat betere graphics zien en is ook online een groot succes. De Slag om Stalingrad-level is een van de hoogtepunten uit het spel. Kort hierna kwam opvolger Call of Duty: United Offensive uit. Dit is een mix van zijn succesvolle voorganger en Battlefield 1942. Dit spel, In 2004 is ook een groots, Nederlands spel van Sony, Killzone, uitgekomen. In dit spel vecht je tegen buitenaardse wezens.
De first-person shooter is nog steeds een populaire vorm van gamen die zowel single- als multiplayer gespeeld kan worden. De FPS breidt zich op allerlei fronten steeds verder uit waarbij sommige spellen meer of minder baanbrekend zijn op het gebied van verhalen of combinaties met andere genres. Ondertussen worden er ook zeer regelmatig verbeteringen op het gebied van onder andere grotere omgevingen, meer detail in grafische elementen, het verbeteren van verlichting. Al deze verbeteringen leiden niet altijd naar betere spellen maar leiden uiteindelijk wel vaak tot een realistischer beeld, en in combinatie met een zeer realistisch geluid, lijkt het soms bijna alsof je midden in het gevecht zit.

Third person Shooter
Een third-person shooter of TPS is, zoals de naam al aangeeft, een schietspel. Tevens is het heel anders dan bij het genre first-person shooter. Bij deze shooter-genre bekijkt de speler de omgeving vanuit een derde persoons perspectief. Dit houdt in dat het lijkt alsof de speler achter het personage aan ‘zweeft’, terwijl hij het personage bestuurt. Het voordeel hiervan is dat de speler een groter overzicht heeft en bijvoorbeeld snel en gemakkelijk links, rechts en achter het personage kan kijken. Er zijn veel bekende third person shooters, zoals: Gears of War-serie, Tomb Raider-serie, Grand Theft Auto-serie (GTA III en later, met uitzondering van GTA Advance en Chinatown Wars), Resident Evil-serie en Uncharted-serie. De allerbekendste is toch wel de GTA-serie, die op dit moment een revolutie heeft. De game is opnieuw uitgebracht voor Next Gen en PC. Bij deze versie van GTA, is het ook mogelijk om vanuit First-person te spelen. Dit is ook de allereerste GTA die dat heeft.

Tactical shooters
Een tactical shooter, oftewel een tactisch schietspel, is een stroming in de first-person shooter en third-person shooter computerspelgenres. Het woord tactisch in deze benaming verwijst veelal naar de militaire “tactische teams”. In de tactische shooter Rainbow Six heeft de speler het commando over een antiterreurteam dat veelal gebruikmaakt van speciale technieken, zoals de afleidingshandgranaat en springladingen om deuren mee te forceren. De meeste spellen in dit genre hebben een militaire eenheid versus terroristen, of politie-eenheid versus georganiseerde misdaad. Bij het tactische schietspel, in tegenstelling tot de klassieke Arcade/Action shooter, draait de speelervaring om het nabootsen van de technieken van tactische teams en het samenspel tussen de spelers en niet het botweg neerschieten van alles wat beweegt. Veel terugkomende elementen in het tactische schietspelgenre zijn: realistisch beperkte bewegingsvrijheid, sluiptechnieken, overleven, beperkt incasseringsvermogen en realistische scenario’s. de meest bekende Tactical shooters zijn: Tom Clancy’s Ghost Recon serie, Rainbow Six serie en Operation Flashpoint.

Shoot ’em up
Een shoot-em-up (SHMUP) is een computerspelgenre waarin de speler slechts een beperkte controle heeft over het te besturen personage (meestal in de gedaante van een ruimteschip of een gevechtsvliegtuig) en vrijwel geheel is gericht op de totale vernietiging van alle vijanden. Shoot-em-ups hebben zijn over het algemeen 2D. Het genre is ontstaan met de lancering van Space Invaders en hieruit zijn vele verschillende spellen ontstaan in verschillende gedaanten. De populariteit van het genre nam sterk toe met de two player-optie, waardoor twee spelers gelijktijdig met elkaar konden spelen en de vijanden door samenwerking te verslaan. Het woord “shmup” werd voor het eerst gebruikt in 1985 in het Britse Commodore 64-tijdschrift Zzap 64.

