Essay: Wat voor invloed kan de 3D printer hebben?

Deelvraag 1: Wat voor invloed kan de 3D printer hebben op het dagelijks leven thuis?

Inleiding:

Onder het dagelijks leven thuis verstaan wij particulieren en onder het dagelijks leven bedoelen we het gebruiken van een 3D printer in de particulier hun eigen woonkamer dus dat particulieren daarvoor niet naar een bedrijf hoeven om iets te laten printen.
Onder deze deelvraag zetten wij ook hoe de 3D printer het onderwijs kan be??nvloeden.

Hoofdstuk 1: Bronnen

3D printers en 3D geprinte spullen zien wij steeds vaker terug in films en reclame spotjes op tv maar ook steeds meer in het dagelijks gebruik zo is er een drone-frame gemaakt van een 3D printer die nu als een soort trauma helikopter dient voor het ziekenhuis.
(Bron: http://alecmomont.com/projects/uz-gent/)
Bron: Consumentenbond
http://www.consumentenbond.nl/test/elektronica-communicatie/computers/all-in-one-printers/extra/3d-printen/

3D-printen
Op zoek naar een handig hoesje voor je smartphone, leuke oorbellen of een tandenborstelhouder? Je laat ze zo uit een 3D-printer rollen.
De 3D-printtechniek bestaat sinds 2000 en was tot voor kort alleen beschikbaar voor de professionele wereld. Architecten gebruiken het apparaat bijvoorbeeld om hun maquettes te printen en medici produceren er kunstgewrichten mee. Sinds een paar jaar zijn er in Nederland ook 3D-printers te koop voor thuisgebruik.

Hoe werkt het?
Een 3D-printer zet een digitaal .stl-bestand, een soort bouwtekening, om naar een tastbaar object. Het computerprogramma deelt het ontwerp op in dunne laagjes. Deze informatie wordt naar de printer gezonden, zodat de printer het object laagje voor laagje kan opbouwen.
Professionele ontwerpers maken voor het ontwerpen van hun objecten gebruik van programma’s als AutoCAD. Voor consumenten zijn er echter ook (gratis) gebruiksvriendelijkere programma’s op de markt, zoals 123D Design, Doodle3D en Google SketchUp.

Wat voor materiaal heb ik nodig?
3D-printers voor thuisgebruik printen meestal met kunststof materialen. Een van de meest voorkomende is ABS (acrylonitril-butadieen-styreen) dat ook gebruikt wordt voor legoblokjes, autobumpers en apparaatbehuizing. ABS is stevig en heeft een lange levensduur.
Ook PLA (polymelkzuur), een biologisch afbreekbare stof die bijvoorbeeld wordt toegepast als chirurgisch hechtdraad, wordt veel gebruikt voor thuisprinten. PLA is geschikt als je graag veel detail wil. Professionele 3D-printers kunnen overigens in steeds meer verschillende materialen printen. Leuke voorbeelden daarvan zijn chocola, goud en keramiek.

Hoe kan ik zelf aan de slag?
3D Systems Cube 3D-printer 200×132.pngEr zijn verschillende manieren om zelf 3D te printen. Natuurlijk kun je zelf creatief aan de slag gaan en vanuit het niets leuke objecten bedenken. Voor wie dat lastig vindt, zijn er ook andere mogelijkheden. Zo maken sommige programma’s het mogelijk om een bestaand object op de foto te zetten en deze vervolgens om te zetten naar een printbare bouwtekening. Ook zijn er simpele websites en apps die je door een stappenplan van keuzes loodsen, zodat je je eigen versie van het betreffende product hebt. Als je zelf het liefst kant-en-klare 3D-modellen wilt gebruiken zonder zelf te hoeven ontwerpen, dan zijn er diverse sites waar je bouwtekeningen van anderen gratis kunt downloaden. De grootste daarvan is Thingiverse.

Wat kost een eigen 3D-printer?
3D-print toren met wenteltrapEr bestaan 3D-printers om zelf te bouwen en als kant-en-klaarmodel. Zelf maken kan vanaf ‘350. Voor dit bedrag knutsel je de RepRap, een open source-apparaat, in elkaar. Heb je meer te besteden, dan is er bijvoorbeeld een bouwpakket van de Nederlandse producent Ultimaker te koop. De kant-en-klaarprinters zijn logischerwijs wat duurder: vanaf ‘370 haal je een Solidoodle in huis, vanaf ‘1500 een instap 3D-printer van het Nederlandse LeapFrog en voor ‘1200 de eerste editie van Ultimaker.
Om 3D-prints te kunnen maken, heb je natuurlijk niet alleen de printer zelf nodig, maar ook plastic materiaal. Sommige 3D-printers maken gebruik van specifieke cartridges die alleen op dat type printer passen. Dat geldt bijvoorbeeld voor de Cube 3D-printer, die gebruikt maakt van cartridges van $50 (ongeveer ’70) per stuk. Andere 3D-printers maken gebruik van meer universele rollen met ABS- of PLA-draad (filament). Dit is een stuk goedkoper. Filament koop je bij webshops, bijvoorbeeld voor ‘22,50 per kilo PLA bij 3Dprinter4u, ‘22,50 per halve kilo ABS of PLA bij Kunststofshop of voor ’26 per kilo ABS of PLA bij Plastic2Print.

Kan ik ook in 3D printen zonder zelf een 3D-printer te kopen?
Als je zelf geen 3D-printer hebt of nog twijfelt of je zo’n printer wilt aanschaffen, kan je je design uploaden naar bedrijven die het object vervolgens voor je printen. Voorbeelden van die bedrijven zijn Shapeways, Heijcon en 3DParts. Sinds het voorjaar van 2014 kun je ook bij Hema sieraden en telefoonhoesjes laten 3D-printen. Het aanbod is nog beperkt, maar Hema belooft uitbreiding.

Wat de consumentenbond duidelijk in dit artikel laat zien is dat de vraag naar 3D printers voor thuisgebruik er wel is maar waar veel mensen nog veel mee spelen is dat het nog steeds het onbekende is. Het is eigenlijk weer hetzelfde als met de mobiele telefoon, een aantal jaar geleden was het nog zo dat niemand nog met een mobiele telefoon over straat liep en nu is het zo dat iedereen die geen mobiele telefoon heeft voor gek verklaard wordt.
Er zijn al verschillende bedrijven die 3D printers verkopen in Nederland zo zijn wij: Joep, Casper en Quinten naar het bedrijf Builders gegaan en zijn Casper en Quinten naar Leopfrog geweest (een ander 3D print bedrijf), deze mensen legde ons uit waarom het nog steeds lastig is om bij iedereen thuis een 3D printer neer te zetten, ten eerste doordat de 3D printer enorm veel geluid maakt en ten tweede vanwege de tot nog toe hoge kosten om er een aan te schaffen en als laatste omdat er nog niet in genoeg verschillende stoffen geproduceerd kan worden, al met al kost het dus veel geld en zijn er nog te veel problemen om bij iedereen thuis een 3D printer te hebben staan.

