Inleiding:
Ik heb een economisch profiel en wou daarom mijn profielwerkstuk over een economisch onderwerp houden.
hoofdvraag
op welke manier heeft de transfermarkt van de premier league zich de afgelopen 25 jaar ontwikkeld?
Deelvraag 1
Zijn de gemiddelde bedragen op de transfermarkt in de premier league de afgelopen tijden gemiddeld sterk gestegen in %?
Deelvraag 2
Welke invloed heeft het komen van multimiljonairs in het voetbal op de transfermarkt in de premier league?
Deelvraag 3
Welke marktwerking heeft de transfermarkt van de premier league?
Deelvraag 4
Hoe verloopt het verhandelen van een speler?
Ten eerste mogen spelers niet verhandeld worden in alle tijden daar zijn de zogenoemde
Transferwindows voor.
Er zijn 2 transferwindows en die vinden plaats in de winterstop en tussen het einde en het begin van het nieuwe seizoen.
In periodes buiten de transferwindows mogen er geen spelers gekocht, verkocht, verhuurd of gehuurd worden.
Wel is het mogelijk om een speler transfervrij in te wijden, dit houd in dat een speler wiens contract is afgelopen bij zijn vorige club en dus zonder club zit, gedurende het hele jaar naar een nieuwe club kan gaan.
De club die een transfervrije speler inlijft hoeft de club geen geldbedrag te betalen maar uiteraard wel salaris.
De prijs van een speler word bepaalt door hoe lang zijn contract nog loopt en natuurlijk hoe gaat die kan voetballen.
Een speler met een 1 jarig contract gaat voor veel minder weg dan een speler met een 3 jarig contract.
Soms doen clubs moeilijk om een speler weg te gaan en werken ze totaal niet mee met een transfer naar een andere club hier staan de speler en zijn spelersmakelaar of agent machteloos tegen.
Als er wel interesse is word de spelersmakelaar eerst gebeld voor informatie en voor afspraken
Tussen de speler en de club zoals het salaris en de contractduur.
Hierna gaat de speler langs bij de club om rond te kijken en een praatje met de trainer te houden
Over hoe hij zijn rol in het team ziet.
Als de speler en de club klaar zijn met onderhandelen en de spelersmakelaar of agent van de speler
Het eens is geworden over zijn salaris gaan de clubs met elkaar onderhandelen.
Het onderhandelen loopt meestal stroef vooral als de speler die verkocht wil worden een sleutelspeler van het team is.
De club kan niet meewerken door een te hoge vraagprijs te vragen waardoor er weinig clubs meer ge??nteresseerd blijven maar meestal werkt de club mee.
Wat vaak gebeurd bij last minute transfers is dat de club de prijs op het laatste moment verhoogd
Waardoor de andere club het bedrag meestal dan wel betaalt omdat de transferwindow dan bijna
Is afgelopen en er geen andere versterking meer kan worden gehaald.
Er kunnen verschillende transfervoorwaarden in een contract worden opgenomen:
De club kan een lager bedrag dan de marktprijs accepteren maar een percentage opeisen voor als de speler later weer word verkocht. Meestal liggen deze percentages rond de 10% en dit gebeurt veel bij jonge spelers met veel potentie. ( Een voorbeeld hiervan is toen Luis Suarez door Ajax werd verkocht aan Liverpool Ajax kreeg circa 20 miljoen plus 33% van de inkomsten als Suarez verkocht zou worden door Liverpool.
De speler kan worden verhuurd aan een club hierbij word maar een klein bedrag gevraagd en gebeurd vooral bij jonge spelers die nog niet tot speeltijd komen bij hun huidige club.
Bij een verhuring van een speler kan ook een optie tot koop in het contract staan vermeld hierbij word na het einde van de verhuurperiode als de andere club de speler wil kopen meestal een lager bedrag dan de marktprijs betaalt omdat er al een verhuurbedrag is betaald.