Racegames
Een Racespel is een genre, waarin het racen over een circuit centraal staat. De voertuigen waarmee je racet, kunnen heel verschillend zijn, zo heb je boten, fietsers, ruimteschepen, vliegtuigen en zelfs dieren waren soms het middel waarmee je een race mee kon winnen. Natuurlijke zitten de meeste racegames helemaal vol met auto’s. vaak zijn de auto’s nagemaakt vanaf een bestaand model, maar soms bedenken ze ook totaal onrealistische bolides waarmee je rond kan scheuren. In sommige games moet je zelf je auto ontwerpen en berijden, wat natuurlijk ook heel awesome is. Daarnaast is dit genre is een van de oudste computerspelgenres aller tijden.
Racespellen komen in veel soorten voor. Maar er zijn er eigenlijk 2 die het bekendst zijn.
Racesimulaties zijn gemaakt om te ervaren wat een racecoureur ervaart als hij in een auto racet. Bij deze simulaties draait alles om het zo realistisch mogelijk maken van zowel de auto als het circuit waar je rijdt. Bij dit soort race games rijdt je meestal op echt bestaande racecircuits zoals de Nurburgring, Spa Francochamps, Zandvoort en Assen. Daarnaast verzinnen de spellen vaak ook eigen circuits die net echt zijn, maar in de echte wereld niet bestaan.
Arcaderacers zijn meer gemaakt als je wilt racen voor de lol. Ze hebben zich meer gericht op uitdagingen en het doel van het spel is vaak heel anders. Ook zijn de voertuigen enorm verschillend in arcaderacers. Zo heb je niet alleen auto’s meer, maar kun je ook met andere rare of zelfgemaakte voertuigen racen. In arcade games heb je veel verschillende soorten races. Zo heb je
‘ een point-to-point-race, daar gaat het erom wie er het snelst van A naar B kan komen.
‘ Races op realistische circuits, zoals in de simulatierace games.
‘ Races op Verzonnen circuits, die gemaakt zijn door de game zelf, zoals in de lucht of in een fantasiewereld.
‘ Destruction Derby’s, waar je alle tegenstanders moet slopen en moet proberen om jezelf heel te houden.
‘ Time trials, waarbij je een bepaalde tijd neer moet zetten om iets te halen.
‘ Power-up races, waarbij je met bepaalde power ups, andere racers tegen kan werken en/of jezelf kan helpen om uiteindelijk te winnen
‘ escape-races, waar je moet ontkomen aan rivalen of de politie.
De spellen kunnen zowel een first-person- als third-person-perspectief hebben. Meestal worden de arcade spellen gespeeld in Third-person perspectief en simulaties vaak in First-person perspectief.

Horror
Horror is een genre die afstamt van de horror literatuur. Het doel is van de game is om de speller te laten schrikken op zijn weg naar het einde. Vaak gaan dit soort games gepaard met geweld, maar de game heeft bepaalde elementen toegevoegd waardoor je niet zo sterk bent als normaal, bijvoorbeeld geen wapens, weinig kogels voor het wapen, minder snel lopen en zelfs minder gezondheid. Vaak moet de speler ook nog eens voorwerpen vinden om verder te komen of het spel te eindigen. Een goed voorbeeld zijn de blaadjes die je moet vinden in Slender. De omgeving van de game is meestal al vrij beangstigend, en vaak ook donker, waardoor het extra moeilijk wordt om uitwegen te zoeken en voorwerpen te vinden. De vijanden in dit spel veroorzaken vaak het schrikeffect. Ze komen vaak van plekken waarvan je het niet verwacht, en ook niet wanneer je het verwacht, zoals van boven of van achteren. De geluiden en muziek spelen ook een grote rol in hoe eng de game is. Een van de meest effectieve technieken in een horror game is hoe ze de muziek gebruiken in Penumbra: Overture. De vijanden waar je tegen vecht zijn al beangstigend, maar vooral als je weet dat ze niet te zien zijn tot ze ineens voor je neus staan. Als er een vijand in de buurt komt bij je, speelt er een leidje die echt op je zenuwen gaat werken. Deze muziek komt op zodra je in gevaar bent, ook omdat het spel groot en deels stil is, is dit een heel sterk middel om je flink op te schudden, ook als er niks hoeft te gebeuren.