Bron:Telegraaf
http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/22095688/__Snelle_groei_simpeler_3D-thuisprinters___.html
do 28 nov 2013, 11:48
Snelle groei simpeler 3D-thuisprinters
door Theo Besteman
3D-printers worden bij particulieren steeds meer een begrip, maar een factor van belang worden de thuisprinters pas als ze gebruiksvriendelijker worden en ook kunnen scannen en kopi??ren. Dat meldt ABN Amro in een donderdag te verschijnen sectorrapport over 3D. Vanwege die obstakels houdt de Nederlandse retail zijn kruit nog even droog, aldus de bank.
Dit jaar is een ‘schakeljaar’ aldus de bank, de echte groei komt op gang door een explosie aan webwinkels, die consumenten helpen om hun ontwerp tot een product te maken.
Mensen missen nog teveel technische kennis om de 3D-printer thuis goed te gebruiken. Maar servicebureaus hebben wereldwijd een omzet van ‘600 miljoen op 3D-producten. Nederland telt er twaalf.
Met hetzelfde tempo van groei, verwacht ABN Amro in 2015 rond ‘1,2 miljard omzet in 3D-producten. Daarin heeft het Nederlandse Shapeways (ex-Philips) een grote rol.
,,Het is niet waarschijnlijk dat particulieren vanaf volgend jaar massaal een eigen 3D-printer aanschaffen”, aldus David Kemps en Frank Schrijvers.
Smartphonehoesjes, speelgoed en sieraden zijn momenteel nog het meest populair onder Nederlanders. Met de komst van meer voor iedereen toegankelijke open source software, en een recent verkleinde productietijd, verwacht ABN Amro dat consumenten printers steeds meer in huis nemen. Wereldwijd zijn nog maar 65.000 printers verkocht sinds 2007, hoewel 35.000 sinds 2012. ,,Maar baanbrekende innovatie blijft nog uit”, aldus de onderzoekers.
Er zijn al printers van ‘250, de gemiddelde prijs is ‘837 per stuk.
ABN Amro sluit zich aan bij schattingen van IBM en McKinsey, die de groei van 3D-printing in 2025 op minimaal $350 miljard schatten. Consultant Wohlers schatte vorig jaar dat de markt nu $2,2 miljard groot is.
Grote winkelketens als Tesco, McDonald’s en Walt Disney experimenteren in meer of mindere mate met 3D-printers in hun winkels. Die trend zal versterkt doorzetten, zien de onderzoekers.

Zo als te zien is verwacht de heer Besteman ook dat de 3D printer nog niet klaar is om zich op de lijst te zetten bij de vaste dingen die zich in uw woonkamer bevinden hoewel, als deze problemen opgelost zouden worden is het mogelijk dat het gebruik van de 3D printer gemakkelijker is voor de particuliere gebruikers en zal de mogelijkheid bestaan dat binnenkort overal in Nederland in iedere woonkamer een 3D printer staat.
De problemen die nu nog aanwezig zijn:
– niet nauwkeurig, tekeningen moeten eerst perfect zijn wil het ontwerp nagemaakt worden
– Enorm veel geluid
– Te hoge kosten voor te weinig productie
– Te weinig materialen voor thuisgebruik
– Onbekend voor de consument

Al deze problemen zorgen ervoor dat consumenten zich nog niet wagen aan het kopen van een 3D printer.

Bron: nu.nl
http://www.nu.nl/weekend/3807749/waarom-er-voorlopig-nog-geen-3d-printer-bij-u-in-huis-staat.html
Bijna elke week verschijnt een n??g snellere, nauwkeurigere of goedkopere 3d-printer. Toch zijn er nog maar weinig consumenten die van de technologie gebruikmaken om hun eigen objecten te printen. Wanneer begint die 3d-print-revolutie nou echt? De belofte van 3d-printen lijkt groot: waarom zouden we nog op omslachtige wijze plastic frutsels uit China laten komen als je ze hier gewoon uit een printer kan laten rollen?
De 3d-printers die momenteel beschikbaar zijn voor consumenten kunnen objecten cre??ren door plastic te verhitten tot het smelt. Een spuitkop brengt het gesmolten plastic vervolgens laagje voor laagje aan op een platform, waar het weer hard wordt. Het resultaat is een stevig object waarin de gelaagde structuur doorgaans nog net te zien is. 3d-printers van bekende merken als Ultimaker en Makerbot kosten over het algemeen nog minstens 1000 euro, al lijkt daar verandering in te komen. De Micro, een 3d-printer die alleen kleine objecten kan printen, werd onlangs op Kickstarter aangeboden voor een bedrag van 299 dollar en haalde zo 3,4 miljoen dollar op.
Ondanks alle hype zijn 3d-printers momenteel nog niet erg praktisch, zo blijkt uit tests van NU.nl met modellen van de Nederlandse fabrikanten Leapfrog en Ultimaker. Verschillende prints mislukten en aan beide 3d-printers moest tijdens de testperiode meermaals worden gesleuteld. Als de printers wel werken is er ook niet echt sprake van ‘even snel’ iets uitprinten: zelfs kleine prints duren al gauw meer dan een uur en een plastic koffiemok was pas na negen uur klaar.

Vooral decoratief
Printen in plastic blijkt bovendien zijn beperkingen te kennen. Objecten die beschikbaar zijn op sites als Thingiverse, waar mensen hun eigen 3d-ontwerpen plaatsen, zijn doorgaans vooral decoratief. In beperkte mate zijn nuttigere items als visitekaartjeshouders of telefoonhoesjes beschikbaar, maar de limieten zijn snel duidelijk. Pete Basiliere, die voor onderzoeksbureau Gartner de printermarkt bestudeert, voorspelt dan ook dat 3d-printers de komende jaren thuis nog nauwelijks gebruikt zullen worden.
“Mensen die vandaag met 3d-printers werken zijn nieuwsgierig en willen experimenteren. Het weerhoudt ze niet dat er aanpassingen aan de printer moeten worden gemaakt om een print te doen slagen”, aldus de analist. Maar voor consumenten is de drempel nog veel te hoog, denkt hij.
De prijs is voor de gemiddelde consument ook nog te hoog, zegt Basiliere, en de beperkingen van plastic prints staan in de weg. Het grootste probleem is volgens hem echter de complexiteit van 3d-printen.
“Ik kan vandaag in de winkel een 2d-printer kopen, hem thuis in het stopcontact steken en draadloos verbinding laten maken. Ik weet al hoe ik Microsoft Office of andere programma’s moet gebruiken om iets te kunnen afdrukken.”
3d-printers zijn juist nog niet ‘plug-and-play’, zegt hij. Mensen moeten niet alleen leren hoe ze met de printer zelf omgaan, maar ze moeten ook nieuwe software leren kennen om 3d-modellen te maken en bewerken.

