Essay: Voetbal financiën

Inleiding

Wij (Berend Keuning en Hugo Nijman) houden ons profielwerkstuk over voetbal financi??n. Dit is echt een onderwerp waarin wij ons graag willen, en ook gaan verdiepen, want wij zijn beide voetballiefhebbers. Wij gaan in dit werkstuk dieper in op de belangrijkste economische aspecten van het profvoetbal en hoe deze aspecten het profvoetbal be??nvloed. Alles waar profvoetballers (en hun clubs) mee te maken krijgen, wordt uitvoerig besproken, uitgelegd en is ook onderbouwt met feiten. Denk daarbij aan: sponsoring van spelers en clubs, transfers, spelerscontracten, salarissen, rijke eigenaars, toename van de prijzen van uitzendrechten, verdieping in matchfixing, de ontwikkeling van de Champions League en de rol van FIFA en UEFA in de professionele voetbalwereld.

LUCRATIEF VOETBAL

Er gaat heel veel geld om in de voetbalwereld, men vraagt zich af of dit niet allemaal te ver gaat. Er wordt met belachelijke bedragen gesmeten, bijvoorbeeld voor Gareth Bale, Die voor maar liefst 100 miljoen euro werd gekocht door Real Madrid. En dan te bedenken dat vroeger, toen voetbal net opkwam, paar duizend euro al als veel werd gezien. Is voetbal nog wel een sport, of gaat het teveel om geld? En wat is de oorzaak van het vele geld dat in omloop is gekomen in de voetbalwereld?

Er zijn meerdere oorzaken voor het vele geld dat in omloop is in de voetbalwereld:

– Voorzitters met veel geld
– TV rechten
– Sponsoren
– Transfers

Rijke eigenaars/voorzitters

Steeds meer Europese voetbalclubs worden gekocht door miljardairs die beweren, door veel geld in de club te pompen, dat zij voor successen gaan zorgen. Enkele voorbeelden zijn:

– Real Madrid, hun voorzitter is Florentino P??rez. Sinds zijn komst werden er miljoenen uitgegeven aan topspelers als Kak?? (68 miljoen euro, hij kwam van AC Milan) en Cristiano Ronaldo (94 miljoen euro, hij kwam van Manchester United). Ondanks de topspelers die gehaald werden, bleef Real Madrid diep in de schuld. In 2009 bedroeg de schuld 327 miljoen euro. Maar Florentino P??rez zorgde niet alleen voor negatieve dingen. Zo haalde Real Madrid onder zijn voorzitterschap meerdere keren de Champions League finale en werden ze in het seizoen van 2011/12 voor de 32ste keer kampioen van Spanje.

– Manchester City. De club werd in 2008 gekocht door de Abu Dhabi United Group, dat voor 185 miljoen een meerderheidsbelang kocht. Het vermogen van Al Nayhan, ‘?n van de investeerders, wordt geschat op 32 miljard. Dit maakt Manchester City de rijkste club ter wereld. De eerste grote aankoop was Robinho, die voor 42 miljoen van Real Madrid kwam. Deze lijn zette City door. In de zomers van 2011, 2012 en 2013 werd er voor 273 miljoen euro aan spelers gehaald. Ook werd er een hypermodern jeugdcomplex gebouwd voor 250 miljoen. FIFA gaf hen een boete voor het niet nakomen van de Financial Fair Play-regels van 60 miljoen, maar daar leggen we later meer over uit.

– Paris Saint Germain, overgenomen in 2011 door Qatar Sports Investments. De naam zegt al genoeg. Er werden 6 topspelers gehaald die transferperiode, met als hoogtepunt Javier Pastore, die voor 42 miljoen overkwam. In de transferperiode van 2012 werden nog meer grote namen gehaald: Thiago Silva werd voor 42 miljoen gekocht van AC Milan en ook Zlatan Ibrahimovic kwam van AC Milan over naar Parijs. Hij kwam voor 25 miljoen. Hij zou jaarlijks 13 miljoen gaan verdienen. Een jaar later, in de zomer van 2013, werden er opnieuw veel nieuwe spelers aangetrokken: Lucas Moura, Lucas Digne, Edison Cavani en Marquinhos werden gekocht, met als recordaankoop Cavani, die voor 62 miljoen kwam spelen voor de Parijzenaren. De overige spelers zijn aangeschaft voor 47 miljoen. Dit jaar spelen zij mee als potenti??le winnaars van de Champions League. Althans, dat is waar ze op doelen.

Sinds deze clubs zulke geldinjecties toegediend hebben gekregen, horen zij duidelijk meer bij de top van de wereld. Maar dit is niet de enige oorzaak die ervoor heeft gezorgd dat voetbal zo veel geld tot zijn beschikking heeft gekregen.

Uitzendrechten

Een andere oorzaak is dat de tv rechten aanzienlijk meer waard zijn geworden. Maar wat zijn uitzendrechten eigenlijk?

Uitzendrechten, ook wel tv rechten genoemd, zijn rechten die een bepaalde omroep heeft om, vaak exclusief, voetbalwedstrijden uit te mogen zenden. Dit kost geld, en zoals heel veel dingen in de voetbalwereld, kost het vele miljoenen.

Uit een recentelijk verslag van TV Sports Market blijkt, dat de vijf grootste voetbal competities (Engeland met zijn Premier League, Frankrijk met haar Ligue 1, Duitsland met zijn Bundesliga, Itali?? met zijn Serie A en Spanje met zijn Primera Division) bij elkaar 5,2 miljard aan uitzendrechten verdienen, en dat per seizoen welteverstaan. Dit is een groei percentage van 25% ten opzichte van de voorgaande 3 jaar.
Deze 5,2 miljard euro is als volgt verdeeld:

In deze grafiek is te zien dat de Premier League een stuk meer inkomen binnenkrijgt (qua tv rechten) dan de andere landen van de top 5 van de wereld. Dit is oneerlijk verdeeld. De Premier League verdient namelijk 125,65% meer dan de nummer 2 van deze lijst.

Ook neemt BT Group (een telecommunicatie bedrijf uit Engeland) de exclusieve uitzendrechten van de Champions League en de Europa League over van British Sky Broadcasting Group. Dit betekend dat tussen 2015 tot 2018 350 wedstrijden worden uitgezonden, En dat voor maar liefst 1,4 miljard dollar. Dat is ruim twee keer zoveel als het bedrag dat Sky Broadcasting heeft betaald voor de tv rechten. Als iedereen zo tegen elkaar gaat opbieden, blijven de tv rechten stijgen, totdat niemand, behalve de allerrijksten, ze meer kan betalen. Zoals nu dus te zien is bij BT Sports.

Transfers

Een transfer is een term die vooral in het professioneel voetbal wordt gebruikt. Er wordt mee bedoeld dat een speler zijn club vroegtijdig verlaat (tenzij de speler transfervrij vertrekt) om bij een nieuwe club te gaan voetballen. De speler wordt letterlijk weggekocht bij zijn oude club. En hier geldt: hoe beter en jonger de speler, hoe duurder. Niet alleen de speler moet instemmen bij een transfer, maar ook zijn huidige voetbalclub moet accepteren dat hun speler vertrekt. Dit zullen zij sneller overwegen en makkelijker goedkeuren als zij een hoog bod krijgen voor hun speler.

Een speler kan ook gratis weggaan bij een club. Dat is het geval als zijn contract afloopt. Dan hoeft de potenti??le, nieuwe club ook geen grote transfersom te betalen, en dat scheelt dus een hoop geld.

Er zijn 2 perioden waarin spelers kunnen wisselen van clubs. Dit is van 1 tot en met 31 Januari en van 1 Juli tot en met 31 Augustus. Hierbuiten kunnen spelers niet wisselen van club.

De hoge transferbedragen tegenwoordig zorgen voor hogere inkomsten, en dus ook automatisch voor meer consumptie van de clubs; als een club veel geld binnenkrijgt voor een speler die vertrekt, dan heeft die club een ook direct een hoger budget om te spenderen. Dit zal de club in het grootste gedeelte van de gevallen ook doen, omdat de club een goede speler heeft laten gaan, en die moet vervangen.

Afgelopen transferperiode (1 Juli t/m 31 Augustus) is er maar liefst 1.044.280.000 Euro uitgegeven aan spelers in de Premier League. De inkomsten zijn ‘slechts’ 552.265.000 Euro. Dat betekend dat alle clubs bij elkaar in de Premier League 492.015.000 euro verlies hebben gemaakt in twee maanden tijd. Dat is per club: (delen door 20) 24.600.750 Euro verlies. In een schema ziet dat er als volgt uit:

– Transferinkomsten: 552.265.000
– Transferuitgaven: 1.044.280.000
– Verlies: 492.015.000
– Gem. verlies per club 24.600.750 (20 clubs)

De cijfers van de Duitse Bundesliga zijn als volgt:

– Transferinkomsten: 199.815.000
– Transferuitgaven: 296.355.000
– Verlies: 95.540.000
– Gem. verlies per club 5.363.000 (18 clubs)

Franse Ligue 1:

– Transferinkomsten: 218.750.000
– Transferuitgaven: 138.455.000
– Winst: 80.295.000
– Gem. winst per club: 4.014.750 (20 clubs)

Spaanse Primera Division:

– Transferinkomsten: 534.300.000
– Transferuitgaven: 492.377.000
– Verlies: 41.923.000
– Gem. verlies per club 2.096.150 (20 clubs)

En last but not least; de transfercijfers van de Nederlandse Eredivisie:

– Transferinkomsten: 130.080.000
– Transferuitgaven: 31.860.000
– Winst: 98.220.000
– Gem. winst per club: 5.456.667 (18 clubs)

De kleinste competitie maakt als een van de weinigen winst; de Eredivisie. Dit is ook wel logisch, als je bedenkt dat de Eredivisie geen topspelers zoals Luis Su??rez (de nieuwe spits van FC Barcelona, die voor circa 81 miljoen euro over is gekomen van Liverpool) gaat aantrekken. Ten eerste omdat ze daar het budget niet voor hebben. Ten tweede; waarom zou je hele goede, dure spelers kopen, als de concurrentie lang niet zo goed is. Zulke spelers zijn overbodig om prijzen mee te winnen.

Omdat de clubs van de Eredivisie niet zoveel geld besteden aan spelers, zakken de uitgaven al zeer sterk. Wat er dan ook nog is bij komt, is dat de Eredivisie veel goede spelers ‘produceert’. Dat zorgt er voor dat buitenlandse clubs bij onze competitie aankloppen, voor goede spelers als bijvoorbeeld Daley Blind, die voor 17,5 miljoen naar Engeland verkast. Of Dusan Tadic, die voor 14 miljoen hetzelfde lot ondergaat.

De Nederlandse Eredivisie koopt geen dure spelers, maar verkoopt alleen maar spelers die genoeg ervaring hebben opgebracht voor bijvoorbeeld de Premier League.