Platform games
Het platformspel is een genre waarbij De speler hier een personage spelt dat voornamelijk van platform naar platform moet springen. Ook komt de speler regelmatig vijanden tegen die ze moeten verslaan, ze ontwijken kan natuurlijk ook. Tussendoor kan de speler punten en bonussen verdienen door bepaalde dingen op te pakken. Ook zijn er vaak belangrijke bonussen. meestal liggen zitten die verborgen in een geheime kamer of op een plek die bijna niet te halen is. In sommige platformspellen zit er een bepaalde tijd waarop de speler het einde van het level moet halen. Platformspellen kunnen zowel tweedimensionaal als driedimensionaal zijn, maar meestal zijn ze 2D.

Virtual reality
Virtual reality games is een van de nieuwste soorten games in dit rijtje. In dit soort games lijkt het alsof je letterlijk in het spel zit. Door een soort bril die je op hebt, de Oculus Rift. Dit is een soort snowboard bril met een beeldscherm. Doordat het direct bij je ogen komt, en door de vorm van het beeld, lijkt het net of je in je spel zit. Alle soorten games zijn er voor de Oculus Rift. Ze zijn ook nog steeds bezig om de games als maar beter te krijgen. Het afgelopen jaar is er ook nog iets extra’s bij gekomen: de Virtualizer. De Virtualizer is een soort babyzitje die je vroeger ook had. Je gaat eerst met je benen erin en dan klik je de band vast om je heup. Daarnaast moet je ook een soort speciaal zooltje onder je sokken doen, waardoor je kan lopen op een klein oppervlak. Door de Virtualizer in combinatie met de Oculus Rift te zetten, kun je lopen door de game heen, terwijl je ook echt loopt. Dit is weer een grote revolutie in de game-industrie. Verwar dit soort niet met simulatie-games, want dat is heel anders. https://www.youtube.com/watch?v=k7n5kRRHDpw

Simulatiegames
Simulatiegames is een genre waarbij een alledaagse bezigheid wordt gesimuleerd in een spel. Zo zou je kunnen weten hoe het is om bijvoorbeeld, pilot, machinist of brandweerman te zijn. Maar ook zijn er games waarin je een person cre??ert die een leven en een bestaan moet opbouwen. Je moet zorgen dat hij op tijd naar de wc gaat, schoon en fris blijft, iedere dag naar zijn werk gaat, geen honger of dorst heeft, enzovoort. Ondanks dat het niet heel spectaculair klinkt, is het toch mateloos populair, zowel bij jongeren als bij volwassenen. Er worden wereld miljoenen simulatiegames verkocht, dus het is een zeer populair genre. Misschien wel even populair als Call of Duty.

Sandbox/Free Roam games
Een sandbox-, openwereldgame, is een soort waarin de speler vrij kan rondzwerven door een enorme virtuele wereld en veel vrijheid krijgt in hoe hij het spel uitspeelt. De speler kan dus zelf bepalen wat hij/zij wilt gaan doen: auto rijden, rondwandelen, op dieren schieten, etc. De term “free roam” wordt ook vaak gebruikt. “Openworld”, en “free-roaming” zijn termen dat er eigenlijk geen grenzen zijn in het spel. Vaak zorgen ze ervoor dat de grens zover weg ligt dat spelers er haast nooit zullen komen. Een openwereldspel is niet perse een sandbox. In een echte sandboxgame heeft de speler de macht om de spelwereld zelf te veranderen. Hij heeft ook in de hand hoe hij de wereld gaat veranderen. Hij kan letterlijk overal doen wat hij zelf wil. Vaak is de sandbox gewoon ‘?n deel van een spel, naast de gewone gamemode. In de sandboxmode van bijvoorbeeld RollerCoaster Tycoon 3 krijgt de speler onbeperkt geld, kan hij alle pretparkattracties meteen bouwen en daarnaast ook het landschap bewerken. Maar zoals in het welbekende minecraft is de wereld letterlijk een sandbox. Je kunt alles doen, zolang je maar de goede spullen hebt om het te kunnen doen. Verder houdt niks je tegen.