Leercurve
Dat 3d-printen nog niet erg gemakkelijk is, erkent ook community manager Sander van Geelen van Ultimaker, de grootste Nederlandse fabrikant van 3d-printers. “Wij zullen de laatste zijn om te ontkennen dat er inderdaad een leercurve is bij 3d-printen”, zegt hij. “We zijn nog niet zo ver dat een 3d-printer net zo werkt als een tv: je zet hem aan en hij doet het altijd.” Volgens hem is de ontwikkeling van nieuwe materialen belangrijk, zodat eigenaren van 3d-printers een breder aanbod aan objecten kunnen printen.
Basiliere ziet nu al ‘?n belangrijke markt voor 3d-printers: het onderwijs. Volgens hem zijn de apparaten geschikt voor het leren van allerlei vakken, van techniek tot wiskunde en kunst. “Ik denk dat scholen dat beginnen te zien.” Arjan van der Meij is een natuurkundedocent aan de middelbare school De Populier in Den Haag. Met zijn collega Per-Ivar Kloen startte hij de FABklas, waarin leerlingen worden aangespoord om met 3d-printers en andere moderne technologie??n hun eigen objecten te ontwerpen en bouwen. Voor het initiatief won Kloen vorige maand de titel Onderwijspionier van het jaar.
“Ik ben heel enthousiast over het maken in het onderwijs”, zegt Van der Meij, maar over 3d-printen is hij genuanceerder. “De 3d-printer is nog een heel moeilijk apparaat voor leerlingen.” De beperkingen die ontstaan door het printen met plastic maakt 3d-printers momenteel nog “een beetje een gimmick”, zegt hij.

Psychologische verandering
Sander van Geelen van Ultimaker denkt dat er ook een psychologische verandering moet plaatsvinden om 3d-printers tot een succes te maken. “Mensen zijn nu meer een passieve consument. We richten ons leven in aan de hand van dingen die ons worden aangeboden.”
In een toekomst waar iedereen thuis constant objecten uit zijn 3d-printer laat rollen gelooft Van der Meij niet. Hij noemt het idee “volstrekte onzin”. “Mensen willen toch allemaal hetzelfde hebben, dus dan kun je het beter in een spuitgietmal steken.”
Ook Basiliere ziet geen wereld voor zich waar een 3d-printer voor allerlei doeleinden wordt gebruikt. “Ik denk dat het een waardevol huishoudelijk apparaat zal zijn dat we voor bepaalde situaties gebruiken, zoals het printen van zuurtjes en ander vergelijkbaar eten.”
Voedsel
Onder meer onderzoeksbureau TNO werkt in Nederland al aan het 3d-printen van voedsel. Onderzoekers kunnen al chocolade in allerlei vormen printen en zien een toekomst voor zich waarin voedsel in verzorgingstehuizen aantrekkelijker wordt gemaakt met behulp van 3d-printers.
“Andere printers kunnen dan cadeautjes of frutsels van hele goede kwaliteit printen”, denkt Basiliere. Hij vergelijkt de 3d-printer met een ander gereedschap of keukenapparaat dat mensen al in huis hebben: handig, maar je gebruikt hem in beperkte situaties en niet elke dag.
Of de 3d-printer nou gemeengoed worden of niet, de techniek heeft in ieder geval iets magisch, zo kan iedereen die het apparaat voor het eerst aan de slag ziet onderschrijven. Van der Meij: “Het is mooi hoe het werkt. Kinderen staan er met open mond naar te kijken.”
Het artikel hierboven laat zien bij het kopje leercurve dat het nuttig is voor kinderen binnen het onderwijs om te werken met een 3D printer.

Zo zal het ook in het onderwijs makkelijker worden om iets uit te leggen als een student of leerling verder uitleg wil over een bepaald onderwerp kan dit door een docent met behulp van een 3D printer op een nauwkeurige manier uit gelegd worden zodat de student het sneller leert te begrijpen.
Het is dus ook mogelijk dan een student en of leerling voor zijn/haar project een 3D geprint model laat zien aan de docent om zijn/haar project beter te benadrukken.
Bijvoorbeeld als je in een scheikunde les zit is het mogelijk dat een leerling niet goed begrijpt hoe het structuurmodel eruit ziet kan dit 3D geprint worden voor een betere en nadrukkelijke uitleg en als je voor je project moet laten zien hoe een bot in elkaar zit kan je het bot uitprinten en op die manier maak je het voor jezelf gemakkelijker om het uit te leggen.

http://mvdam.tweakblogs.net/blog/10946/geld-besparen-met-je-3d-printer

Geld besparen met je 3D printer!
Door mvdam op zondag 12 oktober 2014 17:58
Categorie: Tweaks, Views: 4.557
Een tijdje geleden liep ik door de Mediamarkt aan het einde van mijn straat, waar ik dus net iets te vaak kom, op zoek naar een kopietje van GTA V om een tweedehands aangeschafte PS3 mee te proberen.
Zoals wel vaker als ik daar even een rondje wandel liep ik iets onverwachts tegen het lijf, een UP mini 3D printer, voor minder als de helft van het geld waarvoor hij volgens internet gewoonlijk nieuw weg ging. Het ging natuurlijk wel over een demomodelletje, dus hij had al wat meters geprint, maar voor minder als de helft, doen.
Zo gezegd zo gedaan met een enorme doos op de fiets, immers ik kwam voor GTA V, naar huis en snel aansluiten die hap. Een modelletje downloaden van Thingiverse, en proberen, klooien, printen, meer klooien en vooral veel wachten . Dat is een paar dagen leuk, totdat je je gaat afvragen, wat is nu eigenlijk het praktisch nut van zo’n apparaat? Waar ga ik dit ding in het dagelijks leven nou voor gebruiken?
Dat antwoord kwam een paar weken later pas in de vorm van mijn eerste zelfgetekende productje, een accuhouder voor de accu’s van mijn camera’s . Niet heel high-tech, wel verschrikkelijk praktisch, en een leuke oefening voor het opfrissen van mijn 3D tekenskills en mijn schuifmaatbeheersing.

Een dergelijk product bestond niet, tenminste, niet specifiek hoe ik het in gedachten had, en met mijn trouwe printertje had ik het in enkele uren en voor een klein prijsje gerealiseerd (Pakweg een cent of 30 aan materiaal) Natuurlijk zou men in de “echte” wereld ook zijn uren meerekenen, maar hobby is hobby .
Toen een paar dagen later diende het volgende zich aan: Ik had een power case gekocht voor mijn iPhone 5S, en wilde deze toch ook erg graag gebruiken in mijn auto, of tenminste, ik wilde graag gebruik maken van mijn Brodit mount om hem aan mijn dashboard te bevestigen!
Zodoende ontstond weer een teken en meetprojectje, wat leidde tot een bruikbare dock voor in mijn auto, met microusb aansluiting zodat hij ook laadde.

