Essay: Lodewijk XIV

Lodewijk XIV werd al heel jong koning. Hij was te jong om Frankrijk in zijn eentje te regeren, dus dit was in zijn jongere jaren niet zijn taak. Hierdoor had Lodewijk veel vrije tijd en dat besteedde hij veel aan dans. Lodewijk gaf veel om ballet en theater en ballet werd pas echt bekend door hem. Bij de opvoeding van edelen was dans heel belangrijk. Het waren dan ook vaak edelen die in de balletten van Lodewijk dansten. 13

In 1653 trad Lodewijk voor het eerst op, in Het Ballet Van De Nacht. In deze voorstelling ging het over het goede wat het kwade overwon. Dit werd uitgebeeld met al het goede van de dag, en al het slechte van de nacht.

Lodewijk stichtte ook de allereerste balletschool: L’Acad??mie Royale de la Danse.2 Op deze school werden vooral hofdans en hofmuziek geprofessionaliseerd. Vooral met dans had dit grote vooruitgang toen belangrijke danstechnieken opgeschreven werden. In de 18e eeuw konden er ook echt dansers worden opgeleid, zoals wij dat nu ook kennen bij dansacademies.

Rond deze tijd was er een hoogtepunt voor het Ballet De Cour, ook wel het Hofballet genoemd. Lodewijk schitterde in veel van deze dansfestijnen. Er waren verschillende vormen in het Hofballet:

– Het Ballet Comique ‘ een ballet waarin een bepaald onderwerp werd uitgewerkt in een doorlopend verhaal met veel dans
– Het Maskerade Ballet ‘ een ballet waar geen verhaallijn plaats vond, en waarin hovelingen mooie kleding en maskers droegen
– Het Melodrama Ballet ‘ lijkt op het Ballet Comique, maar hier is de zang belangrijker dan de dans

Meestal was er een vaste gebruikelijke structuur bij een Ballet. Het begon met een soort inleiding van zang. Daarna kwamen er groepen die zongen en dansten. Dan kwam er een aankondiging van de finale van het ballet, dus de klapper van de show. Hierna kwam de finale en dat was meestal heel spectaculair.

Een belangrijk onderdeel van Ballet zijn de voetposities. Deze voetposities worden vooral gebruikt bij beginposities en bij het opwarmen van de spieren. Vanuit deze posities wordt vaak verder gedanst. Er zijn vijf posities.
Bij de eerste positie staan de voeten uitgedraaid met de hakken tegen elkaar.
Bij de tweede positie staan de voeten uitgedraaid naar buiten, met de benen ongeveer uit elkaar, zo ver als 2 voeten.

13 C. Blitzer -De eeuw der koningen

Bij de derde positie staat de hak van de ene voet tegen de binnenkant van de andere voet.

Bij de vierde positie staan de voeten zoals bij positie drie, alleen staat de ene voet meer naar voren.

Bij de vijfde positie raakt de hak van de ene voet de grote teen van de andere voet.

Hieronder zijn de posities nog eens uitgebeeld.

Positie 1 Positie 2 Positie 3 Positie 4 Positie 5

In het eerste optreden van Lodewijk, het Ballet Van De Nacht, zijn duidelijk de voetposities te herkennen. Hij begint in deze posities en vanuit die posities danst hij verder. Hieronder staat een foto uit een fragment van het Ballet Van De Nacht. 14

Door zijn schoenen lijkt het alsof Lodewijk hier in de derde positie staat. Feitelijk staat hij in de vijfde positie, want zijn hak sluit aan tegen de tenen van de andere voet, en niet tegen de binnenkant van de andere voet. Dit lijkt alleen zo omdat de schoen die hij aanheeft langer is dan zijn voet zelf.

Bij veel ballet choreografie??n is dit terug te vinden. Wie weet waren deze posities niet zo populair als Lodewijk niet zo veel om ballet gaf.

Leave a Comment

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.