Ook de Ligue 1 in Frankrijk maakt winst. De meeste kleine clubs hebben kleine bedragen winst gemaakt, en er is ‘?n grote aankoop geweest van buiten Frankrijk die de winst heeft bevestigd: Real Madrid heeft James Rodr??guez gekocht voor maar liefst 80 miljoen. Zonder die aankoop zouden de inkomsten en uitgaven ongeveer gelijk geweest zijn. Normaliter maakt de Ligue 1 ook verlies; zo waren de uitgaven een jaar hiervoor (2013/2014) 433.280.000, terwijl de inkomsten maar 244.700.00 waren. Dat jaar werden er grote aankopen gedaan door onder andere de steenrijke club Paris Saint Germain.

CHAMPIONS LEAGUE

De Champions League is het belangrijkste toernooi voor clubs in en rond Europa. Het wordt georganiseerd door de Europese voetbalbond UEFA. De Champions League bestaat al sinds 1992, maar heette voorheen Europa Cup 1.

Steeds meer mensen volgen de Champions League, dat heeft als gevolg dat geld steeds een grotere rol gaat spelen. Zowel het winnen van de beker, als het bereiken van de voorronden is een must. Als je bedenkt dat je voor het deelnemen aan de groepsfase al een bonus krijgt van 8,6 miljoen, dan begrijp je waarom. Elke overwinning die een club maakt, zorgt voor nog eens 8 ton extra. Voor elk gelijkspel ontvangt de club 4 ton. Als de club de achtste finales haalt, keert UEFA 3,5 miljoen uit, bij de kwart finales 3,9 miljoen en bij halve finales 4,9. De winnaar van de Champions League krijgt boven al deze miljoenen nog eens 9 miljoen voor het winnen, de verliezer ontvangt 5,6 miljoen. Al de bovenstaande bedragen zijn exclusief opbrengst van de kaartverkoop en andere premies.

De recette (opbrengst) van de kaartverkoop voor de finale van de Champions League in 2013 in het Wembley stadion in Londen leverde ruim 15 miljoen euro op. Dat maakte de UEFA bekend. De twee finalisten kregen 25.000 kaarten per club. Voor de neutrale fans waren elfduizend tickets beschikbaar. De resterende 25.000 toegangsbewijzen zijn door de UEFA en de Engelse voetbalfederatie zelf verdeeld.

Het goedkoopste ticket voor de supporters van de finalisten kostte bijna 90 euro. De neutrale toeschouwer betaalde minimaal 165 euro, nog exclusief bijna 30 euro voor bezoekers van het Europese continent. De duurste kaartjes gingen voor ruim 350 euro weg via de offici??le kanalen. Op de zwarte markt zijn de prijzen nog veel meer omhoog gegaan.

Alleen de finale bracht dus al circa 15 miljoen op. Alsof alle bonussen nog niet genoeg zijn, is de recette per wedstrijd dus ook nog zeer winstgevend voor de clubs.

Eentonigheid

Dat was het financi??le deel van de Champions League. De laatste tijd is er een opkomende kritiek op de rijke clubs. Ze zouden de Champions League saai maken voor de clubs die geen miljardair als eigenaars hebben, omdat die miljardairs met hun geld simpelweg al het talent opkopen. Rik Bors, een redacteur in de Volkskrant zei hierover: ‘Rijkeluisbal, dat zou een betere benaming zijn voor de Champions League. Die rijkdom stortregent bovendien door naar de nationale competities van de grote landen, waarbij de verschillen tussen de top en de rest gemiddeld veel groter zijn dan in de rest van de wereld. In Duitsland beginnen ze zich zorgen te maken om de overmacht van Bayern M??nchen en in Spanje is het bijna ongelooflijk dat Atl??tico Madrid stadgenoot Real Madrid en Barcelona kan bijhouden. Engeland heeft nog ‘mazzel’ dat drie clubs in handen zijn van rijken uit; De Verenigde Staten (Manchester United), de Verenigde Arabische Emiraten (Manchester City) en Rusland (Chelsea), zodat tussen hen in ieder geval nog enig evenwicht is. De balance of power is verdwenen uit het topvoetbal. De beste teams van de wereld hebben tegenwoordig ook betere teams dan de beste landen van de wereld, door de samenballing van het talent. Het is niet voor niets dat Amerikaanse voetbalcompetities gebruik maken van ‘Draft’, waarbij clubs om beurten kunnen kiezen uit beschikbaar talent en salarisplafonds, hoewel de salarisplafonds met sponsorcontracten makkelijk te omzeilen zijn.’

Geld regeert voetbal steeds meer, en niemand die er wat aan doet. De grote teams uit de kleinere landen hebben geen schijn van kans tegen de grootmachten van grote landen als Engeland, Spanje en Duitsland. Dat is ook te verklaren als je bijvoorbeeld bedenkt dat de actuele marktwaarde van het team van Real Madrid 689 miljoen is, terwijl de h??le Eredivisie een marktwaarde heeft van 497 miljoen. Real Madrid’s marktwaarde wordt gehaald door 22 spelers, die van de Eredivisie door 481. Real Madrid heeft dus 38,6% meer waarde dan de hele Eredivisie, met slechts 4,6% van het aantal spelers van de Eredivisie. De gemiddelde marktwaarde van Real Madrid is 31,3 miljoen, met als uitblinker Cristiano Ronaldo (120 miljoen), terwijl de gemiddelde marktwaarde van de Eredivisie 1,03 miljoen is, met als hoogtepunt Memphis Depay (12 miljoen).

Real Madrid met het duurste basis elftal ooit; 382 miljoen.

De oneerlijkheid wordt duidelijk als je de finales van de Champions League kijkt van de afgelopen 22 jaar.

met daaraan toegevoegd:
2010/11: Barcelona ‘ Manchester United
2011/12: Chelsea ‘ Bayern M??nchen
2012/13: Bayern M??nchen ‘ Borussia Dortmund
2013/14: Real Madrid ‘ Atl??tico Madrid

de vier grootste voetballanden (Engeland, Spanje, Duitsland en Itali??) hebben in de afgelopen 22 jaar de Champions League geregeerd; van de 22 Champions Leagues zijn er maar 5 teams (Olympique Marseille, FC Porto, AS Monaco en Ajax 2x) die uit de kleine landen afkomstig zijn, in de finales terecht gekomen. Van die 5 keer dat er een grote club uit een klein voetballand de finale bereikte, wonnen ook nog maar is 3 teams. Dus 3 van de 44 teams heeft maar de Champions League trofee weten te bemachtigen. Dat is een zeer nihil aantal.

Alle finales van de laatste 10 (!) jaar werden gespeeld door clubs uit de vier grote landen:

De duidelijke koploper is Engeland met 8 finale plaatsen in de afgelopen tien jaar, achtereen volgend daarna komen Spanje, Duitsland en Itali??. Deze regenten zijn niet altijd zo duidelijk overheersend geweest, want voor 1993, toen de Champions League nog de Europacup 1 heette, waren de gote clubs uit de kleinere landen meer succesvol dan tegenwoordig. In de 21 jaar van de Europacup 1 (1971-1992) zijn er maar liefst 15 clubs in de finale gekomen (Ajax 3x, Panathinaikos, Saint-??tienne, Club Brugge, Malm??, Steaua Boekarest 2x, Porto, PSV, Benfica 2x, Rode Ster Belgrado en Olympique Marseille) die de kleine landen vertegenwoordigen. Dit is een duidelijk verschil met vergeleken met de recente deelname van kleine landen in de Champions League.

Dit verschil is te verklaren aan de hand van het eerder genoemde budgetverschil. Tussen 1971 en 1992 waren de budgetverschillen dusdanig kleiner, dat 15 clubs het redde tot in de finale van de toenmalige Europacup 1. Sinds 1993 is het budgetverschil blijkbaar in een bepaalde hoeveelheid toegenomen, dat de kleine clubs de finales niet meer konden halen door de te groot geworden grootmachten. Dit budgetverschil is vooral gekomen doordat de uitzendrechten een stuk hoger zijn geworden sinds 1990.

Maar hoe kan je het keerpunt maken? Hoe kan je zorgen dat de voetbalwereld eerlijker wordt verdeeld, als zelfs de FIFA, het hoogste orgaan in het voetbal, totaal is doorgeslagen in het commercieel denken? Aangezien de toewijzingen van de Wereldkampioenschappen aan Rusland en Qatar, maar daar later meer over.

Harry van Raaij, de vroegere voorzitter van PSV, wilde veertien jaar geleden al meer tegenwicht bieden met zijn plan voor de Euro League, ook wel Atlantic League genoemd. Hij kwam in 2000 met het idee met een competitie die was bedoeld voor de grotere clubs uit kleinere landen. Hij wilde zo de markt vergroten. Ajax, PSV en Feyenoord zouden uit de Eredivisie stappen en samen met clubs uit andere kleine landen de competitie vormen. Het plan had een goede kans van slagen, totdat de UEFA roet in het eten gooide, onder meer omdat de bond bang was dat meerdere clubs uit de nationale competities zouden treden en zo die nationale competities om zeep zouden helpen. Sinds Harry van Raaij heeft niemand meer soortgelijke idee??n van de grond kunnen krijgen.

FIFA

De FIFA (F??d??ration Internationale de Football Association) is d?? internationale organisatie voor voetbal. Het is opgericht in Parijs in 1904. De FIFA organiseert en beheert grote internationale voetbaltoernooien, waaronder het Wereldkampioenschap voetbal (mannen en vrouwen) en de Confederations Cup. De FIFA stelt regels vast en organiseert het optreden van (assistent) scheidsrechters. Ook kan de FIFA optreden in arbitraire kwesties, zoals ze dat in 2001 deed bij enkele dopinggevallen, door het opleggen van een boete of schorsing, dan wel door vrijspraak. Meer op de achtergrond stimuleert de FIFA de ontwikkeling van het voetbal in minder vermogende landen. daarnaast reikt ze ook een aantal onderscheidingen uit, zoals die van Wereldvoetballer van het jaar. Ook is de FIFA is een van de organisaties die mee beslist over de wijziging van de spelregels van het voetbal. Spelregels kunnen alleen door de International Football Association Board worden gewijzigd. Deze organisatie bestaat uit de FIFA (vier stemmen, ‘?n mond) en de voetbalbonden van Engeland, Noord-Ierland, Schotland en Wales met elk ‘?n stem. Voor een spelregelwijziging zijn ten minste 6 stemmen nodig. Hierdoor kunnen wijzigingen alleen worden doorgevoerd met instemming van de FIFA.
De huidige voorzitter is Sepp Blatter, die recentelijk nog bekritiseerd is vanwege zijn imitatie van Cristiano Ronaldo, en zijn schijnbare voorkeur voor Lionel Messi. Maar niet alleen om zijn voorkeur wordt hij bekritiseerd. Hoewel zijn salaris geheim is, schijnt het naar verluidt dat hij zichzelf 4 miljoen per jaar geeft, plus nog een aantal bonussen.