Wederom een product dat vermoedelijk niet bestond .
En toen was het tijd, dat ik een upgrade deed naar de iPhone 6 Plus, deze kwam ongeveer een goede 2 weken na originele beschikbaarheid bij mij aan, en toen meteen kijken voor accesoires, om te beginnen een hoesje, origineel van Apple en in de leren uitvoering. Toen verderkijken, wat ga ik vaak gebruiken? Een autohouder was mijn volgende gedachte, eens even bij mijn hoofdleverancier brodit snuffelen of die al iets beschikbaar hebben . En ja! Waarempel! Maar na de pagina’s een betere blik gegeven te hebben was er enkel een passieve houder beschikbaar… maar daar heb ik niks aan…

En toen ging vrij snel het lampje branden, waarom veel (80+) euro uitgeven aan een steun als ik met minimale kosten er zelf ook eentje kan maken, ontwerpen en printen, en er dan ook nog iets van ga leren!

Zodoende begon het ontwerpproces, een steun, die ik aan mijn brodit steun moest kunnen schroeven, waar ik een origineel Apple lightning kabeltje in zou moeten kunnen verwerken om daarmee mijn telefoon op te laden

Inmiddels lijk ik met versie 0.6 een heel eind een passende oplossing bedacht te hebben die er ook nog een beetje “cool” uitziet, weinig materiaal verbruikt (+- 15 gram) en goed past .

Bovenstaand zijn alle revisiestappen die ik doorlopen heb voor het maken van een goed steuntje
In de eerste instantie hoopte ik dat ik het kabeltje genoeg zou kunnen klemmen door het gat ervoor te klein te maken, maar op een zeker punt kreeg ik het kabeltje er niet meer in, of hij zat te los. Daarnaast maakte de steun nog gebruik van de originele schroefgaten op de Brodit balljoint die ik misbruikte hiervoor, echter kwam hij dan helemaal onderop de steun te zitten en kwam de hoogte niet mooi uit, daarnaast vond ik de koppelpunten te ver uit elkaar zitten en wilde ik de steun ook in mijn vaders auto kunnen gebruiken waar reeds een 4(S) brodit houder in zit, dus met een adaptertje en 2 imbusboutjes kwam ik een heel eind

De versie hiernaast is versie 5 van de 6 gemonteerd in mijn auto. Probleem met deze versie was dat door gebrek aan stevigheid hij de telefoon niet/nauwelijks vastklemde.

Onderstaand dezelfde versie gemonteerd in de 4S houder in de auto van mijn vader, voor als ik die zo nu en dan kan lenen

En de laatste versie, fris uit de printer die zometeen in mijn auto gemonteerd gaat worden

En zo heb ik met een dagje tekenen/printen, 80 euro uitgespaard aan inkopen doen bij brodit, en wederom een boel geleerd

Wat deze man in dit artikel laat zien is dat hij het beste haalt uit zijn 3d printer, door een probleem te hebben zoekt deze man naar een oplossing die voor hem zowel leuk als voordelig is, want niemand wil te veel geld uitgeven als het ook goedkoper kan.
Zo heeft hij de stappen doorlopen die iedere ontwerper moet doen maar dan heeft hij deze stappen gedaan met een 3D printer.
De stappen:
– probleem vaststellen
– oplossing vinden
– oplossing tekenen (in dit geval met een 3D printer)
– prototype uitprinten
– testen
– veranderingen aanbrengen
-gebruiken
Zo kan het dus dat deze man nuttig gebruik maakt van zijn 3D printer en hierdoor geld spaart.

Hoofdstuk 2 eigen ervaring

Wij zijn nu al een aantal maanden bezig met 3D printers, gedurende deze tijd hebben wij bedrijven bezocht en het internet afgespeurd en zo hebben wij vragen kunnen stellen aan deze bedrijven en zo zijn wij erachter gekomen dat Leapfrog per week 100 3D printers verkoopt en dat hun grootste markt is de markt van particulieren, daarentegen is wel duidelijk waarom het maar 100 printers per week zijn en geen 1000 printers per week.
Wij hebben alle drie geen 3D printer hiervoor hadden wij aan het begin de volgende redenen:

– Te hoge kosten
– niet genoeg filamenten te printen met 1 printer

– De te hoge kosten spreken voor zich, de printer is voorlopig gewoon nog te duur!
De filamenten waarmee geprint kon worden waren voor ons aan het begin van het project alleen de ABS filamenten tenzij je een speciale printer had die met een andere stof (bv meetaal) kon printen, maar in de loop van het project kwamen wij erachter dat er nu ook al geprint kan worden met steen (laybrick), keramiek, hout (laywoo-d3). Dit was voor ons ook pas duidelijk toen wij een bezoek hadden gebracht aan het bedrijf: Leapfrog.
Toen wij bij de 3D printmiddag van Leapfrog waren hebben wij geprobeerd om ringen 3D te printen, proef ondervindelijk hebben wij vastgesteld dat dit toch lastiger is dan dat je zou verwachten, ons ontwerp was goed anders dan dat van de anderen want wij hadden die van ons verticaal geprint en de rest had dit horizontaal geprint dus wij waren op onszelf al zeer revolutionair. Jammer genoeg zijn de ringen mislukt omdat wij niet genoeg steunbalken hadden toegevoegd, dus wij hadden zelf vastgesteld dat het ontwerpen van een 3D geprint model toch moeilijker is dan verwacht.

Hoofdstuk 3 toekomst beeld 3D printer in het thuisgebruik

3.1 Voordelen
Wij verwachten in de toekomst veel voordelen voor het thuisgebruik van een 3D printer, zo zal educatie simpeler worden voor zowel de kinderen als de docent. Verder zullen de consument en producent die we nu kennen veranderen naar een nieuw soort consument en producent, want als de 3D printer bij iedereen thuis in de woonkamer staat (wat wij wel verwachten) zal de consument van nu er voor kiezen om moeite te sparen en een kwast gewoon zelf te printen dan dat de consument naar de producent (Gamma/Karwei) moet rijden om een kwast te halen.
Wij verwachten dan ook dat de producent zich zal aanpassen en geen kwasten meer zal verkopen maar filamenten, wij verwachten verder ook dat in de toekomst jong en oud beiden plezier zullen hebben van de 3D printer, oud kan er het voordeel uit halen dat als zij iets nodig hebben niet meteen naar buiten hoeven met begeleiding maar binnen lekker knus voor de buis kunnen wachten tot zij hun ontwerp uitgeprint hebben. Voor jong is dit prettig om meerdere redenen en het artikel hieronder beschrijft er een van.
Zo verwachten wij een heleboel voordelen van de 3D printer maar er zijn natuurlijk ook altijd nadelen.

