Uit onderzoek van Karl Micha??lsson van de Uppsala Universiteit in Zweden zou blijken dat het drinken van koemelk helemaal niet zo bevorderlijk is voor de gezondheid. Bij het onderzoek hebben ze tussen 1997 en 2010 het eetpatroon, de lengte, het gewicht en de levenswijze van ruim 100.000 Zweedse mensen bijgehouden. Via nationale registers werd ook in de gaten gehouden wie er bijvoorbeeld met botbreuken in het ziekenhuis terecht kwam en wie was overleden. Uit het onderzoek hebben ze geconcludeerd dat ‘een hoge melkconsumptie niet samen gaat met een lager risico op botbreuken en het zelfs kan samengaan met een hoger risico op botbreuken of overlijden.’ Dit is natuurlijk voorzichtig geformuleerd, omdat ze dit naar aanleiding van het onderzoek niet helemaal zeker kunnen weten. Het kan natuurlijk ook nog zo kan zijn dat mensen met osteoporose (botontkalking) meer melk gaan drinken uit voorzorg. De melk zou dan de botontkalking niet stimuleren, maar de botontkalking zou de hoeveelheid melk die die persoon drinkt stimuleren.
Er is ook onderzoek gedaan naar melk door de Amerikaanse voedingsepidemioloog Walter Willett aan Harvard University. Ook hij beweert dat het drinken van veel melk zorgt voor meer botbreuken. We zouden calcium ook prima uit andere producten kunnen halen, in plaats van melk.
Volgens Karl Micha??lsson zou koemelk niet goed zijn voor het menselijk lichaam, omdat er in melk lactose zit. Lactose wordt door het lichaam afgebroken tot D-glucose en D-galactose. D-galactose is schadelijk voor het lichaam. Muizen kregen na toediening van 100 milligram per kilogram D-galactose last van ontstekingen, achteruitgang van de hersenen en een verminderde afweer. Hierdoor werden ze vaak minder oud dan de andere muizen in het laboratorium.
Mensen zouden met twee glazen melk aan dezelfde hoeveelheid D-galactose komen als de muizen, in verhouding. Bij het Zweedse onderzoek hebben ze ook gekeken of het drinken van veel melk zorgde voor dezelfde effecten als bij de muizen. Daaruit bleek dat het drinken van melk wel in verband stond met de aanwezigheid van ontstekingsstofjes en moleculen die de veroudering bevorderen. Het is alleen wel de vraag of een grotere hoeveelheid van deze stofjes en moleculen wel te wijten is aan het drinken van veel melk.
In hoeverre is dit biologisch te verklaren?
Om te kijken in hoeverre D-galactose zorgde voor ontstekingsstofjes en moleculen die de veroudering bevorderen zijn wij gaan zoeken naar wat voor stofjes deze ontstekingsstofjes en verouderingsmoleculen waren. Uit het Zweedse onderzoek blijkt dat het gaat om 8-iso-PGF2?? (een vorm van prostaglandine F2??) en Interleukine-6 (IL-6). Uit onderzoek door the Indian Fertility Society werd 8-iso-PGF2?? in grotere hoeveelheden aangetroffen bij mensen met endometriose. Bij endometriose nestelen baarmoedercellen zich buiten de baarmoeder. Dit komt niet voor bij veel vrouwen. Nog minder vaak voorkomend is diep infiltrerende endometriose (DIE), wat een ernstige ziekte is. Uit hetzelfde onderzoek hebben ze uiteindelijk geconcludeerd dat endometriose mede ontstaat door schade aan het DNA door oxidatieve stress. Hierdoor hebben ze 8-iso-PGF2?? in verband gelegd met endometriose als mogelijke veroorzaker van oxidatieve stress bij endometriose. Oxidatieve stress is een stofwisselingstoestand waarin er meer reactieve zuurstofverbindingen in de cel worden gevormd of aanwezig zijn. Stoffen gaan dan reageren met zuurstof waardoor moleculen en genen veranderen van structuur. Hierdoor kunnen ziektes ontstaan zoals kanker, Alzheimer, diabetes en hart- en vaatziekten. De cellen moeten door oxidatieve stress meer energie gaan verbruiken om het celmembraan in stand te houden. Omdat dit ook de eiwitten aan tast zorgt dit voor een beschadiging van het DNA, wat ook is opgebouwd uit eiwitten. Deze gevolgen van oxidatieve stress zorgen voor het verouderingsproces. Maar oxidatieve stress kan ook ontstaan door bijvoorbeeld roken, medicijngebruik, overmatig alcoholgebruik, te lange blootstelling aan de zon, intensief sporten, lichamelijke of psychische stress of obesitas. Als er door melk drinken een grotere hoeveelheid 8-iso-PGF2?? in je lichaam komt, kan dat zorgen voor oxidatieve stress en uiteindelijk een versnelling van het verouderingsproces, maar oxidatieve stress kan door heel veel dingen ontstaan. Ook kan je lichaam zich beschermen tegen oxidatieve stress door meer voedsel te eten met antioxidantia en voldoende te bewegen.
Interleukine-6 is een eiwit wat zowel zorgt voor een remmende werking bij ontstekingen, als een stimulerende werking bij ontstekingen. Uit onderzoek blijkt dat interleukine-6 een rol speelt bij een aantal ziektes zoals diabetes, arteriosclerose, prostaatkanker en reumato??de artritis. Zo is bijvoorbeeld gebleken dat IL-6 de ontwikkeling en de progressie van arteriosclerose versneld en dat het blokkeren van IL-6 een veelbelovende behandeling kan zijn voor reumato??de artritis. Als er in koemelk een grote hoeveelheid interleukine-6 zit, kan dat dus erg schadelijk zijn voor het menselijk lichaam.