Protest

De druk op de FIFA neemt steeds meer toe. De laatste periode maakt de FIFA, de oorspronkelijke non-profit organisatie, steeds meer winst. De FIFA heeft door het Wereldkampioenschap voetbal 2014 in Brazili?? een recordwinst van 4 miljard behaald. Waar komt dit door en nog belangrijker, wat gebeurt er met dit geld?

De protesten die er in Brazili?? zijn geweest, waren niet voor niets. De miljoenen mensen gingen de straat op om te demonsteren tegen de kosten van het WK. Ze vroegen zich onder andere af voor wie dit voetbaltoernooi eigenlijk georganiseerd werd en wie er van profiteert.

De kosten voor de voetbalbond zijn 1,4 miljard dollar, terwijl de kosten van Brazili?? 11,5 miljard zijn. Brazili?? bouwt stadions en de FIFA keert prijzengeld uit naar de deelnemende landen. De kaartverkoop (goed voor meerdere honderden miljoenen) gaat naar Brazili??, maar de verkoop van televisierechten (meer dan 2 miljard) gaat naar de FIFA. En dat roept ergernis op onder de Brazilianen.

De Braziliaanse President Roussef probeerde destijds nog de mensen er van te overtuigen dat ook gastland profiteert, maar voor de mensenmassa was het duidelijk: Brazili?? betaalt de rekening. De toegangskaarten zijn duur, sponsoren krijgen belastingvrijstellingen en wetsaanpassingen en de FIFA loopt met de winst weg.

Het verdienmodel van de FIFA ligt onder vuur. Maar waar komen die hoge opbrengsten eigenlijk vandaan? Wat is het verdienmodel van de FIFA en wat gebeurt er met het geld?

Cashcow

de FIFA haalt het overgrote deel van haar inkomsten uit de WK’s die elke vier jaar plaats vinden. De kosten en opbrengsten boekt de FIFA dan ook over een vierjarige periode: de aanloop naar een WK. De inkomsten uit het WK in Zuid-Afrika in 2010 zijn goed geweest voor 87 procent van de totale inkomsten in de periode 2007 tot 2010. Maar het WK kostte de FIFA lang niet zoveel als het opbracht. De kosten voor Zuid-Afrika bedroegen 1,3 miljard dollar, wat 36 procent van de kosten waren in deze vierjarige periode.

De opbrengsten van het WK voor de FIFA:

De kosten van het WK voor de FIFA:

Het vierjaarlijkse wereldkampioenschap is de cashcow van de FIFA. De hoge inkomsten zijn volgens de bond essentieel voor het voortbestaan van de ‘non-profit’ organisatie. Met het inkomen financiert de FIFA namelijk ontwikkelings- en voetbalprojecten en organiseert het andere evenementen, die geen miljarden aan marketing opleveren of miljoenen televisiekijkers trekken.

Waar bestaan die niet-WK kosten dan uit?

de 23 andere evenementen die de FIFA organiseerde, kostte de organisatie 415 miljoen dollar, een derde van wat het WK kostte. Dit zijn onder andere evenementen zoals het WK voor vrouwen onder 17 en onder 20, het kampioenschap beachvolley, zaalvoetbal en de Confederations cup. Deze evenementen leverde de FIFA ‘slechts’ 225 miljoen dollar aan inkomsten op, waarvan 40 miljoen aan de verkoop van televisierechten en 25 miljoen aan marketing, bijna vijftig (!) keer minder dan wat dit opleverde tijdens het WK in Zuid-Afrika.

Andere grote kosten zijn de ontwikkeling van voetbalprojecten en de operationele kosten van 707 miljoen dollar, waarvan 251 miljoen naar het personeel ging. Sinds 2003 is de hoeveelheid personeel verdubbeld en de kosten verdriedubbeld.

Onderverdeling kosten/opbrengsten

De WK’s zijn dus de voornaamste bron van inkomsten van de FIFA. Maar waar verdient de bond dan voornamelijk aan? De verkoop van televisierechten en marketing zijn gezamenlijk goed voor het grootste deel van de opbrengsten. De kosten zitten voornamelijk in het prijzengeld, de contributie aan het lokale organisatiecomitt?? en de productiekosten voor de televisie.

De onderverdeling van de opbrengsten van het WK van Zuid-Afrika ziet er als volgt uit:

Winst

Volgens de jaarverslagen van de non-profit organisatie stroomt gemiddeld zo’n 70 procent van de opbrengst naar voetbal-gerelateerde investeringen. Het resterende deel gaat echter niet volledig op aan personeel of andere kosten, de FIFA maakt al vanaf 2003 onafgebroken winst. In 2006 bedroeg de winst maar liefst 33 procent van de totale omzet.

Het WK in Zuid-Afrika leverde de FIFA een winst van 631 miljoen dollar op. Gevraagd naar deze winst zei secretaris-generaal Jerome Valcke: ‘Yes, it’s a lot of money, but just tob e clear, we are not sitting on profit. All the money is going back to football.’

Naast de opbrengsten, zijn de kosten van de FIFA in de afgelopen jarig weliswaar ook gestegen, maar dit komt niet vanwege extra investeringen in voetbal. De aanhoudende winst heeft namelijk niet voor een verschuiving in de kostenverhouding gezorgd. In de periode van 2003-2006 waren voetbalprojecten 23 procent van de totale kosten, in 2007-2010 bleef dit met 22 procent vrijwel gelijk. Ook de kosten die gepaard gaan met het organiseren van het WK en andere evenementen bleven verhoudingsgewijs onveranderd. Het relatieve inkomsten en uitgavenpatroon is dus niet veranderd, waardoor er elk jaar winst gemaakt blijft worden.

Reserves

De FIFA is een non-profit organisatie, dus keert de winst niet uit, maar wat gebeurd er dan wel mee? Sinds 2003 zijn de reserves van de FIFA bijna vertwintigvoudigd en inmiddels bezit de voetbalbond een enorme berg geld. Eind 2013 had de FIFA een reserve van 1,4 miljard dollar opgebouwd, zoals in onderstaande grafiek te zien:

De vraag is waarom deze reserves niet gebruikt worden voor nog meer voetbalprojecten. FIFA verantwoordt het door zich te beroepen op uitzonderlijke omstandigheden. In haar jaarverslag schrijft de organisatie: ‘Het hebben van voldoende reserves is van groot belang voor de financi??le onafhankelijkheid van de FIFA en om te kunnen reageren op onverwachte gebeurtenissen.’ Een afgelast wereldkampioenschap is zo’n onverwachte gebeurtenis. ‘Het is bijna onmogelijk om een annuleringsverzekering te vinden om een dergelijk groot evenement te dekken.’

Maar juridische claims kunnen ook kosten met zich meebrengen. Zo klaagde Mastercard de voetbalbond aan voor 90 miljoen dollar, nadat deze in 2006 sponsorcontracten voor de volgende WK’s afsloot met rivaal Visa.

Prijzengeld

Niet alleen voor de FIFA, maar ook voor de deelnemende landen is het WK steeds lucratiever geworden. De prijzenpot nam na het WK 2006 in Duitsland met 61 procent toe en na Zuid-Afrika met 37 procent, waardoor de nationale elftallen in Brazili?? een totaal van 354 miljoen dollar te verdelen hebben, waarvan 35 miljoen naar de winnaar gaat. Landen die al in de groepsfase uitvallen, ontvangen 8 miljoen, net zoveel als de winnaar van het WK 2002 in Japan en Korea.

WK toewijzing

Ook vraagt men zich af of het toeval is dat Rusland en Qatar de aankomende twee WK’s toegewezen hebben gekregen. Er worden vraagtekens gezet achter de verdeling, er zou corruptie aan te pas zijn gekomen. Michael Garcia, hoofdonderzoeker van de ethische commissie van de FIFA, heeft 2 jaar onderzocht of er omkoping heeft plaatsgevonden bij de WK toewijzing van 2018 en 2022 . Toen hij een 350 pagina’s tellend rapport had overhandigd, pleitte hij voor het openbaar maken daarvan. Hier zag de FIFA echter niks in, en publiceerde slechts een samenvatting van 42 pagina’s.

Er zijn 5 belangrijke conclusies in de samenvatting:

1. Qatar en Rusland behouden de organisatie van het Wereldkampioenschap

Volgens het rapport , waarvan Garcia niet alle conclusies erkent, zijn er een aantal misstanden. Geen enkele daarvan is echter zo ernstig dat er een nieuwe stemronde moet komen. De FIFA meldt dan ook dat de voorbereidingen op de toernooien in Rusland en Qatar gewoon door kunnen en zullen gaan. Het bidteam (team dat Qatar vertegenwoordigd bij internationale evenementen) van Qatar zou geen nauwe relatie hebben gehad met de Qatarees Mohamed bin Hammam, die in 2011 levenslang werd geschorst door de FIFA omdat hij stemmen probeerde te kopen bij zijn poging om FIFA-voorzitter Sepp Blatter op te volgen. Engelse media suggereerden nog dat bin Hammam een fonds zou hebben opgericht voor corruptie praktijken in de aanloop naar de WK-toewijzing.

2. Vooral de Engelse Voetbalbond, de FA, krijgt ervan langs

Het bidteam van Engeland zou de destijds invloedrijke en inmiddels afgetreden vice-president van de FIFA, Jack Warner, hebben geprobeerd te paaien door middel van onder andere een diner te sponsoren. Volgens het rapport van Garcia heeft de FA het imago van de FIFA beschadigd. Het enige land dat wellicht een WK had kunnen verspelen was dus niet Qatar, maar Engeland.

3. Nederland en Belgi?? zijn ‘witte raven’

Bij het Nederlandse en Belgische bidteam was er geen vuiltje aan de lucht. Zij hebben zich als enige van alle kandidaten voor de WK’s van 2018 en 2022 netjes gedragen. Bij elke andere gegadigde werd volgens het rapport wel een misstand aangetroffen. Zo stuitte het onderzoek op een gebrek aan medewerking bij Spanje en Portugal, computers die werden vernietigd terwijl er belangrijke data op stond door Rusland en gaf de Verenigde Staten onjuiste informatie.

4. Er worden wel individuen vervolgt

Rechter Hans-Joachim Eckert wil dat een aantal individuen van bidteams en bestuurders worden aangeklaagd. Namen worden niet genoemd in de samenvatting, maar misschien zijn die wel bekend in het complete rapport. Die kans is zeker aanwezig; Michael Garcia verzamelde de afgelopen 2 jaar maar liefst 200.000 pagina’s aan relevante informatie.