3.2 Nadelen
Zoals een heleboel mensen vaak zegen aan ieder voordeel zit ook een nadeel en het nadeel van de 3D printer is de kans op het maken van illegale goederen zoals drugs en andere bedwelmende middelen.
3Dprintingclub.nl
Bron: http://www.3dprintingclub.nl/kids-creation-station-laat-tekeningen-kinderen-3d-printen/
Kids Creation Station laat tekeningen kinderen 3D-Printen
28 november 2014 Door Redactie 3D PrintingClub Laat een reactie achter

De meeste kinderen die op de basisschool zitten vinden het vak tekenen of kleuren van een kleurplaat, het mooiste moment van de dag.
Althans, dat had ik vroeger op de basisschool wel. Het leukste van tekenen vond ik vroeger het natekenen.
Wat altijd wel jammer was van het tekenen, was dat je wat je had getekend, niet kon worden vast gehouden of worden aangeraakt. Immers de tekeningen of kleurplaten zijn in 2D. Wat zou het mooi zijn dat de tekeningen die je hebt gemaakt wel degelijk kunnen worden aangeraakt en het in je hand kunt houden.
Het Amerikaans bedrijf Kids Creation Station brengt hierin uitkomst. Het proces is simpel. Het enige wat je moet doen is je registreren op de website van het bedrijf, vervolgens download je de Android app, er is nog geen Apple app, en upload je de tekening waarvan jij een 3D-print wilt hebben.

Binnen enkele weken levert het bedrijf het 3D-geprint beeldje. Het beeldje wordt in kleur geleverd en heeft een plastic opbergdoos die van binnen een kijkdoos is. Je kunt zelf kiezen welke kijkdoos je wilt hebben.
Met 3D-systemen/ZCorp technologie wordt elk beeld 3D-geprint in gipspoeder en laag voor laag in kleur geprint met standaard inkt jets. Vervolgens wordt er nog een laagje op het beeldje gespoten die er voor moet zorgen dat de kleur blijft zitten. Het beste is om uw kind niet te laten spelen met het beeldje aangezien het martiaal niet waterproef is. Hierdoor kan het beeldje schade oplopen.
De 3D-geprinte tekening is niet aan de goedkopen kant. Zo kost een beeldje 100 dollar en elk volgend beeldje 60 dollar. De verzendkosten zijn 10 dollar. De levertijd bedraagt ongeveer vier weken.

Deelvraag 2: Wat voor invloed kan de 3D printer hebben voor de zorg sector

Inleiding:

Stel je voor je hebt een orgaanziekte bijvoorbeeld een acute nierinsuffici??ntie Dan moet je nu enkele jaren wachten voordat er iemand is die zijn nier aan jou kan afstaan. Dan moet je lichaam de nier nog accepteren, hij kan deze ook afstoten en dan moet je weer enkele jaren wachten voordat je weer een nieuw nier kan krijgen. Het zou dus levensreddend zijn als we organen kunnen printen. Dan zouden mensen met een orgaan ziekte veel sneller en beter geholpen kunnen worden. Gelukkig gaat de ontwikkeling van 3D-printers enorm snel en dat is niet alleen goed nieuws voor de industrie, en voor de consument. maar zeker ook voor de medische wereld. Op dit moment worden 3D-printers al op verschillende manieren in de zorg toegepast, zoals protheses, Door de opkomst van de 3D printer zijn er aanzienlijke kostenbesparingen, tijdwinsten en kunnen in sommige gevallen zelfs van levensreddend belang zijn, bedenkende dat de technologie pas in de kinderschoenen staat. E??n ding is zeker, in de medische wereld gaat 3D-printen een grote invloed hebben.

Voor en Nadelen
De voordelen aan een 3D printer zijn enorm groot, maar er zitten ook nadelen aan de 3D printer. In deze paragraaf zou ik uitleggen wat de voordelen en de nadelen zijn van de 3D printer op de zorgsector omdat het essentieel is om deze af te wegen.

Voordelen: Voordelen voor de pati??nt

Er zijn op dit moment veel nadelen aan de behandel methodes in de zorg. Bijvoorbeeld bij de tandheelkunde. Je moet voordat je je beugel in je mond hebt een heel proces doorgaan van bitjeshappen, foto’s maken en vervelende voorbeugels hebben. Met de 3D printer is dit niet meer zo. Op basis van een scan van de mond zou je namelijk van alles kunnen printen; bruggen, kronen of bijvoorbeeld kleine kunststof kapjes die een vervanging zijn van de metale slotjes zoals we die nu kennen.’ De oude methode van het ‘happen’, waarmee een afdruk van het gebit wordt gemaakt in gips, kan daarmee de prullenbak in.
Je hoeft dus maar 1 keer een afspraak te maken voor een scan. Dan kan je een maand later langskomen en dan word je beugel binnen 5 minuten in je mond geplaatst. Het is dus veel aantrekkelijker voor de pati??nt geworden aangezien het minder tijdrovend is en comfortabeler om de beugel te plaatsen.
Verder zou de 3D-printer een belangrijke rol kunnen spelen binnen de chirurgie. Als nu een botoperatie gedaan moet worden, dan moet de chirurg een prothese aanbrengen en afmetingen maken terwijl de pati??nt open lig. Straks kan hij, op basis van een geprinte scan, vooraf bepalen hoe de prothese geplaatst moet worden. En dat werkt kostenbesparend. Omdat de chirurg al precies weet waar hij moet snijden, is de operatietijd veel korter. En bovendien blijft de wond aanzienlijk kleiner. Allemaal voordelen voor de pati??nt.

Nadelen:
Helaas zitten er ook nadelen aan het 3D printen. Bij het printen met ABS zijn voornamelijk de nadelen. Het plastic is namelijk een zeer giftige stof. Het is dus niet mogelijk om van ABS botvormige voorwerpen te printen en in het lichaam te plaatsen.
Verder is het ook zo dat als we medicijnen kunnen printen, dat we daar misbruik van kunnen maken. Zo kunnen mensen thuis straks ook naast medicijnen ook drugs printen. Zoals XTC bijvoorbeeld. Daarnaast bestaat ook de angst voor su??cidale mensen die in staat zullen zijn op pillen te printen.
Ook blijkt uit recent onderzoek dat de 3D printer meer potentieel gevaarlijke nanodeeltjes produceert dan eerst werd aangenomen meldt Sciencedirect. Voornamelijk de 3D printers die te koop zijn voor de consumenten laten veel deeltjes vrij in de binnenlucht, deze deeltjes zijn slecht voor de gezondheid en kunnen leiden tot hoofdpijn, huidkwalen en longpijn.