www.gamenisgoed.nl/alle-soorten-games/
http://nl.wikipedia.org/wiki/Third-person_shooter
http://www.gamenmetkinderen.nl/soorten-spellen/
http://nl.wikipedia.org/wiki/First-person_shooter
http://nl.wikipedia.org/wiki/Tactical_shooter

Wat betekent MMORPG?


www.Pegi.info
http://www.avclub.com/article/what-makes-good-horror-game-210956


Wat is het sociale leven van een gamer?
Online gamen versterkt het sociale leven. Online functies geven gamen een extra, sociale ‘dimensie’. Dit kwam naar voren op de ISFE 2007 conferentie, met als thema: ‘de invloed van online gamen op de samenleving’. Verschillende internationale wetenschappers presenteerden daar hun resultaten op het gebied van gameonderzoek. Hieruit kwam naar voren dat online gamen verschillende positieve sociale effecten heeft. Ten eerste wordt het sociale contact versterkt doordat wereldwijd steeds meer mensen online gaan gamen. In vergelijking met andere Europese landen groeit het aandeel online gamers in Nederland snel. Tussen 2005 en 2010 zal het aantal Nederlandse huishoudens dat online games speelt zich verdubbelen van 850.000 naar 1,7 miljoen. Tegenwoordig zijn dat er nog veel meer. Een belangrijke verklaring voor deze groeiende populariteit is dat je via internet de hele online wereld tot je beschikking krijgt. Het toenemende aanbod van online spelletjes en de mogelijkheid om met vrienden of anderen een gezelschapsspel te spelen zoals schaken, pokeren of bridge, versterken de groei van de populariteit nog verder. Deze kenmerken maken dat steeds meer oorspronkelijke niet-gamers en consolegamers wel online gaan gamen. Kort samengevat kwamen als belangrijkste sociale voordelen van online gaming, de volgende drie punten naar voren:
Jagex heeft een onderzoek uitgevoerd over games. De gamesstudio ondervroeg ruim 1.100 spelers. Of het hierbij om een steekproef gaat, is niet helemaal duidelijk, maar voor Jagex mag dat de pret niet drukken. Het vroegere beeld van een gamer als in een zwetende nerd zonder baan of vrienden, is er niet meer. het leven van een gamer anno 2014 is helemaal nog niet zo slecht. De cijfers lijken niet te liegen: 55 procent van de ondervraagden heeft een relatie, 37 procent heeft een voltijdsbaan, een derde heeft twee auto’s in de garage en 36 procent gaat zeker een keer per jaar op vakantie naar het buitenland. Voor de gemiddelde Brit liggen die cijfers lager: 30 procent heeft een vaste relatie, 30 procent heeft een fulltimebaan, de meeste huishoudens moeten het doen met ‘?n auto.
Verhouding op basis van geslacht verschilt per game. Een derde is ouder dan 35 en bijna een vijfde is vrouw. De sekseverhouding fluctueert wel per type game. Bezitters van een PlayStation of Xbox zijn vaker man, terwijl vrouwen vooral bij internetspelletjes en games voor tussendoor spelen, zoals op hun telefoon of tablet. Volgens marktonderzoeker Newzoo speelt 35 procent van de Nederlanders games op zijn mobiele telefoon en tablet. Om het clich??beeld van de gamer nog verder weg te vagen liet Jagex de Britse kunstenaar Chris Dorley-Brown bezoekers fotograferen van RuneFest, een jaarlijks evenement waar duizenden fans van het spel bij elkaar komen. Dorley-Brown schoot foto’s van 500 bezoekers van verschillende komaf. Op de computer schiep hij met morphing-software een ‘gemiddeld’ gezicht van de mannelijke en vrouwelijke gamer en uiteindelijk de gemiddelde speler.

Leave a Comment

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.