Essay: Paleis het Loo

Inleiding
Ik ben naar Paleis het Loo geweest met mijn oma. Mijn oma vroeg al een lange tijd of ik een keer wat leuks met haar ging doen, waarop we op het idee kwamen om naar Paleis het Loo te gaan. Het was een hele leuke middag!

Achtergrondinformatie
Het begon allemaal met Stadhouder Willem lll, hij is de achterkleinzoon van Willem van Oranje. Hij kocht het paleis om het als jachtverblijf te gebruiken. Het paleis is ontworpen door Jacobus Roman. Op een gegeven moment liet Stadhouder Willem lll het paleis uitbreiden en er kwamen 4 paviljoens bij en hij liet een nieuwe tuin aanleggen. De paviljoens dienden als Koninklijke appartementen. Het interieur daarvan is ontworpen door Dani??l Marot. Toen Willem lll was overleden, was het paleis in bezit van de stadhouders, later werd het in bezit genomen door de koningen en koninginnen van Nederland. De Oranjes kwamen hier later ook wonen, maar gebruikte het paleis alleen in de zomer. Elke bewoner liet het paleis inrichten in eigen stijl, en wat op dat moment de mode was. Later heeft koningin Wilhelmina hier gewoond, haar werkkamer en haar speelkamer zijn nu nog te zien. Met andere woorden, nu is het een museum maar er zit een hele hoop achtergrond achter!

De beroemde tuinen
De prachtige tuinen waren ‘?n van de belangrijkste dingen van het paleis. De tuinen werden gebruikt om te wandelen, voor ontvangsten en ontspanning. Ook werd er veel mee gepronkt. De Koningstuinen en Koninginnetuinen waren priv??terrein. Er staan hoge en grote fonteinen, mooie bloemen en heel veel beelden.

Bewoners
Dit zijn alle bewoners van Paleis het Loo geweest.
Stadhouders:
Willem II (1626-1650)
Willem III (1650-1702) (ook koning van Engeland)
Willem IV (1711-1751)
Willem V (1748-1806)
Koningen en koninginnen (vanaf 1815):
Willem I (1772-1843)
Willem II (1792-1849)
Willem III (1817-1890)
Wilhelmina (1880-1962)
Juliana (1909-2004)
Beatrix (1938)
Willem-Alexander (1967)

Schilderijengalerij
Er zijn heel veel verschillende ruimtes in Paleis het Loo. Waaronder de schilderijengalerij. Er hangen veel portretten die gemaakt zijn door de beste Italiaanse schilders. Willem lll heeft ook veel schilderijen uit de Britse Koninklijke collectie meegenomen. Willem lll is opgegroeid met veel kunst, en werd altijd al omringd door schilderijen.

De vertrekken van Mary
De vertrekken van Mary, de vrouw van stadhouder Willem lll, die zich hier het eerst vestigde, vond ik wel heel erg mooi. Aan de oostzijde van het paleis had ze haar vertrekken. Ze had een prachtige bedkamer met de duurste meubels, die ze ook wel gebruikte als pronkstukken. Er staat een enorm hemelbed in de bedkamer. Ook had zij een kleedkamer (zo groot waar alle vrouwen nu jaloers op zouden zijn), een badkamer, een bibliotheek en een priv??kabinet; daar zie je nu nog de oorspronkelijke meubels en porseleinverzameling.

De bouw
Het paleis is gebouwd in classicistische stijl. In de 17e eeuw was dit een veel gebruikte bouwstijl. Een bekend voorbeeld van deze stijl is het Paleis op de Dam in Amsterdam. De bouwstijl komt uit de Romeinse en Griekse oudheid. Classicistische gebouwen hebben meestal een simpele voorgevel, zonder al te veel poespas. Er word bij deze bouwstijl veel gebruik gemaakt van symmetrie. Het ‘fronton’ is de driehoekige vorm aan de voorkant van het gebouw. In het fronton is Diana afgebeeld. Diana is de Romeinse godin van de jacht. Aan de versieringen (herten, everzwijnen enz.) kun je zien dat het paleis een jachtslot is.

Portret van Wilhelmina
Dit is ‘?n van de portretten die in het paleis het Loo staat. Het is gemaakt met olieverf, linnen en hout. De afmeting is 202×136. Het portret is gemaakt door Th??r??se Schwartze in opdracht van koningin Emma. Het is een inhuldigingsportret gemaakt aan de hand van foto’s, die speciaal hiervoor zijn gemaakt. Het figuur is wat slanker gemaakt en het hoofd is wat kleiner gemaakt, zodat mensen als het ware gedwongen zijn om omhoog te kijken. De donkere achtergrond zorgt ervoor dat Wilhelmina de aandacht trekt. Dit portret was een uitschieter tussen alle schilderijen. Th??r??se Schwartze schilderde vaak met donkere kleuren, waardoor de lichte accenten uitschieters waren. Dit schilderij zit in een vergulde lijst, met daaromheen parels, laurierblad en lint.

Mening
Ik ben hier vroeger toen ik klein was al een keer geweest, maar kon me er nog weinig van herinneren. Ik ben blij dat ik er nog een keer ben geweest. Ik vond het erg interessant en ik vond het echt een prachtig paleis. De bijbehorende verhalen die de rondleidster ons vertelde waren erg handig zodat je weet wat welke kamer is, en waar het voor bedoeld was. Ik heb echt de mooiste meubels gezien en de mooiste schilderingen. Het was erg leuk om te zien hoe de Koninklijke mensen hier gewoond hebben.

Recensie
‘The palace inside is quite beautiful, much as you’d expect from a royal palace. For those interested in royal history, it’s definitely worth visiting. There is a large garden, which is impressive, although it’s difficult to appreciate on a day when the weather is bad, as it was when I visited. Nonetheless, an enjoyable day out.’

Dit is een Google recensie door een Engelsman die er 4 maanden geleden is geweest. Ik ben het helemaal eens met zijn mening. Wij hebben wel de tuinen kunnen bezoeken, omdat het met ons bezoek redelijk goed weer was. Het was een hele leuke ervaring!

Leave a Comment

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.