Hoofdstuk 2: Wat hebben we nu

3D printen is een fascinerende nieuwe technologie die de mensheid heel erg kan helpen op vele gebieden. Ondanks dat weinig mensen het weten zijn we al aardig ver op het gebied van 3D printen, maar natuurlijk blijven er nieuwe idee??n komen en gaat de ontwikkeling van de 3D printer razend snel.
We hebben op verschillende zorgsectoren nu al baat bij de 3D printer. Namelijk al bij:
Tandheelkunde
Het 3D printen is momenteel wereldwijd een van de snelst opkomende technologie in een groot aantal sectoren en maakt ook in de tandheelkunde een indrukwekkende opmars. Dit is ook niet verwonderlijk, want het 3D printen biedt enorme voordelen, zeker in de tandtechniek, maar ook voor tandartsen.
NexDent is instaat geweest om een printer te maken die nu al: ‘individuele lepels, boormallen, tijdelijke kronen, bruggen en modellen’ te kunnen maken. Momenteel zijn ze bezig met orthodontische producten waardoor in 2015 ook de orthodontie de 3D printer kan gaan gebruiken.
Met de 3D printer kunnen de tandartsen veel nauwkeuriger en kostenbesparender werken. De klassieke manier om een kroon te maken gebeurt middels het maken van een mal, welke vervolgens wordt opgestuurd naar een lab. Hier wordt de mal gescand en een kroon op maat gemaakt. Dit is een proces dat ongeveer twee weken duurt. Hier kan met 3D-printers veel tijd worden gewonnen.
Het maken van een kroon zal veel sneller gaan. De tandarts gaat met een digitale camera langs het gebit en dan word het gebit gescand. Dan word de scan in een programma geplaats waar de tandarts eventuele veranderingen kan aanbrengen. Deze scan wordt vervolgens gebruikt om een kroon op maat te maken. De techniek verschilt van de meest gangbare 3D-printers: het object wordt niet laag voor laag geprint maar uit een stuk porselein uitgeboord. De fabricage van een kroon op deze manier duurt niet meer dan 18 minuten. De kroon kan dus gemaakt worden terwijl de pati??nt wacht. Het plaatsen van een tijdelijke vulling is dus ook niet meer van belang

Hoe het werkt:
Er wordt of laag voor laag geprint of uit een stuk porselein geboord. Er kan dus ook laag voor laag geprint worden(1cmhoogte in 13 minuten), en dat wil zeggen dat een kroon in 10 -15 minuten geprint kan worden met een precisie van 35 mu. Op het platform van (11 cm x 6,2 cm) kunnen meerdere kronen tegelijker tijd geprint worden, zo kunnen er ongeveer 30 kronen in 10-15 minuten worden geprint. Dat is dus in een korte tijd. De materiaal kosten zijn dan ca. 40 cent per kroon. Het materiaal waaruit geprint wordt is biocompatibel en in verschillende kleuren verkrijgbaar. Als er voor 1 pati??nt geprint moet worden dan wordt het uit een stuk porselein geboord. Kortom een kostenbesparende afval besparende en nauwkeurige revolutie voor de tandheelkunde / tandtechniek.
Geneeskunde
Wereldwijd worden al protheses gemaakt met de 3D printer. Van vingers en tenen tot complete armen, benen, heupen, protheses geprint en meerdere functionerende bionische handen. Het Voordeel van een 3D geprinte prothese is dat deze tot in het kleinste detail exact op maat gemaakt kan worden voor de pati??nt.
De universiteit van Toronto werkt samen met een Ugandees ziekenhuis om ledenmaten te printen voor slachtoffers. Met de huidige methoden duurt het te lang voordat een opmaat gemaakte prothese beschikbaar is, veel inwoners kunnen een lang verblijf niet betalen, maar de 3D printer is veel sneller hierdoor kunnen de slachtoffers dus sneller hun prothese krijgen en kost het minder geld.

Een ontwikkeling die wereldwijd veel reacties heeft los gemaakt is de operatie van een 22 jarige Nederlandse vrouw. De vrouw leed aan de zeldzame aandoening die er voor zorgde dat de schedel steeds dikker word, hierdoor komen de hersenen in de knel en zou ze uiteindelijk overlijden. Haar arts in het UMC Utrecht heeft met behulp van een 3D printer een op maat gemaakte schedel weten te cre??ren en die succesvol geplaatst in het hoofd van de vrouw. De vrouw is nu helemaal klachten vrij en weer gewoon aan het werk

Plastische chirurgie
Een van de lastigste aspecten van het integreren van elektronica in natuurlijk weefsel is de vele weefsels en materialen met elkaar doen ‘versmelten’. In een lab in Princeton boeken wetenschappers uit New Jersey vooruitgang door het gebruik van 3D printen. Volgens Michael McAlpine ‘ een professor in ruimtevaart en mechanische engineering aan de universiteit van Princeton- zijn er in het algemeen flinke mechanische materialen en thermische uitdagingen om elektronische materialen te combineren met biologische materialen. In het verleden hebben onderzoekers geprobeerd een stuk biologisch materiaal te verbinden met een elektrisch component.
Bij McAlpine’s lab hebben ze een nieuwe aanpak, die de realiteit beter benaderd. In het kunstmatige oor wordt elektronica en biologisch weefsel verweven in een 3D model. Om dit te doen gebruikt het Princeton team de complexe ontwerp van een oor. De zilveren nanodeeltjes die de antenne vormen worden verwerkt in het weefsel waardoor een heel natuurlijk geheel ontstaat. De afgelopen jaren hebben de onderzoekers van Princeton een aantal ontwikkelingen op dit gebied gemaakt en kunnen naast het maken van een replica van een oor en de functie er van een steeds breder scala van het audiospectrum gaan toevoegen aan het kunstmatige oor. Volgens de wetenschappers benaderd het kunstmatige oor (ook wel bionisch) steeds meer de menselijke capaciteiten. Helaas is deze techniek nog niet beschikbaar voor pati??nten maar de ontwikkeling gaat snel. In de toekomst kan een kunstmatig oor het menselijk gehoor vervangen.
Bron: http://www.3dprinters.nl/3dnieuws/3d-geprinte-organen-ontwikkeling-3d-geprint-oor-steeds-verder/#prettyPhoto

Organen
Stel je voor: je komt het ziekenhuis binnenlopen en er wordt direct een werkend orgaan voor je afgedrukt. Deze is voorzien van alle benodigde cellen, eiwitten en bloedvaten. Dit kan simpelweg worden gerealiseerd door een druk op de printknop. De 3D printer kan veel mensen helpen door bijvoorbeeld protheses te maken, maar wetenschappers zijn instaat om werkende bloedvaten te printen. Dat betekend dat het printen van werkende organen dichterbij komt.
‘Bio-printing’
De belangrijkste ontwikkeling van de 3D printer in de zorg is het ‘bio-printing’. Bij bio-printing word in plaats van een plastic of metalen filament menselijke stamcellen gebruikt. Laag voor laag worden de cellen op elkaar geplaatst om tot een nieuw orgaan te komen
Een belangrijke ontwikkeling in de medische wereld is het ‘bio-printen’ van organen. Hierbij wordt in plaats van plastic of metaal geprint met menselijke stamcellen. Laagje voor laagje worden cellen op elkaar geprint om te komen tot een nieuw soort orgaan. Het voordeel hiervan is dat de kans op acceptatie van het orgaan door het lichaam groter is dan bij een donororgaan, doordat het orgaan geprint is met cellen van de pati??nt zelf.
Onderzoekers van onder andere University of Sydney, MIT, Harvard en Stanford hebben samengewerkt om het 3D-printen van bloedvaten mogelijk te maken. De vaten zijn voorzien van voedingsstoffen en zuurstof, daarnaast zijn ze in staat om afvalstoffen te verwerken. Deze bevindingen zijn afgelopen maandag gepubliceerd. Onderzoekers spreken van een belangrijke doorbraak omdat de bloedvaten nu snel en makkelijk geproduceerd kunnen worden.
De onderzoekers hebben verbonden vezels gebruikt die bedekt waren met menselijke endotheelcellen. Deze cellen bevinden zich tussen het stromende bloed en de vaatwanden. Daarnaast werd er een eiwitachtig materiaal toegevoegd en werd de structuur verhard door het gebruik van licht. Vervolgens werden de vezels verwijderd en na een week vormde het materiaal zicht tot stabiele bloedvaten.
Laboratoria zijn al langere tijd in staat om bloedvaten te kweken, maar het gebruik van de 3D-printing techniek zal het proces versnellen en goedkoper maken.