5. De discussie blijft door woeden

Wat de etnische commissie van de FIFA betreft is het toewijzingsproces van de WK’s 2018 en 2022 definitief gesloten. Dat betekend niet dat Qatar de komende maanden niet in het nieuws zal zijn. Nog altijd is onduidelijk in welke periode van het jaar het wereldwijde voetbalevenement plaats zal gaan vinden. De FIFA heeft een zomers toernooi inmiddels uitgesloten door de te hoog oplopende temperaturen. Februari 2022 lijkt ook onhaalbaar omdat dan de winterspelen al in volle gang zijn. De clubs pleiten voor April en Mei als WK-maanden. Dan zijn er nog de vraagtekens rond de omstandigheden waaronder de arbeiders moeten werken. Er zijn inmiddels al honderden doden gevallen bij de bouw van stadions en andere voorzieningen.

SHIRTSPONSORING

Allereerst, wat is sponsoring nou eigenlijk? Een sponsor is een organisatie of een persoon die in dit geval een sportclub ondersteunt in ruil voor publiciteit. De sportclub krijgt een vooraf afgesproken bedrag en de sponsor tracht om op deze manier onder de aandacht te komen van de toeschouwers.

Shirtsponsoring in het buitenlandse voetbal

Jarenlang heeft bijvoorbeeld FC Barcelona geen shirtsponsor gehad. Vanaf 2006 is hier verandering in gekomen. Zij hebben toen een logo van TV3 (een televisiezender) op de linkerarm geplaatst. In 2006 hebben ze ook een shirtsponsor toegevoegd, namelijk Unicef. Hiermee verdienen zij echter geen geld. Unicef krijgt jaarlijks zelfs 1,5 miljoen euro van FC Barcelona. Dit is uniek in de voetbalwereld waar het allemaal om geld draait. De Nederlandse clubs krijgen jaarlijks veel geld van de shirtsponsor, maar met name enkele Spaanse en Engelse clubs overtreffen met gemak de bedragen die in Nederland maximaal worden betaald. De Europese voetbalclubs die jaarlijks het grootste bedrag van hun shirtsponsor krijgen zijn:

Club
Sponsor
Jaarlijks sponsorbedrag
Liverpool Standard Chartered Bank ‘ 22 miljoen
Manchester United AON ‘ 21 miljoen
Real Madrid BWIN ‘ 21 miljoen
Bayern Munchen Deutsche Telekom ‘ 21 miljoen
Chelsea Samsung ‘ 15 miljoen
Shirtsponsoring in het Nederlandse voetbal

Ook in ons land gaat het de laatste jaren om zeer grote bedragen oplopend tot 10 miljoen euro. Uitgaande van de voetbalclubs die in het seizoen 2009 / 2010 op het hoogste niveau voetbalden gaat het om de volgende bedragen:

Club
Sponsor
Jaarlijks sponsorbedrag
Ajax Aegon ‘ 10 miljoen
PSV Philips ‘ 7,5 miljoen
Feyenoord ASR verzekeringen ‘ 6 miljoen
AZ DSB Bank ‘ 5,5 miljoen
SC Heerenveen Univ’?? 2 miljoen
FC Utrecht Phanos ‘ 2 miljoen
FC Twente Arke ‘ 1,2 miljoen
FC Groningen Noordlease ‘ 1,2 miljoen
NAC Sunweb ‘ 1 miljoen
Vitesse AFAB ‘ 0,9 miljoen
Roda JC AEVITEA ‘ 0,8 miljoen
VVV Please payroll, Seacon ‘ 0,8 miljoen
NEC Curacao ‘ 0,75 miljoen
Heracles Koninklijke Ten Cate ‘ 0,75 miljoen
ADO Den Haag Fit For Free ‘ 0,7 miljoen
Sparta Rotterdam Graydon ‘ 0,7 miljoen
Willem II Destil ‘ 0,7 miljoen
RKC Mandemakers keukens ‘ 0,5 miljoen

De belangrijkste bron van inkomsten voor voetbalclubs zijn hun sponsors. Op het shirt, op de borden langs het veld, op de trainingspakken. Over het seizoen 2012/2013, de meest recente cijfers die de KNVB heeft, haalden de achttien clubs samen 188 miljoen euro aan sponsoring binnen. Vergeleken met 2010 zie je dat deze bedragen over het algemeen flink zijn toegenomen bij AJAX en PSV.
Clubs / sponsors: Bedrag binnengehaald door shirtsponsoring:
AFC Ajax ‘ Eagon. 11,6 miljoen.
PSV Eindhoven ‘ Phillips/Freo 9,8 miljoen.
Feyenoord ‘ Opel 5 miljoen.
FC Twente ‘ Xximo 3 miljoen.
SC Heerenveen ‘ Univ??/Kroon/Simpel.nl 2,5 miljoen.
Afgelopen seizoen leverde alleen al de shirtsponsoring 44 miljoen euro op, zo blijkt uit het European Jersey Report van Repucom. Koploper is Ajax dat met verreweg het meeste geld aan de haal gaat.

Doelgroepen:

Dan de doelgroepen die vooral bereikt willen door fox. Erg belangrijk om te weten wat je kijkers zijn omdat je dan kan inschatten wat en hoe je reclame moet maken. Dit is van cruciaal belang wil je extra kijkers krijgen naar je zenders.

– Echte voetbalfan

De echte voetbalfan is in vergelijking met de andere doelgroepen de jongste groep met gemiddeld 39,9 jaar. Maar liefst ‘?n derde van deze groep is scholier of student en bestaat deze afdeling uit het grootste deel mannen. De voetbalfans zijn degeen met relatief gezien het laagste opleidingsniveau. Naast het feit dat ook ‘?n derde zelf actief voetbalt is het bemoedigend om te zien dat zij over het algemeen ook veel belangstelling hebben voor andere sporten. Daarentegen worden zij gekenmerkt door hun relatief magere interesse in cultuur. Dit is zonder meer de groep die het meest duidelijke beeld hebben van de Eredivisie. Ook is de belangstelling voor Wereld- en Europese kampioenschappen vrijwel gelijk aan die voor de Nederlandse Eredivisie. Sponsoren bereiken deze groep het best en worden sterker geassocieerd met de Eredivisie. Overige interessegebieden van de voetbalfans zijn onder andere auto’s, sportartikelen, sportpers, gokken en uitgaan.

– High potentials

Relatief gezien is deze groep met 43,1 jaar gemiddeld de oudste van de drie. Ook hier zien we over het algemeen mannen. In vergelijking met de echte voetbalfans zijn zij qua opleidingsniveau toch een stapje verder. Deze groep kent een opvallend heterogene beroepscultuur. Zij hebben een bovengemiddeld inkomen maar beschikt jammer genoeg maar over weinig actieve voetballers. In plaats daarvan besteden zij veel aandacht aan eten, drinken, reizen, cultuur en andere, met voetbal concurrerende, sporten zoals tennis, golf, wielrennen en schaatsen. De reden dat zij als ‘high potentials’ worden aangeduid is omdat zij over het algemeen een stabiel leven leiden en een divers interessegebied hebben. Het is dus zaak dat de marketeers van de Eredivisie hierop inspelen en gebruik maken van deze kans om deze enthousiastelingen over de streep te trekken zodat zij uiteindelijk een seizoenkaart kopen of een stadionbezoek brengen aan hun favoriete club.

– Niet-ge??nteresseerden

Het cluster ‘niet-ge??nteresseerden’ bestaat hoofdzakelijk uit vrouwen maar kent toch nog een groot aantal mannen. In vergelijking is deze groep het hoogst opgeleid. Gemiddeld hebben zij een salaris van ruim 2600 euro per maand. De beroepscultuur bestaat voornamelijk uit geschoolde arbeidsverrichtingen. Er zijn talloze redenen waarom deze mensen niet ge??nteresseerd zijn in voetbal of in de Eredivisie maar de belangrijkste reden is puur omdat zij andere interesses hebben. De meeste belangstelling gaat uit naar muziek. Ook mode en media vinden zij boeiend. Als deze groep dan toch voor een sport moeten kiezen zijn schaatsen, wielrennen en sportevenementen als de Olympische Spelen populair.

De Nederlandse Eredivisie probeert dus een zo gedetailleerd mogelijk beeld te schetsen van haar doelgroepen. Daardoor kan er gericht worden ingespeeld op de interesses van de doelgroepen. Denk bijvoorbeeld even terug aan de al eerder vermelde interesses van de voetbalfans zoals uitgaan en gokken. Mede dankzij deze reden zijn Heineken en Holland Casino twee grote sponsorpartners van de Eredivisie. Buiten sponsoring haalt de Nederlandse Eredivisie nog vele inkomsten uit andere bronnen zoals ticketverkoop(+-93mln.), uitzendrechten(69mln.) en diverse commerci??le activiteiten (41mln). Om deze inkomsten te blijven realiseren moeten de marketeers voortdurend blijven zoeken naar de behoeftes van de doelgroepen.

Sponsoring van de Eredivisie

Nu we de doelgroepen van de Eredivisie uitvoerig hebben besproken is het nu tijd om in te gaan op de sponsoring van de Eredivisie. De inkomsten van de Eredivisie bestaan voor een groot deel uit sponsoring van bedrijven. In dit geval hebben zij een win-win situatie voor beiden. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat Eredivisie sponsors een positief imago cre??ren voor zichzelf omdat deze Nederlandse competitie een sterk associatiegehalte heeft. Jaarlijks worden er miljoenendeals gesloten met grote (inter) nationale bedrijven door grote sportcompetities in zowel binnen- als buitenland. Zo realiseert de Engelse Premierleague een jaarlijkse omzet aan sponsoring van ruim 550 miljoen euro tegenover 152 miljoen euro die de Nederlandse Eredivisie op haar rekening mag bijschrijven. Enkele grote Nederlandse bedrijven die de Eredivisie sponsoren zijn onder andere Amstel, Philips, ABN-Amro, Holland-Casino en Heineken. Feit is en blijft dus dat deze voetbalcompetities de grote bedrijven een sterker imago toekennen.

Seizoenkaarten
Trouwe fans zorgen niet alleen voor support en sfeer. Ze brengen ook een hoop geld naar de clubkas. De goedkoopste seizoenkaart bij nieuwkomer FC Dordrecht kost 135 euro, die bij kampioen Ajax 144 euro. Maar dat telt wel op als 40.000 mensen er eentje kopen.
De clubs die vorig jaar promoveerden naar de Eredivisie – FC Dordrecht en SBV Excelsior – zagen het aantal verkochte seizoenskaarten zowat verdriedubbelen, blijkt uit onderzoek van dagblad Metro. Toch dalen de totale inkomsten uit kaartverkoop, zegt de KNVB. De reden: Nederlandse clubs worden steeds sneller uitgeschakeld in Europa, en spelen zo steeds minder wedstrijden.
Televisierechten Eredivisie
Sinds 2012 zijn de televisierechten van de Eredivisie in de handen van Fox, het mediabedrijf van Rupert Murdoch. Voetbalclubs ontvangen sindsdien bedragen op basis hun prestaties van de afgelopen tien jaar. Elke plek telt, want die geeft recht op een bepaald percentage. Zo komt het dat meer dan de helft van de dit jaar beschikbare 67 miljoen euro wordt verdeeld onder de beste vijf clubs Ajax, PSV, FC Twente, Feyenoord en AZ.