Wat ook som gebeurd is dat de club de speler gratis laat gaan dit gebeurt natuurlijk niet vaak maar dit gebeurt eigenlijk alleen bij oude spelers wie de club lang hebben gediend en willen afbouwen in hun carri??re
De club die een speler koopt moet hier ook nog eens BTW over betalen, in Engeland dus in de Premier League is het BTW percentage 20%.
De club die de speler verkoopt en dus het geld ontvangt moet hier belasting over betalen.
In Engeland moet er over 0 tot 34.370 pond 20% betaalt worden dat is 6874 pond over de hele schijf.
Van 34.371 pond tot 150.000 pond moet 40% betaalt worden en dat is 46.253 pond.
Vanaf 150.000 pond moet er 50% betaalt worden maar de meeste transfers in de premier league zijn over de miljoen pond.
Deelvraag 2 Waar halen de clubs in de Premier leuge hun geld vandaan
Mannen met veel geld en hun doelen:
???De Engelse Premier League is al jaren de sterkste competitie van de wereld. Jaarlijks worden miljoenen euro???s in de clubs gepompt om grote spelers aan te trekken. Maar waar komt al dit geld vandaan. Het meeste komt van miljonairs die een voetbalclub kopen.??????Er zijn verschillende redenen waarom iemand een voetbalclub zou kopen. Ten eerste heb je de investeerders die snel geld willen maken met het kopen van een voetbalclub. Ze kopen een club die in een dal zit en investeren enkele tientallen miljoenen ponden. Als dit op een goede manier gebeurt leeft de club op. De interesse van het publiek groeit, wat ook geld oplevert. De club stijgt op de ranglijst door het ge??nvesteerde kapitaal, waarmee vaak een gerenommeerde trainer wordt aangetrokken die de spelersgroep versterkt met enkele gerichte aankopen. Een aantal jaren later verkoopt de investeerder de club, wat vaak een mooi rendement oplevert .
Een ander goed voorbeeld is de Russische zakenman of de Oliesjeik uit Dubai die een club koopt als speeltje. Deze zakenmannen verdienen hun geld vrijwel altijd in de oliebranche. Zij vinden het gewoonweg leuk om een voetbalclub te bezitten en zien het als een statussymbool. Ze brengen het benodigde kapitaal in, zodat er een trainer met een mooie reputatie kan worden aangetrokken, die weer vakkundig kan investeren in de spelersgroep. Dit leidt dikwijls tot goede resultaten van de ploeg. De vraag is in dit scenario ???hoe lang vindt de eigenaar de club nog leuk en interessant genoeg om er veel geld aan te besteden????.???De gevolgen voor de fans en liefhebbers zijn duidelijk merkbaar. Omdat de nieuwe eigenaar winst wil maken met zijn nieuwe eigendom, wordt er vaak een nieuw stadion gebouwd. Dit stadion draagt vaak de naam van een bedrijf dat er geld voor betaalt om naamgever te mogen zijn van het nieuwe onderkomen van de desbetreffende club. Zo willen de nieuwe eigenaren van Liverpool FC (George Gillet en Tom Hicks ) een nieuw stadion gaan bouwen die de naam van een bedrijf zal gaan dragen. De machtige club uit de Engelse havenstad staat echter bekend om zijn prachtige stadion Anfield Road. Dit gaat dus ten koste van de charme van het voetbal, geld gaat immers boven alles voor de eigenaren van de club. Zal het ???You???ll Never Walk Alone??? dan nooit meer door het Anfield Road klinken?