de 3d printer is nu al van levensbelang geweest voor Baby kaiba
‘Baby Kaiba had al van de geboorte problemen met de ademhaling, zelfs zo erg dat het hart er af en toe mee stopte. Uit een CT scan bleek dat het kraakbeen rond de luchtpijp van de baby te zwak was en de luchtpijp hierdoor regelmatig dicht knakte. Met behulp van wetenschappers kon er een replica van de vertakking gemaakt worden en deze werd in het lichaam van de baby geplaatst. De baby heeft sinds de operatie geen last meer van problemen gehad’

Hoofdstuk 3: Toekomstbeeld

De technologische ontwikkelingen en toepassingen op het gebied van 3D-printing volgen elkaar in rap tempo op. Wat kunnen we in de toekomst van 3D-printers verwachten? Chirurg Anthony Atala benoemt in een toespraak op TED enkele ontwikkelingen waar op dit moment aan gewerkt wordt. Zo spreekt hij over een nieuwe generatie 3D-printers voor de zorg die direct op het lichaam van de pati??nt kunnen printen. Deze printer maakt eerst een scan van een wond, om vervolgens laag voor laag de juiste cellen op het lichaam te printen en zo de wond te herstellen.
Wij zijn ook langs Leapfrog en Builders gegaan. Ze vertelden ons dat de 3D printer een enorme invloed gaat hebben op de zorg maar dat we niet weten of dat op korte termijn al is. Verder is ons eigen toekomstbeeld dat de 3D printer heel veel gaat doen voor de zorg. Als je dus bijvoorbeeld een wond hebt dat je hem meteen kan laten ‘hechten’ door de 3d printer.
Er zijn nu zo veel idee??n over wat de 3D printer ons kan bieden. En als er veel aandacht aan besteed word dan zou de 3D printer over een aantal jaar ons leven veel gemakkelijker maken.

Deelvraag 3: Wat voor invloed zal de 3Dprinter hebben op de bouwsector?

Inleiding:

In dit deel van ons profielwerkstuk ga ik het hebben over de 3D printer en het gebruik in de bouwsector. Ik ga in dit hoofdstuk bekijken hoe de 3D printer gebruikt wordt en kan worden in de bouwsector. Dit gaat om verschillende doeleinden, van productie tot en met het uiteindelijke eindproduct en alles wat daar tussen komt.

Hoofdstuk 1: Wat verstaan we onder de bouwsector?

De bouwsector is ongelofelijk breed, maar in dit profielwerkstuk gaan wij het hebben over het ontwerpproces, dus het bedenken van het product, de prototypes en de eerste versies. Daarnaast gaan wij ook onderzoeken of de 3D-printer nu al geschikt is voor massaproductie. Ook gaan wij onderzoeken wat voor producten er geprint kunnen worden en wat dat met de kostprijs doet van dat product.

Hoofdstuk 2: Het ontwerpproces

Het ontwerpproces heeft vele stappen en is niet gebonden aan vaste stappen omdat het een creatief proces is en alle ontwerpers er een eigen manier voor hebben. Het begint altijd met een idee wat iemand heeft. Die gaat het verder uitwerken om er een goed beeld van te krijgen.
Als het idee helemaal is uitgewerkt en getekend in een 3D programma dan komen we bij de volgende stap, het prototype. Dat wordt vaak gemaakt door de onderdelen bij een bedrijf te laten maken en dan in elkaar te zetten. Hier gaan vaak een aantal weken tot maanden overheen. Dat kan erg vervelend zijn als het een product is wat snel af moet zijn.
Daarnaast kost het dan vaak erg veel geld. Het is heel erg duur om een stuk van iets te laten maken. Dat was tot voor kort hoe het altijd ging, maar nu is er de 3D-printer. Die ontwerpers kunnen een printer aanschaffen voor een paar duizend euro en dan vervolgens voor een paar euro per voorwerp alles printen. Daarnaast is het voordeel van printen dat een ontwerpen voordat hij naar huis gaat de printer aanzet en als hij dan de volgende dag op zijn werk komt het product volledig is geprint.
Het maakt het ontwerpproces dus een heel stuk sneller en op den duur ook goedkoper. Dat zal erg fijn zijn voor de ontwerpers en veel geld besparen. Daarnaast kan er een kleine aanpassing gemaakt worden in het ontwerp en meteen een nieuwe versie geprint worden wat na een aantal uur klaar is.

Hoofdstuk 3: Massaproductie

Als een product ontworpen is dan moet de consumentenversie daarna gemaakt worden. Duizenden of misschien wel miljoenen stuks die geproduceerd moeten worden zouden natuurlijk ook geprint kunnen worden. Er zijn daarbij voordelen en nadelen.
De voordelen zijn dat alles op een plek kan gebeuren, er is niet meer een hele fabrieksband nodig waar alle producten stap voor stap gemaakt worden. Nu kan er gewoon een printer staan waar de hele dag geprint word en dan hoeft het alleen nog maar in elkaar gezet te worden. Daarnaast is er veel minder personeel nodig. Je hebt alleen mensen nodig die de printer moeten bedienen en toezicht moet houden. Als je de arbeidskosten dan vergelijkt met die van een bedrijf waar alles op de huidige manier wordt gedaan dan ben je heel veel goedkoper uit.

Een belangrijk voordeel van 3D-printen zijn de lage productiekosten. Dat is vooral het geval bij producten met hele ingewikkelde vormen of producten die in hele kleine volumes geproduceerd worden. Bij 3D-printen kan erg bespaard worden op de toolkosten (kosten van bijvoorbeeld een mal waarin een product wordt gemaakt. Dit is bij de huidige manier van produceren een van de grootste kosten. Daarnaast kan er veel dichter naar de eindklant toe gegaan worden en on demand geprint worden, dit houdt in dat de klant nog kleine aanpassingen aan het product kan maken.