Clubinkomsten d.m.v televisierechten 2014/2015:

AFC Ajax ‘8.676.500
PSV Eindhoven ‘7.805.500
FC Twente ‘6.934.500
Feyenoord ‘6.063.500
AZ Alkmaar ‘5.360.000
sc Heerenveen ‘4.656.500
FC Groningen ‘3.953.000
FC Utrecht ‘3.249.500
Vitesse ‘2.713.500
Heracles Almelo ‘2.479.000
NAC Breda ‘2.311.500
ADO Den Haag ‘2.144.000
PEC Zwolle ‘2.010.000
Willem II ‘1.876.000
sc Cambuur Leeuwarden ‘1.742.000
Go Ahead Eagles ‘1.708.500
SBV Excelsior ‘1.658.250
FC Dordrecht ‘1.658.250

De clubs verdienen ook aan de rechten voor de samenvattingen. In maart kocht de NOS de rechten voor de komende drie jaar voor 20 miljoen euro. Daarvan gaat de meerderheid naar Fox, maar ook de eredivisieclubs krijgen zo nog ruim 7 miljoen euro te verdelen.

Wat heeft een speler aan sponsoren?
Bekende voetballers kunnen zelf benaderd worden door grote sponsors zoals: Nike, Adidas, Umbro, Kappa etc. Dat er miljoenen worden verdiend door deze prof voetballers zou je niet verbazen. Een paar voorbeelden van bekende voetballers:
‘ Cristiano Ronaldo, die 6,5 miljoen per jaar verdiend met een schoenen reclame voor Nike.
‘ Mario Balotelli, die 5,4 miljoen verdiend per jaar onder Puma.
‘ C??sc Fabr??gas die ook 5,4 miljoen verdiend per jaar. Dezer speler staat ook onder contract van Puma.

CONTRACTEN
Professionele voetballers in de Eredivisie en de Jupiler League hebben meestal altijd een contract. In tegenstelling tot het ‘normale’ bedrijfsleven is hierbij vrijwel nooit sprake van een contract voor onbepaalde tijd. Spelers tekenen vaak contracten voor de duur van 1 tot 4 seizoenen. Als het een contract van 1 tot 2 seizoenen is kunnen ze er ook voor kiezen om het contract te gaan verlengen.
Gemiddelde salarissen profvoetbal
Er zijn twaalf competities waar voetballers gemiddeld hogere salarissen incasseren dan in de Eredivisie. Onbetwiste koploper in de salaristabel is de Premier League, waar spelers bijna tien keer zoveel verdienen als in Nederland.
Dat blijkt uit een onderzoek de Daily Mail. Het gemiddelde jaarloon van voetballers in de Premier League ligt op bijna 2,3 miljoen pond (2,87 miljoen euro). Daarmee blijft de Engelse competitie de Duitse Bundesliga ruim voor. Bij onze oosterburen bedraagt een gemiddeld jaarlon 1,84 miljoen. De Italiaanse Serie A blijft verrassend de Spaanse Primera Division voor: 1,66 miljoen om 1,53 miljoen per jaar.
Eredivisie

De Eredivisie is pas terug te vinden op de dertiende plaats van de ranglijst. Een gemiddelde voetballer in de Nederlandse competitie kan per jaar 291.000 bijschrijven. Daarmee moet de Eredivisie onder meer het Engelse Championship, de Braziliaanse Serie A, de Mexicaanse Liga MX en de Zwitserse Super League voor laten gaan.

De Engelse clubs verdienen bakken met geld door de verkoop van uitzendrechten. De Premier League sloot een tv-deal met SkySports voor 1 miljard pond per jaar (1,26 miljard euro). Aan 212 verschillende landen heeft de Engelse competitie beeldrechten verkocht voor in totaal 926 miljoen euro. Alleen al voor de rechten om korte clips van doelpunten naar mobiele telefoons te versturen, verdient de Premier League meer geld (15 miljoen pond per jaar) dan de bijvoorbeeld Schotse clubs voor alle uitzendrechten in totaal.
# Competitie Land Gemiddeld jaarloon in euro
1 Premier League ENG 2,87 miljoen
2 Bundesliga DUI 1,84 miljoen
3 Serie A ITA 1,66 miljoen
4 Primera Division SPA 1,53 miljoen
5 Ligue 1 FRA 1,25 miljoen
6 Premjer Liga RUS 1,14 miljoen
7 Serie A BRA 736.000
8 Championship ENG 614.000
9 S??per Lig TUR 564,000
10 Liga MX MEX 336.000
11 Primeira Liga POR 323.000
12 Super League ZWI 298.000
13 Eredivisie NED 291.000

Het Bosman-arrest
Tot midden jaren ’90 hadden clubs feitelijk alle macht over het gaan en staan van hun spelers. Als een spelers wou vertrekken, moest daarvoor toestemming komen van de club waar hij het laatst of tot dan onder contract stond, zelfs als dit contract verlopen was. De Belg Jean-Marc Bosman eiste na afloop van zijn contract in 1990 zijn vrijheid van zijn club Standaard Luik, wat uitmonde in een lang juridisch spel. De uiteindelijke uitspraak van het Europese Hof van Justitie hield in dat spelers waarvan een contract afgelopen was, voortaan vrij waren zonder vergoeding over te stappen naar een andere club. Een bijkomende de uispraak was dat clubs in de EU geen beperkingen meer werd opgelegd aan het aantal spelers uit het buitenland, mits EU-landen.

Gevolgen van het Bosman-arrest

Deze zogeheten ‘transfervrije’ status zorgde voor een grote verandering in de voetballerij. Clubs dreigden spelers zonder enige vorm van vergoeding te verliezen aan andere clubs. Om dit te voorkomen proberen clubs sindsdien hun waardevolle spelers te verkopen, in veel gevallen een jaar voor afloop van het contract. Ook moeten clubs (zeker in Nederland, waar goede spelers na hun doorbraak relatief snel vertrekken) er alert op zijn dat jonge talenten al vroeg een lang contract krijgen, omdat ze anders al snel verkocht dienen te worden om nog geld over te houden.

UEFA

De UEFA (bekend als de Union of European Football Associations) is het controlerend orgaan tussen de Europese voetballanden. Het vertegenwoordigt de nationale voetbalbonden van Europa, organiseert clubcompetities in Europa (Champions League, Europa League etc.) en beheert het prijzengeld, regels en mediarechten voor deze competities. Het is een van de zes continentale organisaties van de FIFA. De UEFA is opgericht op 15 juni, 1954 in Bazel, Zwitserland. Het hoofdkwartier stond tot 1959 in Parijs, daarna verhuisde de organisatie naar Bern. Tegenwoordig is het hoofdkantoor van de UEFA gehuisvest in Nyon, Zwitserland.
De organisatie bestond oorspronkelijk uit 25 voetbalbonden. Momenteel zijn er 54 aangesloten bonden. De voetbalbond van Gibraltar werd op 24 mei 2013 opgenomen als nieuwste lid. Hieronder meerdere organisaties van de FIFA.

Maar wat doet de UEFA nou echt eigenlijk? De UEFA controleert clubs die opvallen in Europa financieel gezien (denk aan transfers, inkomsten etc). Er blijken torenhoge schulden te zijn in voetballanden zoals Engeland, Spanje, Duitsland en Itali??.
Van alle continentale organisaties is de UEFA de sterkste in termen van rijkdom en invloed. Bijna alle topvoetballers in de wereld spelen in een Europese competitie vanwege de hoge salarissen in de rijke voetballanden zoals Engeland, Itali?? en Spanje.

De UEFA introduceerde in het seizoen 2011/12 de Financial Fair Play en hoopte met dat nieuwe financi??le plan de voetbalbedrijven weer gezond te krijgen en om het evenwicht in het voetbal te herstellen. Er is echter ook kritiek op de financi??le spelregels, want de FFP zou het clubs alleen maar moeilijker maken.

Doelstellingen Financial Fair Play
Het concept werd breed gedragen en heeft de volgende doelstellingen:
‘ Introduceren van meer discipline en rationaliteit in de financi??n van het clubvoetbal;
‘ De druk verminderen op de salarissen en transfersommen van spelers;
‘ Clubs aanmoedigen om te concurreren op inkomsten;
‘ Aanmoedigen van lange termijn investeringen in de jeugdafdeling;
‘ Beschermen van de levensvatbaarheid van het Europese clubvoetbal op lange termijn;
‘ Ervoor zorgen dat clubs tijdig aan hun verplichtingen voldoen.

Verplichtingen voor clubs

Om de doelstellingen van Financial Fair Play te behalen zijn een aantal reglementen opgesteld door de UEFA. Dit zijn verplichtingen waaraan clubs moeten voldoen om hun boekhouding in evenwicht te brengen. Clubs kunnen binnen het concept niet herhaaldelijk meer uitgeven dan de gegenereerde inkomsten. Vanaf het seizoen 2011/2012 tot 2014/2015 moeten clubs break-even draaien. Het is echter toegestaan om maximaal 45 miljoen verlies te draaien over deze 3 jaar en in het seizoen 2015/2016 zal het negatief saldo nog maximaal 30 miljoen mogen zijn.
Straffen
In juni 2012 is de Club Financial Control Body (CFCB) opgericht, een orgaan dat de Club Financial Control Panel (CFCP) heeft vervangen en toezicht houdt op de naleving van de reglementen. Voor het te hebben over de straffen die uitgekeerd kunnen worden is het belangrijk om te weten dat de Club Financial Control Body is onderverdeeld in een onderzoekskamer en een scheidsrechterlijke kamer. De scheidsrechterlijke kamer neemt uiteindelijk de beslissing om al dan niet een straf toe te kennen. Meer hierover valt te lezen in de procedureregels voor de CFCB.
De straffen die de CFCB op kan leggen vari??ren sterk. Het kan gaan om een waarschuwing, berisping of geldboete, maar ook om aftrek van punten, inhouding van inkomsten uit een UEFA-competitie, intrekking van een titel of uitsluiting van Europese competities.

