De afvalstof ‘melkzuur’ wordt geproduceerd bij de verbranding van koolhydraten. Bij voldoende zuurstof kan ook melkzuur verbrand worden. Zolang de zuurstoftoevoer naar je spieren gelijk is aan de zuurstofbehoefte van je spieren, spreekt men van de ‘steady state’. In het geval van de ‘steady state’ zijn de productie van melkzuur en de verbranding van melkzuur met elkaar in balans.
Hoe langer je traint aan ‘?n stuk en hoe zwaarder de lichamelijke inspanning, des te meer melkzuur er vrijkomt. Op een gegeven moment kan het vrijkomende melkzuur niet volledig verbrand worden doordat er niet voldoende zuurstof aangevoerd kan worden. Hierdoor ontstaan er melkzuurophopingen in je spierweefsel, waardoor je spieren dus ‘verzuren’. Hoe erger de verzuring van je spieren, des te minder je spiervezels kunnen samentrekken.
Er kan ook ophoping ontstaan van melkzuur in je spierweefsel, dit wordt gekenmerkt door een branderig gevoel in je spieren. Je kunt je spieren die verzuurd zijn op een gegeven moment niet meer bewegen tot dat je besluit te stoppen met trainen of met waar je mee bezig bent, waardoor via een bloedsomloop het melkzuur kan worden afgevoerd naar je nieren.
– Hoe voorkom je verzuring van je spieren?
Vergroot je uithoudingsvermogen om spierverzuring te voorkomen.
Door je conditie oftewel je uithoudingsvermogen te verhogen of te verbeteren kun je de overmatige productie van melkzuur vermijden. Een groot uithoudingsvermogen laat zien dat je hartlongfunctie van goede kwaliteit is. Je hartlongfunctie is van groot belang en is zeer belangrijk, hoe beter deze is hoe makkelijker de zuurstoftoevoer naar je spieren tijdens de inspanning.
Overbelasting kan de veroorzaker zijn van spierverzuring.
Het verzuren van je spieren is eigenlijk nog helemaal niet zo slecht, het is een goed teken. Spierverzuring betekent namelijk dat je veel koolhydraten aan t verbranden bent en dus calorie??n verbrandt. Spierverzuring geeft dus eigenlijk structureel aan dat je bezig bent met het trainen en het sterker maken van je lichaam. Bij zeer intensief trainen en vaak ook lang trainen gaan je spieren pas branden en verzuren. Ongetrainde spieren verzuren over het algemeen sneller dan getrainde spieren. De kans van overbelasting is groot als je je spieren na een redelijk korte tijd beginnen te verzuren of te branden. Als je spieren ongetraind of minder goed getraind zijn, verkeren ze zich niet in een goede conditie om intensief en extreem lang te trainen. Als je dit wel gaat doen met ongetrainde spieren is de kans op overbelasting zeer groot. Doe dit dus niet als je het niet gewend bent.
Houd je hartslag laag om spierverzuring te voorkomen.
Als je pas bent begonnen met trainen moet je voorzichtig beginnen en niet te hard van stapel lopen. Begin rustig en train ongeveer twee keer een halfuur per week, dit kun je opbouwen door er elke week vijf minuten aan toe te voegen. Belangrijk is om voldoende pauzes te nemen tijdens het trainen of tussen de trainingen door om je hartslag laag te houden. Als je dit niet doet krijg je een hogere hartslag, en hoe hoger je hartslag is, hoe groter de kans is op spierverzuring. Er zijn manieren om je ideale hartslag te kunnen bereken maar daar is ook kritiek op. Een topsporter moet zijn ideale hartslag nauwkeuriger weten dan bij gewone mensen, zij werken hier veel mee en moeten die nauwlettend in de gaten houden.
Als je bijvoorbeeld gaat joggen, is het beter om een ritme aan te houden. Er zijn verschillende ritmes waar je je aan kunt houden en varieert per persoon en ervaring. Zo kun je beginnen met vijf minuten hardlopen en dan vijf minuten wandelen en ga zo maar door. Je moet op tijd een rustdag in lassen om zo je spieren weer op niveau te brengen.
Geef je spieren voldoende rust tegen spierverzuring.
Je moet heel goed oppassen als je spieren eenmaal zijn verzuurd. Je spiercellen hebben (afhankelijk van de ernst van de spierverzuring) zo ongeveer drie tot vijf dagen rust nodig om weer helemaal te herstellen. Als je blijft doortrainen met verzuurde spieren, loop je een groter risico op langdurende spierstijfheid of zelfs chronische spierschade.
Bicarbonaat tegen spierverzuring?
Spierverzuring houd in dat de zuurgraad, ook wel pH-waarde genoemd, van je spieren te hoog is. Zoals bij scheikundige bekend is kunnen zuren geneutraliseerd worden met basen. Een base die heel bekend is bij sporters en veel gebruikt word om spierverzuring te voorkomen is de base bicarbonaat. Bicarbonaat staat ook bekend onder de namen:
– Bicarbonaat
– Natriumbicarbonaat
– Natriumwaterstofcarbonaat
– Dubbelkoolzure soda
– Baksoda / Bakpoeder / Baking Soda
Bicarbonaat wordt steeds vaker gebruikt door sporters om hun melkzuur te neutraliseren en vervolgens spierverzuring te voorkomen. Bicarbonaat is heel erg rijk aan natrium, ook wel bekend bij keukenzout. Behalve dat bicarbonaat goed kan zijn tegen bepaalde dingen heeft het ook zijn negatieve kanten. Bicarbonaat kan namelijk zorgen voor onder andere een verhoogde bloeddruk, misselijkheid, diarree, hartklachten en problemen bij die nieren.
Spierverzuring duurt maar even.
Het is eigenlijk niet zo nodig om spierverzuring tegen te gaan. De melkzuurproductie wordt meteen na de intensieve lichamelijke inspanning bijna volledig stopgezet. Doordat door de spier de bloedcirculatie nog sterk verhoogd is, wordt het melkzuur heel snel aan je spierweefsel onttrokken en vervolgens naar de nieren afgevoerd. Als je dus een korte rustperiode inlast kun je je spieren dus weer gewoon gebruiken na die periode.