Je allerbeste vriendin, je kent haar al jaren. Maar wat doe je als ze borderline blijkt te hebben? Hoe ga je ermee om en hoe herken je het? Lees hier alle feiten over borderline en wat het met iemand doet.
In Nederland zijn er ongeveer 180.000 mensen met borderline, maar wat is het nou precies? Simpel gezegd is borderline het niet om kunnen gaan met heftige emoties. Maar daar kunnen we het niet bij laten helaas. Er komt nog veel meer bij kijken.
Het eerste wat opvalt aan iemand met borderline is dat de persoon stemmingswisselingen heeft. Ze veranderen vaak van mening en hebben impulsieve acties zonder verdere reden. Vaak voelen ze zich eenzaam en zijn ontzettend bang om in de steek gelaten te worden. Mensen met borderline kunnen erg boos en/of agressief worden zodat verdrietige gevoelens genegeerd worden. Ook hebben ze weinig doorzettingsvermogen en zijn snel op iets uitgekeken. Mensen met borderline slapen vaak slecht en hebben grotere kans op psychoses, angst-, dwang en eetstoornissen. Emotioneel lijken ze erg op een kind en zijn erg snel gekwetst. Als de heftige emoties de overhand nemen is de kans groot dat ze zichtzelf verwonden. Ze zijn vaak wanhopig en depressief. Zelfmoord komt ook vaak voor bij deze mensen.
Je begrijpt natuurlijk wel dat het niet altijd even makkelijk is om met mensen om te gaan die borderline hebben. Maar het is niet onmogelijk! Het is heel belangrijk om geduld en begrip te hebben bij mensen met borderline. Als je een vriendin of vriend hebt met borderline is het erg belangrijk dat je goed weet wat borderline is. Zoek informatie op internet of uit boeken en vertel je vriend of vriendin dat je op onderzoek bent geweest. De interesse zullen ze waarderen. Het alles belangrijkste is om positief te blijven. Mensen met borderline kunnen erg creatief, bijdehand en intelligent zijn! Het leven van iemand met borderline is nooit saai, je weet nooit in welke stemming de persoon zich bevindt. Ook erg belangrijk is om de persoon niet in een hokje te plaatsen. Hij of zij is veel meer dan iemand met borderline. Denk aan alle leuke momenten die je hebt gehad met je vriend of vriendin en focus je op die momenten. Probeer je ook goed in te leven hoe het voor de persoon zelf is. Vaak hebben mensen met borderline geen super goede jeugd gehad, probeer jezelf hierin te verplaatsen.
Anna (18) verteld over haarzelf, ze heeft borderline.
Mijn ouders zijn toen ik 7 jaar was gescheiden. Mijn vader is toen meteen uit beeld gegaan en van hem heb ik nooit meer iets vernomen. Met mijn moeder kon niet goed opschieten en we hadden vaak ruzie. Toen ik 13 jaar was begon ik me te interesseren in jongens en op mijn 14de had ik mijn eerste relatie. Deze relatie was een groot drama en liep snel ten einde. Ik was ontzettend bang om single te zijn en wilde altijd zo snel mogelijk een nieuwe vriend. Ook gebruikte ik regelmatig verschillende soorten drugs en verwonde mezelf. Diep van binnen wist ik dat het niet goed was maar mijn angsten overwonnen steeds. Toen ik 16 jaar was ging ik naar een psycholoog die mij meteen doorverwees naar een psychiater. Daar het ik allerlei testen moeten doen en al snel bleek ik borderline te hebben. Dit was bijzonder omdat zoiets niet vaak wordt vastgesteld bij mensen onder de 18 jaar. Een ding wist ik wel, dit kon niet langer meer zo doorgaan. Een jaar lang ben ik in therapie geweest en vandaag de dag gaat het al veel beter met me. Ik ben stabieler en heb veel minder stemmingswisselingen. Ik ben niet meer bang voor de toekomst en wil iets van mijn leven gaan maken. De relatie met mijn moeder is veel beter nu. Als je iemand kent met borderline is het erg belangrijk om liefde te geven en geduldig te zijn. Mijn moeder heeft dit gedaan en dat heeft mij geholpen te zijn wie ik nu ben.