De UEFA wilde in 2011 een transferverbod opleggen aan clubs die teveel verlies lijden. Maar die plannen werden teruggetrokken op advies van advocaten. In september 2012 werden de eerste straffen uitgedeeld. Aan 23 clubs die zich niet aan de reglementen hielden werd het prijzengeld dat ze nog tegoed hadden uit Europese competities niet uitgekeerd, tenzij ze alsnog aan de verplichtingen voldeden voor het eind van de maand. Uiteindelijk werd van 7 van deze 23 clubs het prijzengeld nog niet uitgekeerd, waaronder Dinamo Boekarest en M??laga. Samen met deze 7 clubs zijn in november ook Lech Pozna?? en FC Arsenal Kiev door de onderzoekskamer doorverwezen naar de scheidsrechterlijke kamer. M??laga is uiteindelijk het hardst gestrafd van deze clubs: uitsluiting van Europees voetbal voor het eerstkomende jaar dat ze Europees voetbal halen. Ook kreeg de club een boete van 300.000 euro. Het prijzengeld dat ze nog tegoed hadden wordt daarentegen wel uitgekeerd. Evenals M??laga worden Hajduk Split, NK Osijek, Rapid Boekarest, Dinamo Boekarest en Partizan Belgrado ook uitgesloten van deelname aan Europees voetbal, maar deze sanctie wordt ingetrokken wanneer zij voor 31 maart 2013 hun verplichtingen nakomen. FK Vojvodina en Arsenal Kiev kwamen weg met een boete en de zaak tegen Lech Pozna?? werd helemaal geseponeerd.

Pedro L??pez Jim??nez plaatst ook vraagtekens bij de Financial Fair Play. Hij is lid van het uitvoerend comit?? van de Europese belangenvereniging voor clubs (ECA) en de derde vicevoorzitter van Real Madrid. Volgens L??pez moeten de grotere clubs juist beter worden beschermd door de Europese voetbalbond: ‘Dat is absoluut nodig, want we zijn niet alleen de grootste sport in de wereld, maar ook nog eens de grootste entertainmentindustrie van de wereld. Ik vind ook dat er meer solidariteit moet komen, maar de UEFA en FIFA hebben dezelfde belangen als de clubs, want zij gebruiken al onze spelers ook voor toernooien en dergelijke’, sprak L??pez woensdagavond op de Leaders Sport Business Summit in Londen. ‘We begrijpen allemaal dat we iets aan de solidariteit in het voetbal moeten doen, maar het is een feit dat de topclubs uiteindelijk de partijen zijn die honderden miljoenen mensen naar deze sportindustrie trekken.’
L??pez vindt het dan ook te verdedigen dat clubs als Real met een enorme schuld (602 miljoen euro) kampen: ‘We hebben het dan over investeringen die gedaan worden. Clubs geven meer uit dan zij verdienen, maar zij investeren wel in jonge en talentvolle spelers. En ja, als zij jong zijn, dan zitten daar economische risico’s aan. Maar de UEFA moet niet denken dat het daadwerkelijk het beleid van clubs kan bepalen.’

Ook veel van de sterkste landenteams bevinden zich in Europa. Van de 32 landenteams die mochten strijden tijdens het WK voetbal 2010 kwamen er 13 uit Europa.

MATCHFIXING
In sporten (zoals voetbal) wordt er gesproken van matchfixing als het resultaat van een wedstrijd gedeeltelijk/volledig wordt be??nvloed door spelers en/of andere betrokkene (scheidsrechters, trainers) die moedwillig gelijk spelen of verliezen. Dit is in de meeste gevallen ook een overtreding van de wetgeving.

Sporters kunnen financieel vergoed worden voor het moedwillig verliezen van een wedstrijd door zelf, of via een tussenpersoon, op een zege van de tegenpartij te gokken. Wanneer iemand een sporter betaalt om vals te spelen, spreekt je van omkoping. In gevallen van omkoping, fraude en corruptie kan een sporter strafrechtelijk vervolgd worden.

Soorten Matchfixing
‘ (pool) Hustling
Hustling is een Engelse term die gebruikt wordt wanneer iemand zijn kwaliteiten probeert te minderen in de hoop zo een zwakke tegenstander aan te trekken.
‘ Race fixing
Een specifieke vorm van matchfixing in het geval van een race. Dit is van toepassing op onder meer de paardensport en autosport.
‘ Salonremise
Wanneer twee voetbalteams voordeel halen uit een gelijkspel en niet tot het uiterste gaan om te winnen.
‘ Spotfixing
Er kan niet alleen op het resultaat van een sportwedstrijd gegokt worden, maar ook op kleine onderdelen van de sport die weinig tot geen invloed op het eindresultaat hebben. Zo kan men niet alleen gokken op de uitslag van een voetbalwedstrijd, maar ook op het aantal gele kaarten, het balbezit van een team, etc. Omdat spotfixing niet altijd de uitkomst van een wedstrijd verandert, is het moeilijker om deze vorm van bedrog toe te passen.

Reden/Motivatie van Matchfixing

Gokken is een van de belangrijkste redenen waarom er aan matchfixing gedaan wordt. Doordat sporters het resultaat van hun eigen wedstrijd kunnen bepalen door express te verliezen of vals te spelen, kan er veel geld verdiend worden door op de tegenstander(s) te gokken. In sommige sporten ‘ bijvoorbeeld tennis – is het verboden om op eigen en andere wedstrijden te gokken. In het Britse voetbal mogen spelers wel gokken op wedstrijden waar ze niet rechtstreeks bij betrokken zijn.
Niet alleen sporters, maar ook andere betrokkenen, zoals trainers en scheidsrechters, kunnen voordeel halen uit het manipuleren van een wedstrijd. In 2005 werd in Duitsland ontdekt dat scheidsrechter Robert Hoyzer in samenwerking met Kroatische misdaadorganisaties meermaals wedstrijden had be??nvloed om geld te verdienen.
Een andere reden om een wedstrijd te vervalsen, is om een betere uitgangspositie te verwerven. In de NBA worden sommige teams liever zesde dan vijfde in het klassement. Daardoor moeten ze het in de daaropvolgende play-offs niet meteen tegen een sterke tegenstander opnemen. Ook in de NFL kunnen teams soms voordeel halen uit het intentioneel verliezen van de laatste wedstrijd(en) van het seizoen. In 1988 verloren de San Francisco 49ers hun laatste duel, tegen de Lon Angeles Rams. Hierdoor mochten de Los Angeles Rams ten koste van de New York Giants, die de 49ers de twee vorige seizoenen hadden uitgeschakeld, deelnemen aan de play-offs.

In sommige sporten, zoals het voetbal, krijgt men bij een gelijkspel ook een of meerdere punten. In dat geval hoeft een sporter of team niet te winnen om punten te verzamelen. Wanneer in het voetbal beide teams voordeel halen uit een gelijkspel en bijgevolg niet voluit voor de zege gaan, is er sprake van een salonremise. Een derde team wordt dan meestal benadeeld door het gelijkspel. Een bekend voorbeeld is de wedstrijd FC Groningen ‘ PSV uit 2003. Bij een gelijkspel was PSV kampioen en ontliep Groningen de nacompetitie. Het duel eindigde met 0-0. Maar niet alleen in het geval van een gelijkspel kunnen teams tot een akkoord komen. Tijdens het WK voetbal 1982 nam West-Duitsland het in de laatste wedstrijd van Groep B op tegen Oostenrijk. Als West-Duitsland met 1 of 2 doelpunten verschil won, waren beide landen geplaatst voor de volgende ronde. Bij een grotere zege was Oostenrijk uitgeschakeld, bij een gelijkspel of nederlaag voor West-Duitsland, waren de West-Duitsers uitgeschakeld. Deze situatie was ontstaan doordat de overige twee landen uit Groep B hun laatste wedstrijd eerder hadden gespeeld. West-Duitsland kwam al na 10 minuten op voorsprong tegen Oostenrijk en besloot voor de overige 80 minuten de bal rond te tikken. Sindsdien vinden de laatste wedstrijden van een groep op hetzelfde tijdstip plaats.
In 1983 vond een gelijkaardige situatie plaats in de EK-kwalificatiegroep van Nederland. Oranje stond comfortabel aan de leiding in Groep 7 en kon op de laatste speeldag enkel nog voorbijgestoken worden door Spanje, als dat met meer dan 11 doelpunten verschil wist te winnen van Malta. Spanje klopte het reeds uitgeschakelde Malta uiteindelijk met 12-1, waardoor het ten koste van Nederland naar het EK in Frankrijk mocht. Dit soort voetbalduels bereikte in 2013 een historisch dieptepunt in Nigeria, waar er in de hoogste divisie uitslagen als 79-0 en 67-0 genoteerd werden.

Een andere motivatie is krachten sparen. Door niet voluit te gaan, kunnen blessures en/of schorsingen voorkomen worden. Hierdoor kan een sporter of een team op een later tijdstip sterker voor de dag komen. In 1982 stonden de spelers van Standard Luik hun winstpremie af aan de tegenstanders van Waterschei. In ruil gingen de spelers van Waterschei niet voluit voor de zege en verzekerde Standard zich makkelijk van de landstitel. Standard kon bovendien enkele dagen later fris en voltallig aan de aftrap verschijnen van de finale van de Europacup 2. Dit omkoopschandaal kwam in 1984 aan het licht in de Bellemansaffaire.

Actualiteit

In ruim 380 voetbalwedstrijden is er de voorbije jaren sprake geweest van omkoping. Dat maakte de Europese opsporingsorganisatie Europol bekend tijdens een persconferentie in Den Haag. Er zijn ook Nederlandse verdachten in beeld.
Onder de ‘besmette’ duels bevinden zich Champions League-wedstrijden, EK- en WK-voorrondeduels en wedstrijden uit verschillende topcompetities.
Het onderzoek van Europol nam 18 maanden in beslag. De criminelen zouden in totaal 8 miljoen euro winst hebben gemaakt. De gangen van om en nabij de 425 scheidsrechters, spelers en criminelen worden nagetrokken. Het grootste bedrag dat een individu incasseerde was 140.000 euro. De onderzoekers vrezen dat dit nog maar het topje van de ijsberg is.
Misdaadsyndicaat
(Misdaadsyndicaat = een groep misdadigers die het beheer hebben over georganiseerde misdaad in een bepaald gebied)
“Dit is het werk van een Aziatisch misdaadsyndicaat dat samenwerkt met criminele netwerken in Europa”, vertelde Rob Wainwright, de directeur van Europol. “Het is duidelijk dat dit de grootste matchfixing-zaak ooit is in Europa. We hebben een groot integriteitsprobleem blootgelegd in het voetbal.” Er is sprake van omkoping geweest in 15 landen. Concrete wedstrijden en namen werden niet genoemd. Het onderzoek betreft ook landen buiten Europa.
Ralf Mutschke, de veiligheidschef van de FIFA, sprak vorige maand al zijn zorgen uit over de situatie; criminele bendes zouden hun aandacht van de drugshandel verleggen naar matchfixing. “Ik heb met een veroordeelde gesproken en die zei me recht in het gezicht dat de georganiseerde misdaad zich steeds meer op het gokken in het voetbal stort. De risico’s zijn laag en de inkomsten hoog.”
Volgens Mutschke is het echter lastig om bij kwalificatiewedstrijden voor het WK te frauderen. ”Het WK is namelijk het grootste evenement voor teams en vooral voor spelers”, zei hij vorige maand. ”We kijken natuurlijk scherp naar die wedstrijden, maar er zijn vooralsnog geen verdenkingen van matchfixing.”
Nederlandse verdachten
De KNVB heeft begrepen dat er vijf Nederlanders tot de verdachten behoren. ”Maar op welke wijze ze betrokken zijn is ons niet duidelijk”, aldus Gijs de Jong, manager competitiezaken betaald voetbal. De Jong kan daarom ook niet zeggen of hun betrokkenheid slaat op wedstrijden met Nederlandse clubs. ”Dat is ons niet duidelijk. De verdachten kunnen heel goed een rol hebben gespeeld rond praktijken bij wedstrijden in het buitenland. Dat is zeker niet ondenkbaar. ”We zijn betrokken bij het onderzoek dat minister Edith Schippers vorige week aankondigde. Maar van geen enkele autoriteit hebben wij een aanwijzing gehad dat een Nederlandse club of speler bij dit omvangrijke schandaal is betrokken.”
Zorgbarende feiten:
In totaal sprak Europol van ruim 400 verdachten in het betreffende dossier. Geen enkele competitie ter wereld is immuun voor omkooppraktijken, zegt De Jong.”Wat ik kan garanderen is dat wij er keihard aan werken om dit soort praktijken buiten de deur te houden. Als ons in Nederland ook maar ‘?n geval bekend was, zouden we dat zeggen. Openheid gaat voor alles in deze zaak.”