Kosten verlagen Design complexiteit en ‘functionaliteit Customized Duurzaamheid Nieuwe business modellen
– Geen tooling
– Beperkt/geen transport
– Beperkt/geen magazijn
– Geen voorraadverlies – Toevoegen extra features
– Functies beter uitvoeren
– Lichtgewicht producten
– Assemblage onderdelen door ontwerp en tijdens productieproces – Ergonomisch design
– Anatomisch design
– Esthetisch design – Minder materiaal
– Lichtgewicht producten
– Effici??nte supply chains
– Life cycle analysis lager – Goedkoper kleine serie producten maken
– Verkorten van servicetijd
– Nieuwe supply chains
– Bieden nieuwe service (printer bij de klant)
– Design-en-print-het-zelf

De AM-technologie geeft veel vormvrijheid bij her produceren. Erg complexe vormen die met spuittechnieken niet mogelijk waren zijn dat wel met de 3D-printer. De mogelijkheden verschillen wel per techniek, bij een simpelere printer voor thuisgebruik is het niet mogelijk om hele gedetailleerde producten te printen wat dan wel weer mogelijk is bij printers voor professioneel gebruik.
Door deze vormvrijheid kunnen producten beter worden aangepast aan de gebruiker en worden complexere vormen mogelijk. Het maakt voor de printer niet uit of hij een kubus of een ingewikkelde structuur moet printen.
Er zijn helaas ook nadelen, het printen duurt erg lang. Omdat het product laagje voor laagje opgebouwd moet worden kost het erg veen tijd. En dit is echt heel veel meer tijd dan bij de huidige manier van produceren. Daarom wordt het dus nog niet ingezet bij massaproductie. Ze verwachten wel dat de printer steeds sneller wordt en dat het over een aantal jaar mogelijk wordt.

Welke rol hebben bedrijven die de producten voorheen maakten in de toekomst en hoe kunnen zij zich op 3D-printen voorbereiden? Volgens Peter Weijmarshausen, CEO van Shapeways, een bedrijf dat zich bezighoudt met 3D-printen voor consumenten.

‘Massaproductie zal deels worden vervangen door 3D-printen omdat het mogelijk wordt om producten zelf te ontwerpen. De behoefte van consumenten om betrokken te zijn bij de producten die ze kopen is enorm groot. Zelfgemaakte T-shirts, pinpassen en schoenen zijn al langer populair. Met 3D-printen bouwen we door op deze trend en willen we het uiteindelijk mogelijk maken om alle producten zelf te kunnen ontwerpen. Bedrijven kunnen zelf ook profiteren van 3D-printen door bijvoorbeeld goedkope prototypes te ontwikkelen of in kleine, maar gewenste, hoeveelheden te produceren. Daar kunnen veel kosten mee worden bespaard.’

‘Grote 3d-printer kan huis bouwen in 24 uur’ | NUtech.nl
Een nieuwe en zeer grote 3d-printer kan binnen 24 uur een heel huis bouwen. Dit zou naast sneller ook nog eens goedkoper zijn.
Het concept van de 3d-printer is ontwikkeld door professor Behrokh Khoshnevis van de universiteit van Zuid-Californi??.
Het grote apparaat heeft een speciale spuitmond die aan een portaalkraan is vastgemaakt. De spuitmond kan beton 3d-printen waarmee op basis van een computermodel een huis kan worden gebouwd.

“In principe schalen we met het apparaat 3d-printen gewoon op tot de omvang van een gebouw”, aldus Khoshnevis.
Het apparaat zou door verschillende manieren van 3d-printen ook leidingen voor elektra, water en airconditioning kunnen toevoegen. Andere onderdelen van het apparaat zouden bijvoorbeeld een dak kunnen leggen.
De 3d-geprinte huizen zijn interessant voor mensen met een laag inkomen, de commerci??le woningbouw en noodsituaties waarbij er snel huisvesting nodig is.
“Het onderzoek heeft zich ook gericht op de bouw van woningen voor en op andere planeten. Deze 3d-printer is mogelijk ‘?n van de weinige apparaten die een infrastructuur op Mars of de maan kan bouwen”, zegt Khoshnevis.
Nederlander
Eerder ontwierp de Nederlandse architect Janjaap Ruijssenaars een gebouw uit ‘?n stuk dat door een 3d-printer kan worden uitgeprint. Ruijssenaars wilde toentertijd een Italiaanse 3d-printtechniek gebruiken die zand of vermalen steen opnieuw in de gewenste vorm verhardt.
http://www.nutech.nl/gadgets/3677336/grote-3d-printer-kan-huis-bouwen-in-24-uur.html

In het artikel hierboven vertellen ze over hoe er een heel huis is geprint met een speciale 3D-printer. Dat is dus ook een van de mogelijkheden. Het voordeel daarvan is dat het veel sneller gaat dan met gewoon bouwen. Dit heeft dus veel potentie als er bij een ramp een hele stad is verwoest. Dan kunnen ze hartstikke snel nieuwe huizen neerzetten.

Hoofdstuk 4: Toekomstbeeld

Iedereen heeft idee??n over hoe het allemaal kan worden, er zijn zelfs mensen die denken dat de volledige massaproductie in de toekomst overgenomen gaat worden door de 3D printer.

Ik denk dat de 3D printer een hele grote rol gaat spelen alleen dat dat nog wel erg ver in de toekomst ligt. Het is namelijk naar mijn mening een van de ultieme manieren van automatisering kan worden. Het is namelijk alleen maar de stekker erin steken en een SD kaatje in de printer stoppen en op start drukken. Verder is het materiaal veel goedkoper en kan je de producten nog naar je eigen smaakt maken.

Voor de ontwerpers van producten speelt de 3D printer nu al een grote rol en ik denk dat dat in de toekomst alleen maar nog meer gaat worden. het gebruik van een 3D printer tegenover andere manieren om prototypen te maken is zo veel voordeliger en sneller dat het haast niet anders kan dat binnen nu en 5 tot 10 jaar elke designer er eentje op zijn bureau heeft staan.

Voor de letterlijke bouwsector, het bouwen van gebouwen en huizen denk ik dat er over een aantal jaar een grote revolutie gaat komen. Huizen bouwen met een 3D printer is namelijk veel effici??nter. Als we kijken naar bijvoorbeeld de schade die een grote stom aan kan richten en het opbouwen van de huizen daarna dan is het vele malen sneller en goedkoper zijn om dit met een 3D printer te doen. Daarnaast krijg je dan niet hele woonwijken die er hetzelfde uitzien omdat het erg makkelijk is om kleine tot grote aanpassingen te maken aan huizen door de uiteindelijke bewoner zelf.

Het is nu nog zo dat huizen die met een 3D printer gebouwd zijn er erg futuristisch uitziet omdat je duidelijk de lagen kan zien. Dat is een stijl waarvan je moet houden en aangezien wij mensen zijn en onze smaken heet erg verschillen zal niet iedereen dit mooi vinden.

Leave a Comment

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.