Anfield Road, thuisstadion van Liverpool??????Een ander goed voorbeeld is een andere grote, Engelse, voetbalclub, namelijk Manchester United. De huidige eigenaar Malcolm Glazer, een Amerikaan, verhoogde de toegangsprijzen vlak na zijn aantreden met ruim tien procent. Dit soort zaken maken het voetbalwereldje een stuk commerci??ler dan gedacht, het gaat ten koste van de romantiek en charme van het voetbal. En dat??is juist ????n van de grote krachten van het voetbal.???Het belangrijkste voorbeeld is echter de Londense reus Chelsea FC. Deze club werd begin 2003 overgenomen door de, inmiddels bekende, Russische multimiljardair Roman Abram??vich. Deze zakenman verdiende zijn geld in de tijd dat de Sovjet Unie overging in het huidige, kapitalistische, Rusland. Hij kocht staatsbedrijven op tegen (t??) lage bedragen en maakte hier veel winst mee. Chelsea ziet hij als een leuke, maar dure hobby. Hij kocht de club in 2003 voor 210 miljoen euro en heeft sindsdien ruim 500 miljoen euro in de club gepompt. Dit geld werd gebruikt voor het??aantrekken van een inmiddels weer teruggekomen coach met een grote staat van dienst (Jos?? Mourinho) en een tal van dure spelers als de Belg Eden Hazard en de Spanjaard Fernando Torres . Het doel van Abram??vich is het winnen van het meest prestigieuze Europese bekertoernooi, namelijk de Champions dit is hem in 2012 gelukt waarbij ze Bayer M??nchen versloegen in de Finale.
Sponsoring:
Je hebt verschillende soorten sponsoring je Hebt een Hoofdsponsor wat altijd ook de Shirtsponsor is
en extra sponsors.
De hoofdsponsor staat op zowel de shirts als op de reclameborden en op de borden in de pres room.
De extra sponsors hebben hetzelfde maar staan niet op het shirt en betalen ook veel minder dan de hoofdsponsor.
Sponsoring in de premier league gaat over miljoenen ponden de clubs die het meeste binnenhalen zijn Manchester United, Arsenal ,Chelsea, Manchester City en Liverpool.
Meestal bepaalt de grootte van de club en de sportieve resultaten hoe hoog de sponsor opbrengsten zijn. Dit heeft natuurlijk alles te maken met vraag en aanbod want als er veel bedrijven een club willen sponsoren dan kan de club een hoger bedrag vragen.
Merchandising :
Onder merchandising valt de koop van shirtjes sjaaltjes petjes vlaggen enz.
Een club verdient hier veel geld aan want elk jaar word het shirt weer een beetje vernieuwt zodat de supporters blijven uitgeven aan artikelen.
Shirtjes en andere producten van clubs uit de premier league worden wereldwijd gedragen wat komt doordat de premier league de populairste voetbalcompetitie van de Wereld is, Zelfs in Afrika en Azi?? zie je mensen met bijvoorbeeld een Liverpool shirt lopen.
Dit gaat om mindere bedragen dan sponsoring opbrengt maar alsnog brengt het vooral de grote clubs een paar miljoen op.
De top 5 met inkomsten uit merchandising zijn Manchester United, Arsenal , Liverpool , Chelsea En Tottenham Hotspur.
Transfer inkomsten :
Natuurlijk verdient en verliest een club natuurlijk veel geld aan transferinkomsten,
In dit onderdeel is het meeste geld gemoeid maar niet de belangrijkste bron van inkomsten omdat er als je de spelers die vertrokken zijn en er bijgekomen zijn de balans afweegt een club vergeleken met sponsorinkomsten meestal een magere winst boekt.
Stadion inkomsten:
Een club verkrijgt veel geld uit stadion inkomsten maar niet alle clubs bezitten hun stadion waardoor ze moeten betalen om er in te mogen spelen maar nog steeds een grote winst boeken.
De prijzen worden bepaald door vraag en aanbod zo is er bij bijvoorbeeld Liverpool-Chelsea een hogere entreeprijs dan bij Liverpool-West Ham United.
Sportieve inkomsten:
Hoe beter een club uit de Premier league het doet in binnen en buitenland hoe hogere bron van inkomsten het genereert, zo kan bijvoorbeeld het winnen van de Champions league zo???n 100 miljoen euro opleveren maar ook de plek op de ranglijst word beloond met een geldbedrag.