De Jong zegt wel geschrokken te zijn van de feiten die Interpol naar buiten bracht. ”Het gaat om veel wedstrijden en veel verdachten. Het laat zien dat het hier om zware, grensoverschrijdende criminaliteit gaat. En dat wedstrijden in de hoogste competities er niet buiten staan.”Hij zegt dat de KNVB doorgaat met het eerder ingezette beleid. ”We hebben veel maatregelen getroffen, zoals een gokverbod, meldplicht, het instelling van een tiplijn en uitgebreide voorlichting aan clubs en spelers.”

Schorsing:
De tuchtcommissie van de Deense voetbalbond heeft Kristoffer Wichmann maandag voor 6 maanden geschorst. De verdediger van FC Vestsjaelland, dat uitkomt op het tweede niveau, kreeg de straf omdat hij in 2011 geld had ingezet op een bekerwedstrijd van zijn eigen ploeg. De bond overweegt ook strafrechtelijke klacht in te dienen tegen Wichmann. De voetballer ontkent de beschuldigingen en gaat in beroep tegen de schorsing.

DUURSTE PREMIER LEAGUE SPELERS
10. John Terry (218.800 euro per week)
De aanvoerder van Chelsea speelde tot dusver 424 wedstrijden voor The Blues. Daarnaast heeft de geroutineerde Engelsman 78 keer zijn land vertegenwoordigd. De centrale verdediger is zijn huidige status en bijbehorend salaris dus zeker waard.

9. Mesut ??zil (225.060 euro per week)
De creatieve middenvelder kwam vorig jaar voor ruim vijftig miljoen euro over van Real Madrid. De verwachtingen waren echter zo hoog dat de volledige club op zijn schouders leek te leunen, wat zijn spel niet ten goede kwam. Toch blijft hij een exceptionele speler die zijn geld zeker waard is.

8. Eden Hazard (231.300 euro per week)
De spelmaker van Chelsea krijgt goed betaald voor zijn vertoonde diensten. De van Lille OSC afkomstige Belg heeft inmiddels over de vijftig interlands achter zijn naam staan en mag hierdoor bij de ervaren spelers van zijn club worden gerekend.

7. Cesc Fabregas (250.060 euro per week)
De Spaanse middenvelder maakte deze zomer de overstap naar Chelsea. Weliswaar voor een prima salaris, maar als voormalig speler van Arsenal toch een dubieuze overstap. Destijds werd de creatieveling met zijn 21 jaar zelfs tot jongste aanvoerder ooit benoemd van The Gunners.

6. Sergio Agu??ro (281.310 euro per week)
Na weer een succesvol seizoen verlengde de Argentijnse aanvaller in augustus zijn contract tot 2019 bij Manchester City. De Engelse topclub betaalde ruim 43 miljoen euro om hem los te weken bij Atl??tico Madrid. Inmiddels mag men positief terugkijken op dit besluit, want de rappe Zuid-Amerikaan maakte in de allerlaatste minuut van de competitie in 2011-2012 de winnende treffer tegen QPR, waardoor City zich na 44 jaar eindelijk weer kampioen van de Premier League mocht noemen.

5. Robin van Persie (281.310 euro per week)
Robin van Persie groeide bij Arsenal uit tot de absolute sterspeler. Ars??ne Wenger bouwde het complete elftal om de Nederlander heen en hij ontving meerdere individuele prijzen. In de zomer van 2012 vertrok de voormalig Feyenoorder voor een bedrag van 32 miljoen euro naar Manchester United, waar hij momenteel opereert voor een mooi bedrag.

4. Yaya Tour?? (300.070 euro per week)
Yaya Tour?? wordt veelvuldig bestempeld als beste middenvelder van de Engelse competitie. De van Barcelona overgekomen Ivoriaan is wekelijks van grote waarde voor Manchester City en was al op drie WK’s actief voor zijn land. Reden genoeg om hem ook te voorzien van een flink zakcentje dus.

3. Radamel Falcao (331.470 euro per week)
Voor welke club hij ook speelt, het regent gegarandeerd doelpunten met Radamel Falcao in de spits. Zowel bij respectievelijk FC Porto, Atletico Madrid als AS Monaco scoorde de doelgerichte Colombiaan aan de lopende band. Vanaf heden speelt deze genie voor Manchester United onder Louis van Gaal. Hopelijk voor de Nederlandse keuzeheer trekt Falcao de lijn van de afgelopen jaren zonder moeite door.

2. Angel di Maria (350.230 euro per week)
De andere fenomenale zomeraankoop van Van Gaal is Angel di Maria. Voor een bedrag van bijna 75 miljoen euro kwam de huidige Champions League-winnaar over van Real Madrid. Deze Argentijnse vleugelaanvaller zou wel eens een groot aandeel kunnen gaan leveren in het eventuele landskampioenschap van komend seizoen.

1. Wayne Rooney (386.960 euro per week)
De bestverdienende speler van de Premier League is niet geheel onverwachts Wayne Rooney. De aanvaller van Manchester United is al jaren een vaste kracht op Old Trafford. Zijn geweldig inzicht in combinatie met zijn harde en zuivere schot staan garant voor doelpunten.

CONCLUSIE

De grote lijn van de conclusie is dat voetbal steeds meer wordt geregeerd door geld. Vroeger was er nog sprake van een Balance of power, dat wil zeggen dat de krachten verdeeld waren, maar die is steeds meer aan het vervagen. De allerrijkste clubs van met name de grote landen, die vaak rijk zijn door miljardairs als eigenaars, kopen alle goede spelers weg en zetten die in hun team. Zo zijn de beste clubteams beter dan de beste landen, en dat maakt de competities saai en voorspelbaar. Niet alleen de clubs lopen weg met het geld, omdat ze alles winnen, maar ook de voetbalbonden maken steeds meer winst. Zo maakt de FIFA sinds 2003 een onafgebroken winst, met als toppunt in 2006, waarin FIFA een winst draaide van maar liefst 249 miljoen dollar. En dat is best knap als non-profit organisatie. Sepp Blatter, de voorzitter van de bond, zegt dat alles terug zal worden ge??nvesteerd in voetbalprojecten, terwijl hij zichzelf 4 miljoen salaris per jaar geeft + bonussen. Het wordt steeds duidelijker dat de FIFA niet de leuke organisatie is die alles rond voetbal organiseert, omdat voetbal hun passie is, maar een corrupt stelletje gierige mensen die alles doen zolang zij er maar miljoenen aan verdienen. Het enige wat nog mist, is hard bewijs, maar we zijn er zeker van dat dat de aankomende jaren aan het licht komt. Voor de rest nemen ook de uitzendrechten toe in prijs en de transferbedragen nemen toe tot honderd miljoen.
Daarnaast zijn de financi??le bedragen in de shirtsponsoring over het algemeen toegenomen. Geld speelt steeds meer een rol en dat zie je ook terug in de professionele clubs. Eigenlijk heel simpel, wordt er veel geld in je club gepompt, krijg je als je dit een beetje slim aanpakt een goed team. Dit is oneerlijk tegenover de armere clubs.
Je kan dus zeggen dat voetbal steeds oneerlijker wordt. Bijna al deze rijke clubs hebben financi??le schulden en zijn dus in deze term ”ongezond”. UEFA kwam in 2011 met de Financial Fair Play om deze clubs weer gezond te maken. Dit betekende dat er strenger werd gecontroleerd op de uitgaven van de club en dat ze het beleid moesten volgen die zij stelden. Het beleid was: Clubs kunnen binnen het concept niet herhaaldelijk meer uitgeven dan de gegenereerde inkomsten. Vanaf het seizoen 2011/2012 tot 2014/2015 moeten clubs break-even draaien. Het is echter toegestaan om maximaal 45 miljoen verlies te draaien over deze 3 jaar en in het seizoen 2015/2016 zal het negatief saldo nog maximaal 30 miljoen mogen zijn. Ook is het zorgelijk dat er steeds meer geld omgaat in het gebied van de matchfixing. Omkopingen komen steeds vaker voor en nu luidt dat het al om 380 wedstrijden gaat in de afgelopen jaren. Dit is zorgwekkend en de KNVB heeft al laten weten dat er maatregelen gaan komen. De conclusie is dus dat er steeds meer geld in voetbal omgaat, dat de armere clubs worden benadeeld ten koste van de grote clubs en dat er veel wordt gedaan aan matchfixing / omkopingen. Nu rest de vraag, moeten iemand nu niet ingrijpen in dit hele gebeuren? Het is een groot schandaal dat clubs met torenhoge schulden toch hele dure spelers kunnen kopen.

SAMENVATTING

Berend en ik hebben ons profielwerkstuk over de economische aspecten die zich voordoen in de voetbalwereld, en hoe dit de voetbalwereld be??nvloed.

Er komt steeds meer geld in omloop in de professionele voetbalwereld. Dit heeft meerdere oorzaken:

– Voorzitters met veel geld zorgen voor miljardeninvesteringen
– De steeds in waarde toenemende TV rechten
– Merchandise van onder andere voetbalshirts
– Sponsoren die bereid zijn steeds meer te betalen
– Transfers die alsmaar hoger en hoger oplopen, zodat alleen de allerrijksten de allerbeste spelers kunnen kopen.

Alle voetbalbonden worden ook steeds rijker en rijker, maar de consumenten staan machteloos. De FIFA verdient miljarden per Wereldkampioenschap, en dat als non-profit organisatie. Michael Garcia klaagde onlangs de bond nog aan voor corruptie, zonder resultaat.

Ook benaderen wij in ons profielwerkstuk de informatieve kant.
Zo worden onder andere de volgende aspecten behandeld en uitgelegd:

– Sponsoring buitenland en eredivisie.
– Contracten van professionele voetballers.
– Het Bosman-Arrest dat voor veel ophef zorgde.
– UEFA die met het plan Financial Fairplay.
– Matchfixing

LITERATUURLIJST

Hugo:

De Volkskrant, zaterdag 13 september 2014, bladzijdes 3 en 4
Auteurs: Rik Bors en Izaak Besuijen

Websites:

– http://www.bloomberg.com/news/2013-11-11/top-soccer-leagues-get-25-rise-in-tv-rights-sales-report-says.html
– http://www.dutchcowboys.nl/Entertainment/30365
– http://www.transfermarkt.nl
– http://www.realmadrid.com
– http://nl.wikipedia.org/wiki/Transfer_(sport)
– http://www.fifa.com/aboutfifa/finances/income.html
– http://www.bloomberg.com/video/bt-says-new-soccer-rights-make-commercial-sense-YVMJuCy5RrWGHQZQaFBNew.html
– http://www.uefa.com
– http://www.nu.nl/sport/3927236/fifa-onderzoek-pleit-qatar-en-rusland-vrij-van-corruptie.html
– http://metro.co.uk/2014/08/12/real-madrid-field-most-expensive-team-in-football-history-for-super-cup-win-over-sevilla-4830511/
– http://www.volkskrant.nl/dossier-wk-voetbal/geldtekort-bij-organisatie-wk-2018~a3818333/
– http://www.forbes.com/sites/kurtbadenhausen/2014/09/05/real-madrid-posts-highest-revenue-in-history-of-sports/
– http://www.telegraaf.nl/telesport/voetbal/buitenlands/23325114/__FIFA__Geen_corruptie_WK_Qatar__.html
– http://www.ftm.nl/exclusive/het-verdienmodel-van-de-fifa/
– http://en.wikipedia.org/wiki/FIFA

Berend:

– http://www.uefa.com
– http://www.fcupdate.nl/voetbalnieuws/265555/megabedragen-de-vijf-grootste-schoenendeals-in-het-profvoetbal/
– http://www.ad.nl/ad/nl/1052/Premier-League
– http://www.nrcq.nl/2014/08/08/dit-is-wat-alle-18-clubs-uit-de-eredivisie-komend-seizoen-verdienen
– http://sport.infonu.nl/voetbal/46107-wat-verdient-een-eredivisieclub-aan-shirtsponsoring.html
– http://sport.infonu.nl/voetbal/103378-positionering-van-de-nederlandse-eredivisie.html
– http://www.ad.nl/ad/nl/1052/Premier-League/article/detail/3790404/2014/11/14/Salaris-in-Engels-voetbal-tien-keer-hoger-dan-in-Nederland.dhtml
– http://sport.infonu.nl/voetbal/84004-contracten-in-het-voetbal-transfers-en-transfervrije-status.html
– http://nl.wikipedia.org/wiki/UEFA
– http://www.voetbalzone.nl/doc.asp?uid=226535
– http://www.voetbalboeken.net/nieuws/financial-fair-play-de-regels-en-stand-van-zaken/
– http://www.nu.nl/buitenland/3110254/ruim-380-voetbalwedstrijden-besmet-met-omkoping.html
– http://www.voetbalprimeur.nl/nieuws/399280/de-tien-bestbetaalde-spelers-van-de-premier-league.html
– http://nl.wikipedia.org/wiki/Wedstrijdvervalsing

REFLECTIE

Hugo:

De sterke kanten van mijn deel van het werkstuk zijn: veel cirkels en grafieken die de tekst ondersteunen en duidelijker maken, veel verschillende bronnen gebruikt per sub-onderwerp, zodat het betrouwbaarder is. Als ik eenmaal een uurtje bezig was met het profielwerkstuk, kon ik me er zo een hele middag in verdiepen zonder dat ik het doorhad. Dat heeft denk ik te maken met het feit dat ik zo ge??nteresseerd ben in dit onderwerp.

De minder sterke kant van mijn deel van het werkstuk is geweest dat ik na de eerste proefwerkweek een ‘pauze’ heb ingelast, alleen die pauze hebben Berend en ik te lang doorgezet, dus toen we begonnen moesten we weer heel erg ori??nteren waar we ook al weer mee bezig waren en wat we nog moesten doen. Gelukkig is dat goed gelukt.

Al met al met ik blij met ons eindresultaat, het is zelfs wat beter dan dat ik had verwacht. Berend en ik kunnen goed samenwerken.

Berend :

Wat betreft mijn deel van het profielwerkstuk, vind ik dat het erg goed is gegaan. Hugo heeft wat meer cirkels en grafieken gebruikt, ik wat meer tabellen. Dit geeft meer duidelijkheid aan en het wordt hierdoor een stuk overzichtelijker. Daarbij komt dat we allebei erg ge??nteresseerd zijn in dit onderwerp. Ik heb namelijk ook dat als ik eenmaal bezig ben met het profielwerkstuk dat ik er ook een hele middag aan kon zitten. Met als eindresultaat dat we heel erg opschoten met het aantal pagina’s.

Wat Hugo al noemt in zijn reflectie ben ik het helemaal mee eens. De pauze inlassen na de eerste proefwerkweek was een erg slecht idee. Toen ik persoonlijk begon met ori??nteren moest ik alles helemaal opfrissen, bronnen erbij halen, kijken wat ik gedaan had en nog allemaal moest doen enz. Ik ben wel een paar uur mee bezig geweest met het ori??nteren. Ik denk dat dit probleem ook bij Hugo plaatsvond. Achteraf hadden we gestaag door moeten gaan met het PWS omdat we dan geen problemen hadden gehad met de ori??ntatie.

Nu ons profielwerkstuk bijna klaar is en de afgelopen maanden hieraan gewerkt te hebben, kijk ik hierop erg positief terug. De samenwerking met Hugo closet Nijman was erg goed. Ook ik had niet verwacht dat we dit eruit zouden halen.

Nu de conclusie er onder andere op uitkomt dat voetbal steeds maar oneerlijker zou worden met de huidige stand van zaken, kijk ik met andere ogen naar een wedstrijd in de Champions League. Nu ik bijvoorbeeld weet dat Real Madrid bijna 40% meer waard is dan de hele Eredivisie, met slechts 4% van het aantal spelers, vind ik het een stuk minder leuk om zo’n wedstrijd te kijken, aangezien het budgetverschil.

Wat ik nog verder zou willen uitzoeken is wie er verschil in zou willen maken, en hoe diegene het zou willen aanpakken, aangezien de voetbalbonden steeds machtiger en rijker blijven worden.

LOGBOEK

Datum Activiteit Uren Wie Problemen/Oplossingen
09/07 Geschikte hoofd- en deelvragen gemaakt. 1 Hugo
& Berend – Hoofdvraag en deelvragen gemaakt, gebaseerd op ,wat wij dachten, de beschikbare info.
11/07

10/07 Bronnenonderzoek.

Bronnenonderzoek. 2

2 Hugo

Berend – Deelvragen veranderd, sub onderwerp ‘FIFA’ extra toegevoegd.

– Deelvragen doorgelopen en alvast informatie opgezocht.

14/07

20/07 Bronnenonderzoek.

Bronnenonderzoek. 2

2 Hugo

Berend – Extra informatie opgedaan over alle deelvragen.

– Extra informatie opgezocht over alle deelvragen en de benodigde sites opgeslagen in een word document.
08/09

07/09 Begonnen met deelvraag 1 uitwerken.

Begonnen met deelvraag 2. 3

3 Hugo

Berend –


11/09

10/09 Deelvraag 1 verder uitgewerkt.

Deelvraag 2 verder uitgewerkt. 2

2 Hugo

Berend –


13/09

14/09 Deelvraag 1 afgemaakt.

Deelvraag 2 afgemaakt. 1,5

2 Hugo

Berend – Geen problemen tegengekomen, genoeg informatie.

– Puntjes op de i gezet. Alles nagelopen en gecontroleerd.
20/09

20/09

Specifieke bronnen gezocht, aan deelvraag 3 begonnen.

Aan deelvraag 4 begonnen. 3

2
Hugo

Berend –

Shirtsponsoring toegelicht a.d.h.v. voorbeelden.
21/09

22/09 Deelvraag 3 verder gemaakt.

Deelvraag 4 verder afgemaakt
2,5

2
Hugo

Berend –


23/09

27/09 Deelvraag 3 afgemaakt, extra bronnen opgezocht voor deelvraag 5.

Deelvraag 4 afgemaakt en gecontroleerd.

3

3 Hugo

Berend – Getwijfeld of we clubs gingen uitlichten in landen, en die dan met elkaar vergelijken. Doen
we aan het eind.

30/09

31/09
Aan deelvraag 5 begonnen

Aan deelvraag 5 begonnen 2

2 Hugo

Berend – Het subonderwerp ‘Champions League’ is redelijk breed. Aan de hoeveelheid bruikbare informatie gaan we opmaken hoe diep we erop in gaan.
– Info opgezocht over de UEFA.
22/12

20/12 Ori??nteren waar we waren gebleven/ bronnen zoeken/ deelvraag 5 verder gemaakt

Bronnen zoeken + orienteren, deelvraag verder gemaakt.
3

3 Hugo

Berend –


23/12

24/12 Deelvraag 5 verder gemaakt

Deelvraag 5 verder gemaakt

3

3 Hugo

Berend –


27/12

28/12 Onderwerp ‘Champions League’ uitgebreid + nieuwe bronnen gezocht

Deelvraag 5 afgemaakt, begonnen met de UEFA
2

3
Hugo

Berend –


28/12

29/12

30/12

30/12

Champions League ongeveer afgehandeld. Begonnen aan sub-onderwerp FIFA

UEFA grondig toegelicht, Financial Fairplay erbij gezet.

FIFA verder gemaakt, Champions League puntjes op de i.

UEFA afgemaakt, 3

3

2

2 Hugo

Berend

Hugo

Berend – Wist niet wat ik nog kon zeggen over de Champions League. Nog geen oplossing bedacht.

– Lang moeten zoeken naar goede, uitgebreide informatie over de corruptie rond de toewijzing van de WK’s.

31/12

31/12 Doorgetypt over de FIFA

Begonnen aan matchfixing
3

3
Hugo

Berend –

Extra deelonderwerp erbij geplakt.
02/01

02/01 FIFA afgerond, foutjes verbeterd van mijn hele deel.

Matchfixing afgemaakt
3

3
Hugo

Berend –


03/01

03/01 Samenvatting + inhoudsopgave gemaakt+ lay out verbeterd

Top 10 salarissen premier league + samenvatting
3

4
Hugo

Berend Samenvatting was eerst te lang. Hele stuk nagelezen en bedacht wat de headlines waren.

Weinig over salarissen, veel onbetrouwbare sites.

Totaal:
Hugo: 44 uur

Berend: 45 uur

Leave a